1 Април, 2022 22:06 1 532 33

Проф. Сербезова: Остава вероятността от нова вълна

  • проф. асена сербезова-
  • нова вълна-
  • пандемия

Здравният министър коментира и темата за ниските нива на ваксинация у нас

Проф. Сербезова: Остава вероятността от нова вълна - 1
Кадър БНТ

Мерките в един момент трябваше да паднат, защото всяка пандемия има начало, пикове и край. В много държави започнаха постепенно и поетапно да отхлабват мерките, включително носенето на маски в обществен транспорт и заведения, препоръчително носене в здравни заведения. Това обясни в "Панорама" по БНТ здравният министър проф. Асена Сербезова в първия ден на отпадането на ограничителните мерки.

Разбира се, остава вероятността от нова вълна, допълни проф. Сербезова. Засега тя е малко вероятно, но въпреки всичко тези процеси трябва да се наблюдават в динамика.

Здравният министър коментира и темата за ниските нива на ваксинация у нас.

95% от хората, които загубиха живота си в следствие на COVID-19, не са ваксинирани. Каква по-добра мотивация от това? Въпреки всичко, ние се насочихме с финансова подкрепа към най-уязвимата група, хората над 65 години, посочи проф. Сербезова.

По думите ѝ, сред причината за ниската ваксинация е недостатъчната информация още в началото и формираното схващане у хората, че е противопоказно да се слага ваксина при придружаващи заболявания, а всъщност е обратното.

Ваксини не трябва да се въвеждат на всяка цена, ваксинацията трябва да е доброволна. Изключително важно е как информацията ще достигне до хората, да се вслушваме в съветите на лекарите, обясни проф. Сербезова.

Амбицията е допълнителното заплащане на медиците да бъде трайно заложено, защото е необходимо, подчерта здравният министър. Ние искаме трайно да бъдат повишени възнагражденията, допълни тя.

Коментираме в две посоки - трайно възнаграждение в основната заплата и клиничните пътеки.

Силно препоръчителни са мерките като дистанция, дезинфекция, допълни проф. Сербезова. В следващия месец ще се анализира как премахването на мерките ще се отрази на поведението на хората и на разпространението на вируса.

По въпроса за реформата при личните лекари, проф. Сербезова обясни, че не става въпрос за премахването им.

Една такава сериозна промяна, изисква много внимателен анализ и консултации с всички заинтересовани страни.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ах тииииии

    36 2 Отговор
    гнас долнаааа
  • 2 имаш

    32 1 Отговор
    гнусна фамилия "професорке" по нещо си
  • 3 Г-н хк ул

    25 0 Отговор
    Ами да, Путин , ако спре да лекува от корнишоните загорелите лелки кат теб ще останат без печалба и ще им се стъжни ехидната усмивка!
  • 4 Бегай

    38 0 Отговор
    с тия вълни! Две години вече ни обливат и ни писнааааааааааа!
  • 5 Факти

    38 0 Отговор
    Остава, да, предвид новия закон за "здравеопазването" с който могат да си въвеждат измислени епидемии когато си искат, остана само на второ четене да мине и сме чао. А на това гнусно същество мога да кажа само, на всяко прасе му идва коледата.
  • 6 Милата

    24 1 Отговор
    Като синоптичка е.
  • 7 Някой

    29 0 Отговор
    Беше ми симпатична докато Гешоф я беше подгонил. Обаче влезе в правителството /сигурно е знаела какво я чака/ и забрави, че не е почтено да се лъже и манипулира.
  • 8 КовидманЯк

    41 0 Отговор
    Гнусни лъжи и измами!Ще дойде и вашето време да давате отчет за терора и геноцида който налагате над хората!
  • 9 леко полеко отиваме към абокад!

    24 0 Отговор
    Стига вече никой няма да спази нищо за нищо на света.. Дразнител хирата още повече
  • 10 честен ционист

    35 0 Отговор
    От жена с 4 брака може да се очаква всичко..

    Коментиран от #25

  • 11 Грульо

    29 0 Отговор
    Сербезова да налупва маската, че ковита още си го има и може да се зарази таз измамница! :D
  • 12 Сербезлия

    41 0 Отговор
    Сербезова,отмени изискването за сертификати и прочие при влизане в Б-я. Хиляди украинци влизат в Б-я без никакви изисквания,а за българите остават тези изисквания.ПОЗОР!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Тодар

    22 0 Отговор
    Освен дяволски прогнози друго може ли, а да - 5-ти брак.
  • 16 МИЯ

    24 0 Отговор
    СЕРБЕЗОВА, ИЗВИНЯВАЙ НО ТИ СЕ ЯВЯВАШ КАТО ГАДАТЕЛКА ЛИ, КАТО КАКВО ЛИ. СТИГА С ТЕЗИ ПРОСТОТИИ, НЕ ВИ ЛИ ОМРЪЗНА ВЕЧЕ. ЗАСРАМЕТЕ СЕ.
  • 17 Kmiteva

    18 0 Отговор
    просто правителството не посмя да удължи ковид ограниченията. Комбинирани с новите нива на инфлацията, скок на цената на газа и вероятните съкращения на работници, както и увеличението на парното. Тъй че тази госпожа с евентуалните й нови ковид вълни са последна грижа на обикновения българин.
  • 18 Някой си

    20 0 Отговор
    Как се нарича жена с четири брака?

    Коментиран от #21, #31

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    12 0 Отговор
    Има много по голяма вероятност да стане ядрена катастрофа,но никой не взема мерки за това!!!!Как може така да се говори.И тая е прости фесор......Първо ваксината се доказа убедително,че не пази,но дай да си плямпаме и да изпълняваме заръката на англосаксите!В бг това"НЕЩО" е измислено за да крадат евросъюза и да изпълняват нарежданията им.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Разбирам

    17 0 Отговор
    Разбира се, остава вероятността от нова вълна, допълни проф. Сербезова. Според мен остава и вероятността отново астероид да удари земята. Остава вероятността от нов ледников период. Остават толкова много вероятностти да се затрием, че чак ме дразнят когато реват за възможността, маски и ваксини за Коледа. Както се казва не де знае дали няма да ни блъсне кола до Коледа, ама да си сложим сами маска, каска и противогаз, за да не ни накарат впоследствие.
  • 24 Host

    16 0 Отговор
    Марш при витанов и онзи козел. Нямате повече работа с пандемията! Да не съм ви чул да говорите за ланшния сняг!
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Вълната идва

    4 9 Отговор
    За съжаление ще има още една вълна до края на пролетта. Коронавирусите са като грипните вируси - няма да ни оставят на мира. В момента Омикрон 2 се надига в Западна Европа. Заразява и преболедували Омикрон 1.
  • 27 Pam

    9 0 Отговор
    Нова звезда,ама по старини!
  • 28 Катров

    10 0 Отговор
    Е ,да де . На всички е ясно ,че за едни пари става въпрос. Нашите да отидат в белия джоб. Толкова за "здравепазаруването". Пациента взе ,че оцеля въпреки намесата на лекаря. С вируси или без -заплатата да остане висока е важно и парите да се усвояват по дългата схема с медикаментите. Че тези дето го пуснаха трябва да избиват и направата му и ваксината му. Колко хубаво бе -кихнеш и хоп 3000 лв по пътеката . Лекарство и метод на лечение 100 % няма . Ама парите си текат към белите престилки.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Азз

    3 0 Отговор
    Трябва да си оправдаем заплатката нали?
  • 31 Кико

    1 0 Отговор

    До коментар #18 от "Някой си":

    СърбиГъзова 😂
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Иван

    0 0 Отговор
    От две години чакаме тази вълна ама все не идва
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове