Last news in Fakti

14 Май, 2022 12:20 901 16

Стаменов: Настояваме да има компенсации заради цените на тока и газа

  • газ-
  • ток-
  • компенсации

Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България

Стаменов: Настояваме да има компенсации заради цените на тока и газа - 1
Снимка: Нова ТВ

Настояваме да има компенсации заради цените на електроенергията и природния газ. Искаме да има яснота и предвидимост. Това заяви председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори Константин Стаменов.

„Силно се надяваме да ни да дадат компенсации, за да можем да запазим цените на стоките ни и обществото да бъде предпазено от допълнителна инфлация”, каза още той.

Припомняме, че в петък Комисията за енергийно и водно регулиране утвърди цената на природния газ. От 1 май синьото гориво ще струва 162,17 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

„Първоначално беше анонсирано, че вероятното увеличението ще бъде 35%, но трябва да се знае, че по наша информация, ако бяха запазени доставките от „Газпром” цената щеше да е 123 лв. Т.е. тези 162 лв. спрямо тези 123 лв. е 31-31% увеличение”, коментира Стаменов.

„Затова сега ние ще претендираме да имаме компенсация до цената на микса между Азербайджан и „Газпром”, която за май трябваше да бъде 123 лв.”, добави той.

Според него заради кризата с цените на природния газ както у нас, така и в Европа, темата за местен добив трябва да се постави на първо място. „Трябва да се обсъдят възможностите за премахване на мораториума върху добив на газ в България и ограниченията за конвенционален и шистов газ”, посочи председателят на Българската федерация на индустриалните енергийни.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Няма начин

    6 2 Отговор
    Не решаваме ние! Каквото кажат големите!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ти можеш

    10 1 Отговор
    да си настоява и Луната да ти смъкнат ?!
  • 4 1010

    9 0 Отговор
    Как точно си ги представяте тези помощи? Кой да ви ги даде?Може би трябва да се намалят пенсиите?
  • 5 Айде и ти сега

    9 1 Отговор
    Потърси отчетите на държавните дружества за печалбите от миналата година насам и ще разбереш за какво иде реч - цифрите са стряскащи
  • 6 Хахаха

    5 7 Отговор
    Гласувалите за про100 Киро и шефа му Изкикоти Василев ще компенсират всички българи
  • 7 Крив

    12 3 Отговор
    Що не плакахте на Баце за локдауна? Тогава само дето не го галехте по топчиците, че белким хвърли нещо от джипката. Сега като имате нормално правителство много ербап станахте. Кой ви докара тези цени на тока? Що не линчувате Нушето Петрова? Нали знаете, че е тя.
  • 8 Бай Тошо от Правец

    6 3 Отговор
    Как е,как е демокрацията??? Точите ли ток у бидони и газ има ли в запалките???
  • 9 Т й фйклл

    8 2 Отговор
    Ами то каква е фаидата тогава. Криза ще има в целия свят. Ще има и рецесия и глад. Като искахме ес и нато и като плюем по Русия по заповед от САЩ така ще е.бягаите по Европа и САЩ.
  • 10 Урко

    8 0 Отговор
    Кой си ти и кого представляваш, че да говориш в множествено число бе, малоумник такъв? Искаме, искаме... Аз пък съм категорично против каквито и да било компенсации, помощи и пр. на бизнесменчетата. Да се оправят, както обикновените хора. Ако не могат, да фалират. Да си продават лъскавите джипове, да гонят тунингованите си метреси и да спрат да ходят до Дубай. Светът няма да се свърши
  • 11 Дъййе

    4 1 Отговор
    Аз пък настоявам ка компенсации заради цените на киселите краставички! Оправяйте се бе. Като не можете да сте рентабилни - фалирайте. Докога трябва аз да ви хрантутя?
  • 12 Мамул

    5 1 Отговор
    Аз и комшията каква вина имаме за цената на тока и газа, че да те компенсираме? Вие га ядохте кифтета кой сте компенсирали, бре? Частен социализъм ,а? Когато печелите е за вас лично, а когато губите да плащаме всички останали?! Ще продадете акции на държавата срещу помощта която искате да ви се окаже и после ще изплащате дивиденти които ще отиват за здраве, образование, въоръжение....
  • 13 Константин Стаменов???

    5 1 Отговор
    Настояваме за Компенсации??ще си намалите печалбата, кой да ви изработи тези пари за Конпенсации?? Купете си, до говорете си по евтин газ!! Ние сме най Бедната държава в Е С, окрадена и Оглозгана от Борисов и шайката, от кой да се вземат пари, за да ви се дадат на вас??? От Пенсионерите с 400лв пенсия на месец? От Детските, от помощите за Украинците, Пари няма, Действай те!!? Пазарна икономика!
  • 14 Никой

    2 1 Отговор
    Още един шарлатанин. ,Стига с тези компенсации. България е най бедната в Европа.С тоя келяв бизнес който въртите ще докарате народа до просешка тояга.Той ще Ви връща помощите , които 100 % ще откраднете.Като не можете да съществувате затваряте сергиите и точка.Продукция има навсякъде.И без това всичко което произвеждате няма реализация заради високите ви цени и у на с и най вече на запад.
  • 15 ИВАН

    2 0 Отговор
    Стаменов, какви помощи искате вие с големите печалби?? А малките магазинчета, малките производства да загиват ли?!! Не наядохте се бе!!
  • 16 Ааааа

    0 0 Отговор
    Същите цифрички ги декламираше и Делянчо та ядоса финансовия министър. Никакви компенсации а и Бойко помогна за прекратяване на проучванията за шистов газ. За всичко се обръщайте към него.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове