Last news in Fakti

13 Април, 2022 05:25 2 771 5

902 млн. лева държавни помощи и директни плащания очаква земеделието

  • иван иванов-
  • министър-
  • земеделие-
  • средства-
  • помощ

Нашата цел е да стартира бързото изплащане на средствата по COVID помощта, заяви министър Иван Иванов

„През 2022 г. сектор Земеделие ще бъде подкрепен с държавни помощи и директни плащания в размер на близо 902 млн. лв. Ръководство на Министерство на земеделието оценяваме тежкото състояние, в което се намира сектора, не само заради последствията от COVID кризата, така и заради войната в Украйна. Всичко, което е свършено от екипа на министерството до момента е било в интерес и в отговор на искания поставени от бранша".

Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на пресконференция. В събитието участваха заместник-министрите Иван Христанов и Стефан Бурджев, както и представителите на сектор „Животновъдство“.

В сектор „Животновъдство“ е предвидена подкрепа в размер на 4,6 млн. лв. за инвестиционни помощи, 28 млн. лв. за управление на риска и кризите, насочени към противодействие и компенсиране на щети при природни бедствия или неблагоприятни метеорологични условия, както и при болести по животните и 7,5 млн. лв. са насочени към поддържане на високо ниво на развъдната дейност в животновъдството.

Предвидени са и помощи, насочени към повишаване на качеството на храните и суровините от животински произход чрез отделяне на особено внимание на хуманно отношение към животните, като 44 млн. лв. са предвидени за свиневъдството и 35 млн. лв. за птицевъдството.

26 млн. лв. се отпускат по линия на de minimis за едри и дребни преживни животни, риби, кланици и 700 хил. лв. за участия в изложения.

Тази година 79 млн. лв. извънредна помощ се осигурява за ликвидност на земеделски стопани животновъди в условията на пандемията от COVID-19, съгласно извънредното временно законодателство.

Общата стойност на помощите за сектор „Животновъдство“, предоставяни от ДФЗ, е 224,8 млн. лв.

Агроминистърът посочи още, че през 2022 г. земеделските стопани, отглеждащи животни, получиха остатъка от плащанията за Кампания 2021 за обвързаното с производството подпомагане и преходната национална помощ в размер над 22 млн. лв.

В сектор „Растениевъдство“ инвестиционната помощ е 10 млн. лв. инвестиционна помощ, които могат да се влагат в материални активи за производство на растениевъдна земеделска продукция. Предвидени са 16,56 млн. лв. за управление на риска и кризите, насочени към противодействие и компенсиране на щети при природни бедствия или неблагоприятни метеорологични условия, както и при болести по растенията.

Подпомагане от 1,3 млн. лв. ще бъде насочено към гарантиране използването на качествен посевен материал в растениевъдството и оптимизиране процеса по производство на качествени селскостопански продукти. Помощите по de minimis са 9,3 млн. лв., а други 300 хил. лв. се отпускат за участия в изложения.

Предвидена е и извънредна подкрепа 64,5 млн. лв. за осигуряване на ликвидност на земеделски стопани животновъди в условията на пандемията от COVID-19, съгласно извънредното временно законодателство. Близо 102 млн. лв. е общо подпомагането за сектор „Растениевъдство“, предоставяни от ДФЗ.

„В петък получихме официална нотификация за COVID помощта“, съобщи още министърът. Той уточни, че бюджетът ѝ е 143,5 млн. лв., който е дискутиран с представители на секторите растениевъдство и животновъдство.

„Утре /б.р. днес/ има заседание на УС на ДФЗ и след това ще започне кандидатстването. Нашата цел е да стартира бързото изплащане на тези средства, защото земеделците се нуждаят от тази помощ“, подчерта д-р Иванов.

Аграрният министър информира, че Министерство за земеделието е подкрепило предложението на ЕК за извънредна подкрепа за приспособяване на производителите в селскостопанския сектор в условията на криза в размер на 500 млн. евро за всички държави-членки. „От тях България ще получи 10,6 млн. евро с възможност за допълнителни 200% над тази сума осигурени от националния бюджет“, уточни той.

„В изрична декларация България, заедно с още 12 държави членки поиска от ЕК спешно да предложи изключителна временна мярка за подкрепа със средства от ЕЗФРСР в отговор на настоящата криза“, заяви д-р Иванов. По думите му мярката би могла да следва логиката и механизма на извънредната мярка за развитие на селските райони COVID-19, приета през юни 2020 г.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Плюс-минус

    9 5 Отговор
    Колкото повече помощи им се дават, толкова повече поскъпват хранителните стоки.

    Коментиран от #3

  • 2 5577

    8 0 Отговор
    Не разбрах резултати ще има ли и какви. Кой ще ги съблюдава тия резултати. То раздаването е ясно. Каква е промяната не можах да разбера..
  • 3 оня с коня

    10 6 Отговор

    До коментар #1 от "Плюс-минус":

    КАК да ви се налее в Тиквите че Помощити,Субсидиите и т.н. за С.Стопанство се дават НЕ за да поевтинее Продукцията,а ЗА ДА Я ИМА ИЗОБЩО на пазара,защото в противен случай Сектора "Ще хлопне кепенците"!И тогава ОТНОВО СЪЩИТЕ ВИЕ Вечнонедоволстващи ще запеете дружно че Всичко в БГ е внос и Хлябат се правел от Мухлясала Амер. Пшеница,а Доматите били безвкусни,внесени от Турция!Хабер си нямате Другите Държави в какъв размер субсидират Селското си стопанство а цените на Пазарите им са "в Небесата",затова и Гърците от пограничните райони идват да пазаруват Охотно у нас.
  • 4 ЦЯЛ МИЛИАРД ЩЕ БЪДАТ ОТКРАДНАТИ

    2 0 Отговор
    ...............................................................................
  • 5 Пепи

    0 0 Отговор
    Добре. Срещу тия помощи какво и колко ще се произведе? Колко ще остане в България или ще подпомагаме продукция за други държави? Българите ще дават, а другите ще ползват.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове