Last news in Fakti

26 Февруари, 2022 08:35 7 083 28

Войната вече се отразява върху българската икономика

  • икономика-
  • война-
  • русия-
  • украйна

Около 20 процента от продукцията на едно от предприятията се насочва към Русия, Украйна и Беларус

Войната вече се отразява върху българската икономика - 1
Снимка: БГНЕС

Войната вече се отразява върху българската икономика. Предприятията, които изнасят и за Русия, и за Украйна не знаят нито какво ще се случва с доставките им, нито дали ще си получат парите.

Около 20 процента от продукцията на едно от предприятията се насочва към Русия, Украйна и Беларус.

„Имаме блокирани камиони на границата между Румъния и Украйна и в момента изчакваме някакво политическо решение да бъдат освободени камионите и да бъдат върнати в България. Очаквам плащане в днешния ден. На този етап имам потвърждение от руските контрагенти, че ще стане, но какво ще се случи в близките няколко дни - нямаме информация“, заяви прокуристът Росен Димитров пред БТВ.

Бизнес партньорите от Украйна не знаят дали въобще ще продължат да работят, за да използват акумулаторните батерии, които са поръчани и изработени.

„Контрагентите в Украйна са в Харков. В момента нямат никаква информация какво се случва. В бомбоубежище са и контакт ще имаме минимум след 2-3 дни“, допълни Росен Димитров.

На фона на всичко това в завода са притеснени и от ефекта, който кризата ще има върху цените на природния газ, използван в производството. През последните дни стойностите на синьото гориво на нидерландската борса от която зависят цените у нас, се повишиха с около 70%. Днес се поуспокоиха, но е под въпрос дали заявеното от "Булгаргаз" поевтиняване за началото на март ще се случи.

„Въпреки понижението, днес вероятно цената на природния газ за България ще се повиши от март месец. Ако се стигне до разрастване на конфликта и физическо прекъсване на доставките, военни действия и компрометиране на транзитната инфраструктура, то тогава ще видим ръст на цените какъвто дори и не сме сънували“, коментира енергийният експерт Мартин Владимиров.

Съветът на експертите е правителството още днес да изготви план Б и да сключим общо споразумение с Гърция, Турция и Румъния за алтернативни доставки на газ. Те обаче са ограничени и е много важно кой пръв ще се добере до тях.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Niki

    67 10 Отговор
    Изнасяйте за Америка

    Коментиран от #12

  • 2 Фйуу

    73 8 Отговор
    Киро да ви договори продажби в "партньорските държави"
  • 3 Пич

    85 8 Отговор
    Е , то , преди войната , Кирчо и Кокорчо се отразиха на българската икономика !!! Сега , като им слушам бисерите ( Русия е малка и незначителна бензиностанция с ракети - Простото ), не очаквам гениален ход от тях !!!

    Коментиран от #11

  • 4 QWERTY

    10 5 Отговор
    По 1ва, вече се чуват разумни коментари.
  • 5 Последния Софиянец

    56 11 Отговор
    Ще страдаме за кефа на Бай Дън.
  • 6 ЕВРОНЮЗ

    36 1 Отговор
    Няма страшно. Ще получат по една подкрепа от всички натовски партньорки.. Американците са изпратили флотилия от газотранспортиращи кораби към България.. Аген Джамба не е ли предал още.
  • 7 Ами

    69 6 Отговор
    Нали са лоши Русия, защо все на тях чакате? Дразниха Путин, подкупиха тъпия Зеленски, сега му обърнаха гръб. Света осъждал това, осъдал онова. Всеки може да съди. Сега най потърпевши от тази война пак ще бъдем ние българита, че и бежанци да храним. Трагедия е в 21 век, хората още да не са си научили грешките.
  • 8 Хмм

    48 2 Отговор
    Глобалистките медии плашат. Нищо няма да спират. Всяват страх за да контролират населението по-лесно.
  • 9 Абе ,

    8 40 Отговор
    Важното е , че нашите петолъчки са кефят ...
  • 10 Кутиите

    44 1 Отговор
    Всичко е един театър , след Ковида , голямото зануляваме продължава. Ако мислим без страх и емоции ще видим че полза имат САЩ и Русия , а прецаканите са Европа. Кой изнася газ и оръжие , Сащ и Русия разбира се.
    Ще се вдигнат цените на суровините и Русия ще е много доволна , САЩ ще си вдигнат продажбите на шистов газ и оръжие.
    На 1000% съм сигурен че това е театър на Русия и САЩ за сметка на Европа , също като в Сирия където Европа плати сметката с бежанците

    Коментиран от #26

  • 11 Драйфус

    19 0 Отговор

    До коментар #3 от "Пич":

    Е,друго си е Бацее,на Байдън ще изтегли ушите,на Путин ще скръцне със зъби и сме просперираща и цъфтяща нация!

    Коментиран от #25

  • 12 Незнаещ

    8 24 Отговор

    До коментар #1 от "Niki":

    А може ли всички русофили да изнесем в Русия
  • 13 Куката

    15 4 Отговор
    Боли ма фара,на село газ не ми требе,дърва бол.
    Ветрец има да ми върти перката и да пълни акумулаторчетата за ток.Е онея дет си дигнаха крадливите ръчички за санкциите,да опраят свойте гласоподаватели.
    Казах!
  • 14 Дъ Крава 🐄

    30 1 Отговор
    Ние американците въпреки че изобщо не знаеме че съществувате ще бъдем мислено с вас българите
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Гост

    14 0 Отговор
    С тия войни и санкции които се водят за жалост не през 1940 а през 2022 ( никакво човешко еволюиране) ще го изядат нормалните хора от всички страни…
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 ха ха ха

    15 0 Отговор
    Няма страшно, Кирето и компания ще нахранят озверелите от глад безработни с обещания и декларацийки.

    Нашите шороошогниди са също толкова бездарни и късогледи, колкото и западните.
  • 19 Павел пенев

    14 1 Отговор
    Войната е на 1000 км от българските граници и е от два дена. Как се отразява това вече върху нашата икономика? Или няма война или нямаме икономика,но сякаш второто е по вярно.
  • 20 СЕЛЧО АГРАРЕН МЬЕКАЩ !!!

    4 3 Отговор
    НА СЕЛО СИ ПРОБУТВАЙ СЕЛСКИТЕ ТЪПОТИИ!!! ДАЛИ РАЗБИРА КАКВО КАЗА?
  • 21 Бай Иван

    8 0 Отговор
    Какво стана с Ковида??? Алооо! Изведнъж изчезна! Бизнесът който не работеше, кой ще го компенсира!!! Алооо!!! Управляващите ...

    Коментиран от #27

  • 22 XXL

    12 0 Отговор
    ма то и икономика ли сме имали???
  • 23 Абе...

    12 0 Отговор
    Кой ще ви купува сега боклуците? Ааа.. Да. Нали сте подлоги на Европа и Америка, пращайте ги там.
  • 24 30 г стигат

    0 1 Отговор
    Аз писах още в следобеда на 24.о2 че само безумни авантюристи могат да изпратят камионите си през Украйна . За съжаление има такива хора . Ясно за собствениците на бизнеси но шофьорите би трябвало да са наясно къде отиват .
  • 25 Пич

    4 3 Отговор

    До коментар #11 от "Драйфус":

    Докато Бойко управляваше , никой не смееше да нападне Украйна ! Факт !!!
  • 26 Българските турци

    2 1 Отговор

    До коментар #10 от "Кутиите":

    "В Полша са готови да приемат 5 милиона бежанци от Украйна" а преди месец стреляха безжалостно срещу бежанския наплив от беларуската граница...Това е кръстоносният манталитет на Западна Европа - закрепостяване и унищожаване на източно православната култура...Сега руският панславизъм е в действие и разкъсва клопките и мрежите на ловците от ЕС...дано най сетне рибките от Балканите се събудят и осъзнаят в каква клопка са попаднали или ще попаднат по собствено желание!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 неразбрал

    0 0 Отговор
    Ами нйали до вчера ларха по телевизията, че не сме зависими от Русия,.. и ква стана тя, на третия ден клекнахме
    А сега плямпалата да ни оправят,.. да ама и те вигаха ръка за санкция, а то санкциите удариха нас
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове