Last news in Fakti

2 Февруари, 2022 10:46 7 199 62

Мъжът на починалата пред Спешно отделение: Хората умират заради липса на лична карта

  • враца-
  • жена-
  • болница

По думите му жена му се почувствала зле внезапно. „Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да ѝ премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена

Мъжът на починалата пред Спешно отделение: Хората умират заради липса на лична карта - 1

Мъжът на починалата 44-годишна жена пред Спешното отделение във Враца разказа подробно в ефира на „Здравей, България” какво се е случило във фаталния ден. Окръжната прокуратура в града се самосезира по случая. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица, както и последователността на техните действия.

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната ѝ карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих. Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета. Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.

По думите му жена му се почувствала зле внезапно. „Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да ѝ премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център вече почти не можеше да говори”, поясни мъжът на починалата.

Близките на починалата заявиха, че ще се погрижат за детето на жената, което вече е пълен сирак.

„Детето няма да го оставим. Има леля, баба и дядо. Ще го гледаме, то си е наше. Няма значение, че не съм биологичен баща”, коментира Витанов.

„Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е починала. Отидохме в болницата, не получихме никаква информация. Казаха ни, че вече са обясни всичко на мъжа ѝ”, разказа сестрата на 44-годишната починала жена.

Вчера в града се проведе и протест пред болницата. Местните искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването.

„Настояваме за промяна в отношението на лекарите. Много хора ги е страх да говорят пред камера. Съветвам ги да си търсят правата”, каза един от протестиращите.

„Не може постоянно да се губи ценно време. Вчера, пред очите ми се съобщи за инцидент на пътя – четирима пострадали, сред които и бебе. Заснех как линейките се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, каза друга протестираща.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение отново ще се проведе демонстрация. Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е уведомен за случая.

„Вчера по обяд ми се обади шефът на болницата, за да ми съобщи. Назначих комисия, която днес ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта”, категоричен е той.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 31 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 МИСИРКИ

    156 1 Отговор
    Мисирките да оставят човека на мира, а да потърсят "Български лекарски съюз" и "Етичната" комисия към него и да обяснят колко е етично да оставиш човек да умира, но да му търсиш лична карта и да му бъркаш в носа за тест за ковид. Не да се занимава с "неморалния" Мангъров мафията от БЛС.

    Коментиран от #7

  • 2 болница с летален край

    138 3 Отговор
    болниците са отражение на държавата,скапана държава,скапано здравеопазване!
  • 3 безподобна мръсотия

    130 7 Отговор
    Тия простакеси от регистратурата що не пратиха жената в паспортна служба да си издаде нова лична карта? То бива наглост, простотия и безчовечност, ама пък толкова...Трябвало лична карта да я "чекират" (какъв хубав български термин) и да получат после пари от касата, нищо друго не ги интересува.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 адаша

    103 2 Отговор
    Едно време беше почетно да си доктор, а днешно време е обидно нарицателно...

    Коментиран от #17, #45

  • 6 Дара

    65 4 Отговор
    Спешно отделение Шумен:Диспечерката коравосърдечна, зла не заинтересована и нагла. И целият здравен персонални там са важни първо лични данни не първа помощ.
  • 7 Масовата психоза Кобит!

    78 10 Отговор

    До коментар #1 от "МИСИРКИ":

    Две години насилствено се насажда паника и хаос! И не е виновна медсестрата, а всички нив, които безмълвно и безропотно се съгласихме да ходим с маски, да ни затварят и "тестват", да ни инжектират с неизвестни субстанции - че дори и да обругаваме хората, които не са съгласни! Затова ни е такъв халът!

    Коментиран от #10, #15, #22, #49

  • 8 Последния Софиянец

    74 4 Отговор
    Още една безименна жертва на мафията в бели престилки.Трябва паметника на пострадалите от комунизма да го направим паметник на пострадалите от менте лекари.

    Коментиран от #16, #27

  • 9 За 30 години,

    69 0 Отговор
    здравеопазването беше унищожено!

    Коментиран от #18

  • 10 наблюдател

    65 1 Отговор

    До коментар #7 от "Масовата психоза Кобит!":

    Виновна е. С маска или без маска, първо си човек и после всичко останало.

    Коментиран от #23

  • 11 Драгомир

    35 4 Отговор
    „Преди да стигнем в Спешния център вече почти не можеше да говори”,
    В нашето здравеопазване всичко е предвидено! Тук болният е можел да говори, но това не му е помогнало.
    +Един час след обаждане пристига линейка. Съседите качват болния на носилка и го вкарват в линейката, а докторът нарежда на шофьора на линейката: „Карай към моргата”. Болният:”Не съм ли за реанимацията”. Докторът: „Не си, стига с това самолечение”+
  • 12 комунист ☆

    61 13 Отговор
    Ще го Търсите Бай Тошо,ама го няма ! На Ви демокрация !
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 стар знахар

    72 2 Отговор
    Можете само да си мечтаете за здравеопазването по времето на бай Тошо. Сега всички доктори станаха търговци . Нямаш ли пари - няма да те бутнат с пръст . Независимо дали си счупил ръка или крак . Ще си ходиш така и ще виеш от болки . За другите болести няма да говорим.
  • 15 АААААААААа

    46 9 Отговор

    До коментар #7 от "Масовата психоза Кобит!":

    Защо вече ДВЕ години, МЪЛЧАХТЕ, Когато слагаха КППта, демонтираха пейки от парковете, заграждаха паркове и градинки. Оливаха всичко с БЕЛИНА? Та чак и 20% ПРОПИХА и белина?
  • 16 АААААААААа

    27 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    А не Паметник на ПРЕУСПЯЛАТА ДЕМОКРАЦИЯ!
  • 17 Напъна се да кажеш...

    2 7 Отговор

    До коментар #5 от "адаша":

    ...нещо умно...!НО!Се чу само едно...- ТРЪЦ...!!!
  • 18 АААААААААа

    4 0 Отговор

    До коментар #9 от "За 30 години,":

    Де да беше само то?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 beast

    30 2 Отговор
    За това в болница се ходи с брадвата !
  • 21 боко

    34 0 Отговор
    Всичко разсипаха герберите като назначиха икономиста Киро дъртия за министър на здравеопазването
  • 22 Насаждането на хаос и паника

    16 0 Отговор

    До коментар #7 от "Масовата психоза Кобит!":

    е инкриминирано в БГ законодателство отдавна. Кой трябва да следи за спазването на закона?
  • 23 Там е работата

    43 2 Отговор

    До коментар #10 от "наблюдател":

    че ни отучиха от човещина! Две години ни учат да се страхуваме от другия, да не си подаваме ръка! "Здрависват" се с лакът - толкова грозен жест! Тези неща оказват влияние на психиката! И това е съвсем умишлено въведено! Именно за да ни отучат от човещина!
  • 24 наблюдател

    38 0 Отговор
    Ако има нещо хубаво в цялата история, това е, че свидетелят е заснел всичко. Сега няма да има как да се покрие и може да се надяваме на някакви мерки и поемане на отговорност. Даже да бъде осъдена болницата. Някой трябва най-накрая да го отнесе, за да имат останалите едно наум.
  • 25 Д-р Хаус

    42 2 Отговор
    Голямата грешка на този човек е , че не е пребил някого още там, на място в т.нар. болница, за да му обърнат внимание..Вероятно ако беше от онези "интегрираните" точно това щеше да се случи. Сега каквото и да разследват или проверяват, все тая. Най-много пак да стигнат до "мъдрото" заключение, че починалата е трябвало да си сложи ваксина или бустер , демек тя си е виновна У нас винаги така се оказва - починалият е виновен
  • 26 0707

    30 1 Отговор
    Това е поредният случай доказващ пълната деградация на обществото ни! Редно е като компететно лице да обърнеш внимание на подобен случай и да направиш всичко възможно за да изведеш пациента от животозастршаващото състояни и след това да уреждаш документите! За това състояние на нещата сме си виновни самите ние всеки човек жевеещ на тази територия и ако не ни се промени "чипа" да си помагаме взаимно да не сме студени и безчуствени когато пред нас се вършат глупости защото нас не ни засяга така ще е... Бившия премиер прозрял това още в началото на кариерата си беше се изказал след среща с емигрантите ни в америка за "матриала"
  • 27 Дъ бест

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Последния Софиянец":

    Мисирко този път си прав
  • 28 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    17 8 Отговор
    Жената не е починала от това.Жената в къщи е лекувана неправилно.Ако е било назначено лечение от лекар той е първопричината.Жената е имала слаб инфаркт,според лекарите на голяма белодробна вена.най вероятно и тогава тя не е дишала добре .Когато са отишли на лекар той е казал ковид и е дал хап за ......Не е случайно,че тя не се е подобрила близките дни.там е грешката,но вие ще си разследвате.А това,което ви диви.......Е,нещо нормално-липса на елементарна човещина !Но законите са така направени ,че всеки помогнал е Потенциален УБИЕЦ!След,като се обърне колата пътища мноооого...Трябвало е още преди да я сложат на системи с антикоагулант и сега щеше да е жива.Друго,убеден съм,че жената е имала показатели по кръвно налягане,които са ...показателни.. и за ковид и за инфаркт на кръвоносен съд.... Аутопсия правена ли е?????Ако е правена ,какво е причинило смърта???защо няма инфо???Бг-всичко ви е такова...Старите хора му казват ху...вина!
  • 29 оня с коня

    11 47 Отговор
    За да бъде прието Лице за лечение в Болница,то трябва да представи документ за самоличност за да бъде ЧЕКИРАНО на рецепцията.назначените Служителки там ЗАТОВА получават заплати и ако не си вършат работата,ще ги уволнят.Ама че за минутите докато Мъжът е отишел до колата за Личната карта и пациентката починала - КАКВА ВИНА има болницата?По тази логика ако Някой отиде в Банката за да тегли пари но е без Л.Карта и го върнат а той вземе че почине пред Вратата,значи ли че Банката е виновна че не му е дала пари,вследствие на което той е починал от ГЛАД и ЖАЖДА?

    Коментиран от #38, #52, #56

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 после що ги биели?

    17 6 Отговор
    Докторите!
  • 32 Наблюдател

    23 0 Отговор
    Бог да я прости жената. И съболезнования за семейството! Всичко се плаща в този живот. Така че нашите съдилища нищо няма да направят, но има Божи съд. Затова по-хубаво е да се въздържаме от повече коментари.
  • 33 fakt

    15 27 Отговор
    Вече писах един коментар, че болницата и сестрата са на европейско ниво. В Европа хората си имат здравни карти. Като идеш на доктор, първо си даваш здравната карта, после сертификата за Корона ваксина и тест от същия ден че си негативен. Тогава след чакане 2-3 часа може да се надяваш на доктор.
    Това е еврепйското ниво. ѝ тук някоои се опитват да набеждават сестрата.

    Коментиран от #35, #47

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 да ,бе

    40 2 Отговор

    До коментар #33 от "fakt":

    Докато си чакал 2-3 часа в чужбина ,явно си пропуснал една цветова графика която е за ниво на спешност,окачена е във всяко мед.заведение!Син цвят-порязал си пръста си,....ами ще чакаш!!Червен цвят-инсулт,инфаркт,ПТП или каквито и да е животозастрашаващи състояния..........чакане няма!Може да си го пропуснал това уведомление,вероятно щото е в чужбина и трудно се чете...щото пише на чужбински!
  • 36 БОРУНА ЛОМ

    24 6 Отговор
    НЕ Е ВИНОВНА ОТ РЕГИСТРАТУРАТА! ОТ МИНИСТЪРА ДО ДИРЕКТОРА ТЕ СА ВИНОВНИ, МОМИЧЕТО ИЗ ПЪЛНЯВА НЕАДЕКВАТНИЯТ АЛГОРИТЪМ СВЕДЕН ОТ ТЯХ!
  • 37 Тошко

    12 11 Отговор
    Добре, че са го подсетили тоя "убавец" да закара жена си на доктор. Иначе щеше да си умре в къщи жена му.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Аватар

    24 0 Отговор
    Изчетох коментарите.Това,което се случва със здравеопазването в България е замяната на системата на Семашко със системата на Бисмарк от 2000- та година.Всичко,което се въвежда с цел контрол в здравеопазването е тежка бюрокрация,което го прави неработещо.Сигурно помните въвеждането на пръстов отпечатък за прием в болница,който в последствие отпадна,но бяха платени едни 400 млн.лв.Спешната помощ трябва да бъде обезпечена с кадри,техника и реанимобили,което към днешна дата липсва При спешната медицина трябва да отпаднат чекиране,тестове за ковид и подобни,които намаляват времето на преживяемост на пациенти с животозастрашаващи състояния.Спешната медицина има нужда от субсидиране,а не инфекцията ковид.И не на последно място порочната практика да се откриват легла за ковид пациенти във всяка болница вместо да се определи многопрофилна болница за лечение на пациенти с придружаващи заболявания и заразени с ковид по райони.
  • 40 Солженицин

    10 1 Отговор
    "Ракова болница": в приемно отделение: "Кой сте вие?", - "Човек".
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 На бхк-то работата е

    19 6 Отговор

    До коментар #4 от "7336":

    да работят против България и българите. Такива са и америка срещу България, отровено общество и много други. А пък Мунчо Радев си назначи за съветник шефа и юрист консултът на отровено общество Иванка Иванова. Това ни чака с такива хора.

    Коментиран от #55

  • 43 Котис

    11 0 Отговор
    Съболезнования!
  • 44 Мдаа

    25 1 Отговор
    в България към хората отношението е по-лошо и това към свинете. Един фелдшер веднага би се заел да преглежда свинята без да и иска ветеринарни документи. Антихуманното здравеопазване е причина за огромната смъртност в България - добре дошли в страната на свинете. И пак го изтрийте.
  • 45 Гого

    13 0 Отговор

    До коментар #5 от "адаша":

    Лошото е, че вече е така не само за лекарите а и за полицаите, учителите и всичко друго професии които бяха уважавани преди. Сега вече се насажда омраза към всички което няма да доведе до нищо добро
  • 46 1111

    10 0 Отговор
    Очевидно инструкциите са за проверка на здравноосигурителния статус на входа на болниците, дори за спешните случаи.
  • 47 qwerty

    13 0 Отговор

    До коментар #33 от "fakt":

    За спешните случаи такъв ли е реда? Защото ако е така, не вървим в правилната посока.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Верно ли

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Масовата психоза Кобит!":

    Абсолютно съм съгласен. Познавам хора, които починаха от инсулт и инфаркт точно заради спуснатите от Ангелов и Кунчев задължителни тестове преди прием в болница. И гледам Кунчев се изокал по темата, за която лично той носи отговорност. Ама най-лесно е да има жертва на недоволството - в конкретния случай сестрата, а това, че гореспоменатите са я задължили да прави това, което е направила... няма значение!
  • 50 Адвокат

    16 0 Отговор
    Ако беше отишла в прост лекарски кабинет или в поликлиника бюрокращината е приемлива но в спешен кабинет където минутите са от значение, при това след като от самата бърза помощ са ги насочили натам е неприемливо и безочливо до безумие някой да урежда формалности вместо да се реагира адекватно с цел спасяване на човешки живот. Нямат никакво извинение провинилите се в ситуацията, при това сестрата не е виновна за следването на мерките а неадекватните мерки по процеса на прием на спешно нуждаеш се човек.
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Истината

    8 2 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Ако това беше твоята вайка така ли щеше да разсъждаваш! Това което се случва е Безотговорност, непрофесионализъм, безчовечност това е положението в нашите болници , търговски дружества!
  • 53 Радан

    11 3 Отговор
    Жалко много жалко в България има само проверки и констатация действия никакви. Докато няма сурови наказания тъй ще бъде. Само една газова камера може да вкара всичко в ред.
  • 54 ОСМАНАГИЧ

    7 0 Отговор
    Това е "дигитализацията".😨Първо ЕГН,после изкуственият интелект решава да живееш или не.
  • 55 tate

    1 2 Отговор

    До коментар #42 от "На бхк-то работата е":

    МИ да се беше наместил ТИ бе МУНЧО !! Да те назначи теб гледам имаш капацитет !!

    Коментиран от #62

  • 56 Оня с коня е кръгъл .диот

    12 2 Отговор

    До коментар #29 от "оня с коня":

    Как точно сравни банката с болницата? Ами ако утре си жертва на катаствофа и в смачкано състояние линейката тезакара в спелноти ТИ лично как ще си предоставиш л.к., много ми е х?
  • 57 МиДа

    12 1 Отговор
    По тая логика с личната карта ми е чудно, ако закарат човек, когото са ограбили и са му взели пари и документи, и така са го намушкали 5-6 пъти с нож, или са го гръмнали, дали ще го чакат да отиде да си извади нови документи? Все пак само около месец отнема.
  • 58 Глав

    5 12 Отговор
    В спешните кабинети работата е тежка и отговорна.Не можете да очаквате в това КОВИД време едни ниско платени сестри и лекари да летят заради вас.До като лекари,сестри имат заплати по- малки от един прост работник едва хванал средно така ще е.
  • 59 Roki

    16 1 Отговор
    Преди няколко години бях на гости в Италия, получих страшни болки и ме закараха в спешното..Нямах документи в себе си. Хората ме приеха, сложиха ми системи, направиха веднага изследвания, оказа се бъбречна криза. После жена ми донесе здравна карта и л. к., регестрираха ме и си тръгнах след 3 часа. Питах ги, ако нямах европейска здравна карта какво щеше да стане, а те ми отговориха че в спешното първо оказват помощ, после вършат административната работа, ако нямаш карта-плащаш. Познай какво се случи във Варна две години по късно, тъй като вече знаех симптомите на бъбречната криза, тръгнах към спешното и след час и половина решиха да ме приемат, въпреки че имаше 3-4 човека само.. Не дай си боже да се случи нещо с човек в тая кочина, шансовете са 50-50 да оцелееш
  • 60 Защо се учудвате

    9 1 Отговор
    Мен редовно ме лекуват по телефон, изписват се антибиотици на ангро, и за някой болки си записвам часове с месеци напред и ми се обяснява, че едва ли не съм занемарил здравето си, защото не вадя 400 лева за ЯМР например в някоя частна клиника, защото на държавата е скъпо и е направила тежка и дълга процедура основно за животозастрашаващи случаи. Отделно като се доредя до направление се е случвало да ме връщат и да ме пращат да обикалям от болница на болница защото наличната им апаратура е с ограничения в различни в параметри и трябва да търся в коя има подходяща по обхват апаратура, която да може да извърши изследването и така загуба на на няколко дни за направление, на няколко дни в обикаляне и телефонни, от няколко дни до месеци за самото изследване и накрая няколко дни до прочит на резултатите от лекар по направлението и всичко това за удоволствието от постоянно доплащане тук там на такси, не ходене на работа и разходи по придвижване и др. нужди. Ако си платиш обаче те вкарват същия ден между чакащите със записани часове, може веднага да ти напишат направление за приемане в болница, за да ти "спестят" пари за изследвания в частни лаборатории, като вечер си спиш в къщи щото си наш човек, а другите може да стоят, за да не им дойдат на внезапна проверка и да видят отделението празно и получаваш бонус вайбър консултации за вбъдеще. А къде отидоха устройствата купени за милиони за пръстови отпечатъци за приемане в болница? Пари има ама не са за вас - така к
  • 61 Излизаше един Врачанския Лекар, началник

    2 0 Отговор
    Някакъв, преди година и половина, с бръсната глава, беше се включил в Агитката на Борисов, да Бъдат уплашени Българите, когато му се искаше оставката! КЪДЕГО ТОЗИ ПОДОБЕН НА ЧОКОВ "ЛЕКАР" който Опсихясваше по Медиите, как се казва!! На коя болница е Началник??
  • 62 Сух

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "tate":

    Ами да беше, ама няма как да стане това, защото не е от приятелите на Америка. Разбра ли сега мунчо или искаш повече разяснения за да сгрееш..
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове