Last news in Fakti

23 Април, 2022 11:58 3 768 45

Здравка Евтимова: Изпитвам съжаление към руските майки

  • здравка евтимова-
  • бежанци-
  • руски майки

Имам двама сина и си представям какво е да ми ги докарат в ковчег, каза писателката

Здравка Евтимова: Изпитвам съжаление към руските майки - 1
Кадър бТВ

Първо беше пандемията от COVID-19, след това дойде и войната в Украйна. Писателката Здравка Евтимова споделя дали сме се научили да ценим човешкия живот повече от преди пред бТВ.

„Може би трябва да преминем през тези океани от болка, за да осъзнаем изцяло измеренията на човешкия живот – колко крехък и същевременно колко могъщ е той“, каза тя. „Дали сме се научили да го ценим повече? Научихме се да ценим повече страданието.“

На писателката понякога ѝ се струва, че болката в света е повече, отколкото можем да понесем, но после си казва, че сме длъжни да я понесем.

„Защото няма лекарство за раната, но когато вижда хора под обстрел, тела и кръв по улиците, човек трябва да помогне, като протегне ръка на бежанците.“

Писателката опита да даде отговор и на сложния въпрос какво иска всъщност Путин.

„Аз изпитвам много дълбоко съжаление към руските майки. Имам двама сина и си представям какво е да ми ги докарат в ковчег“, започна тя. „Какво иска Путин? Той явно има някакви много дълбоки сметки, но начинът, но който ги урежда заслужава да бъде осъден.“

Според нея трябва да минат 4-5 поколения, за да може пропастта, създадена между руския и украинския народ да бъде дори съвсем малко забравена или поне част от болката да отзвучи.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 58 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СССРБарета

    59 37 Отговор
    Хората се бият и за твоята свобода срещу фашизма когато го разбереш ще разбереш за какво става на въпрос! Същото могат да кажат и майките на британските наемници както и на американските генерали убити в Украйна от руската армия

    Коментиран от #17, #19, #35

  • 2 Хехе

    48 15 Отговор
    А към украинско руските майки изпитваш радост ?!
  • 3 СССРБарета

    47 22 Отговор
    Същото се отнася и за майките на фашистите без значение дали са украински фашисти британски или американски фашисти

    Коментиран от #32

  • 4 ТаУмВзе

    61 21 Отговор
    А за Българите изгорени живи от окраинските нацисти не се говори. За децата избити в Донбас няма и дума! Крепи нацистите, та да видим кога е Видов ден. МИЛОСТ НЯМА ДА ИМА БЕ!

    Коментиран от #12

  • 5 Руските майки не съжаляват децата си,

    33 54 Отговор
    тя тръгнала да ги съжалява ! Не чете ли призивите на жени и майки към руските войници. Това не са нормални хора, това са както казва Михаил Булгаков, автор на световния шедьовър „Майсторът и Маргарита”: „Не сме народ, а скотове, наглеци, дива орда от душегубци и злодеи”.
  • 6 ZZZ

    50 12 Отговор
    хаха, колко сте долни обаче, фалшиво лицемерие и съчуствие, жалки сте!
  • 7 Реалност

    45 14 Отговор
    Здравка Евтимова: Но хич не ми пука за българските бедни майки, за майките на загиналите деца в Донбас, Югославия, Ирак, Афганистан, Либия, Виетнам, Хирошима и Нагасаки!
  • 8 Хахаха..

    35 12 Отговор
    Здравке ма,що не си мълчиш че да продължават да те четат от време на време? Умните драскачи поне така правят...
  • 9 Митрофан

    24 43 Отговор
    Русия е АГРЕСОР и не заслужава съжаление! Руските МАЙКИ да ходят да се жалват на ЦАР ПУТИН че децата им загиват защото по официалните изявления на кремъл в УКРАЙНА воюват наемници на които се заплаща! Ако сте изпратили децата си да воюват за пари не ги оплаквайте а харчете парите заработени от тях!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 МалкоЛогика

    30 8 Отговор
    Очевидно не изпитва съжаление към украинските майки. Странна особа, дискриминира майките по паспорт....
  • 12 Желю

    13 20 Отговор

    До коментар #4 от "ТаУмВзе":

    Повтаряте като папагал едно и също нещо което не е вярно, изкривявате както си искате размириците в одеса

    Коментиран от #18

  • 13 Grrrr

    31 10 Отговор
    Което какво показва, г-жо?

    Че световното зло е зад океана.

    Първо милиарди от ваксини, а сега - от оръжия.

    НямаФ@щ, няма проблеми.
  • 14 ужас

    22 16 Отговор
    Кой украински народ. Там има 15 млн етнически руснаци, има етнически унгарци, поляци и румънци, насилствено присъединени след 1945 г. Между кои украинци и руснаци ще се образува тая пропаст. Източна украйна посреща като освободители руските войски. Източна Украйна от Донбас до Молдова през Харков и Одеса до края на годината ще е част от Русия. Това направиха превратаджиите в Киев през 2014 г.
  • 15 ужас

    11 10 Отговор
    Кой украински народ. Там има 15 млн етнически руснаци, има етнически унгарци, поляци и румънци, насилствено присъединени след 1945 г. Между кои украинци и руснаци ще се образува тая пропаст. Източна украйна посреща като освободители руските войски. Източна Украйна от Донбас до Молдова през Харков и Одеса до края на годината ще е част от Русия. Това направиха превратаджиите в Киев през 2014 г.
  • 16 Хххх

    27 15 Отговор
    Здравке,ти си умна жена , но явно си проспала времето от2004 год. до момента. Забрави ли Майдана в Киев ,платен от САЩ за фашизиране на Украйна? Забрави ли ,че от 2008 год. Азовци Бандеровци ,Десен сектор тези главорези унищожаваха Донбас! И ти ли се радваш на бутилките вино в Италия с лика на ХИТЛЕР? Аз изпитвам ужас при произнасяне името на този военно престъпник !!!!!!! Мъчно ми е за руските майки и за украинските , но най ми е мъчно , че и ти си заблудена. Фашизма настъпва и само Русия остава да се бори срещу тези световни безумци?

    Коментиран от #21

  • 17 Komapak

    11 9 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    На "Консервативния форум" в Санкт Петербург присъстваха също бившият лидер на Британската национална партия Ник Грифин, гръцката неонацистка партия "Златна зора", Удо Войт от германската неонацистка Националдемократическа партия (NPD), Джаред Тейлър от "Американски ренесанс", бившият адвокат на Ку-клукс-клан Сам Диксън и различни други крайни десни, както и руски фашисти, водени от свързаните с Путин партия "Родина" и Руското имперско движение. Австрийската партия на свободата и Сръбската радикална партия също бяха поканени, но не успяха да дойдат. Срещата "беше украсена с реплика от забележките на Путин, направени през 2013 г., в които той обвинява Европа, че отстъпва "от християнските ценности, които са в основата на европейската цивилизация".

    Форумът в Санкт Петербург постави началото на Световното национално-консервативно движение (СНКД), в което бяха поканени около 60 световни фашистки организации.

    Та за кои точно фашисти ставаше въпрос, че не ми стана съвсем ясно?

    Коментиран от #24

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Конят в Реката

    7 6 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Много силен и аргументиран отговор! Браво!
  • 20 Стоян Хлебаров

    9 9 Отговор
    Евтимова,а за украинските майки не ти ли е жал!? ЩО ЗА РУСКА ПРОПАГАНДА! Явно си станала писателка с благословията на Живков....
  • 21 Стян

    3 6 Отговор

    До коментар #16 от "Хххх":

    ГЛУПАК!
  • 22 Ялова волЯ

    18 8 Отговор
    Важно е да се каже дали изпитваме съжаление и към избитите от САЩ невинни хора ! Хората в Афганистан , Ирак и Виетнам , по какво се различават от тези в Украйна ? В тези държави САЩ бяха ли поканени ? И колко години рушаха всичко наред , както им беше угодно ?
  • 23 Та ТИ в същност

    13 9 Отговор
    ТОВА и правиш с военната ни ПОМОЩ - пълниш КОВЧЕЗИ ! Каква КРАВАРКА става от теб !
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Русия предлага МИРНИ ДОГОВОРИ

    10 8 Отговор
    Примирия , Коридори , Хуманитарни КОМВОИ а ние ? НИЕ ПРАЩАМЕ ОРЪЖИЯ ! Дяволски сълзи и кървави игри ! Няма как и у нас , този НЕСТИНАРСКИ ОГЪН да не загори !

    Коментиран от #42

  • 26 Мики Маус

    11 5 Отговор
    Здравке, ти си писател. Не се ангажирай с политика. Ние сме нация която не жали писателите си. Алеко няма да е последната жертва.
  • 27 Започвам ПСИХИЧЕСКИ да се НАСТРОЙВАМ

    14 4 Отговор
    Към " ПАРТИЗАН за БОЙ се СТЯГА " ! Нашата ВЛАСТ е загубила УМА си !
  • 28 мдаааа

    3 3 Отговор
    Колхознята пак тропка на метеното ...
  • 29 Аз не виня ЧУЖДАТА Западна Политика

    14 5 Отговор
    Тя винаги е била ЗВЕРСКА ! Но към нашата ВЛАСТ която им ПРИГЛАСЯ , некрия своята НЕПРИЯЗЪН и ГНЯВ !
  • 30 СБП

    4 7 Отговор
    Преди писателите повече вникваха в смисъла на важните обществени събития. Очевидно Ефтимова не се ориентира в ситуацията и "сметките на Путин" Все пак тя поне е честна.
  • 31 Аз незнаех ,че ОГЪН се ГАСИ

    7 3 Отговор
    С НАЛИВАНЕ на БЕНЗИН !
  • 32 Путин Е Фашист!

    8 12 Отговор

    До коментар #3 от "СССРБарета":

    Путин Е Фашист,не Украйнците!Тяхната вина е че делят една граница с съвременния Хитлер!!!Путлер!!!
  • 33 литератор

    8 9 Отговор
    Някой чувал ли е за тази "писателка"?Прилича на стрина Мишковица от Долно Конаре

    Коментиран от #41

  • 34 Наблюдател

    10 4 Отговор
    Между т.нар. украинци от западна Украйна и руснаците пропастта е от векове и ще си остане, като нашата с турците. Просто изтока и юга, които са населени с руско мнозинство ще станат отново част от руското жизнено пространство, под една или друга форма, каквито винаги са били преди да измислят Украйна.
    Жалко за невинните жертви и разрушенията, но така се плаща когато оставил Америка да те употреби.
  • 35 А бе путлер

    7 10 Отговор

    До коментар #1 от "СССРБарета":

    Нали имат обща граница смръдливите путлери с САЩ!ЗАЩО НЕ НАПАДНАТ АЛЯСКА НАЛИ ИМАТ ПРОБЛЕМ С ТЯХ.Да атакуват САЩ през Аляска и да си решат проблема.Ама могат да се бият само са по-слабия нали?
  • 36 1111

    6 10 Отговор
    Ако русия не беше ударила първа, руските жертви щяха да бъдат безчет.
  • 37 Behemoth

    1 1 Отговор
    Битият бит ...е.аният е.ан това, е живота... друго са самозаблуди...част от хората искат да живеят на някакво високо духовно ниво обаче това няма как да стане ако тия масата дето живеят като скотове не им произведат материалната основа върху която те да си се извисяват ха-ха...а и рано или късно на бачкаторите им писва и решават да откраднат съседните бачкатори и се почва бой на негри в тъмна нощ...
  • 38 Roze може

    12 1 Отговор
    Изпитвам съжаление към майките на българските политици,толкова жалки дечица са натворили
  • 39 Додо

    7 4 Отговор
    Какво става днес? Да не са се свършили професорите,та включиха в пропагандата писатели?
    Разочарован съм.Професорите са по-забавни.
    Явно ,,обучението" на населението в ,,правата вяра" не върви по план.Не се жалят нито пари нито професори.Всички на полето!(информационното) Жънат с пот на челото.
    ,,Демокрацията и свободата на словото" ще стигнат до положение,че който не вее синьо-жълто знаме ще бъде съден като руски шпионин.Буквата ,,дзета" стана забранена буква.

    Коментиран от #45

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Пипо

    4 5 Отговор

    До коментар #33 от "литератор":

    Тази,ако не се лъжа, блесна оттатък Океана с разказа,,кръв от къртица".Там официално я обявиха за писателка.Така и остана прякора-писателка.
  • 42 Komapak

    6 2 Отговор

    До коментар #25 от "Русия предлага МИРНИ ДОГОВОРИ":

    1994г рф е подписала днешните граници на Украйна и в замяна на атомните и бомби гарантира сигурност. Налага се да ти припомня къде в момента се намира северномонголската орда.
  • 43 Дрън

    4 2 Отговор
    Уважавам Здравка Ефтимова като писател, смятам че творбите ѝ са стойностни. С творчеството си осмива и критикува материализма, алчността и консуматорството, които са завладели обществото ни, и не само нашето. Разбирам позицията ѝ относно войната в Украйна и донякъде я подкрепям, въпреки че съм русофил. Нейното изказване е срещу войната, а не срещу Русия и аз също съм против войната, която и където и да е. Факт е, че Русия нападна Украйна, както е факт и че тази война беше предизвестена и режисирана от сащ. От думите ѝ които цитират в статията, се подразбира че тя е наясно, че вината не е само на Русия, затова се изказва и по-завоалирано. Коментарите, че деляла майките на руски и украински не са основателни, погрешно са извадени от контекста.
  • 44 че наташките ги интересува само

    1 3 Отговор
    колко рупли ще изкаран от техните груз 200 😀
  • 45 А бе каУн

    0 1 Отговор

    До коментар #39 от "Додо":

    Каква работа имат ватенките в суверенна държава!?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове