Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 08:40 4 248 9

Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“? Адв. Методи Лалов изиска отговор от Йорданка Фандъкова

  • парк княжевска борова гора-
  • адв. методи лалов-
  • питане-
  • йорданка фандъкова

Общинският съветник в Столичния общински съвет зададе няколко въпроса на кмета Фандъкова след среща с граждани

Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“? Адв. Методи Лалов изиска отговор от Йорданка Фандъкова - 1
Снимка: knyazhevo.eu

„Изчезва ли Парк „Княжевска борова гора“ и случва ли се това с любезното съдействие (бездействие) на Йорданка Фандъкова и мнозинството в СОС? Това попитах Йорданка Фандъкова след среща с граждани от Сдружение „За Княжево“ и от Сдружение „Граждански инициативен комитет-кв. Бояна-кв. 54А“, които искат да запазят парка за обществено ползване и да попречат на превръщането му в поредното бетонно безумие“, съобщава на Фейсбук страницата си общинският съветник в Столичния общински съвет адв. Методи Лалов.

Ето и цялото питане на Лалов:
"ДО
Г-ЖА ЙОРДАНКА ФАНДЪКОВА –
КМЕТ НА СТОЛИЧНА ОБЩИНА
ЧРЕЗ
Г-Н ГЕОРГИ ГЕОРГИЕВ –
ПРЕДСЕДАТЕЛ НА
СТОЛИЧНИЯ ОБЩИНСКИ
СЪВЕТ
П И Т А Н Е
от Методи Лалов –
общински съветник в СОС

Относно: Парк „Княжевска борова гора“ и предприетите действия в тази връзка от страна на кмета на Столична община за запазването му за широко обществено ползване

Правно основание: чл. 33, ал. 1, т. 4 от Закона за местното самоуправление и местната администрация и чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на СОС
Уважаема госпожо Фандъкова,

На 26.01.2022 г. по инициатива на граждани от Сдружение „За Княжево“ и от Сдружение „Граждански инициативен комитет-кв. Бояна-кв. 54А“ в качеството си на общински съветник в СОС проведох среща, на която гражданите изразиха опасенията си, че част от Парк „Княжевска борова гора“ може да бъде изсечена и застроена, за което вече се предприемали конкретни действия.

На срещата ми беше предоставен Доклад рег. № СОА16-РД91-204/12.04.2016 г. на работна група, назначена със Заповед № СО15-РД-09-01-78/19.02.2015 г. на кмета на СО, от който е видно, че за Парк „Княжевска борова гора“ е издаден Акт за общинска собственост (АОС) № 352/28.04.1998 г., съгласно който паркът е публична общинска собственост (вж. и Решение от 18.02.2010 г. по адм. дело № 5218/2007 г. на АССГ; Решение № 13760/17.11.2010 г. по адм. дело № 5620/2010 г. на ВАС). В Кадастралната карта (КК) обаче не е взет предвид АОС и съдебните решения и няма вписани имоти общинска собственост. Въпреки това не е подадено възражение от р-н „Витоша“ за допуснати грешки в КК, което налага реализиране на процедура за изменение на КК. Отбелязано е, че Парк „Княжевска борова гора“ според Общ устройствен план (ОУП), действащ от 2007 г. се намира в „Зона за градски паркове и градини“ и е изцяло в строителната граница на гр. София, но към датата на съставяне на доклада няма изработен Подробен устройствен план (ПУП).

В доклада са изброени конкретни имоти, собствеността върху които е възстановена по реда на Закона за възстановяване на собствеността върху одържавени недвижими имоти (ЗВСОНИ); на Закона за собствеността и ползването на земеделски земи (ЗСПЗЗ) и на Закона за възстановяване на собствеността върху горите и земите от горския фонд (ЗВСГЗГФ). По отношение на възстановените имоти по ЗВСГЗГФ (7 имота) е отбелязано изрично, че решенията за възстановяване са постановени в нарушение на нормативните разпоредби, тъй като територията, в която попадат не е горски фонд, поради което интересът на СО като собственик следва да се защити по общия исков ред.

С оглед на това и на основание чл. 33, ал. 1, т. 4 от ЗМСМА и чл. 129, ал. 2, вр. ал. 1 от ПОДСОС, отправям към Вас питане, за да получат общинските съветници и гражданите отговори на следните въпроси:

1. Изпълнени ли са и по какъв конкретно начин препоръките, дадени в заключителната част (стр. 😎 на Доклад рег. № СОА16-РД91-204/12.04.2016 г. на работна група, назначена със Заповед № СО15-РД-09-01-78/19.02.2015 г. на кмета на СО? В случай, че не са изпълнени, каква е причината за това и чия е отговорността?

2. Предприети ли са действия, кога, какви и с какъв резултат за защита на интереса на СО като собственик на имотите, описани в позиции 1-7 (стр. 6-7) от Доклад рег. № СОА16-РД91-204/12.04.2016 г. на работна група, назначена със Заповед № СО15-РД-09-01-78/19.02.2015 г. на кмета на СО? В случай, че не са предприети, каква е причината за това и чия е отговорността?

3. По какъв начин и от кого е извършена проверката, за да се установи по категоричен начин собствеността върху поземлени имоти с идентификатори 68134.1939.875; 68134.1939.851 и 68134.1939.876, посочени в доклада?

4. Изработен ли е и ако не – защо, ПУП за цялата територия на Парк „Княжевска борова гора“, определена с ОУП за „Зона за градски паркове и градини“, за да се „осигури благоустройството на зоните за публично ползване на парка и да се гарантира запазването му за широко обществено ползване“, както е посочено в Писмо № ТП-92-00-1(1)/12.01.2015 г. на главния архитект на СО?

5. След 2016 г. извършвана ли е сеч на растителност в Парк „Княжевска борова гора“, от кого, на какво основание и в какъв обем? Установени ли са нарушения, наложени ли са санкции и на кого?

6. След 2016 г. реализирано ли е строителство на територията на Парк „Княжевска борова гора“, от кого, в кои имоти, на какво основание и какъв е видът на строителството?

7. Към настоящия момент издадени ли са разрешения за строеж на територията на Парк „Княжевска борова гора“, на кого, в кои имоти и какъв е видът на строителството?

8. Извършвано ли е отчуждаване от СО на имоти – частна собственост, попадащи Парк „Княжевска борова гора“, за да се гарантира публичното им ползване като част от парка?

Отговорът следва да бъде предоставен устно в следващото заседание на СОС. Предвид изискването на чл. 129, ал. 3 от ПОДСОС, обаче, следва да предоставите своевременно същия и в писмен вид, за да бъде публикуван на сайта на общинския съвет и да стане достояние на гражданите. Предвид обществения интерес отговорът следва да бъде изготвен в спешен порядък.

С уважение,

Методи Лалов

общински съветник
(подписано с КЕП)"


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 34 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Като в приказка

    27 2 Отговор
    И Снежанка е за затвора, както и дядо мраз, но няма стане, защото дядо мраз има пари и имунитет, а Снежанка има пари и познава дядо мраз.
  • 2 Пак така

    21 1 Отговор
    Всичко изчезва... и парите в джобовете на някои!
  • 3 ПСР

    26 3 Отговор
    Питанията трябва да се адресират на адрес-гр.БанкИ,Зайчарника номер 1.От там се случват нещата из София,ако не сте разбрали за 17 години.Кабинетът на Фандъкова в Общината е на практика празен.Има много икони и едно лице,което не е присъствено там.То нито знае,нито може нещо,камо ли нещо,да зависи от него.Кукла на конци.Има спуснат план-график за"усвояването" и е дотам.
  • 4 покруса

    21 1 Отговор
    Всички дървета ще ги офандъчат и гора вече няма да остане. Ремонт на ремонта,юмруче във въздуха!
  • 5 Европа

    18 0 Отговор
    Натискайте крадливите общинари независимо от коя партия са.....
  • 6 Светослав

    3 26 Отговор
    Тоя със Бонев са големи смешници,все доклади и папки вадят.айде един път да свършат нещо,къде градинка да прекопаят,или дърво да заседят
  • 7 Г-н Адвокат

    18 0 Отговор
    Фандъкова никога не се е интересувала от София, камо ли от планините около София. Ако беше родена тук може би да. За кмет трябва да бъде избиран софиянец, но и родителите му да са родени тук, иначе няма спасение. Селското е в душата им.

    Коментиран от #9

  • 8 Адвокате

    2 10 Отговор
    Този Бонев е същия като нея. Говори против Фандъкова, а гласува за “усвояване” на пари. Този е най-добрия и ученик.9553
  • 9 Кореняк

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Г-н Адвокат":

    Много си прав , човече, но същото Следвада се отнася и за гл.архитект на столицата, и за кварталните кметове и архитекти, и за ..., ЗАЩОТО ГРАДЪТ НИ ОСТАНА БЕЗ: ЧИСТОТАТА, ВЪЗДУХА, СВЕТЛИНАТА, ПРОХОДИМИТЕ УЛИЦИ И ТРОТОАРИ, СПОКОЙНОТО ШОФИРАНЕ И ПАРКОМЕСТА ЗА СОБСТВЕНИТЕ НИ АВТОМОБИЛИ (ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА ПРИХОДЯЩИТЕ), ..Вместо това на жълтите памета бълват все повече политорди като управници и държавници, които със спестяванията си от заплатите си само за мандат вече се настаняват в луксозни апартаменти/етажи в луксозни квартали и дори има съмнения че им остава за инвестирания в бурното застрояване (за наеми/аренди в бъдещи не така осигурени времена!?). ДОКОГА?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове