Last news in Fakti

30 Април, 2022 09:54 1 696 61

Eнергийният министър успокои: В страната няма да има режим на тока

  • енергиен министър-
  • режим на тока-
  • успокои

"Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна”, каза още Александър Николов 

Eнергийният министър успокои: В страната няма да има режим на тока  - 1
Снимка: БГНЕС

Няма да има режим на тока у нас. Това заяви министърът на енергетиката Александър Николов в студиото на „Събуди се”.

„Рискът да се стигне в някакъв момент до потенциален режим на тока така, както в България се спря газът от днес за утре, е нещо, което сериозно притеснява колегите енергийни министри в други европейски държави. Как те биха процедирали – не мога да кажа”, коментира той.

„България и „Булгаргаз” нямат нито едно нарушение по съществуващия договор. Страната ни не е спряла изпълнението му по никакъв начин. Всичко по всяка една клауза е изпълнено. Решението да се спре подаването на газ към България е на руска страна”, каза още Николов.

По думите му обаче проблемът се съдържа в по-дълбоки детайли. „Той се състои в начина на описания механизъм от руска страна, който води до сериозни щети за българската страна. Нещо повече, начинът на описване на това в писмото, получено в „Булгаргаз”, ясно декларира, че подписването на подобно споразумение става неделима част от договора”, коментира той.

Според него в този механизъм се губят много важни неща за България. „Губи се контролът върху средствата, изобщо не е описано превалутирането на какъв курс се случва, извършва го трета страна – т.е. няма контрол”, посочи енергийният министър.

„През цялото време от страна на „Булгаргаз” не е спирала т.нар. „добра воля” – изпращане на официална кореспонденция със зададени съответни питания на база правно становище. Т.е. защо се иска такъв тип механизъм, как се обосновава”, подчерта Николов.

Според него искането на подобен механизъм за плащане ясно показва две неща. „Ако беше подписано от ръководството на „Булгаргаз” или от който и да е техен борд, това щеше да нанесе сериозни щети. Това започва ефективно от ден първи чрез превалутиране на курс, който си решава трета страна. А какво се случва, ако преведените пари в доларовата сметка, изчезнат?”, коментира той.

Министърът на енергетиката беше категоричен, че „българската страна третира „Газпром” като търговски партньор, а не като субект, с който може да се води икономическа война”. „Диалогът от страна на „Булгаргаз” с „Газпром” не е спирал”, посочи той.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 24 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ток ще има

    41 1 Отговор
    Пари няма да има

    Коментиран от #7, #45

  • 2 Боже Боже

    12 55 Отговор
    То режим на тока имаше, когато бяхме наведени на руснаците. Всеки който е живял в тоталитарна комунистическа България знае много добре, че във всеки дом имаше закачена газена лампа на стената, защото всяка вечер седяхме на тъмно

    Коментиран от #9, #54

  • 3 Милен

    36 1 Отговор
    И аз да ви успокоя с нещо лятото няма да изпукаме от от студ, така че тържествувай народе.
  • 4 Абе...

    47 3 Отговор
    Режим на тока няма да има, само цената ще е недостъпна. Сами ще си го изключваме.
  • 5 Гост

    47 3 Отговор
    Окъде ги докараха тези министри бе,то обикновенния българин разбра схемата за плащана,този не е.Имал съмнения
  • 6 Да му мислят българите!

    40 2 Отговор
    Хора мислете как да си имате ток безплатно, защото държавата постоянно ще го вдига! Идете по катуните и питайте команчите, те никога не са плащали ток, и ще ви научат на системата!
  • 7 САМО ЩЕ ГО УВЕЛИЧИМ

    43 3 Отговор

    До коментар #1 от "Ток ще има":

    В ИСПАНИЯ Е 0,38KW/H ПРАВЕТЕ СИ СМЕТКАТА КАКВО ВИ ГОТВЯТ ГЛОБАЛИСТИТЕ!
  • 8 Еееееее

    29 2 Отговор
    Браво Да ви благодарим ли ????? И ……диоти такива
  • 9 НЕ ЛЪЖИ ФАШИСТ

    53 5 Отговор

    До коментар #2 от "Боже Боже":

    РЕЖИМ НА ТОКА ИМАШЕ 1 ГОДИНА ЦЕНАТА НА ТОКА БЕШЕ 0,02СТ. ЗА КИЛОВАТ ЧАС ЗАЩОТО ВСИЧКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ЕНЕРГГИЯ БЯХА ДЪРЖАВНИ НИКОЙ НЕ ПРИБИРАШЕ ПОЕЧАЛБАТА И НЕ Я ИЗНАСЯШЕ ЗА ЧЕХОСЛОВАШКИТЕ ПЕНСИОНЕРИ!

    Коментиран от #19

  • 10 Ханко от Осеня

    36 3 Отговор
    Вече съм спокоен,
    Само разликата от 70 до 105 евро за по-чистия руски газ идваш от гръчко кой/ кои ще се облажи!?
  • 11 Работищи бедни българи

    50 4 Отговор
    Стига вече лъжи!!! Плащайте с рубли р, газ по бързо иначе ОСТАВКА!!! Махайте се предатели американофили от България !!!!
  • 12 Българка

    31 3 Отговор
    Правителството и определено енергийният министър да спрат бодряшкото говорене, че имаме достатъчно енергия и ще се осигури газ. Въпросът на българското общество е КАКВИ СА ЦЕНИТЕ НА ЕНЕРГИЯТА И ЗАЩО СЕ УВЕЛИЧАВАТ? ПИТАМЕ ЗАЩО ИМА КОМИСИОНЕР ФИРМА И ТО СВЪРЗАНА СЪС СЕГАШНИЯ ШЕФ НА БУЛГАРГАЗ? Питаме защо директно държавата не сключва сделки за доставка газ, а умишлено се допуска и то на тъмно да се ощетява джоба ни за сметка на спекулативно забогатяване на комисионер, който явно е свързан с управляващите? Наясно ли са управляващите, че българите протестирахме за разграждане на схемаджийството, далаверите на комисионери и задкулисие? Подкрепила съм правителството, но това не значи, че ще затварям очи пред явните гафове и шуробаджанащина

    Коментиран от #36

  • 13 Алиса

    26 2 Отговор
    До но на каква цена ? От това правителство всички сте убийци , убивате бавно и методично българския народ.Добре че Белене още съществува. Когато дойдат комунистите,а те ще дойдат рано или късно , защото историята винаги се повтаря, всички отивате там.
  • 14 Българка

    27 0 Отговор
    Редно е прословутото писмо на Газпром за промяна начина на плащане да бъде предоставено в НС и публично стане достояние до българите неговото съдържание. Очакваме да се оповести договора ни с Газпром и най-после, ако трябва с детектор на лъжата, Добрев, Борисов и Теменугата да покажат скритата от тях газова карта.
  • 15 Behemoth

    13 0 Отговор
    Чи нали от Украйна ще карат с влака...
  • 16 АЙДЕ МАРШ

    21 0 Отговор
    КОЙ ВИ ВЕРВА БЕ ШУШУ МИГАР , .........КИРЧЕ И АСЕНЧО ВИ КАЧИХА НА ....ЛИФТА КЪМ ТРАПА , ЖАЛКО ЧЕ ИЗЛЪГАХА И ПОДВЕДОХА ТОЛКО МНОГО НАРОД !!!

    Коментиран от #41

  • 17 Оставка

    21 0 Отговор
    Поредния не адекватен човечец. Господин Лупи, ако останалите държави си платят газта в рубли какво правим. Ще добиваме шистов газ, за Америка ли? Хан Аспарух е избрал тази земя след като е видял, че на нея има плодородна земя като Добруджа и море. Сега ми говори, че ще имаме шистов газ за 100 години, да но след 20 години Добруджа и всички реки ще са замърсени и ненужни. Ти си един срам. Оставка!
  • 18 Пич

    32 1 Отговор
    Русия не е спряла газта !!! Кирчо и Кокорчо я спряха !!! Платете я в рубли , и веднага ще я пуснат !!! Тоест , проблема не е в Русия !!! Не се инатят руснаците , а слугите на Козяк !!!
  • 19 Боже Боже

    1 26 Отговор

    До коментар #9 от "НЕ ЛЪЖИ ФАШИСТ":

    Какво да лъжа, истината пиша,имаше режим на тока когато най наведени бяхме на руснаците. Две стотинки би тока? Кажи как работеше цял ден за пет лева,а половината ти живот минава на опашки в магазините ,гледащ празните рафтове. Мизерен живот живяхме по време на тоталитаризма

    Коментиран от #35

  • 20 Хайде и на този министър

    9 0 Отговор
    Да напиша
    Не сте министри
    Клас стани, клас мирно...

    Коментиран от #22

  • 21 Митю

    14 1 Отговор
    и в Урановите санкции ли ще бъдем пудели?
  • 22 Аз съм

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "Хайде и на този министър":

    Чакам Министъра на културата....
  • 23 Чакаме режима значи

    10 0 Отговор
    У нас всичко се поднася на обратно Значи да.
  • 24 Алко Балко

    10 0 Отговор
    Сандето каза:"Режим на тока няма да има."АМА ТОК ЗА РЕЖИМА ЩЕ ИМА!
  • 25 О не

    6 0 Отговор
    Режим няма просто ще спира няма да го има.
  • 26 Gost

    13 1 Отговор
    Ми що не плащаш бре!? В магазина като не платя, ми спират стоката! Нали сме пазарна икономика! Дори може да ме арестуват! Ти още ли си на свобода с Кирчо и Кокорчо!?
  • 27 Божан

    13 2 Отговор
    Не сме сигурни, че няма да има режим на тока, бърборко!
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 GnG

    8 0 Отговор
    Само ще бъде толково СКЪП, че не всеки ще може да го ПОЛЗВА !

    ЧУЖДОЗЕМСКИТЕ ВЪЗПИТАНИЦИ, на които им е внушено, че са ГРАЖДАНИ на СВЕТА не мислят за ИНТЕРЕСИТЕ на НАЦИЯТА, а изпълняват ЧУЖДОЗЕМСКИ ЗАПОВЕДИ !
  • 30 България - прогноза

    13 1 Отговор
    Ето моята прогноза. Скок на газа! Америка каза, БГ не може да си плаща на Русия. Скок на цените. Липса на медицински персонал - заплати на ниво минимална заплата. Хората умират от глад, не нормално съотношение заплата цени. Хората умират от болести, няма кой да ги лекува. Америка заповядва: добив на шистов газ, за да има за Българиа за 100години, от Добруджа. До 15 години житницата на Балканите и реките през нея са не използваеми. Перспектива няма. Обезлюдена земя. До 15 години ще е населявана от 1,5 мл. души - възрастни. До 25 години България ще е обезлюдена погранична територия на Америка. Ханове и царе, борили се за България ще бъдат забравени. Ще бъдат забравени и нашите герои, традиция бит и език. България е съставена от хора - българи. Българи помислете какво искате! За съжаление от газ за 100 години, нужда няма.
  • 31 pbdan

    8 0 Отговор
    Какъв режим, в момента изнасяме над 1500МВт при спрян реактор в Козлодуй.

    Коментиран от #34

  • 32 681

    17 2 Отговор
    ОСТАВКА, не ставате. Обяснете на каква цена и от къде ще дойде заместващия газ? Пак ли ще е руски и по-скъп ли ще е? Германия, Австрия и Италия се съгласиха с новите условия, защо за нас е неизгодно? Какво очаквахте да направи Русия при положение, че има блокирани милиарди долари по сметки от ЕС? Пак ли ние най бедните ще бъдем най смели? Заминавайте на фронта да докажете мъжеството си.
  • 33 кой ни ги навлече тия

    9 1 Отговор
    Нема да има , нема да има и с кво да го плащаме , взаимосвързани са .
  • 34 Хихи

    10 0 Отговор

    До коментар #31 от "pbdan":

    Ама ние ще продължим да изнасяме евтиния ток, тук се ползва скъпия. Тока за износ ще спре последен.
  • 35 Смех

    13 2 Отговор

    До коментар #19 от "Боже Боже":

    Кажи го това с мизерията на сегашните пенсионери, ама по отдалече
  • 36 Ами ...

    1 9 Отговор

    До коментар #12 от "Българка":

    И на мен ми е интересно защо се говори за повишение на цените на газа, ако спрем да купуваме от руснаците. Цял свят НЕ КУПУВА руски газ. САМО ЕС го купува. И китайците не го искат. РФ цял газопровод построи до Китай - "Силата на Сибир". И нищо - не искат. Един тон втечнен газ, струва 1039$, с доставка в Южна Корея. 7 куб.м. газ, тежат 1 кг. Т.е. 1 т. (1000 кг.) втечнен газ, се регазифицира до 7 000 куб.м. газ. Следователно 1 000 куб.м. струват 142 долара и 42 цента. Излиза, че света не случайно не иска руския газ. Скъп е. Излиза, че руснаците цакат дори приятелчетата си сърбите, с двойна цена - 270$. Медведев обеща на ЕС, че щели да плащат по 2000 евро за 1000 куб.м. На каква цена сме купували последно руски газ не зная (секретно е 😀 ), но като гледам цените на Булгаргаз, те продават на крайните си клиенти (без ДДС, акциз и т.н.), 1МWh за 142.99 лв. За производството на 1 MWh са необходими около 95 куб.м. газ. Т.е. "Булгаргаз" продава на крайните си потребители 1000 куб.м. за 1508 лв. или 811 $. Не знам какво е оскъпяването от "Булгаргаз", но за да се постигне днешната крайна цена, ако купуваме на 142.42$, то би трябвало да бъде 469%. Според мен трябва да сме луди, за да продължим да купуваме от руснаците, а цената трябва да падне. В пъти.

    Коментиран от #47

  • 37 Комон Сенс

    6 1 Отговор
    Това прилича малко на липсата на дефицит по магазините, постигнат псоредством непоносими за клиентите цени.
    Режима на токса сами си го налагаме.
    Почти не помня времената когато можехме да се отопляваме през зимата.
    Сега просто всички отоплителни уреди са изключени.
    Отделно като фалирахме половината производства и индустрията консумира много по-малко от преди.
  • 38 ежко

    6 2 Отговор
    Тъп, тъп, та вдлъбнат!Плати ли сте газта?Не!Тогава кой ви е крив,че са ви спрели подаването?Я не си плащай тока един месец и после разправяй,че си изряден!В договора може да не пише валутата, ама къде пишеше,че могат да се замразяват пари и активи в банките?Ситуацията се промени, ама нашите са се запънали като магаре на мост и силно подозирам,че това е с користна цел!Едни сметки идват, солидарно платени,а печалбата в избрани джобове!
  • 39 и никой

    6 0 Отговор
    не ти казва колко ще струва това удоволствие, което ще е без режим.
    Ще трябва да си водим бележки от предаванията по Дискаваръ на тема как се оцелява в природата без съврмеенни удоволствия.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 На чифутин

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "АЙДЕ МАРШ":

    вяра да нямаш.
  • 42 Тиква

    6 1 Отговор
    Защо г-н Министъра не напише реално какво става? АЕЦ колко блока работят и кои излизат в планов ремонт? С въглища - няма, няма и да има дълго време. Газ също няма - Чирен е празен. Беше пълен но разни компании си съхранявали там Газ. Поне може да се прочете. От Украйна никакъв ток няма да вкарате! Ще минава през Румъния евентуално и цените ще са тройно.
  • 43 МИНА

    7 1 Отговор
    Няма газ сега и ток ли няма да има? ОСТАВКА!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 44 ehaa

    3 1 Отговор
    Още на първото изречение повярвах. Добре, че поне казвате какво "няма" да се случи.
    И като се случи, пак имаме "ясен" план, за който на никой не му е ясно какъв е и има ли го изобщо. За какво ни е работеща икономика, която да финансира опозиционни партии с молба да не ни въвлекат във война или да плащат на адвокати, когато ние нарушаваме собствените си закони. Ние искаме да нямате нищо, ние си имаме, взимаме си от Запад, Ще докараме ада при Вас, нас не ни бърка много. Щото както за ваксините "всички пиели вода и пак имало умрели", така и сега "нали знайте, агресора кой е". А кой ще ни навре в пъкала, няма значение. Той по фейса и туитъра ще иска още жертви от нас, няма страшно.
  • 45 днес

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "Ток ще има":

    И кой вярва на този пореден Простоо Сашко!
  • 46 ПОПРАВКА

    5 0 Отговор
    ГОЛЕМИ СМЕ ПИСАЧИ НИЕ АМА ЗА ДРУГО НИ НЯМА МЪЛЧИМ И ТЪРПИМ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ОСТАВКА НА БЪЛГАРИТЕ !!!!!!!!!!!!
  • 47 И аз така мисля

    2 0 Отговор

    До коментар #36 от "Ами ...":

    Трябва да си построим тръба до Южна Корея и от там да купуваме регазифициран втечнен руски газ на 142 долара.

    Коментиран от #55

  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Sion

    3 1 Отговор
    Пълни глупости..Как една Гърция се оправи и сега ще ни продава руски газ с надценка? Всичко е за да може едни посредници да лапнат едни пари.
  • 50 Браво!

    1 0 Отговор
    С 15% ще бъдат увеличени работните заплати в "Мини Марица-изток" ЕАД от 1 април 2022 г. Ето как се купува подкрепа за ИТН.
  • 51 мишо

    3 1 Отговор
    СУВЕРЕНА НА СЛАВИ ТРИФОНОВ КАЗА НЕЗАБВНА ОСТАВКА НА ТЕЗИ МИШОЦИ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 52 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 2 Отговор
    Путин е много хитър стратег. Първо пробва с газът и успя.Той няма да спре. Сега най-вероятно ще пробва и с тока. Не стига, че не построихме Белене, ами сега ще загубим и АЕЦ Козлодуй. Поддръжката на такова съоръжение е сериозна работа. Не е само до ядреното гориво.
  • 53 Абе,

    2 1 Отговор
    Сашее,много си прост ! И онази подлога,по БТВ,защо не те попита къде отиде газта от Чирен,как за един ден намери фирма,да ни продава пак руски газ,ама с 30% по скъп ?!

    Коментиран от #57

  • 54 Как,

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Боже Боже":

    не те е срам да лъжеш,бе боже ?! Че пет лв.давахме на месец за ток,вода и парно на фул ?! Освен ако си живял в някоя помашка махала,без ТЕЦ ?!

    Коментиран от #56

  • 55 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #47 от "И аз така мисля":

    Построй си тръба до Луната. 😀 В Южна Корея газови находища няма. Карат им газ с танкери. 😀
  • 56 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #54 от "Как,":

    Глупости.
  • 57 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #53 от "Абе,":

    Как разбра, че пак ще ни продават руски газ? 😀 А, забравих, в света газ има само в РФ. 😀
  • 58 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Няма нуждя от режим на тока ! Само му направете цената от три до четири пъти по-висока, ние сами ще си влезим в режим на свещи и газени лампи. Да му мисли този, дето все още се сили да прави производство някакво в тази страна.........
    Вече някои общини сами са си наложили "режим" - като нямат пари......................................................................... . А иначе природонаселението плаща данъци - няма мърдане. ! За всичко можеш / имаш ПРАВО / да се жалваш и протестираш - само срещу наложени данъци не можеш да шаваш и да изказваш недоволство. Закон !!!???
  • 59 Копипасте

    1 0 Отговор
    И като стигне доларовия трансфер от сметката на Булгаргаз към сметката на Газпром до американската кореспондентска банка и го блокират и "откраднат" там в Америка е по-демократична кражбата?!
  • 60 ПОМНЕЩ

    0 0 Отговор
    ЩОМ ТОЯ ГО КАЗВА ЗНАЧИ ЗИМАТА ЩЕ ИМА РЕЖИМ НА ТОКА СИГУРНО Е

    Коментиран от #61

  • 61 ПОМНЕЩ

    0 0 Отговор

    До коментар #60 от "ПОМНЕЩ":

    А ЗА ГАЗТА ВИЕ Е СПРЯХТЕ СЪС СЛАГАЧЕСТВОТО СИ А ЗА ОРБАН ИМА И ЕС ИМА И ГАЗ /РУСИЯ ДА ДОСТАВЯ ГАЗ А САЩ ДА БЛОКИРАТ ПАРИТЕ ЧРЕЗ САНКЦИИ НЕЩО ДРУГО /
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол