Last news in Fakti

29 Април, 2022 11:05 1 073 15

Контрера: Столична община замита мащаба на възможните щети за софиянци от спирането на газа

  • карлос контрера-
  • столична община-
  • софиянци-
  • последици-
  • спиране-
  • газа

Администрацията на ГЕРБ се опитва да флиртува с правителството на промяната и по-конкретно с новия фаворит на американското посолство – Асен Василев, който вероятно ще смени доказано неадекватния сегашен министър-председател, казва общинският съветник от ВМРО

Контрера: Столична община замита мащаба на възможните щети за софиянци от спирането на газа - 1
Снимка: БГНЕС

Според общинските съветници от ВМРО в София Столична община замита мащаба на възможните щети за софиянци от спирането на природния газ от страна на „Газпром“. Повод за тази реакция е свиканата на пожар извънредна комисия по инженерна инфраструктура към Столичния общински съвет. Според съветниците от ВМРО една част от истината за реалното положение е била спестена. Така администрацията на ГЕРБ се опитва да флиртува с правителството на промяната и по-конкретно с новия фаворит на американското посолство – Асен Василев, който вероятно ще смени доказано неадекватния сегашен министър-председател.
ВМРО – София смята, че комисията е била свикана прибързано, вероятно по ПР и рейтингови съображения и се е допуснало да бъдат изречени редици полуистини, които да не предизвикат социален взрив, който да притисне правителството.
„Смятам, че ГЕРБ, макар да са опозиция, не желаят реално сега да свалят тази нефелна държавна власт, затова са предприели тактика да успокояват народонаселението, сакън да не скочат хората да свалят Промяната, Демократична България, Слави и Корнелия Нинова от власт“, казва Карлос Контрера – общински съветник от ВМРО.
„Описаната по време на заседанието на комисията ситуация не е точна. Аз не виждам никъде писмени, ясни точни гаранции, че природен газ ще има за Топлофикация – София и градския транспорт. За разлика от кмета аз не вярвам на телефонни обаждания. Имаме обещание на думи, което не е сериозно. Не можеш да изслушваш потърпевшите преди черно на бяло държавата да ти е казала какво точно става. ПР-ът е хубаво нещо, но се връща като бумеранг. Бързите решения в политиката са обикновено грешни. Що касае Топлофикация - пълна глупост е тиражираното намаление на температурата на топлата вода. Заради ситуацията с ремонта на АЕЦ, спрените ПАВЕЦ Чаира и Марица-3 Топлофикация ще трябва да произвеждат повече ток, което значи по-голямо натоварване на цялата система за охлаждане. Това значи потенциални аварии, включително на магистрални топлопроводи. Това беше спестено. Гаранции за доставки на газ няма, но не беше казано. Утре бордът на Топлофикация ще дойде да реве в СОС, че държавата ги е прецакала. И това не се каза. Не вярвам на успокоителни думи нито на дружествата, нито на ГЕРБ.
По отношение на транспорта искрено се смях като прочетох, защото 50% от реалната ситуация е казана. И вината не е на оператора, а на тия, които са го инструктирали без да питат преди това какво и как се прави. Доставките на природен газ за Столичен автотранспорт не са гарантирани. От два месеца пиша писма до държавата, пращах данни, официален отговор няма. Самият автотранспорт няма и откъде да плати по-скъп газ, дори да го има. В момента около 50% от автобусите са на газ и ако той спре, реално градският автобусен транспорт ще може да вози едва на 1/3, че и по-малко. Около 60 и над 60 автобуса от дизеловите няма да могат да излязат въобще поради липса на части и обслужване. Може да ги видите по гаражите как седят като паметници. Отделно от това въвеждането на летни разписания е глупост. Трябва да се действа гъвкаво, а не на ангро. Това значи, че някои линии ще се разредят повече, но тежките линии като 204, 280, 94, 72 и други не трябва да се намаляват. Отделно от това още от февруари със Столичен електротранспорт сме разработили вариант, в който тролеите и трамваите да се увеличат, където може (с около 20%), за да покрият автобусите при спиране на природния газ. Има и много други неща, но на 9-и май ще ги разглеждаме в закрито заседание на комисията по транспорт, защото част от тях касаят търговски взаимоотношения и националната сигурност. За разлика от някои аз съм привърженик на подхода първо да се събере информация и тогава да се изпъчиш пред медиите.
ГЕРБ прибързаха да се подмазват на властта и според мен бумерангът ще се върне скоро, защото ситуацията е по-тежка дори отколкото изглежда. Това е въпрос на политически избор. Аз имам навика да казвам истината, дори да не е електорално или ПР угодно. Има големи рискове както за Топлофикация, така и за градския транспорт. Между другото частният превозвач с изцяло газови автобуси гарантира, че ще обслужва линиите си без никакви проблеми и стриктно по договор въпреки ситуацията, нищо, че Столична община дори не му плаща навреме. Остава открит въпросът кой и как реши да залъгва софиянци, че и тази криза ще мине безметежно и леко. Чудя се на акъла на някои хора, които си мислят, че ще седнат на три стола и накрая няма да ги удари тоягата.
В политиката е важно да казваш на хората реалната ситуация, другото е харакири, но на „Московска“ 33 тези уроци се учат трудно и с повторно и петорно настъпване на една и съща мотика“, смята Карлос Контрера.


Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Фънди окраде софиянци

    17 2 Отговор
    Гражданска ревизия на гербаджиската община.
  • 2 17 10

    7 6 Отговор
    Кубинси интерпретации по темата природен газ! Само този не беше се изпускал.
  • 3 сила

    11 3 Отговор
    ОБИЧАМ Я ТАЗИ СНИМКА......истинската лукава,пресметлива и крадлива муцуна на така наречените патрЕоти
  • 4 и кво от това?

    10 4 Отговор
    Бе този бастун само знае да въвежда сини и зелени зони и платено паркиране.Сега се хванал за газа!Трябва веднага да се изхвърли от общинския съвет!
  • 5 Палачинка

    4 1 Отговор
    Обърна палачинката
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 теодор

    0 3 Отговор
    КАКЪВ СИ ТИ ТА ДА РЕШАВАШ СЪДБАТА НИ?!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 редовно подмиваща се

    4 1 Отговор
    съвсем скоро ще смърди на вкиснали катерици ама те жълтопаветниците и без друго винаги си вонят на мърша
  • 12 Бай Лисан

    3 2 Отговор
    Опа, Карльос, да ти напомня за зоните за паркиране, дето ги вдигна ТИ!
  • 13 Ами

    5 0 Отговор
    Срочна ревизия на решенията на Столична община не само за газа, но и за незаконното окачване на Укр. знаме, решение което не е прието от областния управител, но не е гласувано и втори път. Щом незаконно провесват чуждо знаме на политически съмнителна страна, защо да не ни излъжа и за Топлофикация? Която работи само на газ!
  • 14 Бахари Захаров

    1 0 Отговор
    Този е един от гробокопачите на ВМРО. Заради него и още няколко човека много хора се отдъпнаха от партията. А освен това е почитател на бялото. Трябва задължително да въведат тестове за наркотици на всички депутати и общинари.
  • 15 Александър Януш

    0 0 Отговор
    Изключителен виртуоз в тоталната си невъзможноост.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове