18 Февруари, 2022 10:12 792 22

Симидчиев, ДБ: Обсъждаме създаване на съвет по здравеопазването към НС

  • александър симидчиев-
  • съвет по здравеопазване-
  • нс

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо

Симидчиев, ДБ: Обсъждаме създаване на съвет по здравеопазването към НС - 1
Кадър БНТ

Причина за високата смъртност от ковид у нас е демографската картина - населението е застаряващо и болно, освен това системата не работи оптимално, коментира в студиото на "Денят започва" по БНТ пулмологът и депутат д-р Александър Симидчиев.

"Демократична България" обсъжда да се създаде орган към Народното събрание, който да позволява да се продължават здравните политики между различните парламенти.

"Както има фискален съвет, който е с 6-годишен мандат и минава през няколко парламента, така да се направи подобен съвет за здравеопазването, който да включва на паритетен принцип всички политически партии, за да може политиките, свързани със здравеопазването, да имат един устойчив орган, който да надвишава мандата на един парламент", заяви д-р Симидчиев.

Според него създаването на кадри е проблем, който не може да бъде решен бързо.

"Един висш медицински кадър се създава с минимум 6 години следване и още 5 до 10 специализация. За следния медицински кадър са необходими поне 5-6 години, подчерта пулмологът.

Парите не са основната причина младите лекари да заминават в чужбина. Това, което те търсят, е кариерно развитие - какво ще се случи с тях след 5-10 години.

Бюджетът за здравеопазване нараства по-бързо от БВП, но здравеопазването ни остава най-зле финансираното в Европейския съюз, коментира още той.

"Здравеопазването ни има структурни проблеми, които не са въпрос на финанси, а на управление, затова управлението на процеса в здравеопазването е ключов приоритет", заяви Симидчиев.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гдфгдф

    33 0 Отговор
    ТОЯ Е АБСОЛЮТЕН ДЕБИЛ
  • 2 Лост

    33 0 Отговор
    Честно казано въобще не ме интересува какво обсъждаш, защото си фурнаджийска лопата.
  • 3 Псевдоним

    35 0 Отговор
    Симидчиев е в ковид схемата и смуче пари.
  • 4 Българка

    24 0 Отговор
    Спрете с раздуване на скъпоплатена ,безсмислена администрация. Не нови комисии в НС и изобщо в България, а закриване на поне 50%, струващи милиони за джоба на българите вече създадени.

    Коментиран от #10

  • 5 Бycтерна доза акъл

    24 0 Отговор
    Брей, какъв капацитет е Симидчиев! То ако изграждането на кадри ставаше лесно, той също щеше да има поне минимална компетентност, а нямаше да е пpocт мycтакат имбeцил!
  • 6 /////

    24 0 Отговор
    Абе ще си дойдат на думата, че високата смъртност не е само заради малкото ваксинирани, а и заради прогнилата система която такива като тоя създадоха но няма кой да ги осъди и вкара на топло.

    Коментиран от #11

  • 7 Хихата

    22 0 Отговор
    Аха, вече основната причина не е "ниското ниво на ваксинация". Симидката се уплаши да не яде бой!
  • 8 Джордже Балашевич

    22 1 Отговор
    Комисионерът Симидчиев събира ударна група, комисионери, за увеличаване на пласмента на експерименталните течности за боцкане. Важни са продажбите, дори и на цената на човешки животи!
    Чудя се, дали сега, комисионерът Симидчиев ще се извини на Мангъров за поведението си в ефир, след като от цял свят потвърждават думите на Мангъров, че Омикрона е на ниво познатият ни грип!
    Важна е комисионната, на всяка цена!
  • 9 Хахаха

    12 0 Отговор
    Тия свикнаха на много пари .... Ще им се придвижват кукувид и парапандемии до края на тъпия им живот
  • 10 Хихата

    5 0 Отговор

    До коментар #4 от "Българка":

    Основният проблем на държавната администрация не е нейната численост, а структурата и, която е "много вожд, малко индианец". Отделно големият брой чиновници се дължи на тяхната некъдърност от една страна и липса на мотивация от друга. Моето лично мнение е, че държавен чиновник трябва да става само човек с минимум 20 г. ТРУДОВ (не служебен) стаж по специалността. Такива хора, от една страна, имат знания и опит, натрупан в реални работни условия, а от друга имат моралното право да поприхапнат от държавната софра, след като са снасяли на нея.
  • 11 Ххх

    14 0 Отговор

    До коментар #6 от "/////":

    Ваксинирани няма ! Има набоцкани участници в експеримента....
  • 12 чичо

    4 5 Отговор
    Тия плюха ли плюха,а сега ще правят....НОЩ.Отново копират ГЕРБ.Промяна ли?!
  • 13 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    14 0 Отговор
    Този ""Пулмолог"" на всякакъв държавен пост ще е ,като дялан камък....Само и само ДА НЕ ЛЕКУВА ПАЦИЕНТИ ХОРА,КАкто и Животни и Други живи организми!!!
  • 14 Я да каже

    12 0 Отговор
    този доктор за маските, с които се превръзваме, от медицинска гледна точка колко време е ефективна една маска след поставянето. Че аз имам спомен, че преди години когато ми се наложи да си купя маски по лични причини - предупреждението, че ефекта на маската (хирургичната), която масово сега се прилага е два часа, след което трябва да се смени. Та каква е ползата от тия парчета плат, с които се покриваме, които носим в джоба и в чантата и ония дето са специално "декорирани" - които едва ли дори някой си прави труда да пере от време на време. Нали е пулмолог и се грижи за здравето на нашите бели дробове.
  • 15 избирател на ДБ

    8 0 Отговор
    не го харесвам тоя, не ме кефи нещо
  • 16 Тоя тъпунгер

    3 0 Отговор
    иска да създаде нещо като КЕВР , но в здравепогазването. Там ще накачат послушковци за 6 годишен период?! Голем гьонсуратлък! Пари за това от къде? А инак един "гений" в икономиката ще затваря музеите за по - голяма икономия.
  • 17 Петър

    2 0 Отговор
    На тези от ДБ им дай да правят съвети и комисии, че да има постове и заплати за тях.
  • 18 Блу

    0 0 Отговор
    В ДБ освен да мислят каква комисия да се сформира, за да вземат повече, правят ли нещо друго !? Това тяхното ламтене за повече усвояване на пари вече става безобразно!
  • 19 Стефан

    2 0 Отговор
    ДБ не мислят за хората, а как да се окопават във властта!
  • 20 Тошо

    0 0 Отговор
    Айде няма нужда от нацисти с престилки като тебе!
  • 21 Пацо

    0 0 Отговор
    Тоя няма ли си друга работа? Нещо хора за лекуване?
  • 22 Галина

    1 0 Отговор
    ДБ май си правят сметка как да усвояват повече пари уж за доброто и здравето на хората.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове