Last news in Fakti

8 Април, 2022 17:17 2 122 54

Гьоков: Бежанците от Украйна могат да бъдат сериозен ресурс за родните работодатели

  • георги гьоков-
  • украински бежанци-
  • ресурс-
  • български работодатели

По думите на министъра българският пазар на труда е един от най-облекчените в ЕС – достъпът до него е много по-лесен, отколкото в други страни

Гьоков: Бежанците от Украйна могат да бъдат сериозен ресурс за родните работодатели - 1
Снимка: БГНЕС

Предстои в кратък срок да направим малки промени в Закона за трудовата миграция и трудовата мобилност, в Закона за насърчаване на заетостта и в Закона за социално подпомагане, като целта на промените е да бъде облекчен достъпът до пазара на труда на украински бежанци. Това каза по време на парламентарния контрол министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков, цитиран от БТА.

Той призова за парламентарна подкрепа по повод предстоящите промени. Украинските бежанци могат да бъдат сериозен ресурс за българските работодатели, допълни той.
През 2021 г. са наети 6087 сезонни работници, от които 5268 са с регистрирана сезонна заетост до 90 дни, а 819 с разрешение от 90 до 9 месеца. Най-много от регистрираните сезонни работници са от Украйна – 3890.

Сезонните работници работят предимно в сектор „Хотелиерство и ресторантьорство“ на длъжности камериери, рецепционисти, сервитьори, бармани, готвачи и др. Местоработата им е по почти всички курорти на българското Черноморие, както и в планинските курортни Банско, Пампорово и други.

По думите на Гьоков българският пазар на труда е един от най-облекчените в ЕС – достъпът до него е много по-лесен, отколкото в други страни. Това би представлявало проблем за нашия пазар при по-висока безработица и при наличие на квалифицирана работна ръка, но при сегашната липса на работна ръка в България, това е позитивно, смята министърът. Украинските бежанци, дори и да не поискат временна или друг тип закрила, имат достъп до нашия пазар на труда за 90 дни – в селско, горско стопанство, хотелиерство и ресторантьорство, каза Гьоков.

Той посочи, че трябва да се мисли и за активиране на неактивните в България, които по негова експертна оценка са около 150-160 хиляди души, от които само около 40 хиляди са регистрирани в бюрата по труда. Това са хора с ниска квалификация.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Шпионин

    50 6 Отговор
    Да като компаньонки са добри
  • 2 САТЪРА НА ХАНА

    68 5 Отговор
    ХЕХЕ , ЗА ДА ИЗБЯГАШ ПРЕЗ УКРАИНСКАТА ГРАНИЦА ТИ ВЗИМАТ 2000 ДОЛАРА НА МЪЖ
    ....
    И ПОВЕЧЕТО БЕЖАНЦИ СА СЕМЕЙСТВА НА МИТНИЧАРИ, АЗОВЦИ, И ПОЛИЦАИ
    ....
    ЧАКАЙТЕ ОТ ТЯХ ДА РАБОТЯТ
  • 3 Ганьо

    58 4 Отговор
    Само като им гледам колите които карат, нашите работодатели ще са съгласни да вдигат заплатите на сегашните работници .

    Коментиран от #29

  • 4 вввв

    62 2 Отговор
    Кой е луд да работи след като има хотел , храна , здравеопазване , пътни такси и какво ли още не

    Коментиран от #23

  • 5 Абе

    64 4 Отговор
    Тея не са свикнали да работят, вервайте ми, вие даже не знаете кви животни нагли са това, ще им ядем попарата..мерси на кирето харварда.
  • 6 Ужас

    69 2 Отговор
    Бг "Бизнесмени", ДС кадровици и политици, направиха и невъзможното да изгонят милиони читави българи в чужбина, а сега щели да чакат да им работят украинци.

    Коментиран от #27

  • 7 ген Столти

    26 1 Отговор
    Млъкни бе галфон.
  • 8 не е ли ви сравм...

    66 2 Отговор
    Толкова много БЪЛГАРИ избягаха от България заради некомпетентната власт... вместо да работите в посока подобряване на България и завръщане на БЪЛГАРИТЕ вие ми говорите за някакъв ресусрс от минимална бройка Украинци... не е ли ви срам вече с тая Украйна... на България и се късат последите конци по скъсаните гащи, вие от 1 месец ми говорите за държава която дори не е в НАТО !? !? ! ?! !? колко милиони още ще изтекат в тая дупка? колко още ще страдаме ние и нашата икономика заради тях? вземете оправете нашата кошара първо.. те овцете после сами ще влязат....
  • 9 Миризлив пор

    51 2 Отговор
    Няма човек да е толкова на зор за да работи за 700 лева повярвайте ми. Просто ще се вдигнат и ще се преместят като бежанци на запад.
  • 10 ААА СМЯХ

    54 1 Отговор
    Другарю гьоков,.. кой ще стои тук за мин. РЗ,.. ТЕ българчетата избягаха из европата, а ти говориш , че украинците са сериозен ресурс... Ей къде е Гърция, пълно е с украинци, а там плащат по-добре,.. ей къде е Англия, и там пълно с украинци и има много по-вече платена работа... Тук какво им предлагаш, сезонна работа по курортите като обслужващ персонал, ами после
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Смешник

    48 0 Отговор
    Не сте показвали данните за безработица в България от месеци,плещи ми глупости тоя.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!!

    34 0 Отговор
    От 200 хиляди безработни в БТ са се записали 40 хиляди .. и естествено % та безработица се води от тези 40 хиляди а не от всичките Реални безработни . Видяхте ли как се издадоха и как лъсна истината за безработицата в бг ? Щото в БТ отчитат само тези които са се записали а другите никъде не фигурират !! И ако вземеш данните ме са 6.8% безработни х 5 = 32% ти е истинската реална безработица . И тук дори не слагаме емигрантите ни
  • 16 Да Не

    47 3 Отговор
    Ти видял ли си им колите бе, те не идват тука да работят тъп....ар!!!
  • 17 Бежанци от Украйна, няма да останат да

    40 0 Отговор
    Работят!! Кой нее наясно или просто ни заблуждава!!
  • 18 БОЗА

    35 0 Отговор
    Алчните т.н. "работодатели" потриват мазни ръчички и наивно вярват,че ще хванат украинците да им бачкат...бухахаха...колкото "сирийските лекари и инженери"...но лакомията си казва своето и се надяват завалиите-изтърваха питомното...сега да гонят дивото...сами си го направиха... ;-)

    Този коментар изразява личното мнение на автора.То може да не съвпада с позициите на "Факти",като цяло,и на отделни коментиращи в частност,за което БХ(Баклава и Халва)
  • 19 56рх

    36 0 Отговор
    Те се хващат на мързелива работа. Камериерки или готвачки няма да станат. Пък в производството или селското стопанство съвсем няма да отидат.
    Българите избягаха от Бг чорбаджиите, камо ли украинки да ви работят.
  • 20 Име

    31 0 Отговор
    Те повечето не искат да останат в България. Тоя нещо се е объркал.
  • 21 367818@8@8

    38 2 Отговор
    Аме ,вие не знаете с какви хора си имате работа,като гледам техните клипове дето са избягали по европа ,казват че европа е длъжна да им осигурява всичко за да са добре,те са висша нация и всичките им са длъжни.Много нагли да знаете и що ли го пиша вие сами ще разберете.
  • 22 Да, да!

    46 0 Отговор
    С джипове за 200 000лв. ще работят за 710 лв. минимална заплата. Явно олигофренията е министерска и депутатска болест. Как пък всички депутати и министри изведнъж станахте олигофрени, че и нас ни правите на такива. Тези мангизи от НПО-та всички разболяха. Ха, ха! Явно е настъпил момента да се продава държавата.
  • 23 И още екстри

    24 0 Отговор

    До коментар #4 от "вввв":

    Вече и без такси за превоз на домашни животни. Останалите ще плащат.
  • 24 Луд

    32 0 Отговор
    Ако мислиш, че са улави да работят без пари се лъжеш!
  • 25 Абе видях ги в Гърция

    27 2 Отговор
    Преди 15 години, що семейства разтуриха, ум да ти зайде! Ама нека ги пробват! Поне шефовете няма да закачат българките!
  • 26 Не искаме фашисти

    32 1 Отговор
    В България. Това е утайката на Европа, създадена от американците.
  • 27 Europa

    25 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ужас":

    Шапка ти свалям, това наистина е така, което е много жалко. За собственият народ не успяха да се погрижат, но за чуждият...
  • 28 МАЛКА пенсИЯ

    28 0 Отговор
    НЕ ВЯРВАМ ДА СА ТОЛКОЗ ЗЛЕ,ЧЕ ДА РАБОТЯТ,ЗА БЕЗПАРИ.Гьока,да прочете,изказването,на Марина.от Украйна.Татя,казва,че НЕДОУМЯВА,КА В СТРАНА,ОТ ЕС,МОЖЕ ДА ИМА ТАКИВА,ЗАПЛАТИ.Даже,ПРИЗОВАВА,СЪОТЕЧЕСТВЕНИЦИТЕ СИ,ДА НЕ СЕ ЗАДЪРЖАТ,в България.ТАКИВА,МИ ТИ РАБОТИ,таварищ гьока.
  • 29 мсс

    1 31 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьо":

    Кви коли гледаш бе Ганьо ???Какво пак завидя бре Ганьо и на бягащите от война ли завидяхте бре бедно душици???Супер работници са украйнците в сравнение с българите препоръчвам.Отдавна работиме с фирма за осигуряване на работници от Украйна и само добри неща мога да кажа.Колкото повече останат по-добре за БГ.Мит е ,че българина е работлив,напротив мързелив и и краде всичко възможно и много мрънка все едно услуга ти прави,а не взима пари.

    Коментиран от #30

  • 30 Ганьо

    4 14 Отговор

    До коментар #29 от "мсс":

    Точно така, българина е култивиран от СССР. Успех!
  • 31 Ана

    11 1 Отговор
    Предатели,украинците ви побъркаха ,грижете се фашизма да пребъде, защо руснаците дремат та не поемат пътя през океана ,да им поднесат изненада!
  • 32 баба Цола

    24 0 Отговор
    Украинските работници през изминалите летни сезони бяха предимно от младежи,студенти и ученици около 80% . Пристигаха тук на месечно заплащане от 600-800лв., като същите наблягаха на пиене и плаж в свободното си време. Освен младежите нямаше други МАЗОХИСТИ да работят за без пари освен нас местните Талибани.
  • 33 ежко

    22 0 Отговор
    Министъра говори глупости!Никой от тези които са на територията на България нама да започне работа тук!Най-малкото,че тези дето са вече тук -са си платили за да излязат от Украйна!Маша Доячката и Дуся Кранистката са си в Украйна -те нямат пари!Имат Коля Бизнесмена и Ондрей Директора.А те работа не хващат!И нямат нужда от едни 40 лева дето ги плащаме.....
  • 34 Ресурс

    14 1 Отговор
    По една мотика, и на село. И за "бежанците от войната в Сирия" от Африка, Пакистан и Афганистан, се отнася също.
  • 35 Сандо

    13 0 Отговор
    Засега са сериозен разход за държавата и още по-сериозна угроза.В скоро време ще страдаме и съжаляваме и ще си спомним максимата:"направи добро,че ...
  • 36 Тия ги мързи

    14 0 Отговор
    Повече от предните бежанци бе! Как си го представяш?
    Само на помощи…
  • 37 Гост

    20 0 Отговор
    А кой мисли за българите, които работят в Чужбина, защото не могат да си намерят работа в България?
  • 38 ИДИОТИ ЛИ СТЕ?

    18 1 Отговор
    ОТ ИЗМЕТ ФАШИСТКА. НЯМАМЕ НУЖДА. -ПО 80 МИЛИОНА НА МЕСЕЦ НИ СТРУВАТ
  • 39 М.Каратиста

    17 0 Отговор
    Те нашите работодатели сега ще видят що се казва . . .бой и рекет !
    Онези главорези идващи от фронта с пищови под якетата си, няма
    да тръгнат да работят на минималната заплата на Гьоков, ами ще им
    трябват мангизи, братче . . .
  • 40 Тоалетна хартия

    11 0 Отговор
    Дааа, с Тундра ще разнася банички и боза!!!!
  • 41 сноу

    12 0 Отговор
    Гьочката превъртял ли е или са го маносали...че те укрите са само по мокрите поръчки бе ...
  • 42 стария моряк

    16 0 Отговор
    Работил съм с години с украинци , които на работата казват "кака" ! А ти министре , работил ли си с тях и изобщо виждал ли си жив украинец? Знаеш ли , че 75 % от дипломите , сертификатите и всички други документи са им фалшификат , от най грубия , на който тук му казваме , "дърво"! От тези , работодателите да не очакват работа , а само проблеми и то големи!
  • 43 един от многото

    9 0 Отговор
    Точно за такива работари в България има един лаф: "надей се ....о , на пиян ...!
  • 44 некой си

    7 0 Отговор
    на ботевградско две за лев
  • 45 Егатии

    11 0 Отговор
    Тоя галллфон луд ли е кви работници от мутри що не фане тогава наште мутри да му бачкат.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Тот

    8 0 Отговор
    Гьоков тези които идват тук ,ти може да работиш за тях,сме те за теб.
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Ала бала

    5 0 Отговор
    Украински мафиоти бандити с мерцедеси -РАБОТНА РЪКА който ги вземе да му мисли. Единствено на околовръстното.
  • 50 Сторгозия

    6 1 Отговор
    Гьоков ти си голям боклук.Не ви ли е срам вас управляващите, да взимате заплати от нашите джобове и да говорите само за украинците.Не ви интересува,че Българите едвам оцеляват.Като са ти толкова скъпи украйнците, марш в Украйна.Говорите в парламента и правите само простотии .Наближава народа да излезе и да ви измете с ритници.Защото само това заслужавате.
  • 51 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    На 4 /четвърти/ май, след обяд, над черноморския ни бряг в посока север прелетяха 3 /три/ огромни самолети.на малка височина за такъв тип аероплани. Само един в обратна посока - на юг. Вероятно излитат от Сарафово, но до къде и с КАКВО в "търбусите" си летят – не само Господ знае.. КОЙТО ИСКА МИР – НЕ ПРАЩА ОРЪЖИЯ !!
    Навярно г-н Гьоков си мисли, че тези беженци / или поне половината/ ще запретнат крачоли и ръкави, и ще засадят пипер и домати по тревясалите ни крайречни бахчи.. ?!? Ай , сладур – веднага ще поевтинее, и овощия, и зарзават...
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Anon

    0 0 Отговор
    Браво Гост под Nомбър 37.
    Бъдете живи и здрави.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол