Last news in Fakti

10 Май, 2022 14:34 1 970 17

Омбудсманът поиска промяна в наредбата за сградната инсталация

  • диана ковачева-
  • омбудсман-
  • сградна инсталация

Недоволството на потребителите на топлоснабдителна услуга е основателно, смята Диана Ковачева

Омбудсманът поиска промяна в наредбата за сградната инсталация - 1
Снимка: Пресцентър

Омбудсманът Диана Ковачева сезира министъра на енергетиката Александър Николов за множеството жалби на граждани, които постъпват в институцията на омбудсмана срещу високите и неразбираеми сметки, свързани с топлинната енергия от сградните инсталации.

„Недоволството на потребителите на топлоснабдителна услуга е основателно, тъй като те нямат възможност сами да проверят коректността и правилността на формиране на задълженията за сградна инсталация. В тази връзка смятам, че е необходимо да се извърши ефективен анализ на Наредба № Е-РД-04-1/12.03.2020 г. за топлоснабдяването, като се идентифицират проблемите, които произтичат от нормативния документ“, пише омбудсманът.

Ковачева откроява основните от тях:

- не се намалява инсталираната мощност с мощността на радиаторите, за които има нулев отчет за отчетния сезон, при изчисляване на количеството енергия от сградната инсталация;

- на практика към момента липсват правила и методика за реално измерване на количеството топлинна енергия, отдадена от сградната инсталация, каквато възможност е дадена на Общото събрание на етажните собственици, чрез избрано от него лице. Логично е, ако такова измерване е възможно, всички други варианти за определяне на енергията от сградната инсталация да отпаднат;

- под въпрос е коректни ли са ограниченията, съгласно които избраната от общото събрание на етажните собственици стойност за процент сградна инсталация не може да бъде по-малка от 20% и по-голяма от 40% от количеството топлинна енергия за отопление на сгради – етажна собственост.

- предоставянето на информация на битовите клиенти за ефективността на топлоснабдителната услуга в сградите е затруднено с условието на чл. 78, ал. 1 от Наредбата: „общата инсталирана топлинна мощност на всички физически присъединени отоплителни тела към вътрешната отоплителна инсталация в сграда - етажна собственост, е намалена с над 50% от общата проектна топлинна мощност, при която са оразмерени отоплителните тела за постигане на изискваната вътрешна температура при стандартни изчислителни условия на сградата“. Необходима е промяна в условията за задължително извършване на проверка от топлопреносното предприятие в сградата;

- не е налице и ефективен контрол от Министерство на енергетиката по отношение на техническото състояние и настройките на абонатните станции в съответствие с действителното потребление на топлинна енергия в отделните сгради.

В заключение омбудсманът настоява за становище в кратък срок от енергийното министерство, в чиито правомощия е контролът по повод на жалби или сигнали от граждани и промяната на наредбата.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    9 6 Отговор
    Отоплението на ТЕЦ е енергиен кретенизъм! Да топлиш вода на десетки километри от потребителя е меко казано неразумно!
  • 2 а една жалба

    9 3 Отговор
    относно това че има много съседи с декларирани свалени радиатори които после си ги слагат и всчики им плащаме сметките. нещо по въпроса от госпожата с инфантилната прическа
  • 3 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    10 2 Отговор
    Може и да греша
    Някой виждал ли е някаква помощ от това лице или и тя е ЗАПЛАТОПОЛУЧАТЕЛ.

    Коментиран от #5

  • 4 Хаберий

    3 4 Отговор
    Такса сградна инсталация да се премахне. Където няма радиатори да сложат топломери на минаващите тръби. И те могат да отчитат със съответен коефицент.

    Коментиран от #6

  • 5 456т4

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГРАД КОЗЛОДУЙ":

    Да. Има хора, които са получили адекватна и навременна подкрепа от омбудсман Ковачева.
  • 6 Колибка

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "Хаберий":

    И като ти отчете радиаторни стойности,
    ще плащаш като при пуснати
    радиатори.Защо ,топлофикация не
    плаща наем,за тръбите ,които минават
    през апартаментите.Гешев,не се
    самосезира,а той дефакто е
    държавника.Аномалията ,дадена
    от драгалевския Костов,ни трови
    нервите ,30 год.Извратеното мислене
    се настани,като норма.Куриози сър.

    Коментиран от #16

  • 7 ооох

    1 3 Отговор
    Хора вразумете се. Няма нищо по евтино и по добро от парното. Така е по цяла Европа. Отоплението на ток е много по скъпо, зная го от личен опит. Разликата между потребеното в сградата и отчета на входящия в сградата топломер е разхода на сградната инсталация. Кажете на омбудсмана, дано схване.

    Коментиран от #9, #14

  • 8 мхммм

    3 1 Отговор
    а бе тя и предишната ама и тая..
  • 9 Куче

    1 2 Отговор

    До коментар #7 от "ооох":

    Няма как да го разберем човек, който не е живял в сграда с парно... То парното яде хора и ребрата на радиаторите са направени от неговите жертви! бау, бау, бау, бау, баууууууу
  • 10 никой не говори

    0 1 Отговор
    че сградната инсталация трябва да се плаща на отчет от топломерите. Който не си пуска по$ното и е нулев отчет, тогава няма да плаща. Както ако човек не ползва ток и вода - не плаща. Тогава ще си плащат заморничавите космически сметки. Защо другите трябва да субсидират някои че не ползват ток за отоплени и не се обличат дебело през зимата.

    Коментиран от #17

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Бай Иван

    0 0 Отговор
    До 2 госпожата с инфантилната прическа е много секси
  • 14 Колибка

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "ооох":

    Само че, изходящата термодвойка е
    сложена на входящата тръба.
    Та,никога разликата не е справедлива.
    Разбирачи сър.
  • 15 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор
    Не е проблем „сградната инсталация” да се начислява само на абонатите без изключени радиатори, но чрез „отопление от сградна инсталация” е начин и крадците на топлина да поемат част от разходите за парното. Друга причина е, че без „сградна инсталация” се получава така, че неизключените радиатори би трябвало да излъчват топлина от възможностите си.
    Всяко едно от отоплителните тела/радиаторите/,които са монтирани в даден обект, могат да усвоят и излъчат не повече от определено количество енергия, т.е. има някаква точно определена максимална консумация за всеки радиатор. Количеството на тази енергия зависи от типа на радиатора и киловатите топлина подадени за цялата сграда. От подадената топлина към сградата се изважда сборът от максималните консумации на радиаторите. Получената стойност са загубите на сградната инсталация. Нормално загубите на инсталацията са 5-15%, много рядко достигат 20%, при съсипана топлоизолация в мазето или стар модел абонатни станции. Ако са получени загуби над 15%/20%/, това е единствено от съседски кражби. Не е ясно, защо след като новата система дава възможност да се засекат такива кражби, ПРОКУРАТУРАТА не е направила поне едно разследване, въпреки многобройните сигнали на гражданите.
  • 16 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Колибка":

    Колибар, парното е отоплителната инсталация на сградата. Както инсталациите ВиК; Ел; вида носеща конструкция; звънците; телефоните и т.н. Вземи си стените на апартамента, барабар с дограмата и тъщата и се изнеси на поляната пред блока.
  • 17 ИМПЕРИАЛИСТ

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "никой не говори":

    Пазарната ниша която запълва ТС е много голяма, над 400 000 абоната , физически и юридически лица. В нея могат да се намърдат стотина дистрибутори на гориво и отоплителна техника, а централното топлоснабдяване ще остане само спомен, както в редица окръжни градове на България.
    „Топлофикация София” АД има около 5 000 МВт инсталирана топлинна мощност, отделно е над 300 МВт – електро-генерираща, сигурно вече схващаш какво се опитват да направят мафиотите.
    Цената на „парното“ е смешно ниска, под 12 ст. за 1Квтчас с ДДС. Тази цена обезсмисля всичките напъни за „оригинални” решения за отопление. При това тази енергия е докарана вътре в сградата. Та едно пакетче със семки струва 2,00 лв /200 стотинки/.
    При централното топлоснабдяване, конструкцията на цялата сграда играе ролята на огромен „топлинен акумулатор” и съответно топлинен преразпределител и съответно когато температурата навън е под минус 10 градуса, то в неотопляеми помещения на топлофицирана сграда, температурата не пада под плюс 8-10 градуса.
    Тръбите не са толкова важни, а и прекарани вертикално, те са с много по-ниско топлоотдаване от евентуални хоризонтални щрангове за които се говори напоследък.
    Проблемът може да се реши, като кражбата на топлоенергия се криминализира. Тогава с разрешение на прокуратурата и наличните технически средства, много лесно могат да се изловят всички крадци на парно. Нещата с криминализирането се забатачват, защото една значителна част от софийският хайлайф не плащ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове