Last news in Fakti

17 Май, 2022 18:36, обновена 17 Май, 2022 18:56 2 753 49

Кирил Петков и превозвачите се извиниха, но протест ще има

  • кирил петков-
  • превозвачи-
  • протест

Проблемите ще се обсъдят в работни групи

Кирил Петков и превозвачите се извиниха, но протест ще има - 1
Снимка: Фейсбук

Протест на превозвачите ще има в сряда от 9 до 17 часа. Той ще е мирен. Кирил Петков и превозвачите са се извинили са разменените остри реплики на предишната им среща.

Това стана ясно след днешните разговори в Министерски съвет.

Премиерът Кирил Петков и Магдалена Милтенова – представител на превозвачите, си стиснаха ръцете пред журналисти. Планираният протест за утре обаче остава. Причината е, че от правителството не са поели конкретни ангажименти в подкрепа на транспортния бранш.

Постижението днес е, че диалогът е възстановен. Това се случва, след като преди две седмици срещата между представителите на бранша и премиера в Министерски съвет бе прекратена преждевременно, след като Кирил Петков повиши тон. След това бе разпространен, вероятно от превозвачите, тайно направен аудио запис с гласа на премиера.

Представителите на транспортния бранш са поели ангажимент протестът утре да бъде мирен и да не пречи на гражданите. Няма да се влиза в центъра на София.

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството. Прекарахме три часа в конструктивен диалог с идеята да намерим решения, а не да се конфронтираме. Ако искаме България да просперира, диалогът трябва да бъде спазван от всички страни. Това заяви премиерът Кирил Петков след разговор с представители на транспортния бранш в опит да се намери решение за проблемите в сектора, ден преди обявения общонационален протест.

Министър-председателят съобщи, че са поети ангажименти от кабинета още тази седмица министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов да направи работна среща за детайлите по тол системата, а министърът на транспорта Николай Събев обяви, че ще е с отворени врати през цялото време за допълнителни срещи по всички други теми.

"Премахваме акциза на природния газ, втечнения нефтен газ и метана. За най-малките превозвачи вдигането на ДДС прага е 100 000 и ставката за природен газ, втечнен газ и метан ще е 9%. Имаме предложение за по-ниски цени от производителите на био добавката. Аз поех ангажимент, че ще върнем отговор, за да балансираме - хем да спазваме ангажимента си към Европа, хем да не фалират превозвачи", добави Петков.

От своя страна Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи, изрази задоволство от проведената среща, но добави, че протест утре ще има.

"Благодаря на г-н Петков, че поднесе извиненията си за това, че предишния път ни е посочил вратата. Ние също поднесохме своите извинения, за да възстановим диалога. Но протест утре ще има, защото няма никакви конкретни решения към днешна дата. Разговорите и работата на работните групи продължават. Протест утре ще има - започваме в 9 ч. Ще има протестни шествия", допълни тя.

Премиерът пък каза, че протестът ще бъде мирен и няма да затруднява гражданите.

"Утре е важен ден и за учебната програма, защото има матури", допълни той.

Припомняме, че първите разговори по поставените проблеми с високите цени на горивата и намеренията да се разшири тол системата, срещу което бранша се противопоставя се провалиха.

Превозвачите напуснаха срещата с Петков и министри, обидени от отношението към тях. Това провокира пореден протест, като за утре е насрочена нова национална акция с намерения за пътни блокади.

Исканията към правителството, депозирани още преди 2 месеца, са за отпадане на биодобавката от микса на горивата и намаляване на акциза с 50 процента за срок от половин година.

Исканията се определят като икономически, а не като политически. Според бранша тези мерки ще ограничат нарастването на инфлацията у нас.

Очаквайте подробности...


Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 44 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Делю Хайдутин

    45 6 Отговор
    От мирни протести полза няма.

    Коментиран от #15, #20

  • 2 В Киреча

    32 13 Отговор
    Лъже, няма причина да му се извиняват!? Тоя само, като го гледаш и ти иде да му се "извиниш"!
  • 3 Фактъ

    21 26 Отговор
    За какво им се извиняваш бе , Кириле ? Ама , те са на Боко платените глашатай . Бъди мъжкар и ги прати у лево .
  • 4 Дух на хан Аспарух

    2 7 Отговор
    България е цвете за мирисане!
    А нейният владетел също трябва да е цвете за мирисане !
    Щом като България има чужди владетели, значи това означава, че нещо не е наред!
    България трябва да има свой владетел и всичко да бъде наред!
    Смятам, че е редно вие да се запознаете с мен и да се разберем за бъдещето !
    Редно е всеки да си бъде на мястото в живота и да бъде ИСТИНСКИ щастлив!
    Да си параноиден шизофреник, това всъщност не е болест, а дарба!
    В 21 век е така !
    Нормално е!
  • 5 Иван1

    20 23 Отговор
    Гербаджиските боклуци ще ми протестират, и 2014 нафтата беше 3.20, при средна заплата 600лв, сега средната заплата е 1400, но ББ усеща, че отива на топло и прави всичко възможно! Цирей!

    Коментиран от #17

  • 6 айде

    14 16 Отговор
    като не могат да работят да фалират няма данъкоплатците да ги хрантутят цял живот
  • 7 Буден мъжага

    3 6 Отговор
    България трябва да стане велика!
    Редно е да има оправия в реалистически и позитивен вариант !
    Ако желаете ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ да бъде факт, издигнете ме да управлявам, но всичко трябва да ми е добре !
  • 8 Андро

    11 7 Отговор
    Аааа...можело. Лошото е, че Кирето се справя по трънския метод - проба - грешка. Няма опита на истински държавник и много му личи.
  • 9 Такааааа

    14 10 Отговор
    Кой на кого се извини? Защото само поведението на Кико баше безотговорно и нагло! И щом раболепничи пред американските си господари може да се държи по-почтенно пред тези които му поверваха и го избраха!!!
  • 10 Вуйчо

    10 8 Отговор
    Кирчо да каже,кой го накара да проверява,барабар с личната си асистентка Бориславова,хранителните лаборатории по границата с Турция.
  • 11 Гербер

    11 11 Отговор
    Жалката четиричленка си отива. На нови избори пак ще си изберем Бойко. По време на световни кризи да ни управлява най компетентният а не тези аджамий. Протести до дупка.

    Коментиран от #25, #39

  • 12 А така Кики

    8 7 Отговор
    Мотай ги още малко и наесен с откраднатите парички с 200 в Канада.
  • 13 Бай Георги

    11 3 Отговор
    Уважавам превозвачите,но всеки трябва да си плаща и горивото и тол таксите.Никакви извинения,ще си пълнят по малко гушките.
  • 14 Ели

    10 8 Отговор
    Който си позволява да критикува правителството на ПП да се определя като гербаджия, бойковист, путлерист и обществен враг. А протестите ще ги чисти Рашков.

    Коментиран от #49

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Реалист

    3 1 Отговор
    Защо някои хора искат аз да не живея твърде дълго?
    Те за БОГ ли се смятат ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Ос ТАВКА

    6 4 Отговор
    Вие сте вредни за България, изключително вредни. Унищожавате Левът, вкарвате ни в евро БЕЗ НУЖДА, защото сме в МВФ и МБ. Редица финансови световни икономисти ви го казаха. Предстои втора шокова ТЕРАПИЯ с еврото, затова махате таван на пенсии, уреждате си депутатите пред пенсия. Вдигате пенсии без принос към държавата, облагаем максимум само 3000 лева. На Запад има прогресивен данък, също и в Канада и САЩ. Инфлация 35% само храни.Тази зима ще видим цени на парно, ток. Ток СТО ПРОЦЕНТА-преноси ,разпределения-безобразно вдигане. Вода 4.60 кубик, или само СТО лева за вода за 3-ма човека. Вие нормални ли сте, а загубите отделно са СТО ПРОЦЕНТА, които ги плаща потребителят. Същото е с парното. Не отменихте техническите паспорти, или да вземете поетапно мерки да не се струпва всичко изведнъж.Бързате да продадете България и за нищо друго не ви пука. Няма контрол над спекулата. Здравеопазване. Образование. Сива икономика. Краят е като Гърция-тотален фалит. ОС ТАВКА на ДБ, ПП, ИТН, ДПС, БСП-вие сте вредни за България. Същите като Костов, Пръмова, Борисов, Царя.

    Коментиран от #27, #40

  • 19 Ххаа

    14 4 Отговор

    До коментар #15 от "Фен":

    Танкери с газ от US НЯМА ДА ИМА. ОЩЕ ЕДНА ЛЪЖА. ЕС Е НАРЕДИЛ НА КИКИ ДА ПЛАЩА В РУБЛИ. ТУК ЩО ЛИ НИЩО НЕ СЕ ПИШЕ?

    Коментиран от #32, #46

  • 20 кой протестира

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Делю Хайдутин":

    И аз това си мислих. Дай да отворим по една превозваческа фирма да сЪ превозваме сЪми, и щЪ искаме помощи от държавата, защото да я прецакаме. Пък и отново няма да сме на печалба. На някой сигурно ѝм е познато. Проблемът е друг. КОЙ изгони хората от държавата, за да няма капиталов оборот в държавата и парите да се въртят, и да има и за доставчиците на услуги, без значение, какви са. Само и само да остават на власт. Кой наду балона с имотите, с непоносимо високи цени на жилищата. КОЙ ограбва труда на работещите, и инвестира в стотици имоти и палати, които не ползват, докато профсъзите си чешат кривите краставици. Да и европата е замесена, защото имат полза да поддържат корупцията и корумпираните от КОЙ, за да бягат хората към техните икономики. Но това от КОЙ нямат морала и умствените възможности да го отчетат. Всичко е обвързано. Така, че протестарите да ходят да протестират пред палатите и хотелите на КОЙ.
  • 21 нснс

    2 0 Отговор
    от играчка да върви на плачка
  • 22 Цялата руска агентура във

    2 3 Отговор
    всички сфери на обществения живот у нас бе активирана преди няколко седмици. Кодовият сигнал бе спирането на руския газ. Превозвачи, таксиджии, стопански организации и др. са рожба на русските и български служби. Как според вас се лекуват тези метастази ? Резачка "Щил" и наред !
  • 23 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    Това е текст който е на “сайта” на Чешкото Министерство на Външните Работи, под заглавието:
    Чешкият външен министър: “Украйна трябва да спечели войната и да стигне до Европа”
    17.05.2022 / 14: 57 Актуализация: 17.05.2022 / 15: 43
    Министърът на външните работи Ян Липавски в интервю за естонския ежедневник Ести Пä Евалех.
    Ян Липавски обещава, че по време на председателството на ЕС Чешката република ще се съсредоточи върху подпомагането на Украйна да се присъедини към ЕС. В средата на лятото, след Франция, Чешката република ще поеме председателството на Европейския съюз. Чешкият външен министър Ян Липавски, който говори на конференцията "Ленарт Мери" в Талин този уикенд, призна пред Ести П .ä, че желанието на Украйна бързо да стане страна кандидатка за ЕС предизвиква "някои дискусии" сред държавите-членки. Въпреки това се планира усилията на Украйна да останат на дневен ред в Прага по всяко време.
    Говорейки за войната, външният министър Липавски беше решителен: Путин не трябва да спечели войната, нито да може да поеме контрола над украинския народ. Въпреки че Липавски казва, че е трудно да се предскаже как ще свърши войната, той силно вярва, че Украйна ще оцелее. "Особено съм благодарен на Естония и естонците за начина, по който подкрепяте Украйна", каза той. "Не става въпрос само за солидарност, но и за това, че естонците разбират какво означава да се изправиш срещу режима в Москва. Руснаците обикновено разбират само от сила. Искам Украйна да установи с
  • 24 номер2

    2 5 Отговор
    Казваш на превозвачите, ако излезете на протест ще стреляме срещу вас! Да гръмнат 10-20 и точка! На всеки трябва да е ясно, че това са провокации на ГЕРБ!
    Все още никой от крадците-гербаджии не е в затвора!
  • 25 нееееее

    2 4 Отговор

    До коментар #11 от "Гербер":

    ПРЕГЛАДНЯЛ ГЕРБЕР ОСТАВКА СЪНУВА!
  • 26 📌🇧🇬

    0 0 Отговор
    2. Чешкият външен министър: Украйна трябва да спечели войната и да стигне до Европа
    17.05.2022 / 14: 57 Актуализация: 17.05.2022 / 15: 43

    “ Руснаците обикновено разбират само от сила. Искам Украйна да установи страната си в международно признатите си граници и тази война да приключи възможно най-скоро. "
    Според Липавски най-важното сега е да се гарантира, че военната помощ за Украйна продължава. "В момента нашата помощ е достатъчна, за да успее Украйна в Харков и да забави напредването на Русия в Донбас", каза той. "Трябва да сме готови за дълъг конфликт. Винаги има неща, които все още могат да бъдат направени. Като се има предвид значителният пакет от финансова помощ, който очаква одобрение от САЩ, и приносът на ЕС за предоставянето на военна помощ, сигурен съм, че правим възможно най-много." Ще има дълги дискусии. По-големият акцент върху Украйна и европейските стремежи на Украйна е ключова тема на чешкото председателство. "Председателството може да повлияе на някои аспекти от работата на ЕС", каза министърът. "Възнамерявам да поставя по-голям акцент върху Украйна, особено върху това как Украйна може да стане пълноправна част от Европа. Не говоря само за ЕС, говоря за стремежите на Украйна да стигне до Европа." Липавски каза че не е тайна, че вероятно ще има дълги дискусии по този въпрос, но е обещано от Прага да го прокара, когато е възможно. "Това е дълъг процес и трябва да се връщаме към него редовно", каза министърът. Той възнамерява да обсъди в
  • 27 нееееее

    1 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ос ТАВКА":

    ЩЕ Я ВИДИШ САМО ПРЕЗ КРИВ МАКАРОН!!
  • 28 📌🇧🇬

    0 1 Отговор
    3. Чешкият външен министър: Украйна трябва да спечели войната и да стигне до Европа
    17.05.2022 / 14: 57 Актуализация: 17.05.2022 / 15: 43

    “Това е дълъг процес и трябва да се връщаме към него редовно", каза министърът. Той възнамерява да обсъди въпроса на конференция в Прага през есента. "Напредъкът по всички политически въпроси зависи от всички 27 държави-членки на ЕС и от това, за което те могат да се споразумеят."
    Въпросът за доставките на чешки петрол е решен. Европейският съюз все още обсъжда въпроса за руското петролно ембарго, което според първоначалното предложение на Европейската комисия трябваше да влезе в сила постепенно до края на годината. Въпреки това, опозицията на унгарския автократичен премиер Виктор Орбан все още не е преодоляна. Тъй като налагането на санкции изисква единодушно решение, Орбан може да търгува с него. Веднага след въвеждането на плана за санкции имаше индикации от Чехия, че може да имат проблеми с петролното ембарго. Чешката република е страна без морска граница, където е по-трудно да се заменят доставките на петрол по тръбопроводи. Сега Липавски каза на Ести Пä, че въпросът е решен и Прага подкрепя петролното ембарго.
    “Не беше трудно, просто трябва да решим настоящия недостатък на нашата система: няма достатъчно капацитет в основната тръбопроводна връзка", каза той. "След като това бъде решено, ние ще бъдем напълно оборудвани от други източници."Според съобщения в чуждестранни медии комисията е обещала на Чешката ре
  • 29 Asdfg

    6 2 Отговор
    Никакво извинение за Киро-тъпиро-дебило-лъжецо-кривата уста! Веднага оставка! Протести и блокади!

    Коментиран от #34

  • 30 Бай градски

    2 1 Отговор

    До коментар #17 от "Марш":

    Абонамента ви за СЦЗ вече е утроен!!!
  • 31 📌🇧🇬

    0 2 Отговор
    Чешкият външен министър: Украйна трябва да спечели войната и да стигне до Европа
    17.05.2022 / 14: 57 Актуализация: 17.05.2022 / 15: 43

    “Според съобщения в чуждестранни медии комисията е обещала на Чешката република освобождаване от ембаргото до юни 2024 г.“
  • 32 даааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Ххаа":

    ЕС да не фурнаджийска лопата като тебе
  • 33 КПКОНПИ-ново начало

    1 0 Отговор
    В момента трябва да се отнеме престъпния капитал на тази задкулисна мафия на прехода и от преди това. Неимуниемо това, ще доведе до сътресение в държавата. Но да не се плашите. Нормално е този престъпен капитал да се опитва да се спаси и възпроизведе. Вече веднъж го направи през 89-та с помощта на европа. Но този път това не трябва да се получи. Заслужават съдебни присъди от независим от мутрите съд. Ще разберете, кои партии се съпротивляват срещу това от самите ѝм действия, които ще бъдат рушащи и хаотични, само и само да продължат да си карат с 200.
  • 34 Gogo

    3 0 Отговор

    До коментар #29 от "Asdfg":

    А БРЕ ВИЕ НЕ РАЗБРАХТЕ ЛИ ,ЧЕ ВЛАСТ НЕ САМО НЯМА ДА ВИДИТЕ,НО НЯМА И ДА ПОМИРИШЕТЕ!!
  • 35 Глупости

    7 0 Отговор
    Природен газ и метан са едно и също. И те НЯМАТ акциз, имат само ДДС. Някой или лъже или е страшно некомпетентен.

    Коментиран от #37

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 разсмя ме

    1 1 Отговор

    До коментар #35 от "Глупости":

    Взе ми думите от устата. Ама логореята и куролацията не прощава.
  • 38 До кога

    2 1 Отговор
    Лъжи и комисии...
  • 39 даааааа

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Гербер":

    Е как така ще го избирате? Той толкова много се изложи. Не успя за 12 г. да направи това, което Путин направи за 3 месеца!
  • 40 даааааа

    3 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ос ТАВКА":

    Споко Не се пъни толкова. ЩЕ ОСТАНАТ!
  • 41 Хи хи

    1 2 Отговор
    Тоя стрижок , много настръхнал бе , що тъй ????? Кирчо отиваш при БАЙ СТАВРИ !!!!!!!!! Измамник на века си !!!!!
  • 42 Байков

    2 6 Отговор
    Големият проблем на ГЕРБ-ДПС е, че ПП не крадат. А оттам и имат повече и за по-високи пенсии и съответно за доверието на 2 000 000 пенсионери... Това мира не им дава на мафията ГЕРБ-ДПС!
  • 43 Liquefied natural gas

    1 1 Отговор
    В Русия има много газ, евтина! Купувайте и да горим на воля! Аз цял живот карам на газ и досега не ме е спирал руснак да ми иска нещо задето карам с газта им. Не се чувствал зависим!
  • 44 Харвардския

    3 1 Отговор
    Цървул лъжлив оставка продажник
  • 45 Охххх

    3 0 Отговор
    Дебелата герберска подлога пак преметна Кирчо.Този сладур е много наивен,затова го прецакват отвсякъде.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Без коментар

    2 0 Отговор
    Кичо бе, той се го знае, английскияТ, (Телевизионен Театър " Пленяването на Венера"), 1979г., направо научен труд в КОлтурата днес


    +1 -0
    2022-05-17 22:14:36
    ь (нерегистриран)
    Не беше ли "Събличането на Венера", помня го, дълги години се бъзикахме с лафовете там, "кичо , мама...", "кичо, глей си английскияТ...", " кичо лайк мъни..", "кичо, кой ти купи жабата...", " не, не един непознат чичко ми купи жабата, мама, мама ми я купи.." и т.н.
  • 48 Кирчо

    0 0 Отговор
    Мдааа превозвачите са му Казали Прости ООО Киро
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове