Last news in Fakti

17 Май, 2022 09:07 1 196 40

Лорер: В хазната има достатъчно пари за мерките

  • даниел лорер-
  • хазна-
  • мерки

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване

Лорер: В хазната има достатъчно пари за мерките - 1
Кадър БНТ

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това. Това заяви в студиото на "Денят започва" по БНТ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

По думите му пакетът от 2 млрд., който "Продължаваме промяната" предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.

"Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика. Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри - медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи.

Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство - десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация", каза министърът на иновациите.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки. Каза, че българските пенсионери са приоритет номер едно на ПП и ако се налага, отново ще разгледат техните доходи, за да може пенсионерите да изживеят достойно старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло - в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия - за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

Според Лорер корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. "Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас", каза той.

Лорер заяви, че българската икономика нараства през първото тримесечие, българският износ е рекорден - 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми. Нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%.

Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 55 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Според Иван Костов поведението на

    4 23 Отговор
    Радев, Борисов, Сакскобурготски, Георги Първанов, Сергей Станишев е поведение на руски агенти. Само те да бяха, с мед да ги храниш !

    Коментиран от #10

  • 2 Болшевик

    15 2 Отговор
    А комунистите знаят ли ?
  • 3 Министър на растежа

    25 3 Отговор
    и иновациите?! За тях нищо конкретно като отчет или като планирано. Ориентацията е специалист по всичко и запълваме дупки всякакви.
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    20 1 Отговор
    пари ли теглихте ли60 млн ЛЕВА ЗАЕМ кои ще го връща данъкоплатсите внуците ни и вие като ПП герб завличате ДЪРЖАВАТА
    НАРОДА в по дълбоката пропаст на бедноста несигурноста на инфлацията
  • 6 Ввве

    19 0 Отговор
    А аз като не взимам ни пенсия ни детски при мен мурдат само цените нагоре 750 чисто нито минимална заплата ме отразява ни помощ
  • 7 Пич

    24 1 Отговор
    Бизнеса свикна да не работи , да стриже държавата , и като взема пари , не държи цените ниски , а стриже и народа !!! Докога...???!!!
  • 8 смЕх

    16 2 Отговор
    Ъхъ! Демек , след цялото гепене - все нещо е хартисало. Ако не е - нЕма страшно , без друго "традицията" да се взимат всяка седмица по половин милиард заеми , не е отминала. Кого лъжете , бе ?! ПП. То пък - кой ли ви вярва.
  • 9 нннн

    15 1 Отговор
    Това са НАШИ пари. Не ги раздавайте по свое усмотрение, а намалете ДДС-то на храните и тока, за да има помощ за всички.
  • 10 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    15 1 Отговор

    До коментар #1 от "Според Иван Костов поведението на":

    от ИВАН КОСТОВ МЕГЛЕНА КУНЕВА ПРЪМОВА ВИДЕНОВ покоиния ЛУКАНОВ ЦАРЯ СИМЕОН ДЯНКОВ с постната пица и 12 ГОДИНИ ГЕРБ те съсипаха РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    а БГ мутрите ги създаде ЛУКАНОВ
  • 11 kvy

    15 1 Отговор
    Като има, защо спряхте увеличението на заплатите в бюджетната свера?? Освен вашите естествено, тях си ги увеличихте!!!

    Коментиран от #17

  • 12 семантика

    22 0 Отговор
    Знаете ли , че коренът на думата мошеник е популярното (в миналото) собствено име Моше ?
  • 13 48800

    18 1 Отговор
    Поредната порция лъжи и небивалици от едни некадърници, предатели и слуги на краварите! Инфлацията пълни хазната, колкото е по голяма толкова повече пари ще печатите и събирате!
  • 14 Варна

    15 1 Отговор
    Лорер няма никаква идея какво има в хазната, по простата причина че нищо не разбира от финанси. И не само не разбира, ми не познава и българската данъчна система. Не знае и кои са основните разпределелители на средства и начина на разпределение на средствата. Убеден съм, че този няма никаква идея как изглежда бюджета и ако му се даде справка в ръцете ще я гледа като голям камък.
    Който има съмнения в думите ми да вземе са му прегледа съмнителната автобиография.
  • 15 САТЪРА НА ХАНА

    15 0 Отговор
    ПОСКЪПВАНЕТО САМО НА ХЛЯБА И ГОРИВАТА
    ....
    УВЕЛИЧИ ДДС-ТО КОЕТО БЪЛГАРСКОТО СЕМЕЙСТВО ДАВА НА ДЪРЖАВАТА С 100 ЛЕВА НА МЕСЕЦ
    ....
    А МЕРКИТЕ СА 90% ОТ ПАРИТЕ ЗА ЧИРБАДЖИИ КАТО ДОМУСЧИЯТА И 10% ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ :))
  • 16 Мамул

    15 2 Отговор
    Всеки месец теглите по петстотин милиона!

    Коментиран от #23

  • 17 Варна

    15 0 Отговор

    До коментар #11 от "kvy":

    Не знам дали знаете, но за последните 13 години разходите за издръжка и заплати на държавният апарат са увеличени двойно и вече са почти половината бюджет на страната. - Ще трябва да помислите добре, кой и как ги произвежда тези пари. Само в София паразитите на обществена хранилка са над 500 хил. души

    Коментиран от #24

  • 18 Защо господин министре?

    15 0 Отговор
    Защо тогава и 1 лв от тези мерки не идва до мен?
  • 19 Лореро на растежо и грабежо

    14 0 Отговор
    А в джобчето ми вече дрънкат семки и бонбонки за няколко милиарда лева

    Коментиран от #28

  • 20 Един от прованса с празна хазна

    12 0 Отговор
    Как е пълните тази Държавна хазна бе,като виждам как в България НИЩО НЕ РАБОТИ . От къде идват тия финикийски знаци и на мен не ми е ясно . Върти се една щура търговия само ,но със стоки предимно от внос, държани от външни вериги ,печалбата се изнася .Даже най-голямата рафинерия у нас от години данък печалба не е отчела . Какъв е външнотърговският ни баланс ,какво произвежда България и колко внася ? А ? От какво я пълните тази хазна ? А ? Може би от такива ,като мен де пуша цигари за по 5 лева , а те струват реално ...ЕДИН ЛЕВ . Данъци...такси...акцизи...глобиии и ...ДРАНЕ ДО КОКЪЛ ...
  • 21 Тъжно

    1 7 Отговор
    А бе друго си е да оставиш 5-6 милиарда които да пръснеш последните 20 дни на годината. Така правеха едни други преди вас. Хвалеха се с излишък, който раздаваха неконтролеруемо. Не че през годината се контролираше много. Едистсвения контрол беше - даваме на нашите фирми.
  • 22 Тоя няма

    8 0 Отговор
    връзка с реалността.
  • 23 ЛалъгерътЕврей

    13 0 Отговор

    До коментар #16 от "Мамул":

    С кокорчестия мошеник по толквоа теглят вскяка седмица, не веднъж месечно.
  • 24 kvy

    9 0 Отговор

    До коментар #17 от "Варна":

    Аз съм съгласен с вас, но донякъде. Скочили са, защото в столицата всичко де що е министерство е под закона на държавният служител. И там получават едни тлъсти заплати и бонуси, отделно все де що е наш човек е намърдано на някаква позиция. Но извън софия всичко, което е на държавна работа НЕ Е под закона на държавният служител и си плащат ВСИЧКИ осигуровки. Отделно това на повечето места са на минимална работна заплата и като им вземат удръжките, знаете ли колко им остава??? Чисто 500-600 лв. според стажа които имат! Ако се реформира всичко де що е в софия, ще има пари за всички, даже и ще останат. Но..за жалост това няма да се случи. Ако на тези хора от 500 лв. им направят заплатата 1000 дали ще започнат да спестяват нещо???? не, но ще си купят повече неща и така тези пари ще стигнат до повече хора из страната. Но акто са затворени само в Сф...останалата част на България ще д...... супата!

    Коментиран от #32

  • 25 121

    8 1 Отговор
    Той е млад и зелен. Но никога няма да забравя думите на един учен евреин комунист юрист да казва: извинявай... Може да имаше Диктатура по време на Социализма, но сега Х ще видите, в Бг ще настъпи голяма безработица И връщайки се назад по времето на Костов, Царя, когато цели семейства бяха изхвърляни на улицата без работа, си казах, позна, и вторият удар дойде, при децата им, идвайки си от големите градове на 24,25,26, и те никъде при тройната и герб не можеха да започнат работа, дори и бяха съгласни за каквато и да е, няма права, по зле и от диктатура, семейства без работа, децата им също, новите и те послушни. Евреина е бил комунист внедрен от години, а днес анти бил. Кукувиче гнездо. От Кен Киси.
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Asdfg

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Лореро на растежо и грабежо":

    Браво! 👍🤣
  • 29 hahaha

    5 0 Отговор
    ако не стигнат ще изтеглят нов заем
  • 30 Анонимен

    2 3 Отговор
    В провинцията са окей само хората на Борисов. В системата на Мвр. Но там не може, ако тати не е бил ченге от дс или донася ли нагоре по веригите и тук там някой бил той Директор, Инженер по живково. Всичко друго живее зле. Животът не се състои само да се наядеш, наспиш и пак ядене, спане, а има нужда да отиде извън града, добре стана за малцинствата. Отиват по света и турция. Западняци са милостиви и им подават на ромите, идват, отиват, коли, раждат 33 годишните, не мислят за утре, защото знаят, че социала ще им помогне и детските като им станат 1 000 лева и чакай да работят няйои от тях, с първо отделение завършено, но с претенции, че са млади и всичко от западсащ им е разрелено, но те не живеят сред тях, а ние българите, а има една българска пословица, с каквито се събереш, такъв ставаш и ти, вие. Но запада си гледа те да са добре, а на вуте българина нека му е зле. Ограбиха народа И днес го излъга сащ, че ще има реформи, промяна.
  • 31 Механик

    7 0 Отговор
    Какво противно Моше гледа от снимката.
    А убедете ме, че тоя е избран от българският народ!
  • 32 Варна

    4 0 Отговор

    До коментар #24 от "kvy":

    Е! - Радвам се, че мое да водим някакъв нормален диалог с Вас. Аз знам, какво се случва в страната и по подобие на Вас, съм изключително против за неравномерното разпределение на средства. - Въпросът е в това, че онези които произвеждат т.нар. принадена стойност са твърде малко а и бизнесът им не е с висока добавена стойност. Грубата сметка показва, че на 1 човек от частният сектор се падат да храни приблизително 3- ма души в страната от цялото 6 милионно население. Казано по- друг начин при 1,5 милиона души в частният сектор всичко останало до 6 милиона са на издръжка. А бизнесът ни не е и бизнес! - Търговското ни салдо е отрицателно и всяка година изтичат средно по 3-4 милиарда лева след като приспаднем сумата на износа. Като добавим дефицитите и дълговете на държавният апарат и в системите на общественият сектор надявам се разбирате, че картината е плачевна! - Трябва повече хора да работят в частният сектор защото иначе няма как да се получи! Имаме 2,5 милиона пенсионери и 1 милион на обществена издръжка като служители. Като добавим подрастващи, безработни, инвалиди и социално слаби... - Разбирате за какво говоря!

    Коментиран от #36

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Анонимен

    2 0 Отговор
    Варна, ние сме от другият край, но частника търси и предлага на някои примерно пазач, магазинер.. И знаеш кво ни казва, търся, за да не ги осигурявам. И всеки е съгласен, с някои изключение да даде 20 К или колкото им поискат, за да е на държавна сигурна заплата. Бизнесмен пари не дава. Дава ти на ден по 30,50 лева, без осигуровки, да му цепиш дърва, да му свършиш някоя работа и до там, нали ги виждам, от селата закупиха апетитни земи и издигнаха замъци, и всички братовчеди, роднини, събират се от малцинствата и си помагат. И си назначават техни хора, а другите, а сега се обръщат към българи за пазащ, магазинер, защото знаят, че няма да отидат, защото са болни, но да си направят думата, че уж загрижени за българи християни. И тая година българските мюсюлмани се пуснаха на Велик ден в Църквите, а християните у домовете повечето.

    Коментиран от #37

  • 35 Анонимен

    1 0 Отговор
    До герб бяха с Меркел и Турция българските депутати, а Днес ПП, ДБ и..... са с Америка, Турция, без Русия и Китай
  • 36 kvy

    2 0 Отговор

    До коментар #32 от "Варна":

    Така е, съгласен съм, че е така. И точно тук е ролята на държавата да регулира условията за бизнес. Всички да са с равни права и възможности. ДА подпомага определени сфери и да намира пазар. Но за жалост в България политиците мислят как само да усвоят едни пари и да уредят свойте авери. За жалост така са се уредили и окопали горе, че няма да допуснат някой да им развали рахатлъка!
  • 37 kvy

    2 0 Отговор

    До коментар #34 от "Анонимен":

    Точно тук е ролята на държавата. Да създаде задължи работодателите да създават адекватни условия на труд и заплащане. Топлата вода е открита отдавна, но нашите политици не искат да приложат тези неща, защото или те са работодатели и не им е угодно или работодателите заплащат нещо и ще секне кранчето!
  • 38 Анонимен

    1 0 Отговор
    Плащат им работодателите, за да мълчат политиците на власт. Разделяй и владей. Добре са в случая малцинствата. От 1989 все те са добре. Борисов поне не раздели пенсионерите. Даваше на всички един %. А ПП взема Асен Василев от средните доходи и дава на тия, които цял живот не са работили и на родителите им 3400 х 2,или 6800 лева пенсии ще получават техните приятели
  • 39 Анонимен

    1 0 Отговор
    Жив геноцид бе извършен след 1989... То в Бг не е и пазарна икономика, а крадлива и хората наистина биха се върнали към герб. С измама, един път ще излъжете, и на третият път стомничката ви за вода виж се счупила. Докато ни управляват САЩ, Турция, така ще е, а турция и тя е с Путин. Как е?!!?
  • 40 Гост

    3 0 Отговор
    Много нечистоплътна физиономия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове