Last news in Fakti

11 Април, 2022 17:43 1 764 8

Велчев: Трябва да се намали ръководният състав на „Топлофикация София“

  • калоян паргов-
  • сос-
  • топлофикация

Дружеството има нужда от стратегия за развитие в следващите 30 години – нещо, което липсва в момента, категоричен е Калоян Паргов

 Велчев: Трябва да се намали ръководният състав на „Топлофикация София“ - 1
Снимка: БСП

Трябва да се намали ръководният състав на „Топлофикация София“, а не да се съкращават производствен персонал и социални придобивки. Проблемите на дружеството са доста сериозни и не са свързани само с технологичното модернизиране, а и с условията на труд в него. Това каза Николай Велчев - член на ИБ на БСП – София с ресор „Синдикални организации“ и заместник-председател на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС. Той и доскорошният председател на групата на социалистите Калоян Паргов се срещнаха с представители на синдикалните организации в „Топлофикация София“.

По време на срещата стана ясно, че ръководният персонал на централното управление на „Топлофикация София“ през последните 3 години е в силно завишен състав и част от причините са това са и политически.

„Назначени са много хора, които взимат високи заплати за сметка на трудещите се хора, които реално изнасят на гърба си всички проблеми на дружеството. В момента даже има намерения да бъдат съкратени и социални права на работещите“, обясни Велчев и допълни, че техните заплати не са актуализирани с индекса на инфлация за страната.

По думите му предприемането на действия по съкращаване на персонал е най-лесното за всяко едно ръководство, за да компенсира загубите. „Това не е в полза на софиянци и те трябва да го знаят, защото когато стане авария, няма да има кой да извърши необходимите спешни ремонтни дейности“, счита заместник-председателят на Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС.

Той заяви, че от БСП ще продължат да подкрепят справедливите протести на работещите в „“Топлофикация София“.

Социалистите препотвърдиха позициите на групата съветници от „БСП за България“ в СОС, а именно - незабавно стартиране на конкурс за избиране на нови ръководни органи – Надзорен и Управителен съвет, защото договорите на настоящите са изтекли още през декември миналата година. Второ – бързо финализиране на процеса по въвеждане на външен мениджмънт, свързан с консултантския договор с американската компания „Блек енд Вийч“ с оглед финансово и технологично стабилизиране на „Топлофикация София“. Трето – оптимизация на ръководния и административния персонал на дружеството, предвид високо раздутия административен щат, което отнема голям ресурс на дружеството, особено в сегашното му тежко състояние.

„Отново заявихме, че е необходимо, на най-високо равнище в общината, да се разгледа проблема с дълговата криза на „Топлофикация София“, предвид това, че има недостиг на средства за плащане на текущото потребление на газ, а дългът на дружеството расте и към м. април вече е над 1 млрд. лв. Към тях трябва да се прибавят и 220 млн. лв. за парникови и газови емисии, които трябва да бъдат платени. В противен случай следват финансови санкции“, изтъкна Калоян Паргов.

Той припомни, че от БСП имат неизменна позиция в защита на работниците в дружеството.

„Не трябва да се съкращава производствен персонал, защото той е важен, а липсват квалифицирани кадри и дружеството не прави нищо по този въпрос“, заяви Паргов и допълни, че не бива да бъдат орязани социалните добавки, които са в размер на 12 млн. лв. и ежегодно се залагат в Бизнес плана на „Топлофикация София“, както и е необходимо увеличаване на заплатите на работещите в дружеството с инфлационния индекс.

Той заяви, че от БСП искат да поставят публично няколко важни въпроса и очакват отговори.

Трябва да стане ясно каква е ефективността на тези близо 100 юристи, които са назначени в дружеството, по отношение на събираемостта на задълженията в резултат на спечелени дела с клиенти.

„Защо бяха съкратени печелившите проектантски отдели и отдели за присъединяване на нови абонати, а тези дейности са възложени на външни фирми? Това повече или по-малко струва на дружеството и каква е ефективността от това действие на ръководството на „Топлофикация София“?“, попита Паргов.

Според него, във връзка с дължимите 220 млн. лв. за закупуването на парникови и газови квоти, трябва да се направи анализ какво е направено през последните 10 години за намаляването на емисиите, което означава спестяване на средства на дружеството.

„Дружеството има нужда от стратегия за развитие в следващите 30 години – нещо, което липсва в момента. Без значение дали има или няма външен мениджмънт, каквато е волята на принципала – Столичния общински съвет“, категоричен е Калоян Паргов.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    18 0 Отговор
    ТЕЦ София е един от циреите в енергетиката ни. Не само там трябва голямата метла да "играе" за ниоправещи, вредни ръководители и началници, а във всички държавни дружества, министерства. Какво става със съкращенията на калинките в държавната администрация? Защо още не са закрити безполезните, но прескъпи БЕХ, ВиК холдинг, дублиращи дейността си комисии, регулатори. Навсякъде в нас/държавата са се впили хищни кърлежи-чантаджии. Те трябва ДРАСТИЧНО да се намалят до тоталното изчистване от вички търтети, хлебарки и откровени мутри
  • 2 Справедлив рекет

    10 1 Отговор
    Топлофикация ги признавам всеки месец като си гледам сметката като единствените, който могат да начертаят 7( седем) червени перпендикумярни линий. Хвала-хвала ... Докато законите пазят фирмите а не обикновения човек ще бъде така...

    Коментиран от #5

  • 3 И в крайна сметка...

    10 0 Отговор
    Ще съкратят чистачките и охраната.Нищо ново под слънцето.
  • 4 chi

    7 0 Отговор
    Закривайте я!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Тот

    9 0 Отговор
    Де да беше само топлофикация.Аз не виждам никъде в Държавата ползата от Управителен съвет.Всичко е на самотек.Всеки чака за заплата без да си премести и пръста.Пълно е с некомпетентни, нехайни,крадливи ,родствени управители.
  • 7 Трябва

    6 0 Отговор
    Да се махнат и топлинните счетоводители.Отчитат един път в годината.За какво са?!
  • 8 Гост

    2 0 Отговор
    Чак не мога да повярвам?! Да не сте се объркали, да уцелите проблемът на това дружество?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове