Тема: Украйна

25 Февруари, 2022 13:32 1 608 17

Експерт: НАТО е най-уязвим в Прибалтика

  • искрен иванов-
  • русия-
  • украйна-
  • руска агресия

Русия цели възкресяване на Съветската империя, смята Искрен Иванов

Експерт: НАТО е най-уязвим в Прибалтика - 1
Снимка: Архив

Два сценария за развитие на военния конфликт между Русия и НАТО очерта експертът по международна сигурност и управление на конфликти Искрен Иванов.

"Ако в този сблъсък надделее Русия, НАТО ще се фрагментира на две - "западно НАТО" с американска страна на влияние, и Централна и Източна Европа, които ще са нещо като Алианс на втора скорост. Ако САЩ спечелят, обръчът около Русия ще се заключи. Тя ще бъде изолирана, ще се трансформира в постсоциалистическа република, без възможност да играе активна роля на глобалната сцена", заяви Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Още новини от Украйна

И подчерта, че има много малко информация по отношение на самия военен конфликт в Украйна.

"Руската стратегия за външна политика цели възстановяване на сферите на влияние - възкресяване на Съветската империя. Дипломатическите икономическите и енергийните инструменти на Русия се изчерпаха. Затова тя прибегна до военните", коментира Иванов.

Той вижда два варианта за изход от ситуацията. Единият, който е по-благоприятен, предвещава икономическите санкции да се засилят дотолкова, че руската икономика да рухне. Или в самата Русия да има такава съпротива, че Путин да спре военните действия.

"По-неблагоприятният сценарий е регионална конфронтация с НАТО. Това често беше обсъждано от експерти по сигурността и може да прерасне в нещо много по-сериозно. Този сценарий може да тръгне от Прибалтика - това е най-уязвимата точка на НАТО. При военни действия в Черно море, които да го блокират, Алиансът ще бъде много затруднен да се намеси. Русия няма да иска регионален конфликт по границите с Полша - там позициите на Алианса са най-силни. При този сценарий Москва може се опита да провокира регионален военен конфликт с НАТО в Прибалтика", прогнозира той и допълни, че към момента няма реална заплаха за България.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хеитър

    22 2 Отговор
    Тъпак
  • 2 Експерта

    17 2 Отговор
    Изчезвам от сайта за 10 дена! Много колеги се събраха, човек не може да им насмогне!
  • 3 Пак

    18 1 Отговор
    "ЕКСПЕРТ" !
  • 4 След Украйна

    14 2 Отговор
    следва Прибалтика. Там е по лесно дори от Украйна, защото 40% от населението е руско.
  • 5 българин

    4 12 Отговор
    Прибалтика не иска ватенките.

    Коментиран от #8

  • 6 Българка

    15 1 Отговор
    Да питам Факти, защо дават на всеки решил да си трака зъбите , гласност. Не е нормално. Този експерт като го гледам е на моите години, т.е. нищо не разбира от външна политика. Аз поне не си слагам високопарното ЕКСПЕРТ.

    Коментиран от #9

  • 7 😀😀😀😀

    14 0 Отговор
    😀 Я, още един експерт на 23 години от партия Подмяна.

    😀 И на каво точно е екперт, сигурно е Екперт по дегустация на биберони.

    😀 Абе дете, я бегай, че те търсят от детската градина.
  • 8 Вова император на Третия Рим

    5 1 Отговор

    До коментар #5 от "българин":

    Хахаха, ходил ли си в Талин? Там навсякъде по улиците пише на някакъв странен език, но всички приказват руски език. Десатнтът ще го направим пре паметник Русалка.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Ужас

    6 1 Отговор
    Ей, в тази държава всичкото кеч експерти станали. А кой ще копае картофи и ще храни прасетата? А? Аман от специалисти. Затова сме на този хал.
  • 11 Гордост

    6 1 Отговор
    Колко много капацитети по НАТО и РУсия има в нашата страна! И атлантически клуб си имаме и блогъри!. Не може да им се затвори устата. Защо обаче никой нищо не можа да предвиди преди събитията в Украина?
    Сега кой ще им вярва? Господарите.
  • 12 адаша

    9 1 Отговор
    Първи в света по "бизнесмени", "експерти" и "политолози". Голяма работа сме, ей...
  • 13 провинциалист

    1 0 Отговор
    НАТО не е ли най-уязвим около пръстените на Сатурн?
  • 14 1122

    4 0 Отговор
    Питам се,ако ,САЩ и НАТО,не досаждаха с техните санкции и заплахи,които не спряха от няколко седмици напоследък,ако не вкарваха оръжие в Украйна нелегално,ако не дразнеха Путин,а да бяха седнали и да се разберат като хората,сега нямаше да се стигне до това нападение.УЖ претендират ,че са много умни,но не показаханищо такова.Драчеха се като малки деца, ,,ще те накажа жестоко,ще видиш ти какво ще стане като ти спра парите в банките"....ееее какво от това ,нито той се уплаши,нито пък и вие можете да направите нещо ,че да не умират невинни хора....Най много да направите трета световна война и всички да измрем...включително и вие...е защо,имате уста,имате може би и разсъдък,а правите точно като децата в детската градина,само че с вашите препирни УМИРАТ ХОРА, а вие си оставате живи,...защо така? Играйте двамата шах,и който победи,защо да умират хора затова,че неможете да се разберете,направете си дуел ....ама дупе се иска тогава.

    Коментиран от #16

  • 15 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    0 0 Отговор
    Русия гледайте къде е най-НЕУЯЗВИМА.....И,ако сте играчи удряйте там.....За нищо ви не бива...И котаракът ми не бихте опазили!
  • 16 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "1122":

    ротшилд е Победителя.Украйна ,разпарчетосана,Русия е Губещ -победител.Загуби не само в очите на западния -кибик ,но и в очите на мислещи и дълбоковиждащи и най вече загуби в очите на младите руснаци,които живеят по друг начин.Войната е за това,за да вземе на определен кръг хора това,което Хазарта ,алкохола и лошите нрави,банките,борсите и инфлацията не могат да им отнемат!Задайте си въпросът Кой и Какво спечели.......Добре,че Китаецът е разговарял с путин...Защото ,в тази ситуация е неизгодно за руснаците да преговарят....А,това можеше да се избегне,ако ........зеленски и оня боксъора кличко не Бяха чужди шпиони и не обичаха да са герои пред медиите....А,мислеха дълбоко....
  • 17 НКВД

    1 0 Отговор
    Какво НАТО бе,Русия каза да се изтеглят в границите си от 1997г.С НАТО в Източна Европа е приключено.Сега бият магарето ,да се сеща самара
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове