Last news in Fakti

13 Май, 2022 16:01 2 117 7

Близо 5700 проверки за 3 дни по горите

  • горски инспектори-
  • проверки-
  • гори

През последните 3 дни 113 екипа горски инспектори при Регионалните дирекции по горите са извършили над 3330 инспекции

Близо 5700 проверки за 3 дни по горите - 1
Снимка: БГНЕС

Близо 5700 проверки за 3 дни извършиха инспектори от държавните горски предприятия и Изпълнителната агенция по горите. Инспекциите са реализирани в периода от 10-и май до 12- и май включително, като резултат от контрола са съставени 86 акта и 32 констативни протокола.

В посочения период служителите в държавните предприятия са извършили общо 2 352 проверки, като през контрол са преминали 1021 обекти за добив на дървесина, 949 превозни средства, 117 ловци и на 265 други физически лица. Съставени са 18 акта по Закона за горите и Закона за лова и опазване на дивеча. Задържани са 31,50 пространствени кубически метра дърва.

През последните 3 дни 113 екипа горски инспектори при Регионалните дирекции по горите са извършили над 3330 инспекции. Проверени са близо 340 обекта за складиране, преработване и експедиране на дървесина, над 500 обекти за добив на дървесина, 1520 превозни средства, транспортиращи дървесина, повече от 970 ловци, риболовци и физически лица. Съставени са общо 32 констативни протокола и 68 акта за установени нарушения по Закона за горите. Задържани са над 50 кубика дърва за огрев, едно моторно превозно средство, каруца и моторен трион.

Служители на РДГ Благоевград са извършили проверка по сигнал за незаконен добив на подземни богатства /скално-облицовъчни материали/ в землището на с. Плетена, община Сатовча. Установено е, че с багери са извършени изкопни дейности в държавна горска територия, стопанисвана от ТП „ДЛС Дикчан“. При съставянето на акта, нарушителят е нападнал служителите на РДГ Благоевград. Работата по случая продължава, като за установеното нарушение и извършеното посегателство над служителите, предстои да бъде уведомена прокуратурата.

В землището на с. Братушково, община Сливница служители на РДГ София са установили, че фирма извършва добив и експедиране на дървесина в частна горска територия от дървесен вид, който не е разрешен, съгласно издаденото позволително за сеч. За установеното нарушение е съставен акт на юридическото лице.

В района на гр. Попово от служители на РДГ Шумен е извършена проверка на товарно моторно превозно средство, транспортиращо 50 кубика дърва за огрев от дървесен вид черен бор. Водачът на превозното средство е представил на проверяващите превозен билет за транспортиране на дървесина от дървесен вид акация и съгласно който дървесината следва да е добита от горска територия – собственост на община Две могили, област Русе, в землището на с. Кацелово.

За установеното нарушение на горското законодателство служителите на РДГ Шумен са съставили констативен протокол, с който са задържани дървесината, превозното средство и представения от водача превозен билет. Работата по случая продължава, като предстои да бъдат уведомени компетентните разследващи органи, както и да бъдат извършени проверки в горските територии на община Две могили от регионалната структура на ИАГ в Русе.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октопус

    9 0 Отговор
    Браво точно така Стига сеч на Българската Гора !!!!!!!!!!

    Коментиран от #2

  • 2 Гората

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Октопус":

    Пази водата !!!!! А ВОДАТА ПАЗИ ОТ ОГЪН!!!
  • 3 АнтиГост

    7 0 Отговор
    То хубаво, ама да кажат колко лева от глоби по тези актове са постъпили в хазната
    и колко струва издръжката на тези, които проверяват и отчитат.
  • 4 Стрелата

    2 1 Отговор
    Много проверяващи от всякакви институции но със горите всичко е оттърване от много време не се стопанисва нормално ако има наказание то трябва да е на тез койтоотдадоха горите на фирми да режат освен това има горски служители който не са нужни и сега някакъв слух и започват проверки добре но кой плаща на тез проверяващи по добре да се плаща на горски по раьон добра заплата да се върне както си беше преди години и нещата ще се оправят гората ще се възстанови но другото е пълна безсмислица трябват пари а не камери джипове назначаване на безсмислен и служители които не са полезни с нищо на никого
  • 5 Горски

    2 0 Отговор
    В горите се краде от горските, не от някой друг! РДГ имитират дейност. Сравнете рег. номер на един камион, с каква разлика е в м3. Когато пътува до адрес има билет с 50 % по-малко спрямо до тир станция. Това е така, защото ако го пуснат до тир с това малко количество, трябва после тирът да пътува с 1/3 по малко по билет, а тировете пътуват на голямо разстояние и минават през много рдг-та. Отделно се играе с коефициенти на плътност, от гората тръгва на 0,6, отива до склад на фирма, а те издават билет на 0,5 и съответно пространствените м3 се вдигат. На един тир разликата е 10 м3. Всички го знаят това, но и всички са накичени на кранчета. Нулев контрол от страна на Държавата.
  • 6 Ама

    3 0 Отговор
    Още ли ги има,не са ли изсечени!
  • 7 Българин

    5 0 Отговор
    На какво браво? Някъде правят проверки, другаде не. Не спират да секат здрави вековни дървета.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове