Last news in Fakti

1 Април, 2022 14:51 1 829 64

Урсула фон дер Лайен пристига в София на 8 април

  • софия-
  • 8 април-
  • визита-
  • урсула фон дер лaйен

В рамките на визитата си у нас председателят на Европейската комисия ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост, и неговото съответствие с европейските изисквания

Урсула фон дер Лайен пристига в София на 8 април  - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

По покана на премиера Кирил Петков на 8 април на посещение в София ще бъде председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В рамките на визитата си у нас Урсула фон дер Лайен ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и неговото съответствие с европейските изисквания.
По време на посещението си председателят на ЕК ще проведе среща с премиера, след което двамата лидери ще дадат съвместна пресконференция за представителите на медиите. Програмата предвижда още Кирил Петков и Урсула фон дер Лайен да посетят проекти, чиято реализация е свързана с ПВУ., съобщават от Министерски съвет.
Планът за възстановяване и устойчивост на България беше предаден на 15 октомври 2021 г. В рамките на оценката ЕК подчерта необходимостта от промени в области като енергетика, върховенство на закона и транспорт, за да бъде постигнато съответствие с европейските изисквания. В резултат на активната работата на премиера Петков и на правителството бяха извършени необходимите промени и планът е финализиран.
ПВУ включва над 100 инвестиции и реформи, които не само ще засилят икономическия растеж, но и ще помогнат на българската икономика да се подготви за сегашните и бъдещи предизвикателства.
Една от големите промени в ПВУ, която направи правителството на премиера Петков в областта на енергетиката, е премахването на проекта за изграждане на много голяма паро-газова централа. Това щеше да увеличи енергийната зависимост на България от вносни суровини. Проектът бе заменен с мерки за ускоряване на изграждане на нови евтини възобновяеми източници, съхранение на евтина енергия, която да се използва в пиковите часове, както и пълноценно използване на въглищните мощности, когато те са необходими.
Според други, договорени от кабинета мерки в плана, бизнес средата ще бъде значително подобрена чрез засилване на отчетността на главния прокурор, чрез предоставяне на дигитални административни услуги и подобряване на прозрачността и конкуренцията при обществените поръчки. Бизнесът ще бъде подкрепен с грантово финансиране, финансови инструменти и подкрепа за индустриални паркове.
До пряко подобрение на живота на българските граждани ще доведат значителни инвестиции в инфраструктура. С направените от правителството промени в плана се предвижда развитието на съвременен, скоростен и комфортен жп транспорт по междуградски линии и градски железници в големи градове, достъп до бърз интернет в слабо населени места и намаляване на загуби на вода. Предвижда се закупуване на нови 42 влака за крайградските райони, 20 електрически влака за междуградски линии и 18 локомотива за крайградски и междуградски железници.
Мерки от плана в областта на образованието и социалната сфера ще подкрепят обновяването и изграждането на училища, ще бъде модернизирана спешната линия 112, ще се закупи съвременна медицинска апаратура и ще се изгради система за въздушна спешна помощ. Ще се засилят мерките за социално подпомагане и ще се увеличи минималният доход.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 г-жа Миндер

    41 4 Отговор
    Тоя Киртак аз, ще го сложа на миндера!
  • 2 Пич

    49 3 Отговор
    Тези се хилят точно така , както изглеждат !!! Киро... !!! Да осигуриш стол на жената !!!
  • 3 Факт

    38 2 Отговор
    Като влака за Банкя дето пътниците са по-малко от кондукторите!
  • 4 Б А Й Х @ Й ‼️

    47 2 Отговор
    На тати си момичето, назначено като парашутист ‼️
  • 5 Грульо

    53 0 Отговор
    Туй е пиар акция, има си всички данни по тез доклади от нейното си разузнаване, нема нужда да идва таз втора съсипница на ЕС след Меркела.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Б А Й Х @ Й ‼️

    14 1 Отговор
    Нейният баща Ернст Албрехт работи като един от първите европейски държавни служители от създаването на Европейската комисия през 1958 г., първо като шеф на кабинета на Европейския комисар по конкуренцията Ханс фон дер Гроебен в Комисията Халщайн, и след това като генерален директор на Генерална дирекция „Конкуренция“ от 1967 до 1970. През 1971 г. тя се премества в Лерте в района на Хановер, след като баща ѝ става изпълнителен директор на хранителната компания Бахлсен и участва в държавната политика в Долна Саксония. Баща ѝ е министър-председател на Долна Саксония от 1976 до 1990 г.
  • 8 Некой си

    23 1 Отговор
    Простокиро на 15.03:
    "Петков заяви, че до няколко седмици председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен ще е на посещение в България, по време на което Планът за възстановяване и развитие ще бъде подписан."
    Цитат от статията:
    "На 08.04 в рамките на визитата си у нас Урсула фон дер Лайен ще представи лично оценката на ЕК за българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ) и неговото съответствие с европейските изисквания."
    Къде остана подписването?

    Коментиран от #24

  • 9 ха ха

    34 2 Отговор
    Брех, таз година седмица на лъжата в София...
  • 10 Ей ся

    34 1 Отговор
    Ша почне прането на големите пари, честит 1 април между другото, именния ден на кирето харварда))
  • 11 И ОТНОВО

    18 0 Отговор

    До коментар #6 от "За кво ние":

    РЕФЕРЕНДУМ ЗА ЗАБРАНА НА ТЪПНЯТА,НЕВЕЖЕСТВОТО И ПРОСТОТИЯТА В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ!
  • 12 Оставка

    33 3 Отговор
    Да си подават оставката, целият кабинет. И да идват нови, мислещи за България хора. 30 г. ни управляват безродници, продажници, чужденци и грантаджии на Козяк, станали милионери на гърба на българския народ.
  • 13 МмАаНн

    33 1 Отговор
    Най-вероятно идва да ни набие канчето, че още не сме си изпратили последните оръжия на Украйна
  • 14 Б А Й Х @ Й ‼️

    31 0 Отговор
    Урсула фон дер Лайен е омъжена за Хайко фон дер Лайен, професор по медицина и ......
    директор на компанията за развитие на генно-инженерни технологии Orgenesis Inc.

    Коментиран от #25

  • 15 Бат Пешо

    38 0 Отговор
    Идва да се похвали как съсипа бундесвера (швабската армия). Още плащат заради нейните простотии. Има да се хвали и за далаверките на мъжа и покрай файзер шмайзер. Въобще рядко неприятно същество, което се радва на дълга и щастлива кариера на сиропени длъжности, без никой да и търси сметка. Тая си е построила комунизма. Да живеят всички знайни и незнайни бюрократи от ЕС, неизбирани от никого!
  • 16 Последния Софиянец

    23 2 Отговор
    Ще я посрещнем както се полага.ха ха ха

    Коментиран от #26, #33

  • 17 българин

    20 3 Отговор
    И таа ли ще дойде тук да краде!!! Малко са си наще!!!
  • 18 Да,бе

    24 0 Отговор
    Идва да си купи евтино олио,че при тях вече е купонна система.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 айде

    21 2 Отговор
    Деса Умното от Герб направо се ухапа отзад
  • 21 Ицо

    18 3 Отговор
    Стига бе сега на тулупа измейкярите ще ревнат че това е лъжа
  • 22 Queen Кировица

    19 2 Отговор
    "Като няма газ, ще ядете безглутенови пасти!"
  • 23 БОРУНА ЛОМ

    15 0 Отговор
    А ГАЗЗ? ДА СИ НОСИ СГЪВАЕМО СТОЛЧЕ!
  • 24 Виталия Винокурова

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Некой си":

    Протоколна визита. Щом идва, значи е подписан или предстои до 08.04.2022. Така поне беше в други държави представянето на техните планове.

    Коментиран от #29

  • 25 Дъ бест

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Няма значение за кой е омъжена,наш КИРЧО ще и уллътни дупката

    Коментиран от #32, #35, #36

  • 26 Натопорчен чеп

    2 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    Силно натопорчени.
  • 27 Европа

    8 0 Отговор
    Пускайте перите, че няма с какво да плащаме на лидл, кауфланд, дм където съм човек, баухаус,,, хоуммакс, прантикер, бриколаж..... Забравих банките.........
  • 28 ура

    11 2 Отговор
    Иде нова вълна и нови договори за нови ваксини ! Кобито се връща на бел кон ! Задължителна ваксинация !
  • 29 Натопорчен чеп

    5 1 Отговор

    До коментар #24 от "Виталия Винокурова":

    Обичате ли вино и другото което е във фамилията ви

    Коментиран от #31

  • 30 Аха

    11 1 Отговор
    Демек ще има подмазване за европейски пари.Паркове, училища ,гари ,влакове...тинтири минтири...тия пари ги чакат да има за крадене.
  • 31 Виталия Винокурова

    1 1 Отговор

    До коментар #29 от "Натопорчен чеп":

    Обичам вино...😳

    Коментиран от #39, #62

  • 32 Б А Й Х @ Й ‼️

    3 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дъ бест":

    ‼️😀😀 Две в един пост 😀😀‼️
    1.) Кирчо доста ще се ОЗОРИ да запълни пещерата от която са излезли СЕДЕМ ДЕЦА 🤔🤔🤔
    2.) Има значение и кой е мъжът и! Попрочети произход и къде работи и ще видиш, и ще разбереш , че пак си без домашно ‼️‼️‼️

    Коментиран от #37, #40

  • 33 БОКО

    6 0 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    ШЕ НОСИ ЛЕЙКА С ГАЗ ЗА ТОПЛОФИКАЦИЯ ..ДОЛНА ШВАБСКА ..............НАТАТЪК ДУМИТЕ Е ЯСНО
  • 34 Алко Балко

    5 2 Отговор
    Кире,бегай!Не е на добре работата!Сложила е латексовата ръкавица,ще те бърка за бременност след ,като беше при Бат Ердо!
  • 35 Б А Й Х @ Й ‼️

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Дъ бест":

    Френски журналист съобщи, че съпругът на главата на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, Хайко фон дер Лайен, е медицински директор в Orgenesis, американска биотехнологична компания, специализирана в генната терапия. „В експерименталните „ваксини“ срещу COVID са открити генни методи“, намекна прозрачно Депо, имайки предвид американските РНК ваксини Pfizer и Moderna, които се купуват в огромни мащаби от властите на ЕС.
    Скандалната новина сега се разнася като пожар в социалните мрежи, и причинява ужас дори сред невъзмутимите французи.‼️‼️‼️Корупцията само я миришем ‼️
  • 36 1234

    5 1 Отговор

    До коментар #25 от "Дъ бест":

    Съмневам се, по-скоро си мисля,че наш Кирчо не е 100% мъж и Линда му седи за параван, докато се гушкат с Кокорчо и Спецов.Така че дупки запълени няма да има.
  • 37 Виталия Винокурова

    5 2 Отговор

    До коментар #32 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ей голям си разбирач, може и да ги е родила през корема?! Кирчо не й е ит калибъра. Да не мислиш, че толкова деца са само от инженера ? Той служи за добра репутация по-скоро.

    Коментиран от #42

  • 38 Моряка

    11 0 Отговор
    При всички случаи не идва за добро.Ще ни окаже натиск за Македония,за военна помощ за Украйна,за джендърите,за някои магарии против Русия.Откак жените, алкохолиците и многополовите управляват Европа,краят и наближава,по точно протекторат на щатите.
  • 39 Натопорчен чеп

    3 0 Отговор

    До коментар #31 от "Виталия Винокурова":

    И аз обичам вино, ако обичате и другото мога да Ви съдействам 😜
  • 40 Дъ бест

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Мразя да уча,камо ли пък и домашни да уча 😂

    Коментиран от #43

  • 41 кире кирееее

    6 1 Отговор
    Кире кво се е изтъпанчил кат берберски каиш до тази глупава , корумпирана , а иначе невзрачна женица , вечно хилеща се .
  • 42 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 0 Отговор

    До коментар #37 от "Виталия Винокурова":

    😀😀😀😀😀
    Ами та тогава сигурно има цип там
    😀😀😀😀😀

    Коментиран от #45

  • 43 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #40 от "Дъ бест":

    Личи си ‼️ Ама поне си трай! Тогава поне изглеждаш умен ‼️

    Коментиран от #46

  • 44 САТЪРА НА ХАНА

    5 1 Отговор
    ДА ПОСРЕЩНЕМ УРСУЛА С КАРУЦИ
    ОБОРСКА ТОР
  • 45 Натопорчен чеп

    1 1 Отговор

    До коментар #42 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бай таковата, навитак ли си на тро.ка с Винокурова.

    Коментиран от #51

  • 46 Дъ бест

    1 1 Отговор

    До коментар #43 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Ама и ти не пращиш от знания. Това че прочетеш нещо от Гугъл и после го напишеш тук не те прави умен. Въпрос на гледна точка.

    Коментиран от #52

  • 47 🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️Някой си🏴‍☠️🏴‍☠️🏴‍☠️

    2 0 Отговор
    Микрофоните демонтирани ли са вече?
  • 48 добре дошла

    4 0 Отговор
    Лайнаркова на фона....
  • 49 Съдията Дред

    4 0 Отговор
    Идва да ни се скара, че не сме напълнили достатъчно гушката на мъжа и тези пусти ваксини.
  • 50 Цеко сифоня

    4 0 Отговор
    Да не се повтори сценария - Олбрайт/Тачи ?
  • 51 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #45 от "Натопорчен чеп":

    На вълкът му е дебел врата , защото не чака друг да му свърши работата! / сори /

    Коментиран от #53

  • 52 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #46 от "Дъ бест":

    Не. Просто знам нещата и понякога привеждам аргументи ‼️ Никога не съм претендирал, че знам много. Може би заради "Кръгът на Зенон" ‼️

    Коментиран от #54

  • 53 Натопорчен чеп

    0 0 Отговор

    До коментар #51 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Бате ти добре ли си бе?Май не ме разбра.
  • 54 Дъ бест

    1 1 Отговор

    До коментар #52 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    Айде пак изкаме да изпъкнеме със знания. По скромно. Вярно че е сезонът на нарцисите, ама запри се малко

    Коментиран от #58

  • 55 МиДа

    1 0 Отговор
    Деса Скумрията пак се е объркала днес!
  • 56 НЕ Я ИСКАМЕ ТАЯ КОШТРАМБА !

    2 0 Отговор
    .................
  • 57 ИДВА ДА НИ ИЗДОИ - НЕ Е ЗА ХУБАВО

    3 0 Отговор
    ГОЛЯМА ГАД Е ТАЯ .
  • 58 Б А Й Х @ Й ‼️

    1 1 Отговор

    До коментар #54 от "Дъ бест":

    Не‼️ Не иЗкаме! Не да изпъкнемЕ! Не е и сезонЪТ !
    Ама ней се ‼️
    Хубав следобед ‼️

    Коментиран от #59

  • 59 Дъ бест

    1 1 Отговор

    До коментар #58 от "Б А Й Х @ Й ‼️":

    От коментара ти се потвърди че си Нарцис. Няма лошо, няма за какво да се обиждаш
  • 60 Мухаа,хаа! -

    2 0 Отговор
    Сюзерена пристига,за да нагледа феодалните си васали.Такова гигантско лапане предстои,че ни е бедна фантазията.Погледнете за какво ще се харчат над 7 милиарда евро .Изцяло в ръцете на онзи- къдравия! Ще наблъска чужди фирми,до откат.Фирми,който вече са в предстартова треска,защото знаят че ще бъдат Те! Такава минавка си направихме на последните избори,че горещата каша ще е сърбат и правнуците ни.А тези вкупом,ще си бият камшика,в далечни страни.Натрупали за късо време осемцифрени сметки.." Ум царува,ум робува,ум патки пасе!" Ние ги пасем вече 30 години.
  • 61 7323

    1 0 Отговор
    Да иде да се запознае с адашката й - с третия крак.
  • 62 Натопорчен чеп

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "Виталия Винокурова":

    Винокурова, току що ми подариха страхотно вино. Другото си го имам по рождение , достигнал е 19см. Ако имаш интерес да се насладим на хубавото вино дай координати.

    Коментиран от #64

  • 63 Абе

    0 0 Отговор
    не че искам да е така, но не мисля, че тая ще се дотътри тука, за да ни стори добро.
  • 64 Виталия Винокурова

    0 0 Отговор

    До коментар #62 от "Натопорчен чеп":

    Еднократна носна кърпичка до сега не съм била. Ако това ти е офертата няма шанс, ако не е - среща☺
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол