Last news in Fakti

1 Март, 2022 10:12 2 305 26

Антоанета Христова: Върви тежка битка в ляво с претенции за нов лидер

  • антоанета христова-
  • мария пиргова-
  • стефан янев

По думите ѝ много отдавна Стефан Янев е формирал собствен профил на лидер

Антоанета Христова: Върви тежка битка в ляво с претенции за нов лидер - 1
Кадър бТВ

Исканата оставка на министъра на отбраната Стефан Янев беше очакван резултат от коалиционните отношения. Това мнение изрази в „Тази сутрин“ по бТВ политическият психолог проф. Антоанета Христова.

„Тази коалиция е сформирана не на ценностен принцип, поради което във всеки момент, в който трябва да се направи избор, който е основан на ценности, ще има сблъсък“, на мнение е тя.

Според нея в ляво върви много тежка битка, която вече вероятно има претенции да има нов лидер. По думите ѝ много отдавна Стефан Янев е формирал собствен профил на лидер.

„Профилът на Янев казва, че независимо, че принадлежим на НАТО и на ЕС, ние трябва да имаме самостоятелен избор, който да отговаря на интереса на България. Тази група граждани, които го подкрепят, са обикновено по-леви, с русофилски настроения. Хора, които до голяма степен оправдават действията на Путин и търсят интереса между това къде сме ние в сблъсъка на големите, без да заемаме страна. В същото време обаче от другата страна е разбирането, че когато си член на алианс, ти не си абсолютно свободен и трябва да следваш ценностите му. Затова и сблъсъкът е много интерес, тъй като в това ще се роди новият лидер на левицата“, обясни тезата си Антоанета Христова.

Според нея причината за оставката на Стефан Янев се крие в 8 години подготовка на Путин за действията, които се случват в момента в Украйна.

„На базата на това тази стратегия не може да не включва стратегия към предишните му сателити, а ние сме първият от тях. Дали Путин има интерес утре да ни нападне, каквито хипотези се появиха, бих казала – ни най-малко, защото в миналото сме били най-верните. На тази база голяма част от българското общество е отворено към неговата версия за истината. Затова в момента тече един много критичен процес в България“, каза още Христова.

Според нея действието на Кирил Петков не е еднолично, а е подкрепено от едната от големите сили - в случая САЩ. По думите ѝ затова и той има „този хъс, сила и енергия“ да поиска оставката.

Политологът Мария Пиргова се съгласи, че има основания да се мисли в тази посока за лидерство в лявото пространство.

„Но аз бих мислила по линията на институциите. Стефан Янев е утвърден вече като част от българската политика. Не може от една такава стъпка за подаване на оставка да се изключи Народното събрание, да излезе премиерът и да каже „аз“. Първо трябва да заседава комисията в НС, която да изслуша Янев. След това да се произнесе МС, след това МС да даде в НС съответното предложение и парламентът да гласува“, коментира Пиргова.

Според нея постъпката на Кирил Петков е несъобразяване с президента. Тези негови действия обаче няма да предизвикат напрежение и да дестабилизират коалицията, смята тя.

„Напрежение би имало, след като събитията отминат и тогава България ще бъде подритната и от двете страни - и от НАТО, и от Русия“, допълни политологът.

Мария Пиргова е на мнение, че исканата оставка на Янев е грешна позиция на правителството, с което то ще изгуби електорат и стабилност по време на конфликт.

„Не виждам защо в тази обстановка трябва да се смени военният министър. По този начин не заемаме по-достойно място в НАТО. Ние сме член на НАТО, а не принадлежим на него. Трябва да имаме самостоятелно мнение. Стефан Янев е перфектен военен дипломат, обучен за това, така че не трябва да подценяваме и това, което предстои“, смята Мария Пиргова.


Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 18 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Иванушка

    30 11 Отговор
    Да изритаме Кирчо, да сложим Стефан Янев за Премиер

    Коментиран от #5

  • 3 ТА ТАКА

    13 16 Отговор
    ДВЕ КОМУНИСТКИ СЕ СКАРАЛИ ПРЕД ПУТЛЕРОВАТА ВРАТА КОЯ Е ПО ПЪРАВА В ОБИЧТА
  • 4 Пич

    25 4 Отговор
    Виждаме , че върви , а и знаеме как ще свърши ! Знаех , че Кирчовците д са тъпи , но не предлагах , че е до степен , да се самоубият !!?
  • 5 ПФУУ

    4 20 Отговор

    До коментар #2 от "Иванушка":

    БЕ КВО СЕ МЪЧИТЕ НАПРАВО СЛОЖЕТЕ ТОВАРИЩЬ ПУТЛЕР И МУ ВЪРТЕТЕМАКАРИТЕ
  • 6 Това нищо не е

    26 2 Отговор
    Да видите от утре каква тежка битка ще започнат всичките майцепродавци по повод деня на освобождението трети март
    Ще докарат от девет дерета вода за да доказват че не руснаците са ни освободили А някои други примерно дори някои стигат дотам че посочват шести американски флот който е допринесъл за нашето освобождение.

    Коментиран от #9

  • 7 asd

    10 1 Отговор
    Да, нов лидер ще има, а вие сте в дясно. 😀😀😀
  • 8 /////

    19 1 Отговор
    Нито един от така наречените ни политици не работи за България и народа. Всички са схемаджии играещи по свирката на господарят си само и само да са на софрата.
  • 9 ДОЛУ ПУТЛЕР И ПУТЛЕРИСТКИТЕ БКП ПОДЛОГИ

    7 16 Отговор

    До коментар #6 от "Това нищо не е":

    ВИЕ ВЕЧЕ ПОЧТИ 80ЛАЗАРНИКА Я ВОДИТЕ

    Коментиран от #15

  • 10 На госпожата

    8 2 Отговор
    И е простено да пише такива статии

    Все пак името и е:

    ИНГИЛИЗОВА
  • 11 боко

    13 4 Отговор
    Професорката сиреч е пр---а герберска п--ка
  • 12 ТАКА ДЕ

    20 2 Отговор
    КАЖЕТЕ ИСТИНСКАТА ПРИЧИНА НА ХОРАТА, ЗА РАЗРИВА МЕЖДУ ГЕНЕРАЛ ЯНЕВ И ПЕТКОВ! СТИГА СТЕ ГИ МАНИПУЛИРАЛИ И ЛЪГАЛИ! ПЕТКОВ Е ДОГОВОРИЛ ДА ИЗПРАТИ НАШИТЕ САМОЛЕТИ СУ И МИГ НА УКРАЙНА И ДИРЕКТНО НИ ВЪВЛИЧА ВЪВ ВОЙНА И ПОДЛАГА НА РИСК НАЦИОНАЛНАТА НИ СИГУРНОСТ, С КОЕТО ГЕН. ЯНЕВ И ГЕН. РАДЕВ НЕ СА СЕ СЪГЛАСИЛИ! КОРНЕЛКА СЪЩО ЗНАЕ ТЕЗИ НЕЩА, ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА ОЩИПАНА МОМА И ДА НЕ ГОВОРИ ГЛУПОСТИ ПО МЕДИИТЕ! УКРАИНСКИТЕ МЕДИИ И ПОЛИТИЦИ ОТ САМОТО НАЧАЛО НА ВОЙНАТА ГО ГОВОРЯТ И ПИШАТ ТОВА!

    Коментиран от #17

  • 13 Появи се един свестен българин,

    21 2 Отговор
    време е, всички които мислят трезво и не са краварски подлоги, да се обединят и подкрепят Янев. Да се създаде нов патриотичен фронт обединен от всички които искат България да бъде неутрална държава, и всички подлоги да напуснат държавата. Това не стане ли, България е обречена.
  • 14 Noname

    5 2 Отговор
    Какви лидери ви гонят бе.Това са най обикновени джепчии.
  • 15 Това нищо не е

    11 4 Отговор

    До коментар #9 от "ДОЛУ ПУТЛЕР И ПУТЛЕРИСТКИТЕ БКП ПОДЛОГИ":

    Препоръчвам ти да обиколиш обширен район около град Плевен
    На тези места малко след освобождението има стотици и стотици паметници на благодарните българи които доказват любовта на българския народ към братята освободители
    В цяла България ги има тогава не е имало нито един привърженик на Путин
    Кръстосвал съм България нашир и длъж но никъде не видях дори един паметник в памет на нашите американски приятели изключение прави този на Роналд Рейгън в южния парк който е поставен неизвестно защо от днешните подлоги

    Коментиран от #20, #22

  • 16 Винаги

    7 0 Отговор
    с поръчкови дезинформации !
  • 17 Да допълня

    10 1 Отговор

    До коментар #12 от "ТАКА ДЕ":

    България два пъти през своята история постъпваше по начина по който иска Кирчо да направи

    Някой да му прочете уроците от тези опити
    Не вярвам че ще се вразуми но ако има малко нещо в главата му поне ще се замисли
  • 18 Прокопи

    5 9 Отговор
    Никога повече "Работническо дело", "Отечествен фронт" и "Земеделско знаме" ! Никога!
  • 19 В момента в Украйна се раздава

    11 2 Отговор
    оръжие по площадите на случайни хора, който успее граби автомати, нашите глупаци им изпращат оръжие. Не съзнават ли, че така искат войната да продължи и хората да се избиват? А тези самолети, краварите просто искат да ги разкарат от България, даже и за скрап да ги дадат. Толкова ли тъпа нация сме, как не виждаме, че САЩ ни използва по най тъп начин?
  • 20 Прокопи

    5 7 Отговор

    До коментар #15 от "Това нищо не е":

    Ха ха ха!!! Паметниците са по поръчка на КПСС и БКП. Под дулата на оръжие ще правиш "паметници" и хоро ще играеш. Никаква разлика между фашистка и комунистическа пропаганда . Промити мозъци.
  • 21 Стара чанта

    3 8 Отговор
    Пиргова, кво прайш тука, подлого руска ? Бегай при Диктатора- ще ти се отблагодарят за Меките Позиции, които проповядвате всички като теб - безродни плазмодии !
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Казуар

    5 7 Отговор
    Генералите които са родени в семейства на комунисти не са натовци и могат да бъдат предатели.
  • 24 Гад Заяви

    7 3 Отговор
    В момента българската, вярвам и световната сатанинска цензура, командвана от Вашингтон и Лондон, е хакнала всички руски медии и портали. Целта е ясна, обществеността да не се информира обективно и по своите разбирания и анализи, а по преднамерен и манипулиран начин, чрез "гьобелсова" пропаганда.
    Трите централни телевизии БНТ, БТВ, НОВА са внедрени американски и соросоидни медии у нас, или с купено управление и програмни директори. Към тях да прибавим еврейската ТВ "Европа", най-продажната от всички. Тези телевизии над 95% зомбират българите с антибългарски тези, новини, коментари и внушения. Напълно чужди медии, вражески, лъжливи.
    Може да приемем и добрата страна на тази безпрецедентна акция от третата световна война, подхваната от световните сатани, че няма да се вълнуваме ежечасно от ужаса, който сега се възцарява в страната Окраина. След седмица-месец ще установим един нов свят, нова управия в тази територия, където проектът на световните сатани Окраина е ликвидиран веднъж завинаги.
  • 25 vhv

    1 3 Отговор
    Нищо против г-л Янев, но не става! Няма харизма човека.
  • 26 бягай бе

    1 0 Отговор
    Профанкова мисирка....Че,мисли,......п.п.Тапии-не, на нас .....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове