Last news in Fakti

14 Април, 2022 21:09 8 871 27

Иван Нейков: Идва висока инфлация

  • иван нейков-
  • инфлация-
  • криза

Необходими са мерки за осигуряване на подкрепа на хората и на бизнеса

Иван Нейков: Идва висока инфлация  - 1
Снимка: БГНЕС

В началото сме на един процес на трайно по-висока инфлация, от тази, на която бяхме свикнали в последните 10 години. Това каза пред БНР Иван Нейков, директор на Балканския институт по труда и социалната политика и бивш социален министър.
"В целия свят има непрекъснато нарастване на инфлацията и тя е невиждана от повече от 20 години. Това не е български феномен. У нас инфлацията се влияе отвън, факторите за нея не се влияят от решения тук", обясни той.

Предложението за поставяне на таван на цените Нейков определи като неправилно, защото води до дефицит на дадената стока, на чиято цена е поставен таван.

"Намалението на ДДС на някои неща, за да паднат цените, го преживяхме вече в последните години, когато беше намален ДДС на ресторантьорските услуги и по никакъв начин не се отрази на цената на крайния потребител", обясни той.

По думите му са необходими мерки за осигуряване на подкрепа на хората и на бизнеса, за да преодолеят този труден период, а не да бъдат заблуждаване, че има някакви бързи решения, които биха могли да се вземат.

Нейков подчерта, че темата за необлагаемия минимум върху минималната работна заплата, колкото и да е тривиална, има смисъл отново да бъде прегледана, защото има в нея потенциал за подпомагане на точно определена група от хора.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    38 2 Отговор
    Вече дойде.

    Коментиран от #12

  • 2 Путинофил

    13 30 Отговор
    Обожавам товарищ Путин! Той ще прати всички русофили за "зелен хайвер"!

    Коментиран от #15

  • 3 гост

    40 2 Отговор
    Робът трябва да остане роб и за целра е нужна инфлация
  • 4 Мехмед Дервиш Кърджълъ

    41 0 Отговор
    33 години я чакаме тая пуста революция и тя най - накрая ще дойде!
  • 5 Гост от Силистра

    22 2 Отговор
    Гн Нейков...висока инфлация с валутен борд е , нещо като дежурния моряк да откачи въжето и освободи кораба (България)за да няма щети ...общо взето ...висока инфлация и валутен борд ,почти не може да съществуват под един покрив....К.Петков , трябва да каже какво мисли по въпрос за борда , чува се че ще се премахне !

    Коментиран от #19

  • 6 безпартиен

    16 2 Отговор
    Абе,хора,този какво работи?Не,че нещо,но ми се види щото морен вода не е пил!
  • 7 българина

    41 6 Отговор
    който печата евро и долари е така, лошото е че те ще си печата за да живетя добре а ние ще тънем в мизерия! за 15 г в скапания ЕС разликата в мин заплата между нас и Германия е 5.5!!!!! пъти 365 срещу 2005 евро! до кога ще търпим, референдум за ЕС и нато веднага
  • 8 разочарован

    39 1 Отговор
    искаме си олиото по 2 и 80 стотинки, с тези повишени цени на тока, с какви пари да плащаме олио от 6 и 7 лева, хляб вече няма под 2 лева, как ще се живее с тези доходи
  • 9 БОЛШЕВИК

    35 1 Отговор
    Българите не излизат на стачки и протести всички задружно, а само отделни съсловия и най-активни са лекарите и полицаите, пожарникарите. Преди бяха даскалите първи за увеличения и всички протестират по отделно и в различно време. А синдикатите и работниците на наемния труд са пълна трагедия, нито могат да се организират, нито някой ги организира за протести и стачки за вдигане на заплати! А безработните, все едно ги няма.
  • 10 ха ха

    39 0 Отговор
    идва инфлация , напомпана през фалшиви сделки , за да платим обещаните от сащ и ес помощи за украйна , демократична икономика ,а ?
  • 11 Без пенсия

    18 1 Отговор
    Абе ,Кашпировски...на теб какво ти дреме за инфлацията ? Нали прибираш пенсия "до тавана",вероятно и от някой "доброволен фонд",пък си и на яка заплата в някаква си Асоциацийка ли , Дирекция ли беше и аз не зная какво ...Важното е ,че все ти "капе" от няколко места ...вероятно по една минимална пенсийка всеки Божи ден си прибираш .Седнал да мисли за инфлацията ...Да му мислим ние , дето в тази "демоКРАДЦИя не можахме да съберем години за Осигурителен стаж ,не ,че не сме учили и нямаме образования , но такива бяха времената ,че се наложи да БЛЪСКАМЕ ,какво ли и не ...само и само ние и семействата ни да оцелеят ...нали помниш онези "инфлационни години " до 1997-ма ...кога май всички "станахме милионери" ...

    Коментиран от #14, #22

  • 12 поредния неразбрал

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    "КОЕ ти дойде"??? Мензиса ли ? :)
  • 13 ХА ХА ХА

    24 2 Отговор
    АБЕ ЗРУГАРИ И ДРУГАРКИ ....АЗ ОЩЕ ОТ ГОДИНА ПИША ЗА ТОВА !!! ЧЕ ИДВА НЕ ГОЛЯМА ИНФЛАЦИЯ ......А ХИПЕР ИНФЛАЦИЯ !!!! ЗА КОЯТО ЩЕ СА ВИНОВНИ ТИЯ МИШОЦИ ОТ ХАРВЪРД .....ЗАЩОТО МНОГО ОБЕЩАВАТ , МНОГО ГОВОРЯТ , МНОГО СЕ ХИЛЯТ ........АМА НИЩО НЕ ПРАВЯТ ! ЗАЩОТО НИЩО НЕ УМЕЯТ !
    ЩЕ ИМ НАПРАВИМ ИЗПРАЩАНЕ КАТО ПРИ ЖАН ВИДЕНОВ .......КАМЕННО - ПАВЕТНО !!!!
  • 14 БОЛШЕВИК

    29 1 Отговор

    До коментар #11 от "Без пенсия":

    90-те години беше страховита анархия и беззаконие, сега не е по-различно, но тогава масово робовладелците и чорбаджиите не правеха трудови договори на служителите и работниците си. Всеки се страхуваше и да пита за договор, осигуровки, защото може да си загуби работата. Това е дивия капитализъм, който продължава и сега!
  • 15 Ни мой съ подигравай!

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Путинофил":

    Преди две седмици май беше.Купих в близкия магазин разни работи за ядене Гледам кило кисело мляко май беше 4кинта в кесията.Тва запомних.После гледам кашкавал-чиста моцарела,както им явнесли,така я продават за кашкавал по 20 кинта.И да не продължавам Ся кисело мляко по 3,5-4 процента масленост 0,90 цента кво му има да го купиш от селянката там по колко го дава,не вярвам да е над 2 кинта и да си го подквасиш.Та Българиста си е тежко и в Румъния също.Балтика не я фаша тая инфлация,щот там си беше по начало скъпо,ама цените не дигат.
  • 16 Икономист

    15 1 Отговор
    Има много бедни и все по-богати, НАП да взима от бохемите с 5 коли и 8 апартамента. Инфлацията не хапе богатите.

    Коментиран от #17

  • 17 БОЛШЕВИК

    16 0 Отговор

    До коментар #16 от "Икономист":

    Трябва нова данъчна система. Премахване на плоския данък, необлагаем доход и прогресивно облагане, данък богатсва и лукс и железни закони за неплащането или укриването на данъци. За безработните базов доход, ваучери за храна всеки месец и два пъти в годината ваучери за дрехи.
  • 18 Баце

    14 1 Отговор
    Този още от времето на най-големият предател на българите Иван Костов е една добре платена балалайка интересно сега защо го каните през ден по радиа и телевизии вместо да мишкува като Мавъра защото му беше министър и е също толкова виновен.
  • 19 допълвам

    8 1 Отговор

    До коментар #5 от "Гост от Силистра":

    вече няма нужда от валутен борд защото цените в БГ са равни и по високи от ЕС
    няма да могат да ги надскочат.

    доходите се нуждаят от валутен борд.
    иначе казано по комунистически - за равен труд / в БГ / равна заплата като в ЕС
  • 20 Чичо

    10 0 Отговор
    Май идва новата 1917 г.
  • 21 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    3 0 Отговор
    На книгите цените паднаха, заради намаляването на ДДС. Не на всички, а само на някои книги.
  • 22 КИРо ТРАлаЛАДЖИЯТА

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Без пенсия":

    Проблема не е демокрацията, проблема са 70% от плебеите.

    Проблема е данъчно-осигурителната система. И пенсионната система с огромно неравенство, розликата между минималната и максималната пенсия е 5-6 пъти. Ето в това проблема. Проблема е, че политиците използват пенсионната система да върши работата на данъчната система. Хората да искат да плащат високи данъци и осигуровки над 40 години, за да получават високи пенсии 5 или 10 или 15 години. Трябва да си голям деб... За да предпочете 40 години държавата да му съдира кожата с осигуровки здравни и пенсионни от общо около 30%. И да го баламосва, че видиш данъците обаче били ниски само 10%. И видиш ли, ако сега 40 години плащаш огромни осигуровки. Ако случайно доживееш и ако случайно все още има нефалирала пенсионна система. Десетина години ще получаваш мизерна средна пенсии, отговаряща на ощоло 600-700 днешни лева.
  • 23 Кмета

    4 0 Отговор
    Ако премиер беше Баце нямаше да има инфлация, той шеще да я скрие в шкафчето с кюлчетата.
  • 24 Аз Кочо

    1 0 Отговор
    Да не забравяме че шансовете в Европа за рецесия са доста високи, да ще боли особено спекулантите ни пък инфлацията бързо ще изчезне и кешът отново ще е цар
  • 25 ИДВА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КЪРЛЕЖИ КАТО НЕЙКОВ

    1 0 Отговор
    ...................................................
  • 26 Ггг

    1 0 Отговор
    Дигнете заплатите ве ейй,да се раздвижи тази
    ръжда,иначе сме свършили с всичко!!!!!!
  • 27 Пенсионер

    1 1 Отговор
    Тоя номенклатурчик и лъжец, защо му давате думата?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове