Last news in Fakti

31 Януари, 2022 19:36 1 390 14

Модернизират образователната инфраструктура с 680 млн. лева

  • образователна инфраструктура-
  • мон-
  • нсорб

Ще бъдат модернизирани най-малко 57 детски градини и 83 училища

Модернизират образователната инфраструктура с 680 млн. лева - 1
Снимка: БГНЕС

680 млн. лв. ще бъдат вложени в образователната инфраструктура по Плана за възстановяване и устойчивост. Важна роля в реализацията на тези инвестиции ще играят общините. Това стана ясно на среща между ръководствата на Министерството на образованието и науката (МОН) и на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) днес.

Средствата ще се отпускат за цялостно обновяване детски градини и училища. То включва основен ремонт, реконструкция, обновяване, пристрояване, надстрояване, оборудване и обзавеждане. Допустими за финансиране ще бъдат също мерки за енергийна ефективност на учебните сгради, а също така проектиране, строителство и въвеждане в експлоатация и издаване на разрешение за ползване.

Ще бъдат модернизирани най-малко 57 детски градини и 83 училища. Двадесет и четири от тях ще са професионални гимназии, които ще се превърнат в центрове за високи постижения в професионалното образование и обучение. За тази цел са предвидени 422,1 млн. лв.

Освен това ще бъдат изградени не по-малко от осем нови детски градини и осем училища, като за това са необходими 79,2 млн. лв. Почти 150 млн. лв. са отделени за обновяването на поне 23 общежития. Други близо 13 млн. лв. ще се вложат в изграждането на най-малко три студентски кампуса.

Средствата ще бъдат предоставени безвъзмездно, без да се изисква съфинансиране от страна на техния получател. Дейностите за обновяване на образователната инфраструктура ще се осъществяват в комбинация с работата за изграждане на училищна STEM среда, за която отделно са предвидени повече от 576 млн. лв.

„Бихме искали да инвестираме в много повече образователни институции. Преценихме обаче, че заради голямата инфлация в рамките на вече фиксирания бюджет е необходимо да повишим с 30% допустимите разходи за строително-монтажни дейности за едно училище или детска градина. Това ще гарантира, че ще има фирми, които са готови да изпълнят тези проекти“, обясни заместник-министърът на образованието и науката Ваня Стойнева на срещата с НСОРБ.

Готови са базовите критерии за подбор на кандидатите за модернизация. „Все още обмисляме дали да бъдат включени само вече готови проекти или и такива градини и училища, които тепърва ще разработват предложения“, уточни зам.-министър Стойнева. Тя предложи МОН и сдружението на общините заедно да обсъдят окончателните изисквания за допустимост.

Ролята на общините при изпълнението на планираните инвестиции е ключова, се разбра още в хода на разговора между МОН и НСОРБ. Те могат да кандидатстват за обновяване и/или строеж на нови образователни институции, както и за изграждане и оборудване на STEM среда в общинските училища. НСОРБ може да се включи активно в този процес, като през второто тримесечие на 2022 г. организира серия от работни срещи с кметове и експерти от общините. Целта е да се подпомогнат общинските администрации в подготовката на проектни предложения, които да отговарят на условията за финансиране по Плана за възстановяване и устойчивост.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Добър вечер

    2 0 Отговор
    Имам най косматия пъп... А съм жена ...

    Коментиран от #6

  • 2 несправедливост

    10 1 Отговор
    и децета на герберастите ще се възползват от тези пари :(
  • 3 кнаус 485

    18 1 Отговор
    Много слаб министър,макар и академик....добре е да се модернизират детски градини и училища,но като гледам как се модернизират ми става лошо,да не говоря как директорите станаха феодали и яка пълнат джобове.....въобще трябва тези директори да са с мандат, а не да се считат несменяеми....

    Коментиран от #12

  • 4 Да го махнем, страхливец е

    13 1 Отговор
    Този мишок е много вреден. Разкарайте го. Всички ние родителите да спасим дезата си. Един учебник и 1тетрадка за всички.
  • 5 Гепат

    11 0 Отговор
    едни кинти!
  • 6 Рийдъра

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Добър вечер":

    Ела, всякакви глигани съм яздил!

    Коментиран от #7

  • 7 Добър вечер

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Рийдъра":

    Даже и космати?
  • 8 боко

    6 1 Отговор
    Модернизирай но отстрани гербавите директори и счетоводители които унищожават дълготрайните активи те гледат да ви злепоставят защото са крадливи
  • 9 00293

    8 1 Отговор
    Този псевдо академик напипа парите най сетне, сега да си купи и нобелова награда. Киро кироооо, докога бе човек, и защо???
  • 10 ПП —Парите Потекоха

    3 3 Отговор
    В образованието.За 140 обекта се падат по над 3 милиона лева за ремонт.
    А Министър—председателят Киро има завършен само 7ми клас в Българско училище.Ромите са по—образовани от Канадския навлек.
  • 11 от системата

    7 0 Отговор
    А кога ще модернизирате тъпите си учебни програми, планове и учебници, които произвеждат неграмотни и немотивирани да учат деца. Това на първо място.

    Коментиран от #13

  • 12 Све

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "кнаус 485":

    Пълниш изискванията на Сорос, правиш от българските деца индивиди без идентичност и национална гордост....и ставаш АКАДЕМИК.
  • 13 Време е за ВЪЗРАЖДАНЕ

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "от системата":

    Веднага щом ВЪЗРАЖДАНЕ дойде на власт
  • 14 ФАКТИ

    3 1 Отговор
    И ТОЯ МУХЛЬО ЩЕ СЕ МЪДРИ В ЯХТА.ГОЛЯМО КРАДЕНЕ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове