Last news in Fakti

24 Март, 2022 12:18 2 199 10

Уличиха професор в плагиатство за две научни титли

  • професор-
  • плагиатство-
  • две научни титли

В.Т. е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката, обясняват от МОН

Уличиха професор в плагиатство за две научни титли - 1
Илюстративна снимка БГНЕС

Две научни титли е получил с плагиатство професорът и университетски преподавател В.К.Т.(бел. ред. - Венелин Кръстев Терзиев) Това установиха проверки на Комисията по академична етика (КАЕ) към Министерство на образованието и науката (МОН). В.Т. е публично известен от няколко години поради необичайно голямата си активност в различни сфери на науката, съобщиха от МОН, цитирани от Novini.bg.

Накърняване на авторски права е открито в дисертациите на В.Т. за придобиване на научните степени „доктор“ и „доктор на науките“ в професионално направление „Икономика“. В първия случай арбитрите на КАЕ установяват висока степен на плагиатство в научен труд на тема „ Въздействие на активни политики и програми върху пазара на труда“, защитен във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ през 2014 г. От общо 296 страници плагиатстваните са 65 или 22,2% от дисертацията, с която В.Т. става т. нар. „малък доктор“ в направление „Икономика“. Сред установените нарушения са некоректни цитирания, излагане на данни с неуточнен произход, съвпадение на текстове с публикации на други автори.
При втората проверка е установено плагиатство при придобиването на научна степен „доктор на науките“ през 2015 г. С дисертация „Предизвикателства пред социалното програмиране в контекста на насърчаване на социалната активност и регулирането на социалното развитие чрез активни политики“ В.Т. става т.нар. „голям доктор“ в професионално направление „Икономика“ в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. Плагиатствани са 231 страници от общо 374, което е 61,8% от научния труд. Отново има неточни и подвеждащи цитирания. В доклада се посочва, че липсват източници на данните в таблиците и фигурите и са използвани публикации, които нямат общо с тезата на дисертацията. Становището на КАЕ е, че дисертационният труд е с висока степен на плагиатство.

За решенията са уведомени университетите, в които са защитени дисертациите, за да могат да предприемат действия по отнемане на съответната научна степен съгласно Закона за развитието на академичния състав. Комисията по академична етика приключи още една проверка на дисертация на В.К.Т. Трудът е защитен в Националния военен университет „Васил Левски“ (НВУ) през 2014 г. и е на тема “Модели на повишаване на ефективността на системата за социална адаптация на военнослужещите, освободени от военна служба, в динамична социална среда“. Благодарение на него В.Т. е станал „доктор на науките“ в направление „Национална сигурност“. Проверени са и публикациите му за заемане на академичната длъжност „професор“ в същото направление в НВУ. В тези два случая арбитрите на КАЕ не са установили плагиатство.

Комисията проверява и научен труд на В.Т. в направление „Социални дейности“, но работата по него още не е приключила.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 простфесури

    17 0 Отговор
    и гейнерали с лопата да ги ринеш
  • 2 Такива са ни професорите

    19 0 Отговор
    Плагиати кариеристи.
  • 3 Госあ

    17 0 Отговор
    То е пълно с такива комсомолски секретари, днес първи демократи
  • 4 сила

    18 0 Отговор
    ПРОФЕСОР В БГ.......това звучи срамно

    Коментиран от #5

  • 5 Госあ

    11 5 Отговор

    До коментар #4 от "сила":

    За съжаление е точно така. Пълно е с такива паразити от ДС и Русия, които нямат пенсиониране и изсмукват всичко от младите учени. Досега бяха и под протекцията на тиквата. Да видим вбъдеще какво ще се случи.
  • 6 питам

    10 1 Отговор
    И професорите такива, и доцентите такива, и кадрите им такива.
    Да попитам- кому са нужни такива големи аули, като на снимката? Колко гълтат за отопление, осветление и пр.?

    Коментиран от #7, #9

  • 7 Госあ

    3 3 Отговор

    До коментар #6 от "питам":

    Тоо па, нема само зидаромазачи и русофили да има в таа държава.
  • 8 НЯКОЙ

    10 0 Отговор
    Сега вече стана пределно ясно как се вземат научни титли - Интернет и Гугъл са виновни!
  • 9 Доньо

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "питам":

    Прав сте. Но това са вече построени сгради, едва ли нови има с такива аули. А и едно време(1988г визирам) имаше потоци по 150-200 човека. Сега няма. То и кандидат студентите по- малко от обявените места. Едно време (ох, как го мразех този израз, ама дойде и моето време, одъртях явно!) за 1 място се конкурираха 5-6 човека, за определена специалност по 10, а сега? Абе, вятър и мъгла...Хайде да идват украинците (ама и да останат), че да вдигнат механично прираста. И като гледам с колко деца, младост, майки... Не съм расист, но сравнявайки с " храбрите" арабски мъже как бягат от техните военни конфликти, изоставили на произвола жени, деца, сестри, майки и почвам да се гордея с нашата цивилизация, или религия ( аз не съм религиозен), или култура, която малко или повече възпитава съчувствие към по- слабия, а тези млади, яки мъже дори и за работа не питат, чакат да уредят социалните помощи. За разлика от тези жени, пътували през премеждия с единствена цел да опазят децата си( не толкоз себе си) първият им въпрос е къде да намерят работа...Достойни за уважение!
  • 10 академични степени, звания

    3 0 Отговор
    Относно научните степени и звания - в момента е пълна порнография. Със закриване на ВАК, с автономността на университети и институти, се нароиха собствени научни съвети към самия у-т и си раздават титлите на килограм. Преди се обявяваше конкурс за асистент, сега не. Но в рамките на 3 год. да защитиш дисертация. И с преписване, цитирания "аз на теб, ти на мен", че дори с падане нивото на редица научни списания, толкоз лесно стана да придобиеш степен, пък за званията е като в казармата- след едиколко си години капитан, след едиколко си майор, снабдиш се няколко млади докторанта, за да те пишат на първо място във всяка статия и ето, че минали бройката над 100... Всичко над 100 е подозрително, просто човекът се е възползвал от позицията си и са го "удостоявали" с честта да е съавтор на учебник, ръководство, статия...
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол