Last news in Fakti

25 Март, 2022 14:08 1 460 13

Адв. Людмил Рангелов: Причините за ареста на Борисов са чисто политически

  • людмил рангелов-
  • бойко борисов арест

Ефектните резултати обаче се подготвят бавно

Адв. Людмил Рангелов: Причините за ареста на Борисов са чисто политически - 1
Снимка: БГНЕС

Какво се случва седмица след ареста на бившия премиер Бойко Борисов и неговите приближени? Продължава ли войната между прокуратурата и МВР? Независимо ли е обвинението в България и колко вижда и съди Темида? Чувството за безнаказаност и презумпцията за невинност.

Коментар по темата направи в предаването "Законът и Темида" адв. Людмил Рангелов, експерт по наказателно право:

"Публичната информация, която постоянно ни залива, рефлексите на събитията са толкова много, че човек трудно може да си даде сметка колко са дълбоки. Самите действия по задържането компрометираха организаторите, защото чисто формалните нарушения бяха прекалено много, за да се получи реално някакъв резултат. Като се започне, че изкуствено въведоха условието "неотложност", за да проведат претърсванията, изземванията и разпитите на някои свидетели, като минем през некомпетентния орган, който ги извърши, и стигнем до по същество необоснованото задържане за 24 часа на лицата.

Ако говорим за изнудване, като за намерението на разследващите да се повдигне обвинение точно за такова престъпление, то е ясно, че изнудването е извършвано от хора, които имат качеството на министър-председател към оня момент, и съответно извършваните престъпления могат да бъдат разследвани единствено и само от следовател.

Моето мнение е, че г-н Борисов е избрал да посочи като основание за своя арест това, че ГЕРБ е съгласен да се окаже военна помощ за Украйна, защото много добре знае, че така би получил подкрепа и разбиране и от външни международни фактори. Най-вероятно реалната причина не е такава. Вероятно г-н Рашков и г-н Петков, които поемаха публични обещания, че борбата с корупцията ще бъде безпощадна и на най-високите нива, с оглед на изтичането на 100-те дни от встъпването на правителството в длъжност, за да могат да покажат пред обществото един много ефектен резултат. Ефектните резултати обаче се подготвят бавно, трудно, с мисъл и с много предварителен анализ на възможните грешки, на възможно неочаквано развитие на ситуацията – всичко това беше пропуснато и направено прибързано и компрометираха едно досъдебно производство, което би могло да се развие по друг начин.

Очевидно причините за ареста не са били чисто фактически правни, а силно политически. Не мога да оценявам каква точно политическа цел са преследвали, но личи, че тя доминира над всички други цели."

Според адв. Рангелов с тези действия сме се отдалечили от спазването на върховенството на закона. Той се опасява, че с този провал много повече се ограничава възможността за събиране на сериозни доказателства. "Но нищо не е затворено, досъдебното производство продължава, надявам се да се намерят сериозни хора, които да работят интелигентно, мотивирано и умно, и да имат усет към доказателствата, за да започне действителната борба с корупционните практики у нас."

Юридическият експерт е категоричен, че трябва да се сложи край на това обилно публично обсъждане на досъдебни производства и въобще на наказателни производства – "нито гражданите получават някаква обективна информация, нито такова прекалено говорене помага срещу борбата с престъпността."

Какъв отзвук ще даде коментарът, че арестите са незаконни и правителството се опитва да унищожи опозицията в България, на евродепутатите от ЕНП по повод задържането на Борисов, за фалшивите новини и езика на омразата, за необходимите действия при условия на неотложност, за грешките и нарушенията на органите на МВР, за отношението на Прокуратурата по този случай, и дали има война между тези институции, може ли Прокуратурата да разпитва Божков онлайн и при какви условия – чуйте повече от звуковия файл.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 16 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Време

    5 7 Отговор
    Е да върнем кирю ма канада, бай пън на старческия дом а бацо на барцелона
  • 2 Тиквата обра и съсипа гражданите

    14 6 Отговор
    Адвокате не ни говори за политически.
  • 3 Следовател

    12 4 Отговор
    от соца - "разбирач" !
  • 4 Българка

    9 5 Отговор
    В кражбата/ рекетът директно на 60 милиона не виждам нищо политическо. По тая логика най-добрите политици и управляващи са криминалните престъпници, които излежават присъди по затворите. Значи няма нужда от избори. Правим ги в затворите и който престъпник изберат, той ще ни управлява
  • 5 XYZ

    7 5 Отговор
    Интереснно как 500 000 лв. , с които е ощетена хазната под благословията на Борисов, със законодателни промени от Менда, с активното съучастие на Горанов и Арнаудова - все отбор "светци", е политическо, а не криминално деяние, с докосване и до вреди за националната сигурност? Да не говорим и за една от свещените заповеди "НЕ КРАДИ"! Тези адвокатски усуквания ще затрият държавата!
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 111

    7 4 Отговор
    По чисто крадливи причини беше арестуван тотема на гробарите, ама всеки си има мнение ...

    Коментиран от #9

  • 8 Това вече

    5 2 Отговор
    Е безпристрастен коментар на адвокат.А не ,като на Екимджиев и сие.
  • 9 И какво

    4 5 Отговор

    До коментар #7 от "111":

    Ти открадна Борисов!?Според теб се е крало само по времето на Борисов ли!?А преди ГЕРБ всичко беше цветя и рози.Да ти имам логиката.

    Коментиран от #12

  • 10 ГЕРБ=СИК=МАФИЯ

    3 2 Отговор
    С Уазката...и към...

    Коментиран от #11

  • 11 Гледай

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "ГЕРБ=СИК=МАФИЯ":

    Само ти да не си преди тях в Уазката и ......
  • 12 ХПХ

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "И какво":

    Преди 20%, а при Боко 70%, това не е ли разлика.

    Коментиран от #13

  • 13 Тия сведения

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "ХПХ":

    От Дамаджаната ли ги имаш!?Или си участник в схемите,че си толкова вещ .?Дори и 20 процента да е било преди ,това не значи че не трябва да носят отговорност.Но при всички случаи бяхме много по зле ,отколкото последните десетина години.А сега при Кирчо Ментата и Кокорчо съвсем я втасахме.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове