13 Май, 2022 06:17 742 4

Иван Иванов: България е ангажирана за устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план

  • иван иванов-
  • земеделие-
  • рибарство-
  • аквакултури

Съвместните ни действия на ниво ЕС са предпоставка за справяне с трудностите и за постигане на целите, заяви министърът на земделието

Иван Иванов: България е ангажирана за устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план - 1
Снимка: Министерство на земеделието

„България е силно ангажирана с постигането на устойчиво рибарство и аквакултури в дългосрочен план“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов след среща с генералния директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК Чарлина Вичева, която е на посещение в София по покана на Министерство на земеделието.

„Съвместните ни действия на ниво ЕС са предпоставка за справяне с трудностите и за постигане на целите на Общата политика в областта на рибарството в Черно море“, каза министърът на земеделието.

Той посочи, че в резултат на положените усилия за управление на ресурсите, включително и за постигане на целите на Общата политика в областта на рибарството, се наблюдава осезаем напредък при управлението на риболова и развитието на аквакултурите в Черно море.

„Потвърдих, че България ще продължи с фокусираните си действия за изпълнение на общите цели, залегнали в новата Стратегия на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и поетите политически ангажименти за устойчивост на рибарството“, каза още министър Иван Иванов.

Земеделският министър посочи, че българският риболовен флот, опериращ в Черно море, се състои от над 1 800 риболовни кораба, от които преобладаващата част извършват дребномащабен крайбрежен риболов, реализирайки близо една четвърт от общия улов на Република България в Черно море. „Всички вие сте наясно колко много означават риболовът и аквакултурите за икономиката и стабилността на крайбрежните региони, и колко силно зависими са те от тези дейности“, каза земеделският министър.

Той припомни, че през последните две години сектор Рибарство бе силно засегнат следствие на пандемията от Covid-19.

„Всички признаци за подобряване състоянието на сектора през настоящата година бяха заличени, в резултат на случващото се в Украйна. Усложнената ситуация в Черно море продължава да оказва изключително неблагоприятно пряко и косвено въздействие върху дейността и нормалното функциониране на българските оператори. Силната ни загриженост за бъдещето на сектора обуслови и искането ни до Европейската комисия, отправено на 15 март, за спешно съдействие по отношение на оказването на извънредна подкрепа за сектор Рибарство. В тази връзка искам да изразя дълбоката си благодарност към госпожа Вичева за навременната реакция и поетата инициатива за промени в регламента за Европейския фонд за морско дело и рибарство. С тези промени България ще може да отговори по адекватен начин на проблемите, свързани с дейността на сектора в Черно море“, каза министърът.

Той допълни, че България наскоро отправи до Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ искане за прехвърляне на неусвоеното през 2021 г. количество квота за калкан към риболовните възможности за улов на този вид за 2023 г., както и запазване през следващата година на нивата на общ допустим улов на калкан.

От своя страна Чарлина Вичева заяви подкрепата на Европейската комисия за това искане на България, като допълни, че на страната ще бъде оказано съдействие по този въпрос на предстоящите срещи на Генералната комисия по рибарство за Средиземно море и Черно море.

Тя каза още, че в резултат на устойчивото многогодишно управление на рибните ресурси и системата за управление, в която участват България, Румъния и Турция, е преодолян трендът за намаляваща биомаса при калкана и сега имаме тенденция към увеличение.

„Работим заедно и съм изключително доволна от отзивчивостта на българската страна по отношение на нашите препоръки и съвместната работа с останалите страни от региона“, допълни генералният директор на Генерална дирекция „Морско дело и рибарство“ на ЕК.

„Уверен съм, че нашето ползотворно сътрудничество ще продължи и в бъдеще, допринасяйки за постигането на още по-добри резултати в общите ни усилия за устойчива експлоатация на рибните запаси в Черно море и за конкурентоспособен сектор. Уверен съм, че в тези трудни за черноморския регион времена с обединени усилия ще спомогнем за справяне с предизвикателствата и да смекчим негативните последици за сектора, следствие от възникналите кризи“, каза министър Иван Иванов.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кит

    4 0 Отговор
    Море има, риба няма !
  • 2 Рибо

    4 0 Отговор
    Няма една рибка в яз.Огоста.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Хихи

    1 0 Отговор
    Верно си е, по голяма риба от българина няма
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове