Last news in Fakti

29 Март, 2022 16:27 1 013 6

Министър Сандов: Плановете са до 2026 г. България да има пет нови национални парка

  • борислав сандов-
  • планове-
  • българия-
  • нови паркове

МОСВ работи по проекти за новите защитени територии. Част от планираните 5 нови национални парка ще са по южната и западната ни граница, където много планински територии са съхранени заради желязната завеса, допълни министърът 

Министър Сандов: Плановете са до 2026 г. България да има пет нови национални парка - 1
Снимка: МОСВ

Планираме през 2026 г. България да има поне пет нови национални парка в планините и защитени зони и резервати по Черноморското крайбрежие. Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов по време на конференцията „Планините – красота и предизвикателства“, организирана от Посолството на Франция и Френския институт в България. Във форума, който се проведе в понеделник, участваха също зам.-министърът на околната среда и водите Тома Белев и директорът на Национален парк „Рила” Владимир Милушев.
Министър Борислав Сандов очерта три планетарни кризи, които съвременното общество трябва спешно да решава – климатичната, загубата на биоразнообразие и замърсяването с пластмасови отпадъци.
Именно по отношение на загубата на биоразнообразие министърът каза, че като член на ЕС България е поела ангажименти по Зелената сделка – до 2030 г. да достигне целта 30% от територията да е в защитени зони на сушата и в морето, както и 10% да са зони със строга защита.
В момента са постигнати 35% защитени зони в мрежата „Натура 2000“, но тези под строга защита са едва 5-6 на сто. „Целта, която в МОСВ сме си поставили, е още до края на 2026 г. – до края на мандата на правителството, да достигнем тези изисквания“, заяви вицепремиерът по климатични политики.
Той съобщи също, че МОСВ работи по проекти за новите защитени територии. Част от планираните 5 нови национални парка ще са по южната и западната ни граница, където много планински територии са съхранени заради желязната завеса – това са западна Стара планина и Родопите. Другите ще са на север и изток в своеобразния „син пояс“ на Дунав и Черно море, който също има предпоставки за обособяване на нови защитени територии.
Тъй като статутът на националните паркове изисква да заемат само територии изключителна държавна собственост и това предполага скъпи отчуждителни процедури, те вероятно ще имат „мрежови“ характер и няма да покриват компактна територия, обясни министърът. Към момента трите национални парка в България „Пирин“, „Рила“ и „Централен Балкан“ заемат най-високите части на планините.
„Доскоро климатичната криза беше в противовес на енергийната, но сега в контекста на войната в Украйна виждаме, че енергийната и климатичната сигурност са едно и решенията са свързани с използването на ВЕИ, т.е. решения, които идват от природата“, подчерта вицепремиерът Борислав Сандов. Именно затова според него решението на проблемите в енергетиката и внедряването на ВЕИ в домакинствата е приоритет за опазването на планетата и за постигането на мир.
България ще кандидатства за домакинство на Конференцията на ООН по изменение на климата – COP 29 през 2024 г., съобщи още министър Борислав Сандов и увери, че страната ни е готова да посрещне такова важно събитие, което досега не се е провеждало в Източна Европа. Според него България трябва да акцентира върху климатичната дипломация, а форумът събира икономическия и политически елит на света и дава възможност на страната домакин успешно да развие своите политики по климатичните промени.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 въпросче

    7 4 Отговор
    А плановете за вдигане на пенсии и заплати какви са? Или нямате такива,бре Сандов? Бедните бабета и дядки да ходят по парковете и да седят по пейките на припек. Така ли?
  • 2 Иван

    9 3 Отговор
    Не е първи Април и това са лоши шеги! Какви Национални паркове??? То се сече безразборно. Нямам думи. Барем засейте Коприва та да берат хората по голите чукари.
  • 3 Екстра

    4 0 Отговор
    Поне ще има какво да пасем.
  • 4 Ахахаха

    1 2 Отговор
    Планът е, теб Чучелло до 1 месец да те няма във властта!
  • 5 Иванов

    2 0 Отговор
    Борислав Санодв и Тома Белев: гладни кокошки, които просо сънуват... даже 10 нови национални парка да имат, но техните планове да не се правят от хората на "зелената" мафия у нас - WWF и олигархът Иво Прокопиев!
  • 6 Бел

    0 0 Отговор
    Еххх този Сандов, ще обяви и 10 за това време, стига да има от къде да си присвоява хаххаха
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол