7 Февруари, 2022 15:04 1 640 8

Ангел Семерджиев: Няма драма в смяната на борда на „Булгаргаз“

  • ангел семерджиев-
  • смяна-
  • борд-
  • булгаргаз

Но "Булгаргаз" е обществен доставчик и има специфична роля в енергийния сектор, затова и общественият отзвук е голям, каза бившият шеф на КЕВР

Ангел Семерджиев: Няма драма в смяната на борда на „Булгаргаз“ - 1
Снимка: БГНЕС

"Смяната на борда на директорите на "Булгаргаз" е правомощие на министъра, който има ролята на принципал. Формално няма драма в една такава смяна. Но "Булгаргаз" е обществен доставчик и има специфична роля в енергийния сектор, затова и общественият отзвук е голям... "Булгаргаз" е обществен доставчик, защото трябва да осигурява предвидимост и устойчивост на цените, той е буфер, за да няма сътресения на пазара. Ние сме отворена икономика и това е специфичната роля на "Булгаргаз".

Това каза пред БНР Ангел Семерджиев, бивш шеф на КЕВР, бивш директор на "Булгартрансгаз". Според него "Булгаргаз" не е осъществил в достатъчна степен функцията си за устойчивост и прогнозируемост на пазара:

"Има два основни начина за определяне на цените на едро при доставката - едната е свързана с цените на нефта, а другата - се определя от доставките на втечнен природен газ. Съществена е тази компонента, от която зависи крайната цена - доколко тя би била релевантна на начина, по който се снабдяваме ние с газ".

В предаването "12+3" Семерджиев допълни, че ако компонентата от борсите е много голяма, значи сме изцяло сме зависими като цена от световната конюнктура.

"Но ако се използва нефтената форма, то тогава има по-голяма степен на предвидимост, предсказуемост и устойчивост. Съотношението между двете компоненти се преценява за всеки конкретен пазар по отношение на моментното състояние, по отношение на перспективата. Тук е ролята на "Булгаргаз", който трябва да прави анализи и прогнози, и да прави съотношението на тези цени, за да осигури прогнозируемост и устойчивост на цените на природен газ, чак след това да търси ефекти от печалби".

По думите му "Булгаргаз" не може да фалира, защото има разработен пазар и клиенти.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ШЕРИФ

    7 1 Отговор
    Ангеле, като няма драма, защо бившите управляващи вият на умряло?
  • 2 оня с коня

    4 0 Отговор
    И ще се приберат Директорите които са били бивши членове на Борда в Булгаргаз по никое време през деня, и ще кажат на Съпругите си че са уволнени и вече са на Трудовата борса ,т.е. ще предизвикат моменталното им ПОСЪРВАНЕ...Според Семерджиев обаче "Няма драма".Е за такива случай Мъдрият Народ е казал "На чужд гръб иш 100 тояги са малко"!

    Коментиран от #4

  • 3 БулгарГазпром

    3 2 Отговор
    Трябваше да се казва БулгарГазпром до сега.
  • 4 Ох Божкее...!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "оня с коня":

    Ти да не си театрален деец...?!Какво е това...,,ПОСЪРВАНЕ" на съпругите,че и написано с големи букви...😝!Да ти имам и...театралната съпружеска драма....😂🤣😛😆😉😝...!
  • 5 Реалист

    1 1 Отговор
    Хората които искат България да е вечно поробена, всъщност те са болни мозъци !
    Те са истинските вредни хора!
  • 6 Биби Долапчиев

    1 1 Отговор
    Правилно, некви драми с некви си пембени калинки! Ми од де дошло там отишло!
  • 7 Паметлив

    3 0 Отговор
    Този човек , А.Семерджиев също се появи преди около 20-на години изневиделица като зам.министър в енергийното министерство и не се забави да се запознае на място с "водещите" фирми в газовия бранш. После като вече "ресорен наблюдаващ" не беше трудно и набързо да се появи и като шеф в разпарчетосания вече Булгаргаз, и като шеф в ДКЕВ- все за непродължително време, като дори в последното си амплоа успя да предизвика разследвания и съдебни действия, довели до уволнение, обвинение и обществено недоволство от изведнаж новопоявилите му се недвижимости, дори на черноморския бряг- според медийните публикации. В последните години също се чуваше за някаква роля в газовите проекти вече паралелни на бившите му постове постове и сега вече: щом пак излиза "на светло" да очакваме ли още умозаключения!?
  • 8 Смях

    1 0 Отговор
    Някои прокурорчета още не знаят на кой свят са!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол