21 Април, 2022 15:26 3 665 40

Пендаровски отговори на Румен Радев за Иван Михайлов

  • стево пендаровски-
  • северна македония-
  • ес-
  • румен радев-
  • иван михайлов

Относно вписването на българите в конституцията Пендаровски заяви, че има политическа воля

Пендаровски отговори на Румен Радев за Иван Михайлов - 1
Снимка: БГНЕС

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски заяви, че имало исторически факти как Иван Михайлов е работил за режима на Хитлер. Според Пендаровски е лъжа, че на македонска територия е имало концентрационни лагери, в които са убити 10 хиляди души, съобщи БНР.

В същото време той призова София и Скопие да се фокусират върху реалните критерии за приемане в ЕС и да оставят настрани исторически въпроси.

"Ако ние с България се концентрираме върху това дали в 11-и век Самуил е бил българин, македонец, арменец и така нататък, няма да можем да постигнем съгласие. И аз, и колегата Радев не сме избирани, за да решаваме кой с каква националност е бил по време на Самуиловото царство", каза Пендаровски.

Относно вписването на българите в конституцията Пендаровски заяви, че има политическа воля, но няма гаранцията, че следващо българско правителство няма да поиска друга промяна от Северна Македония.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 40 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ...

    88 1 Отговор
    Именно историята е един от критериите за допускането ви в ЕС. ВЕТО за вас наглеци!

    Коментиран от #30

  • 2 бай Кольо

    71 1 Отговор
    До кога ще се занимаваме с тия л@йнета-вето до дупка!
    Да връщат Бг паспортите мръсни макета!
    И море през крив макарон!
  • 3 Хаха

    59 1 Отговор
    Мдяяяяа всичките Сръбски исторически факти ги знаем !
  • 4 Дългият

    57 1 Отговор
    Не става така...първо историческите въпроси..другото е пълнеж.....

    Коментиран от #28

  • 5 Пич

    47 0 Отговор
    Ама не се концентрирай върху цар Самуил бе , Пенделски , защо се концентрираш ?!
  • 6 Баш софиянец

    52 2 Отговор
    Няма каква да решавате. Самуил, Гоце и т.н. са българи и продължавате разговора за ЕС
  • 7 Българка

    53 1 Отговор
    "няма гаранцията, че следващо българско правителство няма да поиска друга промяна от Северна Македония."
    То и няма гаранция, че следващото македонско правителство ще спазва поетите ангажименти (ако поеме такива)
  • 8 Македония

    10 32 Отговор
    Честно казано, като българин ме е срам какво прави правителството с Македония. Иван Михайлов е бил сътрудник на Хитлер и е най-тъмното на ВМРО.
    Македонците са българи, но трябва да се съсредоточим върху това да се разбираме, за да не правим по-голямо разделение.

    Коментиран от #21, #34

  • 9 Тредстоун

    24 4 Отговор
    Тия новите главоноги , кирчо и кокорчо обещаваха резултати до месец два , а то какво стана върнаха ни години назад ..... е поне имаме безсмислена самолетна линия до скопие ... , папагали
  • 10 chi

    17 0 Отговор
    Няма такъв филм!
  • 11 🙊🙉🙈

    33 1 Отговор
    Тоя лъже на ставане и на лягане 😁
    Каква политическа воля има, когато всичките им политици ни наричат фашисти 🤣🤣🤣
    И да, няма нужда да определяте националноста на цар Самуил, той сам си я е определил и го е написъл в достатъчно документи. Разходете се до БЪЛГАРСКАТА крепост в Охрид или питайте гърците 😁😁😁
    Относно избиването на българи в северната македония - да се отрича този факт е по-долна лъжа и от руската денацификация. Отворете архивите от Югославия и може и да ни опровергаете 🤣🤣🤣 Нали и за това има политическа воля 🤣🤣🤣🤣 Нека заедно осъдим престъпленията срещу човечеството😵‍💫😵‍💫😵‍💫
    Не българите трябва да денацифицираш, Пендар, а северните макета трябва да ДЕЮГОСЛАВИРАШ.
    Нямаш нищо общо с нас и нашият начин на мислене и общуване. Нямаш нищо общо с нашия идеал за свобода на хората. Ти не си европеец. Ти си си евразиец. Отивай да си говориш с Вучич и Путин.
    Срам за всички, който подкрепят тази държавица💰💰💰💰💰💰💰
  • 12 Самуил

    46 2 Отговор
    Педаловски, вие "цар" никога не сте имали и нЕма и да имате!

    Коментиран от #23, #29

  • 13 Баце

    29 0 Отговор
    А бе, дека е Зайо? С него каква завера имахме...
  • 14 Мая

    37 1 Отговор
    Трябва да се преговаря единствено за историата.Всичко останало ще си дойде от самосебе си без никакви проблеми.Колкото за президента на РСМ трябва да прочете не само фалшивата македонска история ако не иска нашата да прочете гръцката,турската и историята на Ватикана.

    Коментиран от #24, #35

  • 15 ЗайоЗаевски

    26 0 Отговор
    Аз предлагам членство за СРМ 2852 година.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 БОЧКО

    29 0 Отговор
    Абе то има и исторически фактори, че сте българи и територията ви е била българска, ама вие си знаете това, което ви изнася на вас. Я се разкарайте, че взе да ни писва от маймунджилъците ви.
  • 18 Красимир Петров

    25 1 Отговор
    Няма по нагли и подли от македонците.
  • 19 Македонска Луно

    21 0 Отговор
    Нито ние нито те не можем да решаваме дали Самуил или Г.Делчев, или др. е бил българин. За това си има исторически извори.
    Проблема е, че сърбоманите не се съобразяват с тях и се правят на улави.
  • 20 Тоя сръбски мишок

    10 0 Отговор
    Да се скрие вече, тръгнал да отговаря
  • 21 Македонска Луно

    17 0 Отговор

    До коментар #8 от "Македония":

    Иван (Ванче) Михайлов е бил уважаван и на почит из македонско до 50-60 години на милалия век. Просто защото Михайлов се борил с всички сили срещу сърбизирането и дискриминирането на хората с българско самосъзнание. След това насилствената сърбизация си оказва влияние. За това днес гледаме пълен обрат в отношението на (вече) сърбоманите към Михайлов.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Стрелата

    5 0 Отговор

    До коментар #12 от "Самуил":

    Неее в грешка си цар.. ТИТО.. За тва са такива Магарета..

    Коментиран от #25

  • 24 125

    10 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мая":

    Мислиш ли, че тоя Пендаловски, а и всички други що годе интелигентни македонците, не знаят истинската история? Много добре знаят, но друго им Утърва. Викат си на бялото черно и не можеш да ги убедиш в противното.

    Коментиран от #27

  • 25 един от стадото

    4 0 Отговор

    До коментар #23 от "Стрелата":

    Тито- цар, а стига бе. По скоро местен велможа, феодал, най вече васал. Въжеиграч от класа, безспорно ги умееше нещата. СФРЮ водач на независимите държави- няма такова животно. Цуцаше от две крави, после наследниците му продължиха политиката му, та до сега.
  • 26 Янис

    5 1 Отговор
    Абе грък си бе! Д...ба промития и пробит тъп президент!
  • 27 мая

    8 0 Отговор

    До коментар #24 от "125":

    Безусловно те са културни и вероятно образовани хора.Но човек трябва да има и достойнство.Не случайно няколко членове на тяхната историческа комисия се отказаха защото виждаха,че историческата истина се изопачава,а нашата комисия остана същата защото е съставена от достойни хора.
  • 28 Точно така, първо историческата истина

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Дългият":

    Ами то няма какво да се фокусораме и да спорим: истината е една и доказана: цар Савуил е български цар и той се е борил срещу византийците.Тогава е имало славна държава България, а държава Македония никога не е имало! Тъ.п е и пре.миерът им и президентът им- сръбски по.длоги!.Вето докрай, докато не признаят истината!
  • 29 Така е:)

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Самуил":

    Ами то няма какво да се фокусораме и да спорим: истината е една и доказана: цар Самуил е български цар и той се е борил срещу византийците.Тогава е имало славна държава България, а държава Македония никога не е имало! Поми.яри! Тъ.п е и пре.миерът им и президентът им- сръбски по.длоги!.Вето докрай, докато не признаят истината!
  • 30 Да, вето докрай!

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "...":

    Ами то няма какво да се фокусораме и да спорим: истината е една и доказана: цар Самуил е български цар и той се е борил срещу византийците.Тогава е имало славна държава България, а държава Македония никога не е имало! Поми.яри! Тъ.п е и пре.миерът им и президентът им- сръбски по.длоги!.Вето докрай, докато не признаят истината!
  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Чакала2

    3 0 Отговор
    Тоза всички Сърби и новонареклисе македонски ,тито е цар. Болни и промити мозъци.Няма връщане на зад.Македонците ми приличат на (Луд умора няма само се поти😅🤣😂).
  • 34 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Македония":

    Как да се разбереш с промити и зомбирани мозъци! Учат от деца,колко сме лоши! Научи първо философията на македонизма,преди да пишеш неща,които не разбираш! Тази “държава” е създадена против БГ!
  • 35 Перо

    7 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мая":

    Те знаят много добре историята,но са под пълен сръбски контрол и шовинизъм,който създаде македонизма и не могат да мърдат! Македонистите са във всички партии и не допускат партия или НПО,които не са от групата! Това е тяхната трагедия и робство! Нямат право на друго мнение и абсолютно всички институции са под пълната зависимост и контрол от изпълнителната власт! Даже поведението на научната комисия се диктува от правителството и те са изпълнителен орган,а не консултантски! Кой “професор” може да каже “Немам доказ,али тврдам”! Така е, първо трябваше да се решат историческите и културно-образователните проблеми и всичко друго само ще се намести, а Петков сложи каруцата пред коня! Не виждам друго,решение,освен вето! Дадени им са нашите искания и отлежават дългосрочно! Смятат,че от вън ще ни наложат вдигане на ветото и ще влезнат с македонизма в ЕС! Ще почакат!
  • 36 Дилбер Танас

    3 0 Отговор
    Та въпроса ми е следния към съседите. Защо се биха македонските българи в българската легия на Раковски в Сърбия. Защо бяха хъшове с Ботев и Левски в Румъния. Защо влизаха с хайдушки чети и се биха и умряха на Шипка - по късно. Защо когато ги призоваха (На 17 септември 1912 с указ на цар Фердинанд I в България е обявена всеобща мобилизация. На 19 септември Изпълнителният комитет на Македоно-одринските благотворителни братства свиква на Колодрума (сегашният софийски квартал Лагера) всички македонски и тракийски имигранти, които не са служили във войската.) за ДВА часа в София се събраха ПЕТ ХИЛЯДИ.Най-малкият опълченец – Минко Минков, 15-годишен, служил в 7 кумановска дружина. Защо дойдоха от цял свят емигрантите и студентите. Защо в българската, не в Сръбската и Гръцка армии.Защо се срамувате от първият си химн"Изгрей зора на свободата" защо го сменихте и много други отговори трябва да дадете преди да станете европейци
  • 37 Дилбер Танас

    2 0 Отговор
    Първото заседание на АСНОМ, състояло се на 2 август 1944 година в манастира „Св. Прохор Пчински“, се открива с изпяване на „Изгрей зора на свободата“.Песента става неофициален химн на новосформираната Народна Република Македония, където се изпълнява до 1948 година, когато е забранена от комунистическите власти като българофилска. И днес в Северна Македония към тази песен съществува резервирано отношение.

    Днес маршът е официален химн на ВМРО-БНД, на Македонската патриотична организация в САЩ и Канада
  • 38 Дилбер Танас

    3 0 Отговор
    Текстът и музиката на марша са написани от Александър Морфов през 1925 г.Роден е на 13 януари 1880 година в Стара Загора. Чист Македонец :)))Изгрѣй, зора на свободата,
    Зора на вѣчната борба.
    Изгрѣй въ душитѣ и въ сърдцата
    На всички роби по свѣта!

    Тирани, чудо ще направимъ,
    Ний чуждо иго не търпимъ,
    Съ юнашка кръвь ще ви удавимъ,
    И пакъ ще се освободимъ!

    Юнаци смѣли пакъ развиха
    Окървавени знамена,
    Комити нови забродиха
    Изъ македонската земя.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Ечатъ гори, поля, балкани
    Отъ бойни пѣсни и ура,
    Сноватъ борцитѣ-великани
    Навредъ, готови за борба.

    Тирани, чудо ще направимъ...

    Насъ нищо вечъ не ще уплаши,
    И тъй живѣемъ день за день...
    Свещени сѫ горитѣ наши,
    Изъ тѣхъ свободни ще измрѣмъ!

    Тирани, чудо ще направимъ...
    Така ви изглежда азбуката на дедовците и пра - дедовците, ако сте я забравили :)
  • 39 Иво

    0 0 Отговор
    А защо тогава Самуил е записан като македонски цар
  • 40 Феликс Дж

    0 0 Отговор
    СЛАВА НА ДеЛАТА НА ТОДОР АЛЕКСАНДРОВ и ИВАН МИХАЙЛОВ. Велики БЪЛГАРИ. СИЛНИ МЪЖЕ. Внимателската друже друже Пендаровски, йоще го помним мойт дедо, дека е работил за Ванче Михайлов. Ке ти клъцнем зелката као на Александър Първийот.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове