Last news in Fakti

12 Април, 2022 12:06 2 570 50

От КТ "Подкрепа" предлагат градският транспорт да стане безплатен

  • кт подкрепа-
  • градския транспорт-
  • безплатен

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че в момента финансовата ситуация в столичния градски транспорт е изключително тежка

От КТ "Подкрепа" предлагат градският транспорт да стане безплатен  - 1
Снимка: Нова телевизия

Публичният градски транспорт да стане безплатен и услугата да се финансира от държавните и общинските бюджети – за това настоява Конфедерация на труда "Подкрепа", обяви икономическият съветник в синдиката Ваня Григорова на кръгла маса за ролята на обществения транспорт в условията на пандемия и енергийна криза:

"Това е вариантът да намалим драстично въглеродните емисии, няма как да стане с допълнително орязване и с увеличение на цените на превозните документи. Виждаме борбата между двете власти – централна и местни власти, кой да поеме отговорността. Който и да поеме отговорността, е ясно, че това ще дойде през данъци и такси, които се събират в държавния бюджет, съответно общинския бюджет, защото безплатно ползване все пак не означава безплатен труд, безплатни резервни части и безплатни горива", каза Ваня Григорова, цитирана от БНР.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира, че в момента финансовата ситуация в столичния градски транспорт е изключително тежка.

"Държавата предоставя около 10 процента от това, което финансира общината. Нека не забравяме, че нищо безплатно няма, всичко се плаща по някакъв начин. В момента данъците на софиянци – над 35%, отиват за подкрепа за градския транспорт. Това означава, че други проекти са пренебрегнати, които са също доста важни."

С актуализацията на държавния бюджет от 1 юли Столична община настоява да ѝ бъдат отпуснати допълнителни поне 120 милиона лева за градския транспорт. Засега не се предвижда увеличение на цената на билетите.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тиква

    34 4 Отговор
    Тези от Кт само ръчкат с глупости. Да вземат откраднатите средства от Герб хунтата и да бъде безплатен.
  • 2 gost

    22 5 Отговор
    Как безплатен бе?! А бензина и консумативите кой ще ги плаща?

    Коментиран от #4, #48

  • 3 А аз Предлагам...!

    27 8 Отговор
    Всичко в магазина да стане безплатно,като масрафа го плаща КТ-Подкрепа...!!!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Данъкоплатците

    25 5 Отговор
    издържат цяла армия ненужни хрантутници ненужни като теб , че и транспорта ли да поемат , ма ? Ти у ред ли си и работила ли си някога нещо в частен сектор ?

    Коментиран от #8, #22

  • 6 Фикус

    14 5 Отговор
    А нещо за пенсионерите не предлагат ли? Вижте какво е решението на управляващите в Гърция за Великден!
  • 7 Мамул

    20 1 Отговор
    Безплатното за едни е платено от други. Иначе има плосък данък....и износители на ток милиардери.
  • 8 А бе тия от КТ-подкрепа...?!

    14 3 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатците":

    Венчани ли са за тази сладка длъжност...?!Веднага да отиват от бюрата- на поточната линия в производството,на 12 часов сменен работен ден,да им изтрезнеят мързеливите глави и слезат на земята ...!!!
  • 9 Олег

    19 2 Отговор
    Аз предлагам бензинът и нафтата да станат безплатни. Зареждаш си, а сметката я плаща общината. Някой да има против?

    Коментиран от #11

  • 10 СОФИЯНЕЦ

    12 5 Отговор
    Е то у София от стари времена, градскио транспорт си е социална придобивка. Проблема е че Киро и Асен спряха да пълнят бездънната яма.Всъщност подземната железница на България е построена с парите на БДЖ, но се ползва само от софиянци. Знаете ли че хората от малките населени места отдавна не са виждали автобус, просто карат личните си автомобили.

    Коментиран от #24

  • 11 Аз имам против!

    9 3 Отговор

    До коментар #9 от "Олег":

    Сметката да я плаща-Ваня Григорова...!
  • 12 Перо

    8 6 Отговор
    Така няма да се краде от обществени поръчки за градския транспорт! В някои страни го има това положение! Да се пренасочват пари от винетки и данъци за колите! И без това пътищата не се строят и подържат!
  • 13 КРОКОДИЛА

    8 3 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИТЕ ОТ ВЛАСТА - БЛАГОДАРЯ .

    Коментиран от #18

  • 14 гост

    9 1 Отговор
    От моя синдикат, предлагаме жените да станат общи!
  • 15 Фърчило

    9 3 Отговор
    Ееее тая бургуджийка без една секунда трудов стаь пак се изходи. Аз пък предлагам вие първо да моинете на самоиздръжка и така да покажете колко велики мениджъри сте и как с право плюете работодатели наред. След това с всяко ваще "предложение" да си внесете и обосновка за финансирането му
  • 16 Иван1

    11 2 Отговор
    И тия са едни мишки, вземете пример от Европа и преди да искате някакви глупости, искайте от работодателите да направят нощния труд минимум 25% от брутното възнаграждение на час. Когато се работи в неделя, да получаваш допълнително ден отпуска и да е поне двойно платен... И тези неща са в цяла Европа, само в България се правят на разсеяни!
  • 17 Заралия

    11 3 Отговор
    Аз не съм съгласен да плащам транспорта на софиянци и украински туристи!!!
  • 18 Ами да де...?!

    11 3 Отговор

    До коментар #13 от "КРОКОДИЛА":

    Нали свалихме последният комунист от власт-Другаря Бойко Методиев БорисоФ...!
  • 19 Tази

    12 5 Отговор
    "умна" жена не знае ли, че безплатен обяд няма и че софиянци ще платят уж "безплатния" транспорт с повишените си данъци. Аман от популисти!
  • 20 Работник

    11 1 Отговор
    Кт подкрепа трябва да се разформирова. Профсъюзи, създадени за разрушаване на българската промишленост. Всички чиновници от профсъюзите да си търсят истинска работа. Тази черничката само с глупости се прославя.
  • 21 Няма бира

    14 0 Отговор
    Да започнат да искат билети и на римляните. Ще има и излишъци.
  • 22 Селяк

    6 7 Отговор

    До коментар #5 от "Данъкоплатците":

    Ами не знам от коя дълбока провинция идваш, но в почти всичките развити добре държави, публичния транспорт в центъра на столижите е безплатен изцяло, или безплатен за деца до 18г и пенсионери! Как ли се справят тези държави?!? Ауу явно са много зле, как така данъкоплатеца да ползва нещо безплатно, нали?! Безумие!! Да ама, там политиците не крадат като цигански джебчий на пазар!!! Бая неща има безплатни за техните данъкоплатци, защото данъците са им извозени правилно и добре, а тук все няма и само се теглят заеми и все пари няма, а иначе миля Еди НАП събира годишно и после пак няма... сте хващай магарето и отивай на паша.. не се прави на умен щот не се получава!

    Коментиран от #27, #40, #45

  • 23 ревизор

    5 1 Отговор
    градският транспорт да стане безплатен.......Градският транспорт не се яде.
  • 24 Селяк

    8 1 Отговор

    До коментар #10 от "СОФИЯНЕЦ":

    Поздравления, нали това искахте бре, да станем като САЩ!! Транспорт само в центъра на големия град, извън центъра - ще ползваш своята си кола и ако нямаш такава - правителството не го е грижа! Какво се оплаквате сега!
  • 25 ха ха

    7 0 Отговор
    Съюз на комунистите предлагал да станел "безплатен". А кой ще го плаща??
  • 26 Димо

    8 2 Отговор
    Само чиновник ,на който кракът му не е стъпвал в частния сектор може да иска подобни щуротии.Бизнеса се тресе за оцеляване,а синдикати и други малаумници искат животът им да е безплатен?!?

    Коментиран от #47

  • 27 9876

    2 0 Отговор

    До коментар #22 от "Селяк":

    Лъжа, много лъжи.
  • 28 ТОВА Е ЗА НАС

    1 0 Отговор
    Крематориум
    Варна - ниски
    цени
    Погребална агенция
    варна
  • 29 хихи

    4 1 Отговор
    Едно време!!(тази госпожа може би не го помни)
    Като кажеха управляващите, че нещо е безплатно..... Питахме: "Като е безплатно все пак кой го плаща?"
    Та да попитам и аз......

    Коментиран от #38

  • 30 Мюмюн

    4 1 Отговор
    Туй придложение е сас вапросителни......аку гу направят бизплатну, ша скивати как сабахлен и пу икиндия автубусити трулейти и трамвайти ша бадат пални сас стари прилепи, ходещи низнайну каде, макнещи турби и кулички низнайну защо. Ша са возят кат вип пасанжери и мясту за майки сас лапета няма да има. Ша смарди на омрели катеричоци и потен си.ганин вав аутобусити.
  • 31 Най-добре

    5 0 Отговор
    Аз предлагам всичко да е безплатно ... Ама друг да го плаща ...
  • 32 050

    5 1 Отговор
    Е ТУК СА ПАРИТЕ ВИ ПРОСТ НАРОДЕ В МАРИОНЕТНОТО ПРАВИТЕЛСТВО
    Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет „Външни работи“ в Люксембург:

    „България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени.

    Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия.
  • 33 мой

    7 1 Отговор
    Това е връщане към социализма. Да взимаме от всички които имат и бачкат, за да дадем на тия дето не мърдат. Това го играхме, не работи, не разбрахте ли?!

    Коментиран от #50

  • 34 Мнение

    3 2 Отговор
    Градския транспорт на София, ще се плаща от гражданите на село, които не само нямат канализация за отпадни води, а изобщо няма канализация и като завали, газят кал.
  • 35 Куха лейка пУткрепена

    6 0 Отговор
    Правилно! Безплатни да станат и елктричеството, парното и бензина. А съюзът на работодателите предлага и трудът да стане безплатен!
  • 36 Не е лошо какчето

    2 1 Отговор
    снимали са го с леко отворена и чакаша устичка
  • 37 Кака Мара

    4 1 Отговор
    Преди няколко години в Бреда /Нидерландия/ имаше безплатен градски транспорт,но само за жители на града,които имат там имущество/имот/ и плащат данъци на града.Сега не знам дали още е така.
  • 38 Факти търси талант

    3 1 Отговор

    До коментар #29 от "хихи":

    Е що да го плащам аз чрез данъци, аз обществен транспорт не ползвам.
  • 39 даамане

    3 3 Отговор
    хем искат чист въздух и по малко задръствания и хем не правят безплатен транспорта ..??! и дорде се наумуват въздуха става отровен а катастрофите бол и все мислят как да ти вземат и последния лев да не би да заблажиш!!!
  • 40 Факти търси талант

    1 0 Отговор

    До коментар #22 от "Селяк":

    Що говориш глупости бе, момче?
  • 41 Оги

    3 0 Отговор
    Аз предлагам, всичко да стане безплатно. Просто отменяме парите. Ходиш на работа без пари. Ядеш, пиеш, пазаруваш, всичко без пари. Яко, а?

    Коментиран от #44

  • 42 "Чалгар"

    2 1 Отговор
    "градският транспорт да стане безплатен"

    Това някога може и да стане, но не му е сега момента.

    Синдикатите да спрат да се занимават с такива глупости. И така както са се захванали с работодателите. Да подхванат държавата, най-вече 240 търтея в парламента. Един от най-ефективно начини да борба с бедността е НЕОБЛАГАЕМИЯ МИНИМУМ и ПРОГРЕСИВНИТЕ ДАНЪЦИ.

    Крайно време е СИНДИКАТИ ДА ПОДХВАНАТ ЕКСПЛОАТАТОРСКАТА ДЪРЖАВА и да поискат НЕОБЛАГАЕМ МИНИМУМ и СЕМЕЙНО ОБЛАГАНЕ. Двете върнат заедно. А още по-добре и ПРОГРЕСИВНИ данъци. Въвеждането от държавата на необлагаем минимум ще има същия ефект като вдигането на заплатите от работодателите. Ако двете марки се направят едновременно най-бедните българи ще получават по около 200 лева повече всеки месец.

    Синдикалистите, както и депутатите, не променят данъчно-осигурителната ни система, не въвеждат ПРОГРЕСИВНИ ДАНЪЦИ и необлагаем минимум. Защото така ще намалее техния нетен доход. Защото богатите депутати и синдикалисти са мошеници лъжат и бедните хора. Които заради "плоския данък" в комбинация с максималния осигурителния праг прави така, че богаташите да стават още по-богати.

    Ало депутатите, защо само данък доход е "плосъ", защо ОСИГУРОВКИТЕ и тях не ги направите да са "ПЛОСКИ"?
  • 43 Браво!

    2 1 Отговор
    Най-накрая едно умно и смислено предложение. На всички ни е ясно кой плаща за карти и билети в градскиа транспорт. Това са само и единствено българите. Някой да е видял циганин да си дупчи билет? Не! Няма и видим, защото те са на издръжка на кметицата им. А сега вече и украинците се возят без пари. Е, ние глупаците и баламите ли сме в тази държава?
  • 44 Весело

    3 0 Отговор

    До коментар #41 от "Оги":

    Също и да закрием всички министерства, агенции, президентството, парламента, кметства ... Така и така нищо не вършат. Ще икономисаме от ток, отопление, служебно облекло, обувки, офис машини и материали, автомобили, гориво и шофьори за тях. Ще икономисаме и огромно количество чистачки и портиери, и ЦЯЛАТА СЛУЖБА НСО които сега са заети в Народното събрание и министерствата.
  • 45 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    1 1 Отговор

    До коментар #22 от "Селяк":

    "в почти всичките развити добре държави, публичния транспорт в центъра на столижите е безплатен изцяло, или безплатен за деца до 18г и пенсионери!"

    Аз от 3 години не съм бил в чужбина. Но преди това съм бил в Лондон, Мадрид, Барселона, Прага ... навсякъде градски транспорт се плаща. В Лондон например плащаш за всяко пътуване по около 1-1,5 лири. И когато сумата стане около 5 лири, следващите пътувания за деня са ти "безплатни". Навсякъде където съм бил се плаща за градски трандпорт и билетчето е 2-3 пъти по-скъпо отколкото в София.

    Вече не си спомням къде беше, май в Барселона, единствено имаше безплатни туристически автобуси за туристи по няколко маршрута. Но остапарите линии на градски транспорт бяха платени.

    Относно безплатния транспорт за до 18 годишните деца и ученици идеята е добра, но не и за пенсионерите. Защото те имат доходи(пенсия), а на някои пенсионери дори чистия доход от пенсия е по-високи от средния чист доход на работещи хора. Като се даде на пенсионери ще почнат и безработните са искат и инвалидите...

    Освен за деца до 18 години, за никой друг не трябва да има безплатни неща като ... Това, което трябва да се направи в България е да се повиши минималната пенсия. Като понеже парите в бюджета са ограничени и малко. И когато за нещо се харчи повече, за д уго трябва да се харчи по-малко. То голяма част от парите за увеличаване на минималната пенсия трябва да дойдат от намаляването та ваксималната пенсия. В България трябва са се

    Коментиран от #46

  • 46 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    2 1 Отговор

    До коментар #45 от "КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА":

    Това, което трябва да се направи в България е да се повиши минималната пенсия. Като понеже парите в бюджета са ограничени и малко. И когато за нещо се харчи повече, за д уго трябва да се харчи по-малко. То голяма част от парите за увеличаване на минималната пенсия трябва да дойдат от намаляването та ваксималната пенсия. В България трябва са се направи тока, че разликата вежду минимална и максимална пенсия са стане 2-3 пъти от сегашната разлика, която е 5-6 пъти.
  • 47 Зевзек

    2 0 Отговор

    До коментар #26 от "Димо":

    "Само чиновник ... синдикати и други малаумници искат животът им да е безплатен?!?"

    В грешка си те не искат, те са направири така, че от 75 години ЖИВОТА ИМ Е БЕЗПЛАТЕН. Имам предвид ПРЕЗИДЕНТ и екипа му от търтеи, депутати, министри, "калинки", кметове, партийни активисти ... За една стотинка полезна работа не са свършили, но заплатите и стандарта им на живот като на западен "капиталисто-експлоататор" и мултимилионер. Най-големите злодеи са политиците, а най-големия злодеи сред политиците са комунистите, популистите и работещите за чужди държави.

    И понеже в природата има един закон за "запазване на енергията", в случая разбирай закон за запазвате на количеството пари. Разбирайте когато нарастват парите на политико-робовладелската върхушка, намаляват парите на обикновените работници. Когато нарастват максималните пенсии на бивши льотчици, фатмаци, милиционери, депутати, министри ..., намаляват минималните пенсии на бивши чистачки, шофьори, портиери, санитари, медицински сестри, строителни работници ...
  • 48 оня

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "gost":

    Явно си пропуснал нещо:))
    "услугата да се финансира от държавните и общинските бюджети"
  • 49 И аз

    0 0 Отговор
    Искам безплатен транспорт до село.
  • 50 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    1 1 Отговор

    До коментар #33 от "мой":

    "Да взимаме от всички които имат и бачкат, за да дадем на тия дето не мърдат. Това го играхме, не работи, не разбрахте ли?!"

    Това да се взима от тези, които бачкат и да се дава на тези, които не мачкат. Го има във всички проспериращи общества. Разликата е, че при московския комуниъм тези, които не бачкат взимат от 20 до 100 пъти повече от тези, които бачкат. Докато в развитите европейски държави тези, които яко бачкат взимат само от 7 до 8 пъти повече от тези, които те бачкат. В Западна Европа разликата в доходите на 20% най-богати и 20% най-бедни е сомо 7-8 пъти. Докато в България е 18-20 пъти.

    Само в банановите републики не се дават пари, на тези, които не бачкат. И само в банановите републики, комунистическите държави, диктатурите... се плаща на жените да раждат деца. Разбирай да раждат маргинали , и войници, и мутри, които да пазят режима да не падне и да гласуват за режима.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол