Last news in Fakti

6 Февруари, 2022 11:38 3 180 32

Павлов: „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми

  • булгаргаз-
  • николай павлов-
  • разпит

Компании и търговци, които не могат да бъдат конкуренти на дружеството, ще влязат ударно на пазара, а индустрията ще плаща по европейските цени, смята досегашният изпълнителен директор

Павлов: „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми - 1
Снимка: БГНЕС

Възможно е, вероятно е цялата офанзива, която беше предприета срещу „Булгаргаз“, без подбиране на средства, да е именно за това „Булгаргаз“ лека-полека да бъде изтласкан от пазара. Това заяви пред БНР досегашният изпълнителен директор на дружеството Николай Павлов.

„Какво се цели? Промяна в нормативната уредба, за да може „Булгаргаз“ да бъде само обществен доставчик и всички количества най-евтин газ да отиват на регулирания пазар, където са топлофикационни и газоразпределителни дружества. А скъпият газ евентуално да бъде продаван на бизнеса. По този начин ще се даде възможност на тези компании, на тези търговци, които не могат да бъдат конкурентни на „Булгаргаз“, да влязат ударно на пазара и да завладеят пазара. И всъщност индустрията ще заплаща цените, които в момента са валидни в Европа, които са 30-40% по-високи от цените на „Булгаргаз“. Ето това е цялата работа.“

„Има съмнения, че ще се намърдат и други търговци, които отдавна имат апетит към българския пазар“, посочи Павлов, визирайки изтичането на „временното споразумение за смяна на точка на доставка, временната договореност за доставка на определени количества на гръцката мрежа, същевременно изтича и руският договор“.

Относно изтичането на договора с „Газпром“ бившият директор на дружеството коментира още, че държавата трябва да определи каква ще бъде енергийната политика по отношение на газовите доставки.

Преговорите с „Газпром“ трябва да приключат най-късно до края на май, уточни той.

„Това са изключително тежки преговори, много са консервативни в преговорите. Същото се отнася и за азерите.“

„Булгаргаз“ не е вземал грешни решения, категоричен е Николай Павлов. Според него дружеството не е отказвало никакви доставки за сметка на руски газ и това трябва да е ясно на цялото българско общество.

Информацията по преговорния процес е налична в БЕХ, в Министерство на енергетиката, в Министерския съвет, допълни той.

„На политическо ниво имаха цялото време на света между май и сега да договорят по-големи количества“, отбеляза Павлов в предаването „Неделя 150“.

Относно IGB връзката между България и Гърция Николай Павлов подчерта, че се спуска димна завеса, прикрива се провала и „цялата помия се хвърля върху „Булгаргаз“.

В продължение на месеци на обществото се внушават лъжи относно „Булгаргаз“, категоричен е досегашният изпълнителен директор. По думите му с внушения и манипулации министри се надяват да накарат хората да повярват в тези лъжи.

Поредната лъжа според него е, че новият съвет на директорите е пуснал заявлението за новата цена за намаление на цената с 18%. В България като зависима от външни фактори страна такива решения не могат да се вземат, каза Павлов.

„Новото ръководство е публикувало съобщение, че е намерило компанията без съдържание. Какво означава това? Това категорично не отговаря на истината. „Булгаргаз“ не е фабрика за насекоми. В „Булгаргаз“ остават на работа 44 експерта, които са квалифицирани и са в курса на нещата“, коментира Николай Павлов след обвиненията от страна на управляващите, че заедно с него от дружеството се оттеглят други експерти и го оголват.

„Булгаргаз“ е в отлично финансово състояние, оставяме компанията с добри договори, повтори отново Николай Павлов.

Мораториумът навреди на топлофикационните дружества, на тях са им замразени цените на парното, а купуват по пазарни цени от „Булгаргаз“. Това отваря при тях ликвидна дупка. Вече трети месец няма абсолютно никакви компенсации, поясни Павлов.

„Булгаргаз“ няма нито един лев просрочено задължение. Всичко е изплатено до последната стотинка“, увери бившият директор на дружеството.

„Цялата документация, цялата информация се намира в деловодната система, каквато ние я изградихме“, заяви още Николай Павлов. По думите му през 2015 г. деловодството е било „на тетрадка“.

Павлов определи като много положителна новина това, че „вече има проглеждане в министерството как се ценообразува, как се правят заявки, какво влиза в микса“.

„Поздравления, нека така да продължава – да чете, да се образова и много бързо ще разбере газовия бизнес.“

Николай Павлов е призован за разпит в прокуратурата утре по досъдебно производство.

„Нямам представа за какво ме викат на разпит.“


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 32 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Диалогичност и още нещо.

    31 35 Отговор
    "Промяната",пардон "подмяната"продължава...Той Кирчо "Интелекта"си го каза - да сложим "наши хора"!Истина или не?
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 дедо

    16 9 Отговор
    Виканите от ТАЗИ Прокуратура е вероятно да са набедени!
  • 5 Данъкоплатец

    26 12 Отговор
    Хей Москито, , свърши се твоето кръвопийско
    царство на гърба на българските данъкоплатци
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 хахаха

    20 11 Отговор
    Довиж-да-не, довиж-да-не:)
  • 9 Българка

    39 7 Отговор
    Добре де , и тоя ли се прави на ущипан. Въпроса е, защо цената на крайния потребител (пекарна за хляб) е с 66лв по-скъпа от тази на която го продавате на Румъния. Наистина ли се правите на улави или нас ни правите на такива.
  • 10 ами

    14 20 Отговор
    сигурно има връзка с това че просто киро уреди на едни канадци 50% от една фирма за газ докато беше вице. май върти някакви схеми в които нас ни няма
  • 11 НЯКОЙ

    19 1 Отговор
    След такъв микс от истини, полуистини и лъжи от всички страни, бивши, много бивши и настоящи, дано истината да излезе и който не защитава обществения интерес, да си получи заслуженото!
  • 12 LOSHIA

    14 3 Отговор

    До коментар #7 от "оня с коня":

    Примката се стяга смъртоносно, но около вас!!
  • 13 Watchdog

    6 4 Отговор
    Булгаргаз продава с фиксирана надбавка по наредба. Това влиза в противоречие с Директива 2019/944 на ЕС, която не допуска никакви ограничения по отношение на свободното ценообразуване и конкуренцията. Вероятно Булгаргаз ще бъде изтикан от пазара за търговия на едро, а европейската комисия ще стартира процедура срещу дружеството за нарушаване на европейското законодателство.

    Коментиран от #31

  • 14 Аз обаче

    13 10 Отговор
    Имам представа за какво те викат.
    Искат да напишеш продаван ли е азерски евтин газ директно от Комотини чрез посредник за Италия.
    Ей това ще те питат. Ни за Чирен,ни за Румъния. Наш,евтин газ,за Италия,преди още да е влязъл в България.
    Тъй,че не знам какво ще отговориш на този много коварен за теб въпрос. Защото има документи,че е продавано,когато на нас този евтин газ ни бе нужен.
    Приготви си куфарчето,не забравяй вазелина.
  • 15 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    7 6 Отговор
    пречупете мафията
  • 16 pbdan

    12 1 Отговор
    Докато всичко е тайна, конфиденциалност, интереси така ще е. Кое е тайна? Сръбският президент каза - Газпром ни продава за $270/1000м3. Всеки може да сметне колко плаща и с каква надценка, а у нас хъката-мъката.
  • 17 Кики

    20 6 Отговор
    Целта е Булгаргаз да бъде изтласкана от пазара и да влязат посредници на пазара на газ , които са американски фирми и Кирчо е част от схемата , тогава ще плащаме 2-3 пъти по скъпо за газ , схемата е същата както гръцка фирма купи производителя на олио КЛАС и месец след сделката цената на олиото скочи до стратосферата , тези фирми трябва да бъдат разследвани от КЗК за картел
  • 18 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    16 5 Отговор
    всички от сдс ИВАН КОСТОВ БОЙКО БОРИСОВ съд затвор
  • 19 Р.радев

    16 6 Отговор
    Щом толкова страховито мучат,значи вървим по прав път.Ако имаше нещо нередно Тиквунций и Шиши,щяха да мълчат.
  • 20 Слушател на БНР

    15 5 Отговор
    Тоя до преди месец не бях чувал за него ,въпреки ,че години наред е лапал огромна заплата от нашите джобове. Благодарение на "Факти" му гледам снимките всеки ден ...и на всичките все напрегнат, намръщен и ...НЕДОВОЛЕН ми изглежда . Не ми се вярва, че е заради това , че НЯМА пари за да си плати , тока ,парното, Свинетката, ГО и всякакви други Държавни рекети и да си купи хляб х 1,50(600 гр) и бучка сирене за 12,00+ лв/кг с една глава лук за 1,50-2,00 лв/кг, та да си хапне ...както е споменано в поезията ни преди 90-на години : "и лучец яж ,водица пий и пак ...поглеж ...дий воле ...дий ..."Явно е притеснен, защото голямо яйце му се пече на дирника . Ама, днес за пръв път му чух и гласа в едно близо 30-минутно интервю в "Хоризонт"-а на БНР и ...какво да ви кажа ...глас на едно ...да не го пиша ,че ще ме изтриете ,както често го правите ... ама ,поне да уточня ... "мъжки индивид" ...лишен от ..."топки" ...те това е ...

    Коментиран от #23

  • 21 Европейската

    4 2 Отговор
    Комисия няма да позволи на Булгаргаз да продава газ на фиксирана минимална надценка. България е заплашена от стартиране на процедура по нарушение на третия енергиен пакет, който не позволява държавна намеса на пазарите (борсите) на енергоизточници. След изтласкването на Булгаргаз от пазара газта ще се търгува от различни търговци на едро, чиито цени ще се формират свободно и ще са еднакви с цените на другите европейски пазари. В момента това не е така. Цените са с около 30 до 40 процента по ниски от европейските. Гответе се за сериозен ценови шок.
  • 22 Плашимир

    8 2 Отговор
    Предпочитам Канадгаз и цената да е нормална за мене вместо Булгаргаз и чекмеджаците пълни от мене.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Пчелар

    3 6 Отговор
    Тез наистина са подизпълнител на газпром
    Егати пропадналата държава
  • 25 Перо

    7 2 Отговор
    Цените на газа скочиха административно с 30% /не на база борсова цена/! Ефектът беше,че хората масово си намалиха или спряха употребата му. Булгаргаз,вместо да продава по-евтино газа на народа,направи излишъци,които изнесе за Румъния и направи печалба от 1 млн.лв,за сметка на студуващите! За Коледа ще има бомбастични премии и бонуси! Излезе,че за прегрешенията на предно управляващите за което бяха омаскарявани и уволнявани,сега новия борд провежда същата политика! Също така,защо държавата трябва да изплаща помощи на производителите,които си вкараха загубите от цените на ток и газ в цената на стоките? Сега данъкоплатците ще плащат два пъти завишението на цените на енергоносителите!
  • 26 Стефанов

    9 5 Отговор
    И какво точно е откраднал Киро - май един друг го снимха с пачки те и ключетата. И спи с пистолет на шкафечето, защото живее в постоянен страх.
  • 27 Бойко

    8 2 Отговор
    където има назначени от герб значи там е далаверата. Прокуратурата да не спи, ами да пипа здраво.
  • 28 НЕ Е ЗА Насекоми.

    5 3 Отговор
    А Е БИЛА ФАБРИКА ЗА ДАЛАВЕРИ
    И ШКАФЧЕТА. ЗА ЕВРА И КЮЛЧЕТА ЗЛАТО. ВСИЧКО ЗА ЕДИН "ЧОВЕК" ВСИЧКО ЗА ВОЖДА КИМ ЧЕН УН - БИБИТКОВ.
  • 29 Прудо

    4 4 Отговор
    Русия активизира наличната си агентура срещу новото ръководство на "Булгаргаз". Тук всички "бивши" пеят в един хор.
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Iviviv

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Watchdog":

    В Унгария може а в България не. Защо?
  • 32 Кирил

    1 1 Отговор
    Киро да побърза с арестите. Колкото по-рано започне по-бързо ще свърши.
    "Виждам го" ти Киро ще си последен! Няма да ти се размине. Всички около теб са възпитаници на Партията на канибалите.Радев,Нинова,Хр.Иванов, Слави.....всички са расли и пасли с червени връзки на вратленцата и са
    възпитани от БКП. А тя не прощава : Г. Димитров и В.Червенков изпапкахаТрайчо Костов, Жшвков преяде с Червенков, Югов, Чанков, Велчев и мн.др. А него го изпакаха Младенов, Луканов, Станишев , Джуров.
    Така,че....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове