Last news in Fakti

27 Март, 2022 14:11 1 202 18

Мартин Димитров: Да се вземат превантивни мерки за чувствителни стоки от ценова гледна точка

  • мартин димитров-
  • задържане-
  • цените-
  • добро решение

ГЕРБ нямат никакво истинско намерение да свалят правителството, коментира председателят на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента 

Мартин Димитров: Да се вземат превантивни мерки за чувствителни стоки от ценова гледна точка  - 1
Снимка: БГНЕС

„Белене“ като проект заради по-високата сеизмична опасност за мен не е на дневен ред, не е разумно. Дори служебният кабинет, назначен от Румен Радев, по-скоро препоръчва допълнителен блок в „Козлодуй“, а не строежа на „Белене“. Това е страшно показателно. Ако е необходима въобще на България допълнителна ядрена мощност, допълнителен блок в „Козлодуй“ е много по-разумният вариант.“ Това каза в интервю за БНР Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика и иновации в парламента.
Димитров коментира темата за газовите доставки и цените на газа в контекста на войната в Украйна и поисканото от Москва разплащане в рубли.
Единият ход е това, което искахме още 2017 г. и сега за първи път има правителство, което започна да работи в тази посока и има конкретен резултат – ЕК се съгласи да преговаря като един потребител и единен блок за доставки на природен газ“, посочи депутатът. „Нека да участват страните, които имат желание. Ако някой откаже участие, това не означава другите да не го правят.“
Димитров изрази учудване, че ЕК е заявила желание да купува газ по този начин само от някои доставчици. Според него „те трябва да прилагат това спрямо всички доставчици.“ Като много добро решение той определи варианта лятото да бъдат запълвани газохранилищата, защото втечненият газ през този сезон е с благоприятни по думите му цени. И също може да бъде политика, която се координира на европейско ниво".
Запитан за разплащането на газа в рубли Мартин Димитров коментира, че му звучи несериозно и с обща европейска позиция трябва да се заяви, че не се приема едностранната промяна на договорите.

„Това би било сериозно и тежко нарушение на международното право. България и други страни имат действащи договори до края на годината. Никой не може едностранно да променя подписани от две страни договори. Това звучи много странно и много некоректно.“
Когато се опитваме да слагаме ценови ограничения и тавани, това често води до противоположен ефект, смята Мартин Димитров. Той огласи свое предложение, изпратено до министъра на финансите Асен Василев, както и до евродепутата Радан Кънев.

„ЕС трябва да направи списък на чувствителните стоки и да премахне за тях, за 6-месечен период примерно, вносните мита и квоти, с което ще се повиши предлагането и вносът в ЕС и това ще намали цените. Тоест не да чакаме да се случи още веднъж това, което видяхме с олиото, а да бъдат взети превантивни мерки за чувствителни стоки от ценова гледна точка. Ако задържим цените в момента, това ще бъде достатъчно добро решение.“

„В ситуация на война всички плащаме висока цена косвено. Инфлацията ще бъде по-висока, но няма място да бъдат чертани апокалиптични картини“, посочи Димитров.

Според него на пазара на електроенергия трябва да бъдат насърчени дългосрочните договори, за да няма големи пикове в цените и непредвидимост.

„За разлика от Европа в България процентът на дългосрочните договори е минимален, което води до много по-ниска предвидимост в цената на електричеството. Затова очаквам от новия КЕВР предприемането на решителни мерки, които и ние ще подкрепим.“ Болници, детски градини и училища трябва да се групират с дългосрочни договори, очерта възможна стъпка Мартин Димитров.

„Поисках пълен одит на държавната енергетика от новия министър на енергетиката. Как да бъде направен, нека си е негово решение. Резултатите трябва да ни бъдат оповестени. Необходим е пълен одит на държавната енергетика“, подчерта Мартин Димитров в предаването „Неделя 150“.

Относно стабилността на коалицията Мартин Димитров отбеляза, че ГЕРБ „нямат никакво истинско намерение да свалят правителството“, защото в ситуация на пандемия и война „не искат да управляват“.
„Координацията в управляващата коалиция категорично трябва да бъде подобрена – това е едното. И второто е, че трябва да започне по-бързо да се работи по ключовите приоритети. По-динамична трябва да стане коалицията.“

Той поясни, че не е обсъждан вариант ДБ да напусне коалицията, защото „спрямо държавата това е безотговорно“.


Поставете оценка:
Оценка 1.2 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И тоя се

    16 2 Отговор
    изджендърляса.
  • 2 Майна

    15 3 Отговор
    ЕС ще премахне стоките, не разбрали..Ще се храним ,,за зелено,, някой го беше казал ..

    Коментиран от #3

  • 3 Майна

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Майна":

    Телефона ми се редактира както си иска, и той се сбърка от човешките глупости
  • 4 Пендераст от Д Б

    17 3 Отговор
    Десни комундета има само в краварника и колонията им на балканите тозе е един от тях
  • 5 Мартинчо

    12 2 Отговор
    дете на аутизма.
  • 6 име

    16 4 Отговор
    Не мисля, че всички в ЕССР ще са съгласни на общи преговори с Газпром. Например унгарците не правят индиански номера на руснаците и може да получат по-добра цена от някои отворковци и подлоги. Иначе мартинчо нещо забрави за пазарните принципи. Явно важат само когато трябва да се ликвидира държавна собственост за безпари.
  • 7 proi4o

    9 1 Отговор
    Мартин Димитров: Да се вземат превантивни мерки за чувствителни стоки от ценова гледна точка ------като например пластмасовите грездей!
  • 8 ееееее

    12 1 Отговор
    Мартинчо е едно безполезно дрънкало. Умее да дрънка, но само празни приказки. Класически "десен" - някой нещо да направел, то да е полезно и конкретно, а Мартинчо ще му виси на главата, да му дрънка.
  • 9 мдда

    11 1 Отговор
    Oще един фюрер се появи...
  • 10 ХАН КРУМ

    9 3 Отговор
    Този соросоид преди 7–8 години друга песен пееше.Та се питам: ЕС е едната договаряща страна ,но другата дали ще е съгласна? И за какво точно ни е Кирчо и Николов ,като ЕС ще се договаря?А и трасетата са различни ,консумацията също? Къде ни отиде държавата?ЕС ще се договаря ,НАТО ще ни брани? Тази държава има ли я въобще някой за жива?
  • 11 Качо Божанкин

    9 1 Отговор
    Малтинчо, ще вдигнат ли газа още, ще вдигнат, ще вдигнат ли тока за бита, ще вдигнат, ще вдигнат ли цената на горивата, ще вдигнат, ще скачат ли нагоре цените в хранителните магазини, ще скачат.
    Малтинчо, идва лято, ама после идва есен и зима. И ако не мога да стопля стаята на децата, и ако не ми стигат парите за нормална храна, ако не мога да купя дрехи и обувки за семейството. Считай Малтинчо, че не ме интересуват гербери, демократи, променящи се и вся паплач. Скочи ли народа скачам и аз. Дойде ми до гуша от затягане на колани, постни пици и всякакви оправдания. Живота ми мина!!!
  • 12 кочо

    3 1 Отговор
    ако стане авария в козлодуй с някой реактор КАКВО ЩЕ ИМАМЕ---АЕЦ ИЛИ ЧЕРНОБИЛ.
  • 13 Много са скъпи тези съвети

    6 0 Отговор
    С депутатска заплата и НПО едновременно. Отвратих се от демокрацията на българските комунисти.
  • 14 ха ха

    2 1 Отговор
    високите цени не са резултат от войната , а от санкциите и спекулациите на борсовите изчадия , и ако държавниците искат а компенсират липсващите стоки ? ами пролет е нека субсидират производителите на тея стоки и леко ограничат износа , но никога няма да го направят , защото имат полза от ограбено население и дефицити вдигащи цените
  • 15 11112222333

    1 1 Отговор
    Добре ще е.
    Прочие
    Долу маските!
  • 16 търговец

    1 2 Отговор
    Стига вече с това Белене . То не е необходимо на България , а на търговците на ток, които искат с парите на всички да се изгради нова АЕЦ , която да им носи огромни приходи . Това е бизнес с инвестиции от бюджета , които никога няма да бъдат възстановени в същия , но ще обогатят повече определени политици . Вижте кои настояват за нов АЕЦ и ще разберете .
  • 17 Моряка

    0 0 Отговор
    Този пък,изтъркан трътлю,порода ренегат,няма нещо,от което да не разбира и да дава ОЦУ( особено ценни указанея).Почти като кръглия хрантутеник Сашко и съветския възпитаник Иво И.
  • 18 Вили

    0 0 Отговор
    За пореден път се убеждавам, че тия от ДБ са се специализирали по всичко, въпреки че компетентността им граничи с минус безкрайност хаххаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол