10 Февруари, 2022 18:39 1 603 34

Петков обсъди с акад. Юлиан Ревалски проблемите на БАН

  • кирил петков-
  • акад. юлиан ревалски-
  • бан

Фокус в разговора бяха механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията „изтеклите“ от страната ни умове, да се върнат отново в страната

Петков обсъди с акад. Юлиан Ревалски проблемите на БАН - 1
Снимка: МС

Премиерът Кирил Петков проведе среща с председателя на БАН. Академик Юлиан Ревалски запозна министър-председателя с актуалната ситуация в академията. Основната тревога на учените е, че бюджетът им е недостатъчен, за да функционира институцията нормално. В отговор премиерът Кирил Петков подчерта, че образованието и науката са водещ приоритет за кабинета, защото именно те са основните фактори на икономическото развитие.

Министър-председателят беше категоричен, че науката трябва и ще бъде подкрепяна. Но водещо в това отношение ще бъде постигането на реални резултати. Фокус в разговора бяха механизмите за задържане на младите учени в България, както и усилията „изтеклите“ от страната ни умове, да се върнат отново в страната. В този контекст е и заявената воля на управляващото мнозинство за приемане на нов Закон за насърчаване на научните изследвания и иновациите, който да включва единен стандарт зададен от държавата за качество на научните
изследвания.


Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    11 5 Отговор
    Този ,,подрастващия,, щото образованието му е под въпрос ,но поведението му отговаря на тийнейджърска възраст е време да си ходи, все още -с добро...СТРАНАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ СПЕШНА СТРАТЕГИЯ !

    Коментиран от #4, #30

  • 2 мдаа

    10 10 Отговор
    Браво на Кирил Петков! Не може само едни пари да се изсипват в БАН, а да няма реални резултати.
  • 3 Няма проблеми в БАН

    6 14 Отговор
    Ние имаме проблем с БАН. Проблемът е, че са излишни. Ние им плащаме, за да не правят нищо. Нищо не допринасят, нито за икономиката ни, нито за научният прогрес въобще.

    Коментиран от #27

  • 4 ВЪН ВЪН КАНАДЕЦА ОТ БЪЛГАРИЯ

    17 8 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    ОСТАВКА И ЗАТВОР ЗА БОМБЕТО И КИРТАКА С КРИВОТО ТЕЛЦЕ!ПРЕДАТЕЛ НА РОД И РОДИНА НАСЛЕДНИК НА БОЮ АГА ИНПИЙЧМЪНТ ЗА НАБЕДЕНИЯ НАТОВЕЦ ЗА ПРЕЗИДЕНТ РАЗЖАЛВАНЕ ДО РЕДНИК!ИНФЛАЦИЯ -ХИПЕРИНФЛАЦИЯ ПРЕСТЪПНИЦИ!ВЪВ ВАЛУТЕН БОРД НАПРАВИХТЕ ИНФАЛЦИЯ ТЕРОРИСТИ!
  • 5 адаша

    5 8 Отговор
    Тоя академик държи на фамилията си-" Хайде бе Кирееее! Отпусни още някой милиооон! Моля те бе Киреее!". Реве та се къса...Академишка му работа...
  • 6 Аз съм

    6 3 Отговор
    По-младият и красив мъж да не е брат на Джон Траволта? Много е готин и очарователен, като филмов актьор от Холивуд брадърс пикчърс. Патологично състояние ли е вечното ухилване?
  • 7 123

    7 2 Отговор
    Преведено, значи, че се вивяхме, пихме по едно кафе, а колелото ще го купуваме после, т.е никога.
    Преместете БАН до ручай със студена вода.
  • 8 Алооо БАН

    7 8 Отговор
    Алооо БАН, къде са ви реалните резултати? Само плачете за пари, а резултати - 0 !

    Коментиран от #14

  • 9 Виталия

    3 7 Отговор
    На феодалните старчета, никакви учени не са, 0 лв. им се полагат ! Те си знаят защо !!! Аз също зная
  • 10 ОТ ЧУЖБИНА МАЧКАМЕ ЯКО

    0 3 Отговор
    Лена там ли беше или да питам Гугъл???
  • 11 кУмУнист

    3 5 Отговор
    Бан е клуб на подпийнали начишкващи се пенсионери. Това трябваше отдавна да го закрият. Една бездънна яма за пари, яма от която не е излезнало нищо полезно за обществото или държавата.
  • 12 Госあ

    11 0 Отговор
    Проблемите на БАН са големи и не опират само до пари, въпреки че и финансирането е важно. По време на прехода, науката тъне в абсолютна нищета, а в това че бедния човек е жив дявол има доза истина. Или както казват японците, празния търбух не може да види красотата на Фуджияма. Не е задължително, образа на учения да бъде свързван непременно с човек, който трябва да се храни с кисело мляко и хляб и да ходи със закърпени дрехи. Пълноценната храна е важна за мозъка, а стоенето на студено води до забавяне на метаболизма. Та, в българската наука се оформиха едни олигархични кръгове свързани с политиката, които се интересуват само от комисионните от закупените апарати и отклоняването на всички пари по проектите към тях. В тази връзка, спират абсолютно всичко надолу по веригата и като заплати за реално работещите и като ефективност на инфраструктурата. На всичкото отгоре, много често компетенцията на тези хора в дадената света е твърде съмнителна, но са с усещането за неделимост от получените от други резултати. Също така, упражняваната от тях селекция е по скоро негативна, като покровителстват определени протежета по техен образ и подобие. Така работещият носи на гърба си няколко. Като капак на всичко, тези хора са прекрачили отдавна пенсионната си възраст и би трябвало отдавна да са извън системата. За съжаление, именно най читавите истински учени, винаги се оттеглят когато им дойде времето, освен че оставят школа след себе си, и именно некадърниците остават в

    Коментиран от #13

  • 13 Госあ

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Госあ":

    в това положение на феодали. Изключително важно е, наред с финансирането, тези феодални структури да бъдат разбити, но не виждам никаква воля за това.
  • 14 Госあ

    6 4 Отговор

    До коментар #8 от "Алооо БАН":

    Всъщност БАН имат много резултати, но не виня простолюдието, че изобщо няма и представа от тях. Не се и очаква да има.
  • 15 А така

    4 0 Отговор
    Кирчо оправи сертификатите и макетата, сега ще ни оправи и науката.
  • 16 Госあ

    3 0 Отговор
    Освен това, наистина е необходимо да се сложи разделителна линия между природните и хуманитарните науки. Очаквах след толкова дълго време на спокойствие, историците и филолозите от БАН да излязат с обосновано становище по северномакедонския въпрос, но това така и не се случи. Науката винаги е категорична, тогава, какви науки и учени са те ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Госあ

    2 0 Отговор
    Иначе, ми беше ясно каква ще бъде политиката на полухарвардския измамник, парите за наука отиват към “иновациите” на еврейчето. Тази среща е абсолютно безмислена. Най много феодалите да получат още власт за кражби от бюджетчето
  • 19 малиии

    3 1 Отговор
    Сега пък за БАН се загрижил.Ела виж Родината извън София.По какви "пътища" пътуваме.Какви заплати има извън столицата и как се живее с тях.Колко бизнеса затвориха.Той за ваксини и Македония, а и БАН....

    Коментиран от #23

  • 20 hahaha

    1 0 Отговор
    ще ще ....ама друг път
  • 21 Коко

    3 0 Отговор
    Изтеклите от страната ни умове, няма да се върнат обратно. Това е ясно. Учените отиват там, където има повече учени като тях, с които могат да си говорят и да обсъждат темите, които ги интересуват. В силиконовата долина, в руското Сколково, в големите научни средища на Германия, Великобритания и др. съществува особена атмосфера (егрегор, казано на езотеричен език) която подпомага мисленето в определената научна посока. Знам го от опит, трудно ми е да го обясня логично. Освен това, в тези средища учените не се занимават с битови въпроси, всичко им е осигурено. Занимават се само с наука. В малките държави положението е такова, каквото го виждате. Отнася се дори за Израел. Но Интернет все пак дава надежда вбъдеще всички да остават по родните си места и да обсъждат науките онлайн. А сега е така. И нищо не може да се направи по въпроса. Можем само да си говорим, нищо повече.

    Коментиран от #22

  • 22 Госあ

    1 0 Отговор

    До коментар #21 от "Коко":

    Извинявай, но не мога да се съглася изцяло, въпреки че първата част е вярна. Швейцария, Белгия, Холандия, Финландия и др са малки държави, но са намерили верният път за науката си. Израел е друга тема, да не си отварям устата 😅. Иначе, науката, изкуството и спорта не зависят от граници. Впрочем, има много краткосрочни и дългосрочни програми, които спомагат именно за този обмен и никак не са лоши. Проблема при тях е, че наистина превръщат младите хора в номади и особено когато трябва да се върнат във враждебна към науката страна като България е доста тежко. Аз съм оптимист, че България може да влезе в релсите на цивилизацията, но само с оптимизъм и холивудски усмивки не става. Трябва и много труд. Дефинирането на проблемите е по лесната част. Тяхното решение е основното. Освен това има модели, които могат да се ползват. Няколко са, не са много.
  • 23 юйюфафа

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "малиии":

    Ати за кого си се загрижил!? Да се наядеш и изсереш ли!?

    Коментиран от #25, #26, #29

  • 24 Госあ

    3 2 Отговор
    Една от големите нелепости е клишето “наука и бизнес”. Да оставим настрана, че правилният израз е наука и индустрия и за такава могат да говорят страни като Китай, САЩ, Япония, Германия, Франция. Тук няма нито наука, нито индустрия, но се прави мост между тях 😂 Изключително нелепо. Хайде първо да се помисли да се изградят малко от малко тези две неща и тогава да ги свързваме, че чак и отделни министерства да правим !!! И като гледам как вървят нещата с енергетиката и задържането на млади учени и специалисти, ще си останем само с моста.
  • 25 мдааа

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "юйюфафа":

    Грознооо. Нищо, все пак можеш да ми говориш в женски род.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Глас в пустиня

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "Няма проблеми в БАН":

    Категоричен сте, защото не сте информиран.
    БАН има смисъл ако има държавна политика, която да му възлага задачи и да търси експертизата му, но за съжаление в последните три десетилетия това не се случва.
  • 28 Сатана

    1 3 Отговор
    Киро има завършен 7ми клас ,говори Български като Ром от Бяла Слатина ,а Българската история му е чужда.
    Не разбирам с какъв акъл Академик Ревалски се е срещнал с Българския Остап Бендер?
  • 29 защо ме изтрихте

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "юйюфафа":

    Питах човека, дали и той не е бил някога загрижен за някой друг, как ще оцелее или как ще се лекува...или е ценен само той самият ?!
  • 30 Виталия

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Майна":

    Спешна Стратегия - ползвай от архива как е управлявал премиер 3 мандата Георги Кьосеиванов. Успех !!!
  • 31 ДФВНКХШЙ

    3 0 Отговор
    Ааа,резултати!Кире просто ,а може ли да получаваш заплата най много 900 лв,докато видим резултати и без охрана,нали от никой не те е страх?Леке алчно ,далаверажия,нагушил се и не му дреме!
  • 32 Научно ниво

    1 1 Отговор
    Смятайте какво е нивото в БАН, след като някои мастити "учени" от там още твърдят в медиите че магнитните бури се усещали от хората. Това е в пълен разрез с науката, и в съгласие с народните поверия - все едно да усещаш електромагнитните вълни на телефона си!
  • 33 БОЙКО И КИРО МНОГО РАЗБИРАТ ОТ ВАКСИНИ

    1 0 Отговор
    АМА КИРО И ОТ ТОРТИ РАЗБИРА АМА ПОЛУЧАВА ЗАПЛАТА ДА УПРАВЛЯВА ДЪРЖАВА КОЕТО ОБАЧЕ НЕ РАЗБИРА И НЯМА И ОТКЪДЕ ДА СЕ НАУЧИ , ТОЕСТ САМО ПОЛУЧАВА ПАРИ ЗА ДА СЕ СНИМА КАТО ЦВЕТАРКА С КОЙ МУ ПАДНЕ !
  • 34 за съжаление

    1 0 Отговор
    За съжаление Ревалски се оказа един недостоен човек. Хубавото е, че тзи година се маха. 8 години обслужваше мафиотите и децата на активните борци. За мен не е читав човек.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове