Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 04:12 5 204 93

2 февруари 1945 г. - Черният четвъртък

  • народен съд-
  • червен терор-
  • комунисти-
  • регенти

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата

2 февруари 1945 г. - Черният четвъртък - 1
Снимка: Архив

Черният четвъртък - така наричат нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Тогава в Орландовци, гробищата на София, под прикритието на нощта, в изровена от бомбардировките яма, с безмилостна жестокост е погубен елитът на нацията.

На 1 февруари са произнесени присъдите на Първи и Втори състав на т. нар. Народен съд, организиран от правителството на ОФ, по нареждане на Георги Димитров от Москва, припомня сайтът „Гласове“.

С присъдите през 1945 г. на смърт без право на обжалване са осъдени тримата регенти – княз Кирил Преславски (брат на покойния цар Борис ІІІ), проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, 22-ма министри, 67 депутати от 24-то Народно събрание, 47 генерали и висши офицери и 8 царски съветници.

Осъдени на смърт са 67 депутати, трите правителства за периода януари 1941 г. начело с министър-председателите Богдан Филов, Добри Божилов и Иван Багрянов.

На смърт са осъдени и тримата регенти на малолетния Симеон II - княз Кирил Преславски, проф. Богдан Филов и ген. Никола Михов, девет секретари към двореца, издатели на централни вестници и публицисти, 47 генерали и полковници. Останалите депутати и министри се отървават с различни срокове затвор.

Оцеляват само един премиер - Константин Муравиев, и неговият кабинет, управлявал страната от 3 септември до 9 септември 1944 г. и свален с преврата.

Муравиев получава доживотна присъда и излиза от затвора през 1961 г..

Присъдата над тях е произнесена в 4 ч. следобед на 1 февруари пред 150-хиляден митинг в центъра на София.

Изпълнена е след няколко часа, а протокол от екзекуцията няма. Гроб също няма. Осъдените на смърт са лишени и от утехата да прегърнат за последно родителите си, децата и съпругите си, а те - дори от човешкото право да оплачат и погребат своите мъртви.

Навързани на вериги, хората са откарани с камиони до една дупка от паднала бомба в района на Софийските гробища. На тази екзекуция липсват прокурор, свещеник. Разстрелвани са един по един. Първият куршум е за княз Кирил Преславски, брат на цар Борис III.

Според свидетелства преди изпълнението на присъдите възникват пререкания кой кого лично да разстреля, като най-големи апетити били проявени именно към него.

Ужасен от хаоса и некадърната стрелба, при която хората падат ранени, но не и убити, професор Александър Станишев, прочут кардиолог и бивш министър на здравето, моли убийците да му разрешат да установи смъртта им, за да не ги хвърлят полуживи в гроба. Накрая убиват него - застрелват го с пистолет в тила, както е коленичил над последния разстрелян. Труповете са съборени в трапа и зарити със сгурия. Въпреки тайната много бързо след зловещата нощ из София се разнася истината за

избиването на държавниците на България

През следващите дни и месеци близки на загиналите носят цветя и свещи на мястото. За да предотвратят това, комунистите правят отгоре бунище.

Царица Йоанна пише в спомените си: „Върху телата на жертвите бяха изсипани камиони със сгурия. Надяваха се така да отклонят вниманието и народните поклонения. Узна се обаче кого прикриваха тези черни могили. Жени - и млади, и стари, се спираха безстрашно да се молят на тази земя. И аз самата, придружавана от една или друга от моите дами, отивах да коленича край този общ гроб. Носех пълен траур…“

Разстреляните регенти, министри, генерали

Принц Кирил Преславски - регент, брат на цар Борис III

Проф. д-р Богдан Филов - световен учен, археолог, регент, бивш министър-председател

Генерал-лейтанант Никола Михов - регент и военен министър

Проф. Александър Станишев - български хирург, лекар и учен със световна известност, министър на здравето

Димитър Шишманов - дипломат, министър на външните работи

Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.

Д-р Иван Бешков - 49 г., брат на художника Илия Бешков. Герой от Първата световна война, с два ордена „За храброст“, депутат, министър на земеделието.

Александър Сталински - виден юрист, министър на правосъдието

Д-р Борис Йоцов - учен, министър на просвещението

Инж. Борис Колчев - министър на железниците, пощите и телеграфите

Павел Груев - началник на дворцовата канцелария

Ген. Теодоси Даскалов - български офицер, герой, носител на всички отличия на Царство България, министър на войната, внук на Бачо Киро

Генерал-лейтенант Руси Русев - военен министър

Генерал-лейтенант Константин Лукаш - глaвен инспектор на войската и началник на щаба

Генерал-лейтенант Никола Стойчев - командир на Трета българска армия

Генерал-лейтенант Атанас Стефанов - командир на Четвърта българска армия

Генерал-лейтенант Никола Наков - командир на Първа българска армия

Генерал Никола Жеков - командващ българската армия през 1915-1918 г.

Генерал-лейтенант Димитър Айранов - командир на ВВС

Контраадмирал Асен Тошев - командир на Морските войски

Ген. Борис Димитров - герой от войните, един от основателите на Военното училище. Признат за най-ерудирания български офицер след 1939 г. Комендант на жандармерията

и още 20-ина генерали…

Междувременно са конфискувани са над 200 предприятия, както и голям брой недвижими имоти и вещи.

Изселени са 4325 семейства на близки на осъдени, като броят на членовете им възлиза на близо 12 000 души.

Повечето изследователи и историци приемат, че през първите няколко месеца след 9 септември са избити без съд около 30 000 души.

През февруари 1991 г. министърът на вътрешните работи Христо Данов обявява пред парламента цифрата от

25 000 за безследно изчезнали.

Мащабите на комунистическите репресии се илюстрират най-добре при паралел с броя на жертвите от периода 1923-1944 г. по време на предишното управление. Според проучване, извършено от избраното през 1945 г. Народно събрание, жертвите са 5632 души - убити, екзекутирани, починали в затворите или вследствие на престоя им там.

Между 1941 и 1944 г. 357 души (не само участници в съпротивата) са осъдени на смърт и екзекутирани. Изследвания на броя на жертвите до 9 септември 1944 г. са правени и от Музея на революционното движение в България, създаден и ръководен от БКП.

На 4 февруари 1945 г. се открива Ялтенската конференция с участието на ръководителите на СССР, Великобритания и САЩ Йосиф Сталин, Уинстън Чърчил и Франклин Рузвелт.

Съветският ръководител успява да наложи искането си британската и американската страни да репатрират 2,8 млн. съветски бежанци от окупираните от тях територии. От тях 800 000 са избити от съветските власти още при пристигане на съветска територия, а около 1,5 млн. са изпратени в лагерите в Сибир.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Как не

    83 2 Отговор
    Те и сегашните в парламента и правителството се смятат за елит. Ние друго мислим за тях.

    Коментиран от #38, #51

  • 7 Пак ли кукувци

    7 12 Отговор

    До коментар #5 от "Това е истинското лице на злото":

    хОди се лекувай!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 факт

    51 7 Отговор
    народната мъст не закъснява!
  • 11 Троянски Кон

    77 25 Отговор
    айде стига сте плакал за тези дето ни натресоха две световни войни загубени ,една гражданска война продължила от 1918 година до 1944 година ,плащаха по 50 хиляди лева за отрязана партизанска глава ,избиха интелигенцията на нацията и ни докараха три милиарда златни франка репарации без лихвите за които моите родители и останалият народ изплащаха до 1974 година .Този елит на нацията закопа България със три национални катастрофи и трябваше да си получи заслуженото наказание.

    Коментиран от #16, #17, #84

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Долу Царете

    65 21 Отговор
    Бедния Народ е бил над 90 % а богаташите се издевагаха над него, по добре комунизъм отколкото разни боклуци да се правят на всемогъщни
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 МАФИЯ

    11 2 Отговор

    До коментар #11 от "Троянски Кон":

    ТАКА си е
  • 17 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    32 2 Отговор

    До коментар #11 от "Троянски Кон":

    то и днешните ПОЛИТИЦИ
    мачкат тормозят НАРОДА
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Има нещо символично

    52 16 Отговор
    В това че разстреляните са падали в изкопана от американски бомби и яма.
    Та нали именно те обявиха война на Америка която всъщност им изкопа гроба

    Коментиран от #33, #39

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    9 2 Отговор

    До коментар #20 от "Механик":

    кой са те вие от герб ли
  • 25 @#$__-++(

    39 5 Отговор
    Присъдите са били произнесени пред 150 000 хиляден митинг на малката тогава София около 400 хиляди души заедно със старците недъгавите ранените болните и децата.
    Защо няма нито дума за това в какво са обвинени разстреляните На тази дата
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 123

    15 27 Отговор

    До коментар #23 от "1235":

    Има описани убийствата и как се извършват от БКП, записите за зверствата на БКП са в Москва а ги има и другаде.Само в България ги няма, и не имало убийства от комунистите, най-хубавите хора на земята.
  • 28 Въпрос

    48 2 Отговор
    За кого ли се отнасят думите - И клаха своя народ , както турчин не го е клал. Друг е въпроса , че последното действие на България , като суверенна и независима държава , е атаката на Одринската крепост 1913г. В Белгия нямаше комунисти паднаха за за един ден , от армията на Вермахта. След войната там осъдиха и убиха над 30 000 души сътрудничели на германците , тях кой ги разстреля ? Кажете името на английският представител в така нареченият народен съд , или за всичко е виновен само Сталин , щото така е политкоректно.

    Коментиран от #58, #64, #67

  • 29 За ялтенската конференция

    40 3 Отговор
    Е било взето решение във всички съюзни на Германия държави да бъде проведено прочистване на онези които помагаха на нацистка Германия за целта във всяка от тези държави имаше съюзна контролна комисия която да следи за провеждането на това прочистване
    В България имаше такава до 1947 година

    Коментиран от #30, #36

  • 30 123

    20 1 Отговор

    До коментар #29 от "За ялтенската конференция":

    На 28 Октомври 1944,Условията на българското споразумение за примирие, което е подписано в Москва, следват:
    Споразумение между правителствата на Съединените американски щати, Обединеното кралство и Съюза на съветските социалистически републики, от една страна, и правителството на България, от друга страна, относно примирие

    ЧЛЕН ШЕСТИ.
    Правителството на България ще съдейства за задържането и предавена за съдене на лица, обвинени във военни престъпления.

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 няма демокрация

    29 5 Отговор
    А колко български войници са изпратили тези държавници и генерали на фронта в 2 войни , и то все на губещата страна . Къде е демокрацията при сегашните управляващи , които влизат във военни съюзи без да се интересуват и без да питат народа си и с нищо не се различават от царските правителства . Къде е демокрацията на сегашното правителство , след като цяла България е настръхнала от омразата и лъжите на СМакакедония и иска да се спрат унизителните преговори , на които македонците командват българите за какво може да се говори и за какво не може , а Канадеца поучава 7 милиона българи , че интересите на “Македония “са по-важни от България и ако те не влязат в ЕС с България е свършено . Демокрация , ама друг път !
  • 33 Ураааа

    23 0 Отговор

    До коментар #19 от "Има нещо символично":

    Ами да , има някаква символика в това. Когато в парламента , правителството обявява война на САЩ , залата избухва в бурни ръкопляскания , Цар Борис изрича - Можехте поне да не ръкопляскате .
  • 34 123

    9 17 Отговор

    До коментар #30 от "123":

    Военно престъпление е нарушение на законите за война, което поражда индивидуална наказателна отговорност за действия на бойците, които умишлено убиват или изтезават цивилни или военнопленници, вземане на заложници, ненужно унищожаване на гражданска собственост, измама чрез предателство, сексуално насилие по време на война, грабеж, набиране на деца в армията, извършване на геноцид или етническо прочистване, недаване на подслон на военопленнници въпреки че са капитулирали и пренебрегване на правните различия за пропорционалност и военна необходимост.

    Кой от убитите от комунистите на 2 Февруари 1945 и след е извършил такива престъпления, за да бъдат убити?

    Коментиран от #47

  • 35 Шаран БГ

    22 1 Отговор
    И сегашните управници се правят на велики и недосегаеми, къпят се законно в разкош.! Нямат намерение да станат нормални хора , работещи в полза роду. Привилегиите на българският "елит" смайва Европа.. Сега зад гърба на управляващите не са руските щикове, а американските "миролюбци". Да прогониш от страната 2 - 2,5 милиона трудови хора, да натовариш останалия "лош мат,рял" с непосилни данъци, да сринеш промишленост и селско стопанство, защото е "комунистическо", това което носи най-много печалба, да раздадеш на концесии срещу незнайни по размер комисионни, защото си некадърен да го стопанисваш, да тръбиш, че всичко е създадено от комунистите, а не от трудовия народ............Не ! Не! Това не са престъпления срещу народ и Родина. И всички са щастливи, че няма бомбени ями от приятели !? И цифри, цифри - кой избил по-вече хора.. Един да е бил убит е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ - и от едните , и от другите. Кое и какво им е умното и ученото и на сегашните чорбаджии, когато страната е блато ??
  • 36 123

    9 16 Отговор

    До коментар #29 от "За ялтенската конференция":

    Я кажи кои са членовете на тази съюзна комисия имената им и от кои държави са, коята е одобрила и настоявала за убийствата извършени върху мирни български граждани? Имай предвид че има рапортите на всички представители на съзниците в България, за ролята на на всеки един от участниците, на НКДВ и Командващия Съвестската Армия в България и действията им.Има всекдневни рапорти за масови убийства на хора считани от комунистите за лични или политически врагове
  • 37 Логика

    22 3 Отговор
    Пак бягаш от въпроса . Пак те питам комунистите ли убиха във Франция , Холандия , Белгия , и другите държави в сърцето на Европа , десетки хиляди съюзници, помагачи , и съидейници на хитлеристка Германия. Във Франция се преследваха и намушкваха с ножове жени дружали с германски войници, И военнопрестъпници са всички които под една или друга фирма са участвали и помагали на страната на единият , или другият, без изключение . Разликата е в това , кой е от страната на загубилият , и кой от страната на спечелилият. Но за това се иска много опит и акъл , да прецениш от коя страна да застанеш в самото начало . Явно на въпросните хора , така нареченият елит , не е достигал.

    Коментиран от #92

  • 38 Конте

    11 1 Отговор

    До коментар #6 от "Как не":

    Д-р Иван Вазов - племенник на Иван Вазов, капитан - командир на Балканския полк, герой от войните. Носител на три кръста „за храброст“ и орден „Австрийски орел“.
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Гост

    20 7 Отговор
    Всички осъдени по нищо не са се различавали от колаборационалистите във Франция и Белгия! Реално във всички европейски страни е имало такива съдилища, като дейността им е наблюдавана от всички победители във войната, а не само от СССР! Не може да наричате съюзите на нацистите, "елита на нацията", въпреки титлите им!?
  • 42 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 43 12344

    18 2 Отговор
    В днешно време има само див капитализъм и алчност ....друго няма ..пълно с извратеняци....

    Коментиран от #54

  • 44 Гост

    3 7 Отговор

    До коментар #23 от "1235":

    Поименно можеш ли да ги изброиш 180 хил. "избити" от комунистите, троле?!

    Коментиран от #66

  • 45 САТЪРА НА ХАНА

    11 2 Отговор
    ДЕМЕК МОИТЕ ДРУГАРИ КОМУНИСТИ И ЗЕМЕДЕЛЦИ СА ОБРЯЗВАЛИ ФАШИСТИ КАТО АХМЕД БОРИСОВ, ЦОЛО ВУТОВ, НИКОЛАЙ ВЪЛКАНОВ, СИК, ДОМУСЧИЕВИ, ТЕЦ-АДЖИЯТА , СЕРГЕЙ ГЕРГОВ, ТИМ, КОСТОФФ, САШКО ЙОРДАНОВ, ВАЛЕРИ СЮЛЕЙМАНОВ, СЮЛЕЙМАН ПАСИ, ЧЕРЕПА, , ДЕДО ОТ МАДРИД, ШКЕМБЕТО ОТ ВМРО И ПРОЧИЕ И ПРОЧИЕ ... ЦВЕТА НА ПРЕСТЪПНИЯ СВВТ
  • 46 САТЪРА НА ХАНА

    14 5 Отговор
    АЗ СЪМ МАЛКО ПО ЕМОЦИОНАЛЕН ... ЩЯХ ДА ГИ ТРЕПЯ КАКТО ИТАЛИАНЦИТЕ ДУЧЕТО ...УБИТ , СЪБЛЕЧЕН ГОЛ И ВИСИ НА ПЛОЩАДА ЗАЕДНО С ЛЮБОВНИЦАТА МУ :)
  • 47 Гост

    18 10 Отговор

    До коментар #34 от "123":

    Не умувяй! Нацизмът е признат за престъпление срещу човечеството! Всички изброени по-горе "елити" на нацията са били сътрудници и съюзници на нацистите в Германия! Това не са обикновени политици и военни, които а загубили война, а съучастници на престъпления срещу човечеството! Точка по въпроса!

    Коментиран от #52

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 КО М У Н И С Т

    16 16 Отговор
    Комунизмът е зло.
    Това е спомен, от това как руска подводница потопява пасажерски кораб умишлено и убива 760 човека от които 110 деца. Подводничарите са наградени за "героизма" си. Потопеният кораб е Струма

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 е,Да

    9 6 Отговор

    До коментар #6 от "Как не":

    За сегашните, погледни им биографиите,навързани са като черва с комунистите. Или са комунисти, или са деца на комунисти. А народа чака да има промяна и да живее като европеец
  • 52 Само че в цял свят гисъдят след войната

    14 13 Отговор

    До коментар #47 от "Гост":

    Не ги разстрелват и хвърлят в масов гроб. С какво се различават от нацистите тогава. Още повече, че ние сме спасили нашите евреи. Не сме воювали срещу Русия. Това са безсмислени и жестоки убийства.

    Коментиран от #61

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 123

    5 10 Отговор

    До коментар #43 от "12344":

    В България капитализъм няма, има комунистически феодален строй който преминава в процеса на промишленно производство и раннен тип капитализъм от 16, 17 век. Капитализма не работи така както работи държавния стой на България сега.Не можеш със комунистически дръжавен апарат ,система и закони , с комунисти феодали олигаси които владеят Бъгария да имаш капитализъм като във Франция.България от феодализъм навлиза в раннен капитализъм до 1944, след това отива в стгрой на комунистически държавен феодализъм и крепостничество, който още продължава, с наченки на капитализъм.

    Коментиран от #62

  • 55 Другар

    6 8 Отговор
    Това са правили другарите,а сега техните наследници-БСП,са в управлението на държавата отново,СРАМ.
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Има ли

    5 2 Отговор
    нещо за мотивите на съда?
  • 58 А знаете ли, че

    16 2 Отговор

    До коментар #28 от "Въпрос":

    Във Франция вишистите колаборирали с нацистите ги бесеха по дърветата след войната
  • 59 big

    19 3 Отговор
    Престъпниците са си престъпници! Убийците също и тези, които ни вкараха във втората национална катастрофа - също! Не разбирам, защо тези хора се реабилитират? Защо фашизма се реабилитира? Защо лагерите преди 1044 г. се смятат за почивни бази, а тези след тази година за отвратителни места и унижаване на човешкото достойнство? Та нали те са си същите лагери, на същите места и най-вероятно същите надзиратели! Нима убитите от фашистите деца в Ястребино и други убити са минали през съда? Поне тук е имало съд! Дали е бил справедлив? Не знам, но и сега съда не е място за раздаване на справедливост, което е жалко и не звучи по-различно от Народния съд!

    Коментиран от #70, #91

  • 60 В.В.П.

    8 2 Отговор
    Звучи страхотно.Извънземно.Така се прави демокрация. .Регенти и ренегати в трапа.Хубав ден за България.Вярвам я новото начало.
  • 61 123

    7 3 Отговор

    До коментар #52 от "Само че в цял свят гисъдят след войната":

    По съшия начин по които Българските комунистите-превърнали се в капиталисти са унищожили, подарили един на друг и разпродали за стотинки на други фирми хора държавната собственност на България за собственна облага.И изпъдили 2 200 000 българи, а сега вият лицемерно на умрало че нацията изчезвала.унищожението на икономиката и милионите безработни ги изнесоха(принудени да напустнат) извън България за да ги отглеждат,изхранват и плащат сметките други страни. Това правят българските политици, и сочат други за виновни за всички сътворени мизерии, все чужди страни или хора извън България.
  • 62 Напреднал

    11 1 Отговор

    До коментар #54 от "123":

    Те Франция и Германия супер ти помагат да преминеш към напреднал експлоататорски Капитализъм, като ни правят пазарен придатък в ЕС и ни съветват да развиваме туризъм, но не и селско стопанство, защото Франция произвежда достатъчно. Германия пък ти "шитка" каквито си поискаш промишлени стоки, така че БГ не се нуждае от индустрия. Е сега, като няма работни места в БГ, има достатъчно в Франция и Германия. Освен това същите държави ти дават достатъчно европейски помощи да си вържеш опоцкания бюджет. После, те си прибират пак тези пари, защото в БГ живеем като консумираме основно техни стоки, и така натагтък..........
  • 63 да питам

    2 0 Отговор
    Нещо за овчарчето Калитко нема ли ?!
  • 64 АААА НЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #28 от "Въпрос":

    Рано е застъпила първа смена ..
  • 65 Комуняга

    11 4 Отговор
    Ако беше жив Костадин Чакъров ще ше да попита: А ястребинчетата, а Митко Палаузов, а отрязаната глава на Вела Пеева, а Закона за Защита на Държавата - вечна му памет!

    Коментиран от #68

  • 66 Не мога

    4 0 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Ако моят коментар не беше изтрит щеше да го прочетеш още веднъж и да разбереш че всъщност Това беше грозна ирония с предишни коментари които невероятно много преувеличаваха жертвите след девети септември
  • 67 На въпроса въпрос

    5 0 Отговор

    До коментар #28 от "Въпрос":

    " Първите паднаха в кърви , последните станаха първи " има ли нещо общо ?!

    Коментиран от #74

  • 68 А онова

    9 0 Отговор

    До коментар #65 от "Комуняга":

    отрязаното, навряно в устата на жестоко умъртвеният Александър Стамболийски, а Гео Милев, а избитите от деветощнския преврат 1923 г, а избитите след септември 1923, и още..........
  • 69 Ти беше ли там да видиш...

    5 3 Отговор
    Жертвите на демокрацията са 3 млн. Българи за последните 30г Факт

    Коментиран от #73

  • 70 има път

    9 1 Отговор

    До коментар #59 от "big":

    Просто липсва обективният прочит на историята , което носи само негативи и разделение на нацията . И нови кървящи рани , използвани от външни и вътрешни политически фактори , на принципа Разделяй И Владей - което е по-страшно от самите събития . Защото една разделена и поляризирана територия не може да преодолява заедно трудностите , и става лесна плячка . И може би това е причината , някой ни иска разделени и враждуващи . Ако има обективен , смислен анализ , който да обхваща причините и мотивите , по задълбочено и глобално , но не едностранно и политически извадено от контекста и , че едните са били българи , и другите са били българи , и не трябва повече да има такова разделение , тогава може би ще успеем , но аз се съмнявам , като гледам.
  • 71 зеленчук

    4 0 Отговор
    истината не е монета , за да има две страни , а като много рисунки наслоени една върху друга , некои я виждат , на некои им я посочват , на некои им я обясняват за да имат обосновано мнение , трагедия е убийството на толкова хора , но още по голяма трагедия е че много от тях са докарали хората го лудост от мизерия и омраза
  • 72 Некой си

    9 2 Отговор
    Първо. Народният съд е създаден по нареждане на Великобритания, САЩ и СССР. Такъв съд има в Италия и Франция. Проверете колко от "елита" е избит в тези държави!
    Второ. Как са събрали 150 000 човека в София на 2 февруари на площада да гледат присъдите? Хората май са се радвали да видят как осъждат депутати, генерали, банкери.
    Трето. Дебелян, борисов, доган, гергов, домуса, баневи, горанов, маринов, овчаров, ковачки, нинова и т.н. БЪЛГАРСКИЯТ ЕЛИТ ЛИ СА???
  • 73 Фактически

    3 5 Отговор

    До коментар #69 от "Ти беше ли там да видиш...":

    Те са жертва на управлението на наследниците на комунистите. Само ги виж тези , които са управлявали последните 30 години и ще разбереш, че не са ти показали демокрацията. Демокрацията е в Белгия, Дания, Нидерландия, Германия, Норвегия, Австрия....В тези държави не е имало комунизъм , а демокрация. Хората могат да правят разлика и знаят какво значи демокрация, затова и бягат в демократични държави
  • 74 фактор

    5 1 Отговор

    До коментар #67 от "На въпроса въпрос":

    Винаги има нещо общо . От стотици години в мозъка на потиснатият беден се върти само един въпрос - Как да влязат в замъка на графа да му потърсят сметка (да го убият) за неволите , да опънат графинята , и да му изпият виното . Всяка война , бедствие , или социален катаклизъм , доближава условията това да се случи , тоест разместват се пластовете отлагали се стотици години . На 9 . 9 1944г. се получи такова разместване на пластовете , и сега внуците на тези които потърсиха сметка тогава на графа , сега са новите графове и херцози . Но не желаят да бъдат афиширани , и се опитват да скъсат своята плебейска връзка със своите дядовци и бащи , вдигайки мъглата на яростен анти-комунизъм . То и комунизъм вече е ненужен и опасен , щото вече са качени на коня и управляват територията . Слушат , папкат , изпълняват външни нареждания , да не влезе някоя тълпа в замъка.
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 az #Контрапропаганда

    4 3 Отговор
    Убити са съвсем закономерно и заслужено!
  • 77 Отряд ",, Чавдар,,"

    7 1 Отговор
    ,, елита на нажщцията " фашиските слуги на нацистите в България. И Никола Вапцаров беше цвета на нацията и много други антифашисти убити без съд бяха цвета на нацията!
  • 78 Хисторик

    4 2 Отговор
    Колабороционисти бяха екзекутирани 1945г! Колаборационисти виновни за хилати жертви на територията на Ц. България
  • 79 Отечествен Фронт

    5 3 Отговор
    Факт е, че във всички държави след 1945 са били екзекутирани колабороционисти сподвижници на нацистите и фашистите. Факт е, че в България са най малко извършени екзекуции в Европа . Факт е, че в РБ се правят опити за реабилитация на фашизма под фиктовкатана Козяк.
  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 123

    1 0 Отговор
    Секретно

    27 юни 1940 г.-10:30 ч. м.

    Следната инструкция трябва да бъде предадена незабавно ясно по телефна на министър Фабрициус в Букурещ:

    „От вас се иска незабавно да се обадите на външния министър в Букурещ и да го информирате, както следва:

    „Съветското правителство ни информира, че е поисква предаването на Бесарабия и северната част на Буковина от румънското правителство. За да избегнем войната между Румъния и Съветския съюз, можем само да посъветваме румънското правителство да отстъпи на искането на съветското правителство. Моля, докладвайте по тел."

    Край на инструкцията за Букурещ.

    РИБЕНТРОП
  • 82 123

    0 1 Отговор
    Техеранска Конференция
    (3) Взе под внимание изявлението на маршал Сталин, че ако Турция се влезе във война с Германия и в резултат на това България обяви война на Турция или я нападне, Съветския Съюз незабавно ще бъде във война с България. Освен това Конференцията отбеляза, че този факт може да бъде изрично заявен в предстоящите преговори за вкарване на Турция във войната:
  • 83 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 84 Да и този

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "Троянски Кон":

    така наречен елит обяви война на Англия и САЩ , отпразнувано с ликуване и голям бал. После от това следват бомбардировките над страната ни. Ако това може да го нарече човек "елит", трябва да е доста зле сглавата. Получили са си заслуженото. Сегашните управленци усилено вървят по техните стъпки.
  • 85 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 86 BOBO

    0 0 Отговор
    И ОТКОГА ДЕПУТАТИТЕ СА ЦВЕТА НА НАЦИЯТА А ГЕНЕРАЛИТЕ СА ОБИКНОВЕНИ ФАПИСТИ
  • 87 Иван

    0 2 Отговор
    Кой каквото е търсил си го е намерил. Сега нямаме смелостта да се справим с днешният "елит", а има крещяшта нужда от това да се направи.
  • 88 " селянин "

    4 0 Отговор
    Комунистчета жалки . Престанете да лицемерствате . Много добре знаете още колко други на висши съдебни длъжности сте репресирани и не само тях , а до трето поколение . Щом до ден днешен тънат в мизерия , безпаричие и безработица , реално репресирани и преследвани , а стимулирате измислените от вас репресирани не спекулирайте повече , а вземете мерки , за да се почувстваме като хора , а не като добитък и хора които искате да натискате в лудницата , за да прикриете истината от историята на Република България !
  • 89 БКП КОМУНИСТИЧЕСКИ ТЕРОР

    2 0 Отговор
    ТАКА СЕ ДЕЙСТВА ОТ ДРУГАРИТЕ КОМУНИСТИ
  • 90 " селянин "

    1 0 Отговор
    До коментар 88. Има правописна грешка . Репресирали , а не репресирани .
  • 91 666

    0 0 Отговор

    До коментар #59 от "big":

    Виждам, че сте наясно кога се е състояла втората национална катастрофа... После такива ги гледаме по стани рогат.
  • 92 пак болшевишки лъжи

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "Логика":

    никакви убити няма в зап. Европа освен в Нюрнберг 15 човека
  • 93 SDEЧЕВ

    0 0 Отговор
    БОЖЕ ПАЗИ ЦАРЯ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове