Last news in Fakti

27 Февруари, 2022 11:04 2 682 32

Каримански: Инфлацията може да надскочи прогнозните нива

  • любомир каримански-
  • бюджет-
  • инфлация-
  • война

Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, каза шефът на бюджетната комисия в парламента

Каримански: Инфлацията може да надскочи прогнозните нива - 1
Снимка: БГНЕС

"Общата декларация на НС за Украйна не може да остане куха, затова веднага се свързах с финансовия министър и с колегите, като много бързо обсъдихме как можем да дадем знак в бюджета, че ще бъдат отделени средства за Украйна".

Това каза пред БНТ шефът на бюджетната комисия в парламента Любомир Каримански.

Средствата няма да бъдат взети от заеми, има буфер, който в началото може да бъде разширен до 50 млн лева. Буферите в бюджета са свързани главно с икономии, които могат да дойдат от различните ведомства, както и от ковид пандемията, при която се наблюдава спад. Именно тези средства ще бъдат насочени още през първия месец към всички бежанци и българи от Украйна.

"Не бива да забравяме и възможността от страна на България, помощта да не бъде само хуманитарна в един момент. Но нека правителството да каже как, кога и какво точно", подчерта Любомир Каримански.

България категорично трябва да има план Б, ако спрат газовите доставки, но към момента такъв план не е представен в парламента, обясни още той.

"Нормално е да изискваме това нещо, нормално е да имаме достатъчно предвидимост в военновременните запаси, тъй като според мен в последните няколко години неглижирахме този въпрос. Дори напротив - запасите по един или друг начин изчезваха от държавата", каза Каримански.

Може да има отклонения в инфлацията от прогнозираното досега, тъй като никой не е подозирал какво ще се случва в момента.

"Това само показва че ние трябва да имаме достатъчно гъвкавост в бюджета и механизмите, които са заложени, за да не попаднем от ликвиден във фискален капан", обясни Каримански.

Трябва да бъдем по-внимателни със заемите, но ще можем да разчитаме на парите от Плана за възстановяване при бързо изпълнение на препоръките от ЕК. По повод взаимните санкции между Русия и България и последиците от тях Каримански смята, че трябва ясно да заявим позицията си на ниво Европейски съюз.

"Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, която да постави тези въпроси в Европа. Ние сме една от първите граници на ЕС и ще търпим достатъчно негативи от това отношение."

Любомир Каримански коментира и предложението си за намаляване на субсидията на БНТ с 2 милиона лева.

"Всяка година близо един милион се дават за придобиване на компютри и хардуер. Ако тази необходимост бъде обоснована и мотивирана, аз съм готов на актуализацията да върнем и 3 милиона лева", заяви той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Путин

    5 13 Отговор
    Един 🍞 ще бъде 100 рубли в България.

    Коментиран от #22

  • 2 Гилхорн

    28 0 Отговор
    Може е излишно да се споменава дъс сигурност инфлацията ще има каквато света не е виеиждал до сега!
  • 3 Майна

    35 1 Отговор
    Където ви е план А ,такъв ще е и планВ..,ЗАНУЛЯВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
  • 4 Инфлацията тази

    28 1 Отговор
    година ще бъде 50-100%. Който може да договоря повишаване на заплатата.

    Коментиран от #11

  • 5 Гост

    27 0 Отговор
    Трябва да имаме самочувствие на страна членка в ЕС, каза шефът на бюджетната комисия в парламента - ама самочувствие не се яде !
  • 6 Първият Софиянец

    28 6 Отговор
    Бойко 12 години крадеше е сега сме слаба държава до 10 дена и газта ще спре
  • 7 не ме гледай тъпо българино

    35 0 Отговор
    Реалната инфлация ОТДАВНА надхвърли прокламираната от "любимите" ни управници инфлационна СТЪКМИСТИКА , в някои случаи , не с проценти ами с ПЪТИ !
  • 8 Бонговец

    30 2 Отговор
    Браво бе Колумб! Ти откри Америка. От къде ги намират такива? Та чак и ги публикуват. Баба Гицка с трети клас е по мъдра и умна от това мекеренце.
  • 9 Да,бе

    37 1 Отговор
    Това е идеята на голямото зануляване- хипер инфлация и сме само в началото.Който оцелее ще се срамува,че го допуснахме.Между другото какво стана с пландемията,нещо я забравиха медиите или "войната" ни излекува,а?
  • 10 Бреййййй

    26 2 Отговор
    И ся как така ще пипате средствата от ковид пандемията? Кой ще се грижи за нацията? На кого ни оставяш Кунчев?Къде отиде НОЩ? Защо няма вече заболели? В наше село направихме референдум. Решихме да дадете 5 милиарда за маски и клечки за нос. Моля Ви спасете ни.
  • 11 Иде лошо време

    22 0 Отговор

    До коментар #4 от "Инфлацията тази":

    Много голям оптимист си кви 100 не по малко от 500-1000% руснаци спират газта и всичко което е произведено сакача рязко ще им масови фалити и нарушени доставки на стоки.
  • 12 При

    18 0 Отговор
    тази изключително сериозна и непредвидима обстановка , в която се намира Европа , неминуемо ще стане !
  • 13 kvy

    32 1 Отговор
    Значи пари за българите няма, но за украинците веднага ще намерим? Ей кой ни ги натресе тези управляващи. За два дни се на четох на какви ли не глупости, чак не мога да повярвам, че има такива малоум........

    Коментиран от #16

  • 14 Бай Шиле

    26 0 Отговор
    Достатъчно е да се прочете заглавието и да погледне човек на интелигентната му физиономия. Статията може да се прескочи.
  • 15 Сух

    26 1 Отговор
    Ей, помиар! Ще ти дам аз едни други помощи освен хуманитарни. Оръжие ли ще пращате? Във война ли ще ни вкарват? Нали знаеш, че скоро няма да сте на власт! Мислете му..
  • 16 Бай Шиле

    16 0 Отговор

    До коментар #13 от "kvy":

    А добрутро. С украинците имат повод да изцоцват, както и с ковида и бежанците.
    Пак ще гледаш ухилени министерски физиономии.
  • 17 егати

    12 0 Отговор
    Довиждане.
  • 18 Магарешки

    22 0 Отговор
    честито 2.70 бензин

    Коментиран от #27

  • 19 самочувствие ще имаме като

    16 0 Отговор
    заплатите ни станат поне полуевропейски щото сега са сомалийски
  • 20 хХх

    7 4 Отговор
    Нацистите на Зеленски, взривяват всичко, подобно на идеологическите им първообрази от SS.
  • 21 Otoplitel

    6 2 Отговор
    От името на Републка Турция.Благодарим на управляващите,че ликвидираха туристистическият бизнес в РБ.Ние ще заемем незабавно освободеният бизнес.
  • 22 хХх

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Путин":

    От твойте уста, в Божиите уши.
    100рубли са 2.20лв.
    .
    Защото ако останем колония на говедарите, до края на годината хляба ще е 5 лева
  • 23 пиндocтан

    5 0 Отговор
    хахаххахахахха куpчококорчевските лopери нали държат всичко под контрол бе крадец? в едно гърненце пръцкате всичките ни национални предатели, но ще дойде ден да ударим чертата и да платите с кръв до девет околяно

    Коментиран от #24

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 цдрт

    5 0 Отговор
    Върнете 60-те лева на пенсионерите! Инфлацията галопира.
    Вашите заплати ги увеличихте с 700 лв., а на пенсионерите отрязахте 60-те лева.

    Коментиран от #28

  • 26 Следва

    0 0 Отговор
    разпад на ЕС. В лондон вече са напечатани 250 милиарда нови германски марки. Льо Пен изважда Франция от ЕС и НАТО, както навремето ДеГол. Тук нова 1997г.
  • 27 До края

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Магарешки":

    на другата седмица 3.70 за А95
  • 28 Да, ама

    0 3 Отговор

    До коментар #25 от "цдрт":

    ние сме 240 по 700 = 168 000лв. а пенсионерите са 1 500 000 по 60 = 90 000 000 /90 милиона лева/. Може да ги оползотворим за боеприпаси да пращаме в украина за да трепеме Руснаци.
  • 29 Сатана

    1 1 Отговор
    На Българите ще им уврат главите когато почне глада
  • 30 НКВД

    2 0 Отговор
    Къде е военновременния запас? България трябва да има неприкосновен резерв по време на война
  • 31 Aлфа Вълкът

    1 0 Отговор
    Хубаво че стана тази война да има с какво да се оправдавате!
  • 32 3333

    3 0 Отговор
    Ще има във света голяма а в България космическа войната това прави ГОЛИЯТ СТАВА ПО ГОЛ БОГАТИЯ ПО БОГАТ ТОВА Е ГОЛЯМАТА ИСТИНА ДРУГОТО Е ЗАБЛУДА ГОЛЯМА ЗАБЛУДА
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове