Last news in Fakti

8 Февруари, 2022 18:10 4 170 52

Селото на Майстора се вдигна срещу транссексуалните модели

  • владимир димитров - майстора-
  • шишковци-
  • транссексуални модели

В селото са категорични, че ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София, то селото се вдига на протести

Селото на Майстора се вдигна срещу транссексуалните модели - 1
Снимка: БГНЕС

В кюстендилското с. Шишковци, където около 30 години е живял и рисувал художникът Владимир Димитров-Майстора, изпращат писмо до министър председателя Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов с категоричната молба да спрат считаната от цяло Кюстендилско за посегателство и гавра с художника, "фотографска изложба, която представя част от творбите на Майстора с лица на хора, които са си сменили пола, транссексуални са". Това съобщи за БНР кметът на Шишковци Илияна Петрова.

В селото са категорични, че ако няма своевременна намеса на премиера и на министъра на културата да спрат готвената за 8 март изложба в София, то селото се вдига на протести.

"Ние сме потресени! Просто имам обаждания от хора, които са излезли от село Шишковци преди 30-40 години, живеят във Варна, в Русе. Хората се обаждат! Просто обстановката е уникална... Утре ще пуснем писмата на сайта на Министерския съвет. Отворени писма сме написали, в които ги молим за съдействие, да не се случва всичко това. Преди малко публикувах в групата на Шишковци снимка на моя баба, картина на моя баба и не искам тя да бъде подменена. Много е неприятно. Хората тук имат наследници, моделите имат внуци и правнуци... Това е голям удар за Шишковци", каза Илияна Петрова.

"Протестна подписка срещу готвената изложба върви и в Кюстендил, а местният ОбС готви специална протестна декларация", каза председателят Иван Андонов.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    60 11 Отговор
    Оставки да валят. Това ще е 2 Жан Виденов
  • 2 Рошко

    41 4 Отговор
    Ами да почнат да показват по нац телевизии и медии и законотворци и политици и доктори и математици тогава
  • 3 КРА

    91 6 Отговор
    Тия джендъри от Продължаваме Пропадането се подиграха най-нагло с един от големите български художници и смешкото министър на културата трябва да си ходи незабавно. Жалки безродници.
  • 4 карамфила

    83 4 Отговор
    Докъде сме стигнали и докъде можем да паднем още благодарение на 30 години народно благоденствие и либерална демокрация.Жалко затази красива и плодородна земя.И на Майстора посегнаха медузите.
  • 5 ...?!

    22 2 Отговор
    Коригирайте името на художника. Писали сте "Владимир Дмиитров-Майстора"?!

    Коментиран от #35

  • 6 незнайко

    56 9 Отговор
    Джендърството и трансексуалността ще бъдат наложени КАТО СТОЙ ТА ГЛЕДАЙ !!! Те направиха пандемия в света че това ли няма да направят !!! Жалко за човешкия РОД !!!

    Коментиран от #9

  • 7 Светата Инквизиция

    51 5 Отговор
    клади трябват
  • 8 българин

    30 2 Отговор
    Браво.
  • 9 карамфила

    48 1 Отговор

    До коментар #6 от "незнайко":

    "Прозорецът на Овертон".Чували ли сте някога нещо за „Прозорецът на Овертон“? Ако не, то ви препоръчвам да прочетете тази технология за легализиране на всичко, каквото ви хрумне. Ще разберете как се легализира хомосексуализмът и еднополовите бракове. Ще стане съвършено ясно, че работата по легализацията на педофилията и кръвосмешението ще бъде завършена в Европа в близките години. Както и детската евтаназия впрочем.

    Коментиран от #13, #51

  • 10 сила

    7 46 Отговор
    да ви имам проблема.....решете всичко друго и тогава се занимавайте с глупости , предстои ревизия на общините затова отвличате вниманието от герберастките зулуми
  • 11 Омерзен

    68 3 Отговор
    На чии болен мозък му хрумна да посегне на Майстора?
    Да си се рисуват сами.
    Подкрепям изцяло протеста.Майстора е на Шишковци, Кюстендил, България и Света, не го пипайте!
  • 12 Независимо, дали

    25 4 Отговор
    ни харесва или не, наследниците на Майстора са тези, които държат авторските права. Те са тези, които могат да се противопоставят на изложбата. В края на септември 2030 г. срокът за авторските права би трябвало да изтича, което означава, че изложбата просто може да бъде отложена с 8-9 години. Това поне е ситуацията от гледна точка на закона. Разбира се, биха могли за тези 8-9 години да променят и закона. Но надали.

    Коментиран от #31

  • 13 нашия

    37 1 Отговор

    До коментар #9 от "карамфила":

    Ако не им дадем РЕШИТЕЛЕН отпор много вероятно е да успеят....от нас зависи всеки на място да се противопостави твърдо....а Овертот и него душицата ГО КАСТРОФИРАХА малко след като им разкри техниките за маипулиране на мнението ....
  • 14 браво

    44 1 Отговор
    Подкрепям! Дайте линк за подписката. Нали не е само за кюстендилци? Това засяга цяла България! И протести ако има казвайте навреме.
  • 15 Дзен

    36 2 Отговор
    Злото е сред нас от много отдавна спахте тогава спите сега ще спите и утре.
  • 16 Механик

    32 1 Отговор
    Давоските лицемери с кривите "холивудски усмивки" имат ТРИ задачи.
    -Задлжителна ваксинация
    -Надупване към Македония
    -приемане на джендър-конвенцията
    и по между другото, да подпишат вечен статут на натовците в БГ

    Коментиран от #22

  • 17 !!??

    6 10 Отговор
    Това е фотографска изложба изложба!?Да премахнат рисуваните и толкоз
  • 18 ИВАН

    25 1 Отговор
    Стъпка по стъпка, прокарваме новото нормално ... сегашните политици са слуги на антихриста ... спешно е нужен нов цар Калоян, Иван Асен ... или друг някой велик мъж за да спаси останалото от великата и древна държава България
  • 19 Гост

    28 1 Отговор
    Цяла България на протест срещу това посегателство върху творчеството на Майстора.
  • 20 Готин Джендър

    4 31 Отговор
    Пълни глупости и изкукали тролове тука. Няма нарушение на "авторски права" защото изложбата не съдържа самите картини на Майстора а техни свободни интерпретации. Все едно някой нарисувал една ваза, и след това да се забранят всички картини и снимки на вази - пълен абсурд!

    Коментиран от #24, #36

  • 21 БОРУНА ЛОМ

    4 10 Отговор
    ГАДНО! НО ТРЕБЕ ДА СВИКВАМЕ С ДЖЕНДЕРСТВОТО, НАБИТО ОТ ДЕМОКРАЦИЯТА
  • 22 Ипериалист

    2 12 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Има още задачи: да ви спрат тока и интернета, че много глупости дрънкате вместо да работите. Добре е да ви намалят и чесъня че воните на овце отдалече.

    Коментиран от #33

  • 23 Готин Джендър

    4 16 Отговор
    Колкото повечето лаете и квакате, толкова по голяма сила давате на изложбата :) Да перифразирам Парцалев: "оправихте държавата, че опряхте до изложбата на джендърите". След като не можете да оправите истинските проблеми в страната, имитирате дейност с лов на вещици и измислени "врагове". Концентрирайте се върху "традиционните християнски ценности" в България: чалга, проституция, мутри, и крадене!
  • 24 Има нещо вярно

    2 13 Отговор

    До коментар #20 от "Готин Джендър":

    в това, което казваш. Гледах някакво видео, в което показват за какво става въпрос. Действително приликата с мотиви, използвани от Майстора, не означава, че са използвани негови произведения.

    Коментиран от #26

  • 25 Но пасаран!

    14 2 Отговор
    Кой е в дъното на тази гавра с прекрасните български мадони на Майстора?? Ти ги пъдиш от едната врата, те отиват на другата. Но да е ясно : другаде може, но при българите тези номера няма да минат! И толкоз! Разбрахте ли, бе, серс. ми?

    Коментиран от #34

  • 26 Я стига!

    12 2 Отговор

    До коментар #24 от "Има нещо вярно":

    Опитвате почвата, нали? И най-малкият намек вече е сигнал за нагло посегателство! Правете си фотосесии, изложби, пърформънси, каквото искате, въобразявайки си, че сте кой знае колко модерни, но оставете Майстора и чистата и извисена красота на българката на мира! Нещастници!

    Коментиран от #28, #42

  • 27 Незабавно!

    9 0 Отговор
    Ако новият министър е разрешил, да си ходи ВЕДНАГА!
  • 28 Нямам нищо общо

    3 0 Отговор

    До коментар #26 от "Я стига!":

    с транс сексуалност, хомо сексуалност и подобни. И в случая не това ме интересува, а въпросът за авторските права. Просто потърсих да видя, за какво става въпрос при въпросната изложба. Доколкото виждам, това, което е писано в коментар 20, не е безпочвено твърдение. А иначе, както казах и по-горе, ако няма промени в закона, то в края на 2030 г. евентуалните авторски права изтичат (навършват се 70 г. от смъртта на художника) и изложбата пак ще може да се състои. За момента го виждам така: Анти-рекламата също е вид реклама и може да е доста успешна понякога.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Бай Колю

    6 2 Отговор
    А бе останаха ли мъже в тая България, ако са останали има ли кой да ни поведе да им спукаме г..зъ от бой на тия пдрси. Ще взема и внука (на 10г е) Давам 1000 за пиячка след мариза.
  • 31 Моряка

    8 0 Отговор

    До коментар #12 от "Независимо, дали":

    Солига,най добрите протести са с самъни в ръка.Класиката е с павета.Паметта на Майстора си заслужава идно изпотрощаване ва изложбата.Но се надявам,че правителството,колкото и да са меки китки,да се съобразят с всенародното недоволство и да не допуснат гавра с народния любимец.Иначе ще си направим гавра с тях.И Нинова да не мълчи.И Костадинов.На останалите безгръбначни не може да се разчита.

    Коментиран от #32, #38

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Готин Джендър

    3 11 Отговор

    До коментар #25 от "Но пасаран!":

    Всъщност, още от ученик ми направи впечатление че жените в картините на майстора са прекалено яки и мъжествени. Никой не се е сетил да лае тогава. Защо бе тулупи?

    Коментиран от #39, #43

  • 35 лудия

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "...?!":

    Стига се правил на интересен.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Готин Джендър

    1 5 Отговор

    До коментар #31 от "Моряка":

    Като ви спрат тока и ви вдигнат цените още 5 пъти, тогава ще ядете камъните. Айде обратно по клоните и пещерите където ви е мястото! Падни за 50 лицеви опори и козирувай, Джаба!

    Коментиран от #40, #41

  • 39 🏈🏈🏈🏈

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "Готин Джендър":

    Какво разбираш от изкуство . Майстора е рисувал жени работещи на полето яки Българки не сегашните кифли който не знаят къде е се държи тиган . Кифли не знаещи що е работа на полето.Кукли със силикон който нямат престава как се живяло някога . Майстора в рисувал обикновени трудови хора . Селяни изкарва и прехраната на полето в гората . Истински Българи не като тези който ще позират за тези задръстени снимки бил мъж станал жена . Такива създания са за лудницата .
  • 40 ☠️☠️☠️☠️☠️☠️

    2 3 Отговор

    До коментар #38 от "Готин Джендър":

    Затвори си устата , че бълва само тъпизми . Ходи си пусни чалгатаи се отрежи до смърт, снякоя домашна шльокавица.
  • 41 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #38 от "Готин Джендър":

    Да не са ти изпили мозъкав казармата , ако случайно си ходил и знаеш какво или се измъкна от тапицирана стая в , болницата която обитаваш и сега избиваш комплекси.
  • 42 Готин Джендър

    2 11 Отговор

    До коментар #26 от "Я стига!":

    Със сигурност повечето тролове тука даже не сте виждали истинските картини на Майстора. Повечето жени в тях изглеждат яки, със широки мъжествени лица, все едно тренират джудо или бодибилдинг. Те нямат нищо общо с това как изглежда типичната Българка, и още от ученик ми правеха впечатление на прикрито транссексуални. Изложбата с интерпретации не само не противоречи, ами е в линия със замисъла на Майстора. Трябва да си сляп за да го отречеш.

    Коментиран от #44, #45

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 😈😈😈😈

    8 0 Отговор

    До коментар #42 от "Готин Джендър":

    Виждал съм ги повечето картини на Майстора джендърче задръстено яси затваряй плювалника , необразован тулуп задръстен . Чалгарче ли си седиш и слушаш Азис и компания и се кефиш на задръстените си коментари . Не разбираш от изкуство , Майстора е велик художник . Щом се правиш на отворен на тема картини . Какво ще кажеш за Салвадор Дали , Рене Маркрит, Хуан Миро , Василий Кандински ,Полок.

    Коментиран от #48

  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Готин Джендър

    1 4 Отговор

    До коментар #43 от "Гост":

    Отивай да лигавиш някой чесън бе братовчед на Джаба! Разбираш от картини на Майстора, колкото магаре от Космос. Немити глигани като тебе стават само за модели на метаболитен синдром. Дано си разбрал какво ти казвам, но едва ли.

    Коментиран от #52

  • 47 Коко

    1 4 Отговор
    Да ги бяхте показали тези картини. Ние не знаем какво коментираме.
  • 48 Я си отвори зъркелите

    2 5 Отговор

    До коментар #44 от "😈😈😈😈":

    Виждал си картини на Майстора ама на куково лято! Над половината от жените на тях са с широки челюсти и изглеждат като МЪЖЕ. Това е първото нещо което се набива на очи. Майсторът не е отразявал "хубостта на българката" а ги е стилизирал мъжествени като метафора за сила. Аман от неграмотни и необразовани тролове които се опитват да си налагат първобитната некомпетентност.
  • 49 Коко

    2 1 Отговор
    До изтичане правата на художника остават още 7 години.
  • 50 Готин Джендър

    1 6 Отговор
    Всъщност колежките джендъри в изложбата изглеждат много по женствени и по хубави от стилизираните мъжествени жени в картините на Майстора. Няма никакво нарушение на авторски права - всеки може да облече носия и да се снима в полето сред рози. Майстора няма права върху всички такива сценарии само защото е рисувал такива картини. Айде кере толупи!
  • 51 Бъзикаш ли се

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "карамфила":

    Е как да не сме го чували като го повтаряш тоя прозорец от няколко години насам бе тюфл.к банален , ае чезвай да се лекуваш бе циркаджия
  • 52 До джендърчето

    5 0 Отговор

    До коментар #46 от "Готин Джендър":

    Спокойно, виждали сме картините на Майстора, и в Галерията в Кюстендил сме били, имаме представа какви жени е рисувал. Такава е българката-със сериозна хубост, природно интелигентна, отрудена, но с вроден вкус към красивото. И се гордеем нея, с жените, които са ни отгледали, изучили и възпитали с огромно себеотрицание. Разбира се, че нямат нищо общо със съвременния образец за красота на силиконките със смешно издутите устни и някои други части! Колкото до вас, знаем, че имате открай време претенции да сте най-културните, най-напредничавите, най-правилните, но това е само компесаторен рефлекс. Живейте си, но не опошлявайте всичко наоколо си!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове