12 Февруари, 2022 06:40 1 252 23

Здравната комисия отхвърли компенсации за болниците заради скъпия ток

  • болници-
  • здравна комисия-
  • компенсации-
  • десислава атанасова-
  • ток

Проект на решение бе внесен от Десислава Атанасова от ГЕРБ в края на януари

Здравната комисия отхвърли компенсации за болниците заради скъпия ток - 1
Снимка: БГНЕС

Парламентарната комисия по здравеопазване не прие въвеждане на компенсаторен механизъм за цената на електроенергията на лечебните заведения, предаде NOVA.

Членовете на комисията обсъждаха Проект на решение, внесен от Десислава Атанасова и група народни представители на 27 януари 2022 г.

Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването, каза, че становището на МЗ е за подкрепа на механизми, които биха подпомогнали лечебните заведения. Проектът на решение засяга множество субекти, не само болниците, и в това отношение сме се въздържали да го подкрепим като цяло, допълни Пандов.

Цветелина Спиридонова, зам.-председател на Българската болнична асоциация, апелира здравната комисия да подпомогне с достатъчно добра компенсация разходите на болниците за електроенергия.

„При липсващи условия да увеличим приходите, трябва да намалим разходите, а всеки разход в момента ще доведе до влошаване на качеството. Искаме всеки разход над 150 лв. за мегаватчас да бъде компенсиран от държавата”, каза Спиридонова. По думите ѝ в момента болниците плащат до 500 лв. за мегаватчас.

„От „Продължаваме промяната” се въздържаме от подкрепа, тъй като това би довело до санкции от Европейската комисия, защото това би влязло в ракурса на държавна помощ”, каза Антон Тонев, председател на комисията. Според него има други начини за компенсации, които ще постигнат добър ефект, вместо да се налага да плащаме глоби към ЕС.

Костадин Ангелов от ГЕРБ-СДС каза, че когато държавата иска да направи нещо, тя ще го направи, а когато не иска, ще намери причина да не го направи. По думите му е могло с проектобюджета, с решение на министъра на здравеопазването, в държавния бюджет да се отпуснат допълнителни средства, за да бъдат компенсирани лечебните заведения.

„Министърът на здравеопазването може да свика надзора на Касата, да се промени методиката, и на болниците да се изплатят средствата на сто процента за декември. Правителството може да разпредели в условията на криза допълнителен финансов ресурс, и това е правено, и няма санкция на ЕК”, смята Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Херо

    7 2 Отговор
    Деса става за френска.

    Коментиран от #12

  • 3 фгнпх

    9 5 Отговор
    Некадърни хора управляват болници, които не могат да се справят с бюджета си и все плачат за помощи от държавата.
  • 4 Тая ,

    19 1 Отговор
    изяждана от злоба , тикове получи , а в Парламента само се озърта и върти по стола , като че ли е седнала на мравуняк ! Излезе ли да говори ( всъщност монолог ) някакви си небивалици , прокиснати от евтина ехидност , си е почти непосилно за човек да я слуша !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Кочо

    8 5 Отговор
    Задължително е каквото се предложи от герб да се отхвърля. Но компенсации за тока трябва да има поне за болниците и може би за малките фирми. Но не и за големите и средни фирми.

    Коментиран от #8

  • 7 отвратен

    5 1 Отговор
    С първото натискане на мишката ,като я видях ,разбрах , че денят ми няма да е никак хубав !!!
  • 8 Еее що

    12 2 Отговор

    До коментар #6 от "Кочо":

    Болниците нали са търговски дружества. Да си плащат. Като точат от касата може а да лишат не могат

    Коментиран от #17

  • 9 Freddie

    10 0 Отговор
    Браво, така се прави.
    Не може болниците да са в безобразно състояние, а директорите им да се купуват все по-скъпи и по-скъпи джипове всяка година.
    Като парите не ходят където трябва, никакви помощи и компенсации.
  • 10 ИВА ПИКлата

    4 0 Отговор
    Десту ,колко целомъдрена женица,не поглежда чужди мъже - директно застава през ципа на панталона и ланга-лунга до омекване на краката НО... не поглежда мъжа
  • 11 Патил

    7 2 Отговор
    Закарах възрастния си баща на ушен лекар. Не чува. Два дни прегледи и комисии за слухов апарат. Успяхме. По документи струваше 460лв. Проверих в интернет същият слухов апарат имаше цена м/у 70-90лв. Да си плащат тока.

    Коментиран от #13, #16

  • 12 Нема такава смрад

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Херо":

    Във Франция. Синьото сирене мирише по хубаво.
  • 13 Да бе

    0 2 Отговор

    До коментар #11 от "Патил":

    Точно от болницата, а не от магазин си го взел.
  • 14 Въпроси

    1 0 Отговор
    Пандов, какви са другите начини за компенсация? И защо ЕС ще наложи санкции, ако държавата помогне на болниците(основание)? Пандов, когато болниците се вдигнат на протест ще трябва да отговаряш на въпросите публично! Готви се!
  • 15 мен защо никой не

    2 0 Отговор
    ме компенсира с нищо и мизерствам годините от капитализмофашизма?
  • 16 Тия цени не ги определят Болниците

    1 2 Отговор

    До коментар #11 от "Патил":

    А здравната каса!
  • 17 Точат само големите болници

    1 0 Отговор

    До коментар #8 от "Еее що":

    Малките, които са в тая манджа не са виновни! Трябва да им регулаторен справедлив механизъм. А не всички да са под един аршин!
  • 18 Яяя

    4 0 Отговор
    Затова на независимия бизНес ще плащат тока ,дали ще ги проверяват за какво си е харчил дохода я за почивка в Дубай я за яхта ама бедния българин ще плаща тока на бизнеса .Това само крадец може да го измисли
  • 19 ГЕРБ имитатори

    2 0 Отговор
    На социална дейност.
  • 20 хем искате ефтино

    1 1 Отговор
    хем намалявате здравната каса с бюджета и здравните осигоровки вместо 14% стоят на 8% намалявате
    и компесации дотации и безлихвени кредити към здравните институции. Това го нема никаде хем не давате на държавата да събира по високи вноски за здравеопазване (пациенти,граждани,служители)+фирми+държава=14%, хем не давате да дава субсидии, хем неможе да инвестира с цел допълнителен доход. А После критиките били знак че сме на правилния път. Кой ли е той.???
  • 21 Беновска пита

    1 0 Отговор
    Държавна помощ ли е помощта за ДЪРЖАВНИТЕ болници??Май става въпрос за ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ???
  • 22 Затова

    0 0 Отговор
    Пък на мафията отпуснаха пари ,нали те са мафията
  • 23 U2U2U2

    1 0 Отговор
    Не трябва да се приема нищо, което е предложено от тия кавали!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове