Last news in Fakti

30 Март, 2022 14:00 4 722 26

Симеон II: Важно е да не се водим от чужд диктат

  • симеон сакскобургготски-
  • симеон ii-
  • социални мрежи

Аз съм убеден европеист и подкрепям изцяло идеята на ЕС, заяви той

Симеон II: Важно е да не се водим от чужд диктат - 1
Снимка: БГНЕС

Важното е да се поучаваме от историята и да не се водим от чужди диктати. Това каза Негово Величество Цар Симеон II в интервю за сайта www.ahtezimedii.com, съобщиха от пресофиса на Н.В. Цар Симеон II.

Иван Стамболов: Ваше Величество, лесно ли един политик може да се превърне от роб на думите в господар на мълчанието?

Негово Величество Симеон II: Едва ли, понеже ако вече е станал роб на думите си, да се превърне в господар на мълчанието е почти непостижимо. Особено в днешната реалност, където политиците считат, че ако не са всекидневно в социалните мрежи, значи ги няма. Което е тъжно според мен.

И.С.: Когато за първи път употребихте термина „господари на мълчанието“, сякаш не успяха да Ви разберат добре и реакцията беше малко нервна. Кога един човек, облечен във власт, трябва да говори и кога – да мълчи?

Н.В. Цар Симеон II: Прав сте, за съжаление. Не се изтълкува правилно тази моя мисъл. Подобна бе реакцията и при „крилатата фраза” с „чипа”… Облеченият във власт човек може да говори, когато знае. И да не се произнася, когато темата не му е позната. Човек не може да бъде експерт по всичко.

И.С.: Медиите съюзници ли са или противници на властта?

Н.В. Цар Симеон II: За мен медиите имат друга роля – предимно да осведомяват. Но ако искат, те могат да бъдат и двете – и съюзник, и противник. Аз лично предпочитам да не са нито едното, нито другото, а да бъдат обективни.

И.С.: Случвало ли се е някоя медия да изопачи думите Ви? Чувствали ли сте се жертва на медийна манипулация?

Н.В. Цар Симеон II: Г-н Стамболов, Вие със сигурност имате достъп до редица записи на интервюта и мои изказвания през годините, и ще видите там, че това се е случвало многократно, а дори бих добавил – настойчиво. Но не се считам жертва. По-скоро съм оставал свидетел.

И.С.: Как преценявате днешните български медии? Успяват ли да бранят истината? Успяват ли да намерят баланса между развлечение и възпитание в ценности?

Н.В. Цар Симеон II: Не съм медиен експерт, за да давам оценки, но като гражданин, моето мнение е, че ролята на медиите е да бранят истината. Също така и да изпълняват ролята, която Вие самият споменавате. Балансът е важен, но лично аз не виждам защо медиите да се превръщат в педагози, да възпитават целенасочено. Хубаво е, ако запазят обективността си винаги, независимо от другите им намерения.

И.С.: Но ако все пак медиите решат да се „превърнат в педагози“, какви ценности трябва да възпитават?

Н.В. Цар Симеон II: Би било по-добре ценностите да се възпитават у дома, а нека медиите да помагат.

И.С.: Каква е оценката Ви за Европейския съюз в годините след последните избори за Европейски парламент? В сравнение с него какви са преимуществата и недостатъците на Хабсбургската монархия?

Н.В. Цар Симеон II: Аз съм убеден европеист и подкрепям изцяло идеята на ЕС. Една от причините е, че нямаме алтернатива, в която Европа като континент да си запази тежестта – икономическа или политическа, в съвременните условия. Ако има нещо, което не работи в ЕС, нека се поправи. В този случай не е необходимо Картаген да бъде разрушаван! Историята е показала, че Хабсбурската монархия се разпадна след Първата Война. Значи ние днес би следвало да се поучим от това, да си извадим поуки и да не допуснем ЕС да се разпадне.

И.С.: Какво мислите за военните действия в Украйна?

Н.В. Цар Симеон II: Нямам думи, с които да си изкажа ужаса и възмущението, че подобна трагедия може да се случва в Европа в 21 век.

И.С.: Става ли светът по-безбожен? Ще успее ли да оцелее християнската цивилизация?

Н.В. Цар Симеон II: Не съм пророк, но трябва да призная моята загриженост от сигналите, които част от обществото дава. За това отдалечаване от религията, защото тя била отживелица, старомодна и прочее. А дали Християнската цивилизация ще оцелее – първо би следвало да определим кое считаме за Християнска цивилизация. Но все пак, тя се е оказала устойчива за тези 2000 години, в доста мрачни времена е оцеляла, въпреки отчаянието на мнозина. И лично за мен, ако я нямах тази солидна опора – вярата – предизвикателствата в живота ми, а те не са малко, щяха да са много по-трудни за разрешаване.

И.С.: Трябва ли властта да помни Бог? А трябва ли медиите да помнят Бог? Какво дава това помнене (и този страх) на едните и на другите?

Н.В. Цар Симеон II: Концепцията за Бог надали може да се ограничава само в рамките на Християнството. И ако понятието за „Бог” се олицетворява с доброто, морала, етиката – считам, че би било желателно управниците да се придържат към този Бог. Но също така мисля, че трябва да се избегнат злоупотребите и радикализацията в името на религията.

И.С.: Как оценявате българските правителства след управлението на НДСВ? Възходящ или низходящ е техният тренд?

Н.В. Цар Симеон II: Това е въпрос на лична преценка. За мен по-важното е, че НДСВ изкара целия си управленски мандат, което допринесе за стабилността на страната. А обществото желае стабилност, предсказуемост и спокойствие.

И.С.: Успява ли България да оцени адекватно световните събития и да вземе правилните за себе си решения?

Н.В. Цар Симеон II: Това е относително. Важното е да се поучаваме от историята. Да има ясна представа за приоритетите на България. И да не се водим от моди, емоции или още по-малко – от чужди диктати.

И.С.: Какво бихте посъветвали всеки следващ министър-председател на България като човек, който е бил на неговото място? А какво бихте го посъветвали като цар?

Н.В. Цар Симеон II: Като човек ще Ви кажа, че и Царят е човек. Съветът ми е да се следи винаги интересът на Родината ни. Много повече отколкото да се следи личният успех, имиджът. И човек да бъде готов да понася критики, когато е в тази си роля на политик.

И.С.: Какво ще пожелаете на българите по случай идващия голям празник Възкресение Христово?

Н.В. Цар Симеон II: Да посрещнем този светъл ден в мир! С надеждата за разум, добрина и Вяра! Защото с вярата може да се преодолеят и най-големите премеждия. За нас православните християни, Възкресението е най-светлият празник. Знаем, че за католиците това е Рождество.

Тук, връщайки се на въпроса Ви за Господ, отправям сърдечен поздрав с Христос Воскресе!


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 60 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Мони 3

    31 7 Отговор
    Ами, да напускаме НАТО тогава
  • 3 88888

    22 4 Отговор
    На теб цялата ти династия беше сложена под чужд диктат...
  • 4 АнтиГост

    13 22 Отговор
    До кога ще слушаме глупостите на тази руска подлога ?
  • 5 Най-лошото

    12 6 Отговор
    нещо, случвало се на БГ - Симеончо де ла Хазартни. Мутрата изскочи оттам. Какво "величество" плямпа тоя журналист сервилен!?
  • 6 Царчок

    10 5 Отговор

    До коментар #1 от "Човешка ценност":

    След 800 дни.
  • 7 Нафъфорий

    24 4 Отговор
    Идеите на ЕС ги видяхме!Богатите по богати а бедните - по бедни!И такива като тебе блажат,а народа прави вятър!Верваш,нали?Дано да има господ!

    Коментиран от #9

  • 8 Макробиолог

    9 2 Отговор
    Я,дедо Симо проговорил на правилен български на стари години.А по смисъла на думите му---браво,кой разбрал,разбрал.
  • 9 Емил

    9 14 Отговор

    До коментар #7 от "Нафъфорий":

    комунистите искат да няма богати! ЕС иска да няма бедни!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 TROY

    8 5 Отговор
    Тоя е срам. И Александър Батенберг е немец, но никога не се е провъзгласявал за цар, говедо такова.
  • 12 Иван

    11 7 Отговор
    ПО-добре е монархия, поне няма да има избори за президент и по-евтено за държавата и като гледам царя има много повече акъл от тези президенти след Петър Стоянов.
  • 13 SDEЧЕВ

    4 4 Отговор
    БРАВО ФАКТИ ИЗДИГАТЕ МИ СИ В ОЧИТЕ,НЕ Е ЛОШО И ЕДНА СТАТИЯ В КОЯТО ДА РАЗЯСНИТЕ ТОЧНО ,КАКВО КАЗА НВ ЗА 800ТЕ ДНИ ,ПОВЕЧЕТО ЧУХА,ЧЕ ЗА 800 ДНИ НЯКОЙ ЩЕ ГИ ОПРАВЯЛ. НВ КАЗА - НЕ ПО КЪСНО ОТ 800 ДНИ ПРОЧУТОТО БЪЛГАРСКО ТРУДОЛЮБИЕ И ПРЕДПРИЕМЧИВОСТ ЩЕ ПРОМЕНЯТ ЖИВОТА ВИ. ОБЯСНЕТЕ НА НАРОДА НЮАНСА В ТАЗИ РЕЧ.
  • 14 Primo

    11 4 Отговор
    Казвате ни го вие, който ни ете майката за 800 дни.
    Ама, че наглост.
  • 15 Фен на дедо мони

    11 2 Отговор
    Височествата нещо се правим на "неутрални" пак сме огладнели май май
  • 16 pepy

    18 2 Отговор
    "... Хубаво е, ако запазят обективността си винаги, независимо от другите им намерения..."

    Добре звучи, ама дали е така в конкретния случай?

  • 17 data

    4 5 Отговор
    Бог ! Цар ! Отечество !
  • 18 ЧОЧО

    10 6 Отговор
    На кого е цар тоя крадец.Стига сте ни го навирали пред очите.
  • 19 Вова Zавоевателя

    11 3 Отговор
    Дедо Симо се подигра с българският народ, паметта на баща си и чичо си. Никакъв Цар не е тоя. Ей тоя върна БСП и ДПС във властта
  • 20 и кво от това?

    10 2 Отговор
    Взех си имотите и айде чао!Сега ще давам само акъл!
  • 21 Димов

    5 1 Отговор
    Просто не знам откъде да започна. Тук няма място за коментар. Налага се професионална помощ.
  • 22 Димов

    5 0 Отговор
    "Вие със сигурност имате достъп до редица записи на интервюта и мои изказвания през годините,.... ------------ Сещам се за едно интервю, през 90 година.
  • 23 Републиканец

    5 0 Отговор
    Бай Симеоне, видяхме те, колко струваш. Дойде, взе си имотите и си тръгна. Каквото и да кажеш, за нас винаги ще си останеш жалък любител на хазарта. И нищо повече. Слава Богу, че някога си бил лишен от възможността да получиш българския трон. Макар че ние, по доброта душевна, ти дадохме възможност да властваш в България. А ти не оправда нашето доверие.
  • 24 Българин

    3 2 Отговор
    Само путлерски агенти - петоколонници и сектата на Копейкин, които са 2 каруци хора не искат да си подменим старите съветски оръжия с модерни натовски. Само те не искат България да спечели стотици милиони от оръжие. Само те не искат да се разделим с оковите на руския душманин. Защото ще им спре ярмата на копанката . Този комарджия, крадец и лъжец е срам за българите, продал се на убийците на баща му от Москва .
  • 25 √(n&Варна)

    2 3 Отговор
    Кой е тоя цар Симеон II, че в Българската история не мога да забележа такова име?
  • 26 дедо ви мони горскийо

    1 1 Отговор
    ако диктатът е от КГБ не го сметам за чужд вервайте ми
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове