Last news in Fakti

24 Март, 2022 20:52 5 010 41

До 2,80 лева за литър могат да паднат горивата до седмица

  • горива-
  • цени-
  • бензин-
  • дизел

КЗК трябваше да направи проверка в самите компании

До 2,80 лева за литър могат да паднат горивата до седмица - 1
Снимка: БГНЕС

Решението за рязко увеличаване на цените на горивата на някои бензиностанции, на което станахме свидетели преди две седмици, беше грешка. В онзи момент рязко скочи цената на борсата на дизела. В рамките на два дни скочи с над 300 долара.

Договорите на тези, които увеличиха цените, с една от най-големите вериги в България бяха със затруднено изпълнение по отношение на доставките и трябваше да направят внос на много по-висока цена, като вносът им е бил над 3,10 лв. В този момент основният им доставчик "Лукойл" не може да изпълни заявката им и нямаха алтернатива. Това заяви Димитър Хаджидимитров от Асоциацията на българските търговци, вносители и превозвачи на горива пред Bulgaria ON AIR.

"КЗК трябваше да направи проверка в самите компании, за да види каква е причината да се случи това, и след това да обявяват, че кои са фирмите направили целия разрив", заяви той.

Около 20% или 30% е намаляло потреблението на гориво в страната за последните 10 дни, което се дължи на презапасяването. В дните на масово зареждане, се е продало количество гориво, което се търгува обикновено в рамките на две-три седмици.

По думите на експерта един от инструменти за намаляване на цените е ДДС да стане да стане 9-10%, но потреблението да продължава да бъде високо. Засега обаче няма отговор на тази идея от държавата.

"Когато премиера имаше разговори с Лукойл да се задържат цените под 3 лева, в същия момент Лукойл продаваше на малките търговци дизел на 2,84 лева, а в същото време го продаване ха 2,80 лева на техните бензиностанции", заяви той.

Малките търговци, поставени в това положение работят на загуба, тъй като не могат да покрият дори сметките си с печалбата, която правят. "Предложихме инициатива държавата да сложи минимален и максимален праг на печалба, за да не се получава това, което става", коментира Хаджидимитров.

В рамките на няколко дни цената на тон дизел нараства почти два пъти, коментира експерта.

"Това няма как да не се отрази на цената. Когато спряха заявките обаче, цената се върна на нормалните си нива. В момента бензиностанциите са пълни със скъпо гориво. Вероятно ще е нужна седмица, за да се върнат цените на дребно под 2,80 лева", заяви той.

"Пазарите се успокоиха, видяха, че Русия извършва доставките си. Ако войната скоро свърши, след това в рамките на седмица, цените ще се нормализират", коментира още той.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 37 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    23 1 Отговор
    Гаврата в Геноцидът си бичи! Вервай, това най Убаво и лачено. Смех да е. Друго нямаме в Пародията.

    Коментиран от #13

  • 2 Майна

    31 6 Отговор
    Ами после колко ще скочатa??? Или за ПОДРЪЖНИЦИТЕ на укронацистите няма значение, да ви се и...

    Коментиран от #4

  • 3 Последния Софиянец

    6 24 Отговор
    В Брюксел призовават за ембарго на руски газ и нефт.
  • 4 Последния Софиянец

    27 3 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Украинците ще се возят безплатно в Софийския градски транспорт.

    Коментиран от #11, #15, #18, #28

  • 5 Е аз

    9 6 Отговор
    дигнах цените вече на храните в магазина , не мога да ги смъкна имам разходи
  • 6 Майна

    22 2 Отговор
    Мълчете ,още мълчете..
    ТЕ ИДВАТ ЗА ВАС, НЕ ГО ЛИ ВИЖДАТЕ...
  • 7 Майна

    13 2 Отговор
    Най- мощните компании казват ,че бензиностанциите ще пресъхнат.Нещото, за което всички се тревожат, ще бъдат доставките на дизел. Европа внася около половината от своя дизел от Русия и около половината от своя дизел от Близкия изток“, каза Ръсел Харди, ръководител на базирания в Швейцария петрол Vitol. „Този ​​системен недостиг на дизел е налице.“

    Недостигът на дизелово гориво е глобален проблем, а не само европейски проблем
  • 8 Баце

    23 5 Отговор
    Вие трупайте войски, давайте оръжие на зеления, гответе се за химически и ядрени действия па чекайте да падне, ама кво ша падне ...?
  • 9 Християнин

    22 1 Отговор
    Виждам падат 3.09лв. на петрола от тази вечер, гадове мръсни.
  • 10 Гост

    22 0 Отговор
    Цените растат, не знам за какви намаления говорят тука....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 адаша

    16 0 Отговор
    Отново ни лъжат и мамят. Ако ви се занимава, заиграйте се с елката и ще разберете как го правят. Убеден съм , че утре или други ден ще видите Витанов. И какви ще ги чуетеее!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Хлъц

    16 1 Отговор
    Пада,пада! Ще видим след месец- два,какво пада? Сигурно като приказката за лиса и коча.Където лиса вървяла след коча и чакала да му паднат топките! Вие продължете да пъчите рунтави гърди по Ганчовски,и ще минете на изпарения от резервоара.Днес Казахстан намаляват 5 пъти (!) доставката на техен нефт към Европейски доставчици( те не са под санкции) ,поради" техническа авария " на тръбопровода.Ремонта ще продължи поне до Септември.Който умее да реди пъзели,умее! Другите като лиса! Чакат ,да паднат топките! За цената на газа дори ме е страх да разсъждавам.Такъв натопорчен си го надяваме сами,че идните поколения ще ни прокълнат.
  • 15 адаша

    7 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    Е и? Тебе точно какво те притеснява? Те и в кръчмата ти /ако въобще имаш такава, в което доста се съмнявам/ няма да влезнат и да ядат скапаната ти шопска салата от половин домат и стръкче лук за 20лв. Казах ти! Не ми се мотай в краката!
  • 16 голЕм праз

    8 0 Отговор
    Да ви имам падането, аз днес заредих бензин на 2.84

    Коментиран от #20

  • 17 пак този

    9 1 Отговор
    При акциз 1.20 още се чудят как да намалят цените
  • 18 Когато

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    изгубиш ДОМ и РОДИНА и останал без пари, ще протестираш ли, че където си приютен, ти разрешават да се возиш безплатно???
  • 19 Аз съм

    5 0 Отговор
    Под 2.80 и до 2.80 са съвсем различни понятия....
  • 20 Баретите

    2 1 Отговор

    До коментар #16 от "голЕм праз":

    На ивонито на хемус до Ботевград А95 е 264
  • 21 А дано ама

    13 0 Отговор
    Руснаците показаха аварирал един от големите техни терминали в морето за товарене на танкери. Предвижданията са им за ремонт до ДВА месеца, а може и повече. Това означавало, че за тоя период ще изнасят с 20% по малко нефт. Мислите ли, че наште търговци ще пропуснат това оправдание да задържат цените ?

    Коментиран от #23

  • 22 Лъжа

    4 2 Отговор
    Април, цените ще са около 3.50 лв.

    Коментиран от #36

  • 23 Аз съм

    5 0 Отговор

    До коментар #21 от "А дано ама":

    Точно тъй,като не се знае може да отнеме и повече време понеже резервните части са от чужбина и не се знае как ще се снабдят с тях за ремонта,така,че ще видим.Лошото е,че търговците когато им изнася си намират най-малкия повод дори да не ги касае пряко да вдигнат на секундата цените...Уж гледат цените на сорта Брент,пък аварията в Русия вдигала цената,абе мотаят ни та пушек се вдига,ама не можем да направим нищо освем да си спрем колите,а те знаят,че тоя навик трудно се лекува...ама...

    Коментиран от #26, #39

  • 24 Клатят им се краката

    9 0 Отговор
    Каквото окрадоха окрадоха и за 2 лв ще го продават като видят дебелия. Може да им лъснат далаверите и в затвора.
  • 25 Надушвам пак далавера

    9 0 Отговор
    При 50% намаление на акциза ,който представлява 70% от крайната цена на горивата,при сегашните нива от около 3,00 лева ,горивата трябва да паднат на 2,30-2,50 най-много ...Какви 2,80 ??? Пак някой ще гушва едни парички с много нули ...

    Коментиран от #29

  • 26 Аз спрях да търкалям

    5 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм":

    Колицата. Като стане 2 лева бенза ще я пусна пак в движение

    Коментиран от #30

  • 27 ///////////////////////

    6 0 Отговор
    Почти не си карам колата откакто стана 3 лева .Ходя пеша или с градски транспорт
  • 28 WhiteNoise

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Последния Софиянец":

    заедно с шведите от катуна..
  • 29 Европейски съюз

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Надушвам пак далавера":

    Твърдят, че ние сме с минимален процент акциз определен от ЕС. За новото намаление не са решили още. Говоря че нашите директно не могат да определят акциза. Понеже сме "самостоятелни" ! Когато други ти определят политиката така е !
  • 30 Преди година точно

    9 0 Отговор

    До коментар #26 от "Аз спрях да търкалям":

    Преди една година точно е бил ср. цена 2,06 лв. Не вярвам никога вече да се върне на тези нива. Все ще измислят нещо, я зелени сделки, я данък въздух, я кой знае що. При тия празно няма. Графите за счетоводство са само две - даде ни и взехме му !!!

    Коментиран от #33

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Викат ми бонт, вагабонт

    2 0 Отговор
    РЕВЕ МИ СЕ!!! За вождовете от петролния бранш ми се реве! До просешка тояга ш ги докарат.
    Ша преглътна сълзите, щот знам, че Кирчо и сие не спят - ш са погрижат бащински за клетите бензинопродавци. От тук акцизче ш клъцнат от там ДДС ш пострижат... И най важното. Като идете на колонната след месец, си пригответе по петрарка за литър, щот туй ш е една от мерките за подпомагане на бранша.
  • 33 Четник

    3 0 Отговор

    До коментар #30 от "Преди година точно":

    Този номер с горивата го изиграха в УК преди месеци.Монополистите спряха доставките до бензиностанциите като създадоха дефицит за 2 седмици като обвиниха,че няма шофьори за цистерните.Цените се повишиха от 1.25£ до 1.52 £ и изведнъж липсата на шофьори се забрави.Сега бензин има на нива от 1.67£ нагоре но за сметка на това се увеличиха желаещите да ползват обществен транспорт.Сравнението ми е да покаже връзката между държавата и олигархията
  • 34 шофьор

    3 0 Отговор
    Аз чакам олиото да падне - карам колата на оливия!
  • 35 Васик Атанасова

    2 0 Отговор
    Е те сега са 2.80
  • 36 Закс

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Лъжа":

    А май цените ще са повече от 3.50
  • 37 Татунчо

    3 0 Отговор
    Ас съм 55 набори когато дойде демокрацията нямах навършени 35 г, Видях всичко, и как чакахме по бензиностанциите за бензин със лимит а във същото време червената боржуазия изнасяше влакпви композиции гориво за Югославия посредством създадените от тях групировки. Видях как се разграбваха предприятия от близки до БСП комуности хора. Видях как се съсипа селското стопанство, видях как се даваха животни на хора които не са собственици или надледници на тези чиито животни и земи послужиха за създаването на тези стопанства, даваха им ги ей тъка щото били работели там/работили, вземали заплата, пито платено/. Още със излизането тези животни се колеха и изяждаха от фароните. Видях как елитните стада от по млади животни се вземаха от номенклатурните кадри на АПК. Създаде се четвената боржуазия. Видях как Костов извърши криминалната приватизация. Видях как новите чорбаджии повечето не водеха а ако водеха работниците за пенсия беше на половин или минимална заплата и затова нашето поколение се пенсионира мадово на минимална пенсия и на 70 г, Ас го видях всичко това и тъй от криза във криза вече станах не навършени 67г. Един преминал във мъки живот като изключим първите 34г. Тъкмо машко се закрепихме при Бойко но ни завидяха и пак ломбурс надолу. Защо го пиша всичко това, защото сега идва вие младите, виждащи само черно бяло, викащи Киро Киро, Нато, война, ембарго, войнстващи ястреби ще ядете същата хурка като нас, ще отричате като нас, ще хулите, ще укате и изведнъж
  • 38 Бензинджията

    0 0 Отговор
    Първо трябва да си продам старите количества после като заредя нови ще се ослушам , огледам и то горе долу ще мине месец
  • 39 Кирчето кирче

    0 0 Отговор

    До коментар #23 от "Аз съм":

    Може да намалят цените ако няколко бензомсфии се запалят. Коктейл молотов.
  • 40 Иво

    0 0 Отговор
    се таа брат ! нашите доходи не съответстват ако ще да е на 1,80лв
  • 41 Иво

    0 0 Отговор
    май бензина е един и същ на всички бензиностанции

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове