Last news in Fakti

6 Април, 2022 05:28 1 957 37

"Алфа рисърч": 62.7% искат широк парламентарен дебат за военна помощ за Украйна

  • военна помощ-
  • допитване-
  • украйна-
  • българия

ПП и ДБ също са за такъв, както и "Възраждане", въпреки категоричната им позиция срещу оказването на военна помощ на Киев

 "Алфа рисърч": 62.7% искат широк парламентарен дебат за военна помощ за Украйна - 1
Снимка: БНТ

Трябва ли България да изпрати военна помощ на Украйна? Това дискутираха в студото на "Референдум" по БНТ Благовест Белев от "Продължаваме промяната", Атанас Славов от "Демократична България" и Ангел Георгиев от "Възраждане".

В дискусията бяха поканени представители на всички седем партии в Народното събрание, но се отзоваха само три.

Въпросът на социологическа агенция "Алфа рисърч" за предаването бе: "Необходим ли е широк парламентарен дебат за военна помощ за Украйна?

Отговорите на анкетираните в социологическото проучване сочат следното:

62.7% смятат, че широк дебат е необходим;

30.9% го смятат за излишен;

6.4% са без мнение.

"Категорично трябва да има такъв дебат. Така, както с началото на военните действия в парламента обсъдихме, гласувахме и приехме декларация, с която дадохме рамката за помощта на България към Украйна, така и сега, когато идеята е за разширяване на тази рамка, трябва да се проведе такъв дебат. Да се обясни от парламентарната трибуна защо е необходимо нашата държава да предприема едни или други мерки", каза Благовест Белев от "Продължаваме промяната".

Проектът за решение вече е разпределен по комисии, очакваме да има такъв дебат, заяви Атанас Славов от "Демократична България".

"Неслучайно "Демократична България" миналата сряда направи декларация от парламентарната трибуна именно в този смисъл, че е необходима промяна на българската позиция. Ще участваме в такъв дебат и ще защитаваме принципната си позиция, че трябва да подкрепим Украйна не само хуманитарно, но и военно", добави той.

Именно парламентът трябва да излезе с ясно становище по въпроса, но нашата позиция остава непроменена, коментира Ангел Георгиев от "Възраждане".

"Ние сме против санкции срещу Русия, защото това не е в наш интерес. Като казвам наш - имам предвид на България и българския народ. Това ще въведе нашата страна не само в една много по-тежка икономическа ситуация, но и ще ни доближи до намеса в конфликта. Поради тази причина ние не искаме да се въвличаме в него и да изпращаме каквото и да е оръжие към украинската страна", каза той.

След като миналата седмица "Демократична България" обявиха, че започват консултации в парламента за изпращане на оръжие в Украйна, от БСП и "Възраждане" категорично се противопоставиха на идеята. От "Продължаваме промяната" и "Има такъв народ" заявиха готовност за диалог, а ДПС се въздържаха от коментар.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плюс-минус

    66 4 Отговор
    Не трябва да наливаме масло в огъня.
    Маслото е скъпо, а в огъня са два братски народа.
  • 2 Нямам Срам

    67 6 Отговор
    На 12 април 1999 г. въздушните удари на НАТО удариха железопътен мост в Грделица, удряйки пътнически влак по линията Ниш - Прешево. Според Večernje Novosti, 15 от убитите цивилни са идентифицирани, .. аз да питам само някои да удари санкции на запада дето имаше цивилни жертви през 99 година в Сърбия? Не разбира се . Светът мълчеше ... Не подкрепям войната ,но и лицемерието също.. Запада сега да се видят... Украйна уреваха света а някои да чу Сърбия не .. просто си е бомбардираха

    Коментиран от #9

  • 3 ЯКУДЗА

    51 2 Отговор
    ТРЯБВА неутралитет да има МИР
  • 4 Аман бе

    63 3 Отговор
    Който иска да помага да ходи с Калашник натам, автомати имаме в излишък.

    Хора и от двата народа са оставили костите си по нашите земи в подкрепа на българския народ. Давайки оръжие в братоубийствения им конфликт ние ставаме съучастници в братоубийството, няма какво да се коментира повече.

    Единствената роля на България, която е подходяща е на умиротворител, но благодарение на корупция ще пращаме оръжие и заклеймяваме Русия като бензиностанция с ракети. Жалка история…
  • 5 Шпионин

    53 6 Отговор
    Украинците искат цял свят да е Украйна .Е малко не прекаляват ли с исканията си.
  • 6 пешо

    47 3 Отговор
    алфа рисърч са продажна агенция не им вярвайте

    Коментиран от #23

  • 7 Сър

    2 30 Отговор
    Не им трябва военна помощ на Украйна, ватниците и без това нищо не могат. За туй време третия Райх бяха изселили френската влас във Виши, в Париж дефилират всеки ден немците, а Путинь славамо не можаха даже да превземат и един Чернобил дето никой не го и пази толкова.

    Коментиран от #21

  • 8 Млад българин

    50 4 Отговор
    Знаем ги вашите дебати, видяхме ги и при пандемията със зеления сертификат.
    Никаква военна помощ за Украйна, единствено хуманитарна.
  • 9 Вова

    5 27 Отговор

    До коментар #2 от "Нямам Срам":

    Цивилни жертви в рамките на бойна задача е едно, а избиване на мирни жители, които са с вързани ръце, е съвсем друго.

    В конкретния случай в Буча, цивилното население не е било заплаха, както и не се е намирало в непосредствена близост до военна цел, която е трябвало да бъде ликвидирана.

    Коментиран от #15, #19

  • 10 Перо

    38 1 Отговор
    Да направят фонд за военна помощ и който иска да се бръкне в джоба и да дарява. Защо всички БГ данъкоплатци трябва да плащат безумието на един шут-Президент,чужда марионетка и шайката му от бандеровци,борци за световно господство!
  • 11 СМЕХ

    37 1 Отговор
    Същите, които лаеха за ваксини и сертификати, сега са военни "специалисти" !!!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Перо

    33 2 Отговор

    До коментар #9 от "Вова":

    А холивудска продукция и измама е трето! Не можеш ли да помислиш,че цивилното население,училищата и детските градини нямат никакво военно значение, ако не са превърнати в щабове на бандеровците и същите да не ползват цивилното население за жив щит! През време на преврата бяха разстреляни и запалени /вкл.българи/ стотици цивилни хора на Майдана и пак ли имаше руска намеса? В Сърбия,пак ли руснаци бомбардираха Белград и загинаха много цивилни граждани? Избиването на гражданското население не е руски патент! Сега защо Израел и Турция отказаха военна помощ на Украйна,въпреки,че имат едни от най-големите оръжейни запаси и Президент на Украйна е ционист?
  • 16 Помощ на укронацистите никога

    27 2 Отговор
    Русия не е обявила война на Украйна, Украйна не е обявила война на Русия, какви ще ги дирим ние там?
    Защо Зеленски, след като не е обявил война , реве?
    Да обяви война, като е толкова ербап!
    Всичко е постановки на тия, дето са зад гърба му и той нали е прост продуцент на скечове за проститутки, толкова му е акъла.
    Ще погуби народа на Украйна за американските интереси!
    Да го ....в главата тъпа!
  • 17 Любопитен

    24 0 Отговор
    Не дебат,а референдум трябва.
  • 18 Търновец

    23 0 Отговор
    Смятам че България може да прати в Украина гумената надуваема лодка на Херо Муcтафа, също и да подарим министрите Заков и Лорер. Против има ли?
  • 19 Какви ги плещиш

    25 3 Отговор

    До коментар #9 от "Вова":

    Какви навързани ръце, какви трупове, свежи свежички, направо си бяха живи, разхвърляни за всеки два метра, айде не се правете на наивници, всичко е гаднярска постановка в Буча.
    Украинсците имаха наглостта, да пуснат руски запис за жестоко изнасилено и убито момиче, да не изпадам в подробности, че като си помисля, че това дете има родители, .... и украинците пускат същия запис все едно руснаците са го извършили. В момента вземат направо записи от руски предавания, и ги представят в обратна посока, иди доказвай, ченямаш сестра.
    И ти ще защитаваш тия изверги?
    Защо не оставят руските медии, защо арабите не са спрели РТ, а в Америка и на Запад всичко е блокирано?
    Осъзнайте се, България няма запаси ни храна, ни бензин, и остава и оръжие да пращаме и да се вкараме в поредната партида пушечно месо.
    Щото на някой му пука за нас!

    Коментиран от #25, #29

  • 20 Тува има един дето все пита

    24 0 Отговор
    Че и аз да питам.
    А бе, Зеленски отказа ли се от руския газ?
    Защо ние да се отказваме от руския газ, а Зеленски не!

    Защо Латвия вече подписа договор за руска газ в рубли, а ние, които имаме клауза по принцип, че може и в рубли да купуваме, чакаме ЕС да решава вместо нас!
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Овцъ

    4 5 Отговор
    Дебат не трябва... Квот реши кирчо тва да е!
  • 23 Войникът 🇧🇬 без армия

    13 0 Отговор

    До коментар #6 от "пешо":

    Според предишни техни статистики си прав ,за Алфа Рисърч ,поне в БГ. По точно с прогнозите си пропагандират към определена "страна" !
  • 24 Вова

    1 14 Отговор
    Военната помощ е задължителна. Руските нашественици нямат единно командване, което довежда да своеволия на полевите командири и анархия сред редовия състав. Срещу това е необходимо да се противопоставя координирана и разнообразно въоръжена бойна сила.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 фкю

    11 0 Отговор
    Главните медии, никога до сега не сме казвали истината и вие много добре го знаете, но сега ви обещаваме че всичко което ви казваме за Украйна и Русия е истина.
  • 28 фкю

    8 0 Отговор

    До коментар #25 от "Вова":

    Украйна е толкова суверенна колкото България е суверенна. Ти сам си пишеш и сам си вярваш.

    Коментиран от #30

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Вова

    2 6 Отговор

    До коментар #28 от "фкю":

    Всяка държава има граници, които са неприкосновени. Има право на собствена политика и участие в съюзи. Каква да бъде политиката й е нейно решение.

    Българи е суверенна държава, която води политика, съобразена с избора на превалиращата част от обществото. Демокрация се нарича.

    Коментиран от #36

  • 31 ха ха

    7 0 Отговор
    доколкото си спомням ,настоящия парламент беше избран да повиши покупателната способност на бълкарите , не на вождове ,величия и служители , не да ни вкарва във война , нито пък да купува излишни въоражения , ако усещат че не се справят с това за което са там ,то е редно да си подават оставката
  • 32 ЛИЦЕМЕРИ НЕЩАСТНИ

    9 1 Отговор
    само забележете, в това педаване казващонсе РЕФЕРВНДУМ И УЖ е израз на народната воля, за 1 час празни приказки подмениха въпроса ма въпросите с това което НС по принцип е длъжно да прави. Въпрос който умишлено не зададоха, за да не ядосат козяк и соросгадите беше ТРЯБВА ЛИ БЪЛГАРИЯ ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ НАТО И ДА НЕ ПОМАГА С ОРЪЖИЕ НА УКРАЙНА???
  • 33 Pilot

    8 0 Отговор
    Референдум, но не в студиото, а хората да го решат !
  • 34 Ние

    4 1 Отговор
    Трябва мир,а те да се дават още и още оръжия.Това е мнението на народа ни.Тези от герб и дб са продажници и мразят БГ.
  • 35 Петър

    4 0 Отговор
    ДБ нямат избиратели, но иначе са първи по предложенията с национално значение.
  • 36 Верно ли

    1 0 Отговор

    До коментар #30 от "Вова":

    "Превалиращата" част на обществото скоро ще се отърве от такива като тебе, дето са Про в медийни манипулации срещу грантове! Опс, чакай, ти сигурно "живуркаш" някъде другаде! Ако не, как беше, suitcase, plane и out of space!
  • 37 Пффффф

    0 0 Отговор
    Пак се мъчат евтино да манипулират с въпроса. Ами, какво да му дискутират, като трябва народа да реши. Що не питахте направо да пращаме или не...ама тоя отговор го знаете, нали?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове