Last news in Fakti

17 Май, 2022 15:31 2 473 18

Никола Янков: С хеликоптерни пари държавата субсидира най-заможните българи

  • никола янков-
  • криза-
  • мерки-
  • икономика

Точната формулировка в случая е антикризисни мерки, не антиинфлационни

Никола Янков: С хеликоптерни пари държавата субсидира най-заможните българи - 1
Снимка: БНР

"По-точната формулировка в случая е антикризисни мерки, не антиинфлационни, защото те са социални програми за подпомагане на доходите на населението. Те обаче са замислени като доста широки мерки без конкретна цел за конкретна група от нуждаещи се граждани. Субсидирайки стоки като бензин, дизел, парно, ние субсидираме хората с най-голямо потребление, които са по-заможните".

Това коментира пред БНР Никола Янков, основател и собственик на Експат Капитал, бивш зам.-министър на икономиката и на транспорта.

По думите му трябва да се концентрират парите на държавата само върху бедните хора, които и сега са на социални помощи:

"За да могат тези хора да усетят по джоба си няколко стотин лева помощи на месец, а не 20-30 лева, както ще се получи в момента, когато с хеликоптер раздава пари на всички, субсидирайки по този начин потреблението на най-заможните българи".

Никола Янков определи исканията на бизнеса като политически:

"Тази част от бизнеса, която в момента протестира и се опитва да извива ръцете на правителството, не е представената част от българския бизнес. Много голяма част от бизнеса няма нужда от помощ от държавата или е готов да се справя самостоятелно, като прехвърли разходите, които са се увеличили, в цената на своите стоки и услуги. Така се прави в една нормална пазарна икономика, включително и в Европа. Държавната помощ е забранена от ЕС, защото ние се конкурираме с техните стоки и услуги".

Той подчерта, че държавата може да помогне на бизнеса, като субсидира нови работни места, но "ние такива мерки не виждаме".

"Няма защо транспортните фирми да протестират. Това е в графа "политически протест", каза още Янков и уточни, че столичните превозвачи са общинска фирма и трябва да се обърнат към собственика - това е Столичната община.

Искането за дерогация на България от европейско ембарго на руския петрол е достойно за съжаление, смята той и подчерта, че не ги е чул ясно формулирани и аргументирани:

"България няма причина да иска дерогация. Може да се справи перфектно, ако "Нефтохим" внася нефт, който не е руски, и го преработва - това технически е възможно. Не е вярно това, което казват, че не може да се случи такова нещо. България може да внася 100% от течните горива, без да участва изобщо "Лукойл Нефтохим" като производител. Това няма да се усети от потребителите - нито ще се вдигнат цените, нито ще има дефицит".


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Красимир Петров

    22 6 Отговор
    Човекът е напълно прав
  • 2 радоев

    21 2 Отговор
    помага се само на този тъп бизнес, а за обикниовения човек нищо=държава на измекяри
  • 3 kvy

    10 6 Отговор
    Поредният и..... който твърди, че няма увеличение на цените и че няма да се увеличават. Аз на табелите в магазина ли да вярвам или на него?
  • 4 АнтиГост

    4 13 Отговор
    Аз съм благодарен на правителството, най-доброто до сега
    през прехода.
  • 5 Бивш левскар

    8 1 Отговор
    Папагал оскубан, явно живеем в различни държави. В нашата цените цените растат всяка седмица. При вас не се знае май.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Човек за реализации и др

    2 0 Отговор
    Човек който действа против себе си, това означава, че много сериозно му е повлияно от хора, които вероятно са лоши хора и измамници, които обичат да поробват цели народи!
    Те са истинската чума на света !
    Аз не съм добре заради тях !
  • 8 Миризлив пор

    14 1 Отговор
    Не го знам този по какво е специалист, но трябва да се подпомагат работещите хора! 30 години се подпомагат най-бедните и накрая беден на помощи взема колкото работещ, всеки вика "ми що да работя" и накрая имаме една голяма армия професионални безработни на помощи. Тези хора много добре знаят, че ако се хванат на работа ще вземат с 20-30 процента повече от колкото ако лежат! Работещите са съсипани от данъци просто отиват да работят на място където им се плаща т.е. на запад.
  • 9 MMM

    11 0 Отговор
    "..Бизнеса се справя като прехвърля увеличените разходи в цената на стоките.."?! Тоя къде се е образовал - във вестник "Стършел"? А покупателната способност на населението "има ли" някакво значение умнико? Къде ще си продава "бизнаса" стоките - в Дубай? Колкото за целевите групи, ние си я знаем "най целевата" - бай ШВЕД. Що пък да не им излеем пак рога на изобилието - те ще ни върнат по още 11 чавета които ща са "наша" отговорност за да са "целева" група. Въобще, тея "експерти" откъде ги влачите? От Али Баба.com?
  • 10 Фактъ

    7 4 Отговор
    Герберасрията се активира .
  • 11 Over the Green Horizon

    2 2 Отговор
    Лека Ви пръст другари... ,да идват нови циркаджииски избори ....
  • 12 U2U2U2

    8 3 Отговор
    Най–накрая, един човек да каже нещата, такива каквито са! Превозвачи–лапачи, бизнеси–лапачи, научени от крадливата герберска пасмина, която сега ги организира да протестират!

    Коментиран от #18

  • 13 Гай Турий

    3 1 Отговор
    Тоя хитър богаташ е добре да се покрие в хасиендата си и да млъкне. От богаташи натрупали пари от мъките на народа акъл не искаме.
  • 14 незнайко

    1 1 Отговор
    Правилно е казал. Помага се на МОНОПОЛИСТИТЕ ! Енергетиката , горивата и търговците на едро без значение в кой бранш са !!! Това се шепа хора с ОГРОМНО ВЛИЯНИЕ В ПРАВИТЕЛСТВОТО !!! Просто не можем да избягаме от КАПИТАЛИЗМА, който ни управлява под мотото на ДЕМОКРАЦИЯТА !!! ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ !!!
  • 15 Въпрос

    1 1 Отговор
    И как точно няма да се вдигнат цените на течни горива ,като идват реално пак от Русия ,но чрез прекупвачи ? Откъде ще дойдат ? От Норвегия ли? Дали ще са по-евтини точно от там ? Дълбоко се съмнявам.
  • 16 истината

    3 2 Отговор
    Държавата субсидира богати украинци с ултра скъпи джипове с наши пари.
  • 17 Прав е Янков

    1 1 Отговор
    Прав е Янков!
  • 18 и аз

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "U2U2U2":

    Постоянно го повтарям, че благодарение на тези, които грабеха държавата, тъпчеха офшорки, накупиха джипки и яхти, навдигата палати и хотели, поддържаха нисък стандарт на живот, чрез ниско заплащан на труда. И днес отново, ще се споснсорира същата охранена до уши корумпирана мафия. ДО КОГА?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове