Last news in Fakti

15 Февруари, 2022 06:26 8 021 44

Манолов: Обявиха вендета на администрацията

  • димитър манолов-
  • подкрепа-
  • доходи-
  • пенсии-
  • заплати

Логично би било да има ново преизчисление на пенсиите, заяви президентът на КТ "Подкрепа"

Манолов: Обявиха вендета на администрацията - 1
Снимка: БГНЕС

"Нелепо е да се твърди, че някой ще забогатее от бюджета. Не намирам за социално, че не се предвижда ръст на доходите в бюджетната сфера. Обявиха вендета на администрацията", заяви президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов в предаването "Денят ON AIR".

"Миналия петък имаше разговор с високопоставени представители на властта, които ни сондираха за идеята да бъде въведена възможността държавните служители да плащат лични осигурителни вноски. Нямам нищо против, стига средствата за осигурителните вноски да се включват в заплатите им. Това ще бъде полезно за държавните служители и ще получават по-високи обезщетения", съобщи той пред Bulgaria ON AIR.

710 лева става минимална работна заплата от 1 април. Манолов посочи хубавото в действията на управляващите: Ще определим този размер в зависимост от нещо.

"Навремето беше решено съотношението между минималния осигурителен доход и максималния да бъде 1 към 10. Ако прехвърлим това към днешната реалност, трябваше при заплата 710 лв. максималният осигурителен доход да бъде 7100 лв. Съотношението 1 към 10 никога не се случи. Казват, че не бива да се вдига максималният осигурителен доход, но трябва да се вдигне таванът на пенсиите", посочи още гостът в студиото.

Логично би било да има ново преизчисление на пенсиите, смята Манолов. И отбеляза, че за над 20 години имаме едно преизчисляване на пенсиите със съответния осигурителен доход.

"Имаме паралелно действие на две различни пенсионни системи. Едната е класическият бисмарков тип, в който се отчитат периодът на осигуряване и доходът, върху който си се осигурявал. За другата половина от пенсионерите важи моделът, който казва: Няма значение какво и колко време си работил, всички взимат еднакъв размер пенсии при навършване на определена възраст", обясни президентът на КТ "Подкрепа".

С 12% трябваше да бъдат увеличени всички пенсии, както беше увеличена минималната пенсия, убеден е Манолов.

По думите му, в сектор "Сигурност" има напрежения между отделните звена - някои получават по-високи възнаграждения и другите се чувстват пренебрегнати. Той подозира, че "приказките" за преструктуриране в МВР напрягат работещите в системата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 35 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ОПГ

    90 5 Отговор
    Подкрепа откъде намира пари за заплати на своя персонал Да не би някой да плащат членски внос
  • 2 /////

    91 5 Отговор
    Поредния нищоправещ профсъюзен търтей който, ако не са държавните служители и администрация да членуват в пропадналия му профсъюз ще остане да лае на улицата като бездомно куче.

    Коментиран от #6, #13

  • 3 1234

    71 4 Отговор
    Тоя 12 г си натискаше парцалите, чак сега се събуди.
  • 4 Пенсионер

    10 8 Отговор
    И е много правилно
  • 5 Дани

    62 3 Отговор
    Само наивници вярват на тия двамата....синдикалисти,бизнесмени....и страхливци!
  • 6 Много лъжеш

    20 17 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    Аз съм държавен служител и нито аз нито някой от твоите колеги плаща членският внос нито да този нито на онзи другия

    Коментиран от #7, #30

  • 7 /////

    31 9 Отговор

    До коментар #6 от "Много лъжеш":

    При вас може да не сте членове на Подкрепа, но на много места администрацията членува в този профсъюз или в КНСБ и си плащат на общо основание за да им "защитават" правата.

    Коментиран от #9

  • 8 Айде де

    56 4 Отговор
    Защо държавните служители не си плащат вноските, а трябва данъкоплатец да им ги плаща?
  • 9 Полека

    13 5 Отговор

    До коментар #7 от "/////":

    И колко плащат 1 или 2 лв. Народна пара
  • 10 Зизу

    63 11 Отговор
    Държавен служител=малко работа, редовна заплата, топло местенце, редовни болнични, регламентирана почивка, никой не ти търси отговорност, вършиш си работа в работно време, добавка към заплатите по празници, коледна надбавка, евтина почивка във ведомствена станция....... Да живеят данъците

    Коментиран от #36

  • 11 Doni Brasko

    54 3 Отговор
    Не бе Манолов това не е война. Това се нарича оптимизация в кошера и търтеите трябва да се редуцират. Ти мишко защо не искаш електронно правителство. Вие слуги на мафията колко години се криете зад хората?
  • 12 САТЪРА НА ХАНА

    24 1 Отговор
    АЗ ИСКАМ НАПРАВО САТЪР ... И СЕ СМЕНЯТ С ВИПУСКНИЦИ НА БГ УНИВЕРСИТЕТИ 5-ТА ГОДИНА СТУДЕНТИ
  • 13 МмАаНн

    45 1 Отговор

    До коментар #2 от "/////":

    Този от 32 години е на тази службица и не пуска кокала.
  • 14 Марш

    39 1 Отговор
    от хранилката , бе , нищоправещ !
  • 15 Дани

    38 6 Отговор
    Били им малки заплатите на държавните трантутници ами да отидат да работят като всички почтенни хора да си плащат сами осигуровките да имат определени дни платени отпуски но не те са свикнали да разполагат с времито си да се кипрят като маникени да не се съоброзяват с нищо защото са на държавна хранилк Е СТИГА с тези облаги а ти не ги защитавай а се захващай за сериозна работа но ти си хитэр вече стигаш до пинсия подсигурил си си голямата пенсия така че не се притесняваш безсрамник такъв

    Коментиран от #34

  • 16 Иванчо

    38 4 Отговор
    Крайно време е да спре кранчето на държавната хранилка. Както всички можем да плащаме осигуровки и хрантутници те могат
  • 17 профсъюзен

    19 3 Отговор
    Този виден подкрепаджия беше направен за пет стотинки от Станимир Въгленов - сигурно и днес мига като плъх у трици, като си спомня за него
  • 18 Омбре

    23 0 Отговор
    Разпределението на пенсиите изобщо не е коректно Особенно за хора, които имат толкова много стаж. Не са ползвали никакви привилегии , като почивки с държавна помощ и др. екстри. По добре се скрийте някъде и нищо не коментирайте. Държавата за едни майка а за други, мащеха.
  • 19 Tутанкамон

    19 1 Отговор
    Крадлива мафиотска организация
  • 20 Митьо ЛИНЕЙКАТА шофьор, сега Шеф на

    25 2 Отговор
    На Подкрепа!!! Слугинаж на Борисов 12год!!Чиновниците са колкото Работещите, произвеждащи те Българи!! И на тея Търтей и Калинки, тези, които работят им изкарват заплатите, плащат им осигуровките, Премиите и ДМС! Една държава, пълна с търтей, кърлежи и пиявици, наречена Чиновници!! 500 000-600 000 не са по малко!!
  • 21 питам

    29 3 Отговор
    Вендета е обявена на пенсионерите. Държавните чиновници са галеници на държавата. По колко милиарда бонуси, премии, ДМС, пари за облекло и пр. им наливате всяка година? Числеността на администрацията мина ли вече 1 милион души? Скоро 1 работещ ще храни по 3-4-ма чиновници, които не произвеждат нито стотинка добавена стойност и даже няма с какво да си уплътняват раб. време.
  • 22 Сетила се

    17 1 Отговор
    Мара...но, не знае къде да се по..ра
    И ти като ТР. Обиколи света и нищо не надстрои...
  • 23 Тъмен субект

    18 3 Отговор
    Откъде, бе друже, се взима увеличението в бюджетната сфера и на пенсиите? Взима се от данъците и осигуровките, които плаща бизнеса. Бизнеса е размазан в момента. Ти знаеш ли въобще как се плащат заплати? Първо трябва да се изкарат. Другото е да напечатат пари, което здраво вдига инфлацията и става от трън та на глог. Ама това откъде ще го знае един синдикалист с 30 години опит?
  • 24 питам

    37 2 Отговор
    Администрацията трябва да се редуцира на 50%. Вузовете да се закрият на 50%. Да се спрат парите за частни болници. Да спрете с увеличаване на учителските заплати. Учителите могат да преподават частни уроци, да вземат лекторски часове, да работят на 2 места, имат достатъчно свободно време, работната им седмица е 20-22 учебни часа, не работят по 40 часа седмично. И още, и още... А вие режете парите за пенсионерите, карате болните да си плащат за лечение. Докога ще се раздават народни пари на тунеядци?
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 питам

    23 2 Отговор
    Докога чиновниците ще се закачат за всяка буква и всяка точка от документите на хората и ще ги карат да вадят нови документи, с цел да плащат такси? Докога хората ще плащат заради чиновнически неуредици? Нарочно са измислили срок на валидност на документите, за да карат хората да вадят нови и нови документи и да плащат такси. Докога с това таксуване и принудително събирачество на такси?
  • 27 Факт

    13 0 Отговор
    Загрижил се за миньори и шофьори, строители и железничари.
  • 28 питам

    17 0 Отговор
    С 12% трябваше да увеличат всички пенсии, ама ги увеличиха с около 6-7% средно. Швейцарското правило не е коректно за Бг, пенсиите ни не са швейцарски. Увеличението всеки юли трябва да е поне 10%. При ГЕРБ пенсиите се увеличаваха само веднъж годишно през юли, друго увеличение или преизчисление нямаше цели 12 год. Кога ще се компенсира това изоставане? Жалките 70 лв. към минималната пенсия НЕ компенсират 12 годишното преизчисляване. Не чуваме конкретни предложения от коалицията за коригиране на неуредиците покрай декемврийското уж преизчисление. Ония 120 лв. трябваше просто да ги оставят към пенсиите, вместо да внасят хаос.

    Коментиран от #33

  • 29 Българка

    24 1 Отговор
    В цялата администрация и бюджетна сфера трябва да има преструктуриране и оптимизация. Не може да имаме стотици хиляди на държавната хранилка и в същото време работата като цяло да е некачествена , понякога вредна. Първо големи съкращения, обединяване на отделни структури и закриване на многобройни нищоправещи с големи заплати регулатори, комисии, агенции, а след това и увеличение (ако е необходимо) на заплати. По- скоро в частния сектор трябва да има ръст на доходи, защото той издържа всички от бюджета
  • 30 Хохохо

    6 0 Отговор

    До коментар #6 от "Много лъжеш":

    А за колективния трудов договор плащаш ли, или не си чувал за него и пак го отнася държавата, т.е. ние останалите.

    Коментиран от #41

  • 31 Този го смятах за умен,

    20 1 Отговор
    но излезе г упак. Малката ни България си нарои половин милион търтеи-чиновници, а одно кметство от няколко хиляди чиновника управлява 20 милионни градове в Китай. Какво правят нашите търтеи, пълнеж на офиси. Само да ги докосне някой, веднага реват-вендета. До кога народа ще храни търтеи? Пчелите са по умни от българите, те си изхвърлят търтеите извън кошера, трябва да се поучим от тях!
  • 32 Трябва намаление с 50%

    10 1 Отговор
    Защото двама вършат една работа.
  • 33 Баш софиянец

    7 1 Отговор

    До коментар #28 от "питам":

    Реално нарастване ще има, когато 1 рабонещ успява да издържа по-малко от 1 пенсионер. Защото иначе работещите изнемогват (те издържат и децата, и социалните, и инвалидите и т.н.)
  • 34 един друг

    10 0 Отговор

    До коментар #15 от "Дани":

    "Били им малки заплатите на държавните Хрантутници","да отидат да работят като всички почтеННи хора"- и да си получават половината пари в плик,почтени!?
  • 35 Груьо

    9 0 Отговор
    МАНОЛОВ....СВАЛИ РОЗОВИТЕ ОЧИЛА И ПОГЛЕДНИ ИСТИНСКИ.НОПРАВИ СИ ФИРМА ПРОИЗВЕЖДАЙ НЕЩО И ТОГАВА ГОВОРИ.ПЛАЩАЙ ЕНЕРГИЯ/в пъти по-висока/,ПЛАЩАЙ ЗАПЛАТИ,ПЛАЩАЙ ОСИГОРОВКИ И РЕД ДРУГИ ТАКСИ И ДАНЪЦИ И ТОГАВА МИ ГОВОРИ ЗА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ.ЩЕ ТИ ПЕВЕДА ПРОСТ ПРИМЕР В МОМЕНТА ЧАКАМ ЕДНА СКИЦА,ПЛАТИЛ СЪС СИ ТАКСАТА ТРЯБВА ДА ЧАКАМ 10-ДНИ,АКО БЯХ ДАЛ 50ЛВ. НА СЛУЖИТЕЛЯ ЩЕШЕ ДА Е ГОТОВА НА ДРУГИЯ ДЕН.ЗА ТЕЗИ ЛИ МИ ГОВОРИШ.

    Коментиран от #37

  • 36 Хей

    2 4 Отговор

    До коментар #10 от "Зизу":

    Ти си готов за Държавен служител, но нещо не виждам навалица за свободните места!
  • 37 Въпрос

    7 0 Отговор

    До коментар #35 от "Груьо":

    Това не са ли въпроси към ПП"ПП", или забравихте обещанията за благоденствие.....
  • 38 Дон Санчо

    4 0 Отговор
    Ами сую ,първо ваще конски
    федерации са за заличаване.
    Ако иска някаква защита ,народът
    наново да прекрои ,кой кой е.
    В НОИ и нап има дублиращи служби.
    Вътре има десетина жени,абе смех.
    Във вътрешно, работят 10 хил.
    Къде ги побира ,тази кутия???...
  • 39 kaptain Morgan

    7 1 Отговор
    Търте-ят, пак лъже! Буци вдигна заплатите на държавните служители два пъти - с 10% и след това с 30%, което сумарно прави 43% и точно в период в който частния сектор беше осакатен. Да не говорим, че почти всички държавни служители получават допълнителни бонуси и облаги. Данъчните миналата година взеха по 6300лв. бонус на калпак, а сега наскоро си разделиха още 32милиона! И чухте ли на-г-леца? Ако искаме държавните служители да си плащат осигуровките, то преди това да им се вдигнат заплатите с този размер, от което следва, че че при по-големи брутни възнаграждения ще получават още по-големи пенсии.
  • 40 Гай Турий

    6 0 Отговор
    Грабежът на пенсионния фонд на СДСарите и Костов отпреди 2000 г. продължава до днес. Не е справедливо при едни и същи проценти и стаж, при еднакъв принос към пенсионната система изразен в проценти, днес да има разлики в пенсиите от два пъти. Едни да се гърчат с пенсии от 400-600 лева, а други да са от 1000-1300 лв., едни да са с пенсии от 800-900 лв, а други над 1500 лв. Преизчисляване още през м. юли!
    МВР трябва да бъде реформирано много драстично. Професионализмът е свален до дълбини. Пълно е с пенсиотнери, с клатикрачоли и фусти, пълно е с престъпници - полицаи, които са в кохортата на ОПГ и мафиите и работят повече за тях и себе си, отколкото за гражданите и държавата. Пълно е с негодяи полицаи. Никакво увеличение на бюджет заплати! Народът ги недолюбва и плюе постоянно. Като искат повече пари на калпак, да се изхвърлят непродуктивните бюрократи и смешницци, некадърните и продажните. От остатъка да се вдигнат заплати. От последните 20 г. в ДАНС, МВР и Полицията са навлезли хиляди корумпирани и престъпни лица, влезли с даване на подкупи, поблучили длъжност срещу 5 бона рушвети - отишли у Буда и Цецо. Иска се жестока чистка на омърсените от ГРОБарската клика и методика, повърхностно и безразлично отношение към проблемите на хората. Чистка от началници и зам.началници на РУ нагоре, нач. на отдели в областните управления, на някои омърсени началници от средно ниво в полицията.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Додо

    3 0 Отговор
    До34 ами тези държавни транттници на които народа им плаща всичко не заслужават и това което вземат а относно заплатте в плик така ще е докато транттниците не започнат да работят и сами да си плщат осигуровките стига с тази несправедливост
  • 43 Омбре

    0 0 Отговор
    Търпим ви много Манолов и другия Пл.Димитров, защото до като се наиграете другите се накрадаха и пенсиите ниски и системата за пенсиониране калпава.Един натрупал много години стаж и тъкмо се пенсионирал и умрял. Другия в администрацията видял, че умрял и разпределя, както му падне. Една опорочена система, която не позволява на близки и роднини да има права на здравно и социално осигуряване по роднинство, както е на запад.
  • 44 ГЕРБ=БСП=ДПС

    1 0 Отговор
    Господин синдикалист-тикволакей, защо мълчахте в изминалите 20 госини и чак сега взехте да краката?

    Голямата грешка не е в това, че минималният осигурителен доход е 710 лева, а максималният е 3000 или 3500 лева. Защото осигуровките плащани от работниците стигот едва за половинота пенсия. Другата половина от пенсията идва от държавна субсидия. А държавната субсидия реално идва от ДДС, акциз, санък доход ...

    Г-н синдикалист-тикволакей, много по-важно е да се реформира цялата данъчно осигурителна система. Така щото да се въведе необлагаем минимум, прогресивни семейни данъци, ДАНЪК ЛУКС(примерно 20% или дори 30% върху цената на скъпи автомобили с цена над 100 000 лева, на скъпи яхти, имоти над 500 000 лева, телефони над 1000 лева ...)

    Много важно е да се направи не поредното преизчисляване на пенсиите, а цялостна пенсионна реформа. Така щото разликата между минимална и максимална пенсия да е само 2-3 пъти. И пенсията са зависи най-вече от възрастта, на която се е пенсионирал пенсионера и от реалният му трудов стаж. Така щото милиционер, който се е пенсионирал на 45-50 годишна възраст с 25 години трудов стаж. Да не взима максималната пенсия, а да взима същата пенсия каквато взима медицинска сестра, учителка, счетоводителка, шофьор ... които се пенсионират на 6щ годишна възраст с 40-45 години трудов стаж.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове