10 Март, 2022 09:46 2 903 18

Шефът на КЕВР с прогноза за цената на тока

  • кевр-
  • цена-
  • ток

Не се очаква шоково поскъпване

Шефът на КЕВР с прогноза за цената на тока - 1
Снимка: Shutterstock

По отношение на електричеството България е в благоприятна ситуация, защото произвеждаме. Не е такава ситуацията с газа. Скоковете, които виждаме на световната борса, няма да засегнат българските потребители. Имаме лостове и сигурност, че няма да има шоково поскъпване на цените от 1-ви април или 1-ви юли. Това заяви в студиото на сутрешния блок "Здравей, България" на "Нова телевизия" новоизбраният председател на КЕВР Станислав Тодоров.

Най-разпространената тарифа е 20 стотинки през деня по думите на председателя на регулатора.

Той беше категоричен, че от 1-ви април не очаква никакво поскъпване на тока. От 1-ви юли увеличението ще е по-малко от 10%. Тодоров каза, че ако войната спре, цените ще се нормализират.

Според него нашият пазар не е добре регулиран: “Търговците нямат достатъчно пари, за да обезпечат плащанията. Те имат забавяния на плащания от своите клиенти. Регулаторът може да създаде правила, по които да се работи в ситуация на криза”.

Тодоров беше категоричен, че КЕВР създава рамката, по която работи пазарът, а общините са отговорни за снабдяването с електричество за нуждите на осветлението.

“Ако свърши войната и Русия започне да доставя както миналата година, цената на газа ще падне драстично”, каза новият председател на КЕВР.

“Булгаргаз” не може да има този комфорт да сключва договори, които са в ущърб на българския потребител и после да ги внася в КЕВР, заяви Тодоров.

Той поясни, че в момента не се внася азерски газ на максимален капацитет, защото не е на цената по договорите.

Станислав Тодоров каза, че освен руски и азерски газ, имаме и хранилище в “Чирен”, което ще ни помогне да се справим със ситуацията. Като алтернатива посочи възможност на потребителите сами да вземат решения. Той съобщи за проект на правителството за соларни батерии на покрива: “Искаме да дадем възможност на потребителите да бъдат генератори. Всяка държава трябва да премахне всички бариери хората да могат да генерират електричество”.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Някой

    21 2 Отговор
    Добре. Ще запомним думите му. И ще изчакаме да видим какво ще стане на 1-и април, и на 1-и юли, и на 1-и януари 2023.
    После да няма - "Ама ние не знаехме, ние не очкавахме...".
  • 2 смок

    13 3 Отговор
    Шефът на КЕВР Е с прогноза за цената на тока-Нагоре,нагоре....чак до Шипка. Замервайте се със снежни топки!
  • 3 zeus

    22 1 Отговор
    На чужд гръб 10 процента са нищо, нали, вашата....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Прогнозата

    17 1 Отговор
    Киловат за лев, пет лева за литър
  • 6 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    6 3 Отговор
    ВСИЧКО Е САМО НАГОРЕ...ДРУГАРИ
  • 7 цена

    5 2 Отговор
    "Той поясни, че в момента не се внася азерски газ на максимален капацитет, защото не е на цената по договорите." - За първи път се споменажа и цената като фактор! Защото, ние можем да внасяме от където с искаме, но на каква цена? След изтичането на договора с азерите, цената по новия договор може да бъде съвсем неизгодна за България. Това е така, защото цените на руския и на азерския газ се формират по различни начини.
  • 8 РАДЕВИТЕ ПИТОМЦИ

    8 2 Отговор
    ШЕ СКУБЕМ ТОЯ НАРОД ЯКО...И НИЕ ПЪЛНИМ ШКАФЧЕТА
  • 9 Грульо

    17 2 Отговор
    "Той беше категоричен, че от 1-ви април не очаква никакво поскъпване на тока. От 1-ви юли увеличението ще е по-малко от 10%. "

    По малко от 10%, 9,99% ли? Тодоров, измамнико, 10% са си шоково поскъпване за обикновените българи, от които ти не си!
  • 10 ДАСЕ РАЗ ДАДЕ ОРЪЖИЕ И

    9 0 Отговор
    ЦЕНИТЕ АВТОМАТИЧНО ЩЕ ПАДНАТ
  • 11 ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА

    8 0 Отговор
    ТОЕСТ И КРАДЕНЕТО !
  • 12 РАДЕВ СПЕШНО ТРЯБВА ДА МАХНЕ

    6 0 Отговор
    ТОВА РЕКОРДНО НЕКАДЪРНО ,,ПРАВИТЕЛСТВО" ОТ КАЛИНКИ !

    Коментиран от #14

  • 13 Запознат

    2 0 Отговор
    Няма да е сега, ще е от 01.10 - дневната енергия ще е 0,45ст, нощната - 0,35ст !
  • 14 Радев

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "РАДЕВ СПЕШНО ТРЯБВА ДА МАХНЕ":

    да се маха , че такъв тъпак е алчен и злобен!
  • 15 Синдикат на милионерите и банкерите

    3 1 Отговор
    Слушах го какви глупости бръщолеви и сънува.Щяло всеки да си сложи соларен панел на къщата или блока и всичко щяло поевтинее.И само за някакви си 7-8години щяло да се изплати и от там насетне БЕЗПЛАТНО щяло да е.
  • 16 Пенчоолу

    0 1 Отговор
    ДрОгарки и дрОгари......
  • 17 Браво

    0 0 Отговор
    Те сега фирми плащат по 70 ст тоя нещо пак някакви сънища разправя
  • 18 Идиом

    0 0 Отговор
    Газпром е увеличил доставките на газ за България! с 21% в сравнение с миналата година!
    Някой иска пмого да спечели! Кой ли?
    И урана ли е поскъпнал за АЕЦ!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове