Last news in Fakti

17 Май, 2022 20:52 2 384 40

Живодар Терзиев: Рафинерията в Бургас може да работи не само с руски петрол, но трябва период на адаптация

  • живодар терзиев-
  • рафинерия-
  • бургас-
  • нефтохим

Пропан-бутанът дава около 100 млн. лв. на година приходи от акциз

Живодар Терзиев: Рафинерията в Бургас може да работи не само с руски петрол, но трябва период на адаптация - 1
Снимка: БГНЕС

"Европейската директива е много ясна за възобновяемите източници в транспорта, ние и сега леко изоставаме - под 10% сме глобално във възобновяемите източници в транспорта. Намирането на по-евтин ресурс, без да премахваме био добавката, е добър подход".

Това заяви пред БНР Живодар Терзиев от Българската петролна и газова асоциация, коментирайки правителствената мярка за намаляване на цената на био добавката за юли, август и септември 2022 г.

По думите му премахването на акцизи и данъци от компонентите на ценообразуването на горивата автоматично води до намаляване на цената:

"Това е добра новина. ... Около 25-26 стотинки ще е понижението на цената на пропан-бутана, което от 1,60 лв. ще ни доведе до цена около 1,35 лв.".

Живодар Терзиев подчерта, че пропан-бутанът дава около 100 млн. лв. на година приходи от акциз:

"Ако акцизът бъде премахнат от средата на годината, автоматично изчезват 50 млн. лева от приходите на Агенция "Митници", които влизат в бюджета на държавата".

Рафинерията в Бургас може да работи не само с руски петрол, заяви Терзиев и обясни, че това изисква период на адаптация:

"Независимо дали сме в дерогация, ние трябва да започнем незабавно този преход и да се определи откъде ще идва ресурсът на не руски нефт. ... А и резултатът не е толкова гарантиран - както ценово, така и технологично".


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Наблюдател 1

    0 10 Отговор
    Много слабо ме интересува пропан-бутана.
  • 2 Адаптация

    22 8 Отговор
    За чий. Да пълним гушите на мултинационални Англосаксонски Компании. Защо, Защо??? Гледайте Орбан и се учете. Строи АЕЦове. Подписа дългосрочни договори газ с Русия. Изплати заемите на Унгария 2016 г. Изгони НПО-та и Соросо. Унгария го боготвори. Вие какво правите за 30г. 30 милиарда от еврото ще свършат. Ако не се инвестират пряко в БГ икономика и наука. Пълним бюджетите на чужди държави. А хлябът и ножът са в евтините суровини, това е Алфата и Омегата във всяка една ИКОНОМИКА. СЕБЕСТОЙНОСТ, КОНКУРЕТНОСТ, формиране на цена, висока добавена стойност. ОСТАВКА. Докарайте и шистовия газ, съвсем да съсипете България.

    Коментиран от #4

  • 3 Здравко Димитров и общината на Пловдив

    11 0 Отговор
    Са освоили средцва нат 30 милиона държавни пари на българина отпуснати за строенето на стадиона колежа но нищо не се работи и са изхарчени по стадиона само 1/3 от парите оставка и затвор но нали е от ГЕРБ и гешев не пипа там със инсинератора също
  • 4 Наблюдател 1

    8 16 Отговор

    До коментар #2 от "Адаптация":

    Отивай при Орбан.

    Коментиран от #11, #23

  • 5 Нане

    4 3 Отговор
    например ирански петрол хахахахахаха имириканците ша подскочат хахахахахаха
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Филанкишията

    6 4 Отговор
    Е, да де! За това иде реч - адаптация! Около година-две и милиони инвестиция......... ахахаххахахха

    Коментиран от #24

  • 8 Разбира се, че може

    9 12 Отговор
    Никакво преустройство и адаптация не е необходимо рафинерията е работила вече с не руски нефт.Назад във времето успешно е преработван само либийски и иракски нефт, но в момента руското ръководство на рафинерията манипулира, че руския нефт е задължителен поради политически причини спуснати от Москва. В момента като се работи с руски петрол се плаща цената като за брент и така се гарантира огромна печалба за Русия а всички плащаме скъпи горива въпреки, че цената на руския петрол се срива поради липса на неговото търсене . Преминаването към не руски петрол няма да вдигне цените, но ще лиши Русия от печалби и затова е целия вой на руското ръководство на рафинерията.Нашите политици обаче лобират за руските интереси и искат да се продължи да се използва руски петрол което веднага навежда на мисълта дали част от огромните руски печалби не се връщат към управляващите като комисионна.

    Коментиран от #18

  • 9 Анонимен

    6 2 Отговор
    Революция в енергията ще стане когато се допусне свободно засяване на коноп ! Преди стотина години са го забранили вСАЩ а после навсякъде уж че е опият но не е заради това а заради петрола защото е конкурентен на петрола! Първите дизелови автомобили са работили с конопено масло
  • 10 Рошко

    6 2 Отговор
    А къде е ддс-то. На лукойл че не можахме да разберем имаше там една две статии че работи без печалба и толкоз, нещо по въпроса. Или Костов или доганя въ е страх да питате те ша знаят най добре
  • 11 Брендилия

    9 4 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател 1":

    Не е необходимо. Унгарските българи са по-напред от украинските българи. Сещаш ли се ?

    Коментиран от #19

  • 12 Таки Брашнаров

    6 7 Отговор
    Абе аз говорих с 10 човека които бачкат в рафинерията всички викат че няма нужда от адаптация и направо може да бачка и че така или иначе преработват различни видове нефт .... ама щом казват адаптация 2 години добре ...
  • 13 asd

    11 3 Отговор
    Отстраняват ръководството и управлението на рафинерията се поема от държавата.
    Росенец се национализира и им се дават някакво "обезщетение" от 3 и дваесе.
    Всичките складове и тръбопроводи съща биват поставени под пряко държавно управление.

    "В понеделник германското правителство заяви, че въвежда външно управление в Gazprom Germania, германското дъщерно дружество на руския Газпром, което е форма на частична национализация."

    След като бъдат осъдени за неправомерните си изменения в контракта с Булгаргаз даже може да се национализира Нефтохим. Да задържат "обезщетението".

    Коментиран от #36

  • 14 Ти не знаеш

    7 3 Отговор
    Живодере ама рафинерията може да работи и с оборска тор.
  • 15 Българин

    8 5 Отговор
    Това са абсолютни лъжи! Има публикувани данни, че през 1991 година рафинерия та е работила с една 8%руски петрол и с огромни количества от Судан, Саудитска Арабия, Иран, САЩ и Либия!
  • 16 Добро момче

    1 2 Отговор
    Драги хора може ли да ми уредите живота, за да стана човек?
  • 17 asd

    6 9 Отговор
    "Всичко в Русия е гвна, освен пикнята."
  • 18 Анонимен

    9 3 Отговор

    До коментар #8 от "Разбира се, че може":

    Донякъде си прав но всеки нефт има определени фракции които горе долу са стандартизирани и предварително се знае колко нафта бензин ще излезе Проблема е пренастроиването на производството.за работа с различен нефт . Не съм запознат с детайли но ако за всеки различен нефт от руския трябва да се сменят катализаторите за крекинг и реформинг те въобще не са евтини а и отнема време за смяна.ксто през това време не трябва и да работят!!! Неслучайно в краварника са полудели че ако Русия спре нефта за САЩ още по скъпо ще стане горивото там защото много дестилерии ползват руски петрол или някаква смес !

    Коментиран от #27, #28

  • 19 Наблюдател 1

    2 2 Отговор

    До коментар #11 от "Брендилия":

    Не, не се сещам, при все, че пра-прабаба ми е унгарка.

    Коментиран от #34

  • 20 asd

    3 2 Отговор
    Газопроводът Баку-Супса е реновиран тръбопровод от съветската епоха с дължина 830 км. Първоначалният транспортен капацитет беше приблизително 115 000 bpd, който беше разширен до 220 000 bpd.
  • 21 Натюрморт

    3 0 Отговор
    Този не стига, че живи ни дере, но и ще изтече от чешмата. Явно е част от КОЙ.
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Цени искам

    8 1 Отговор

    До коментар #4 от "Наблюдател 1":

    Дай ми конкретни цифри? Емоционални излияния не ме касаят, нито лобисти. Интересува ме България и Българският Народ. Дай цифри? Страх ли те е? Има защо. За пореден път продавате българите! Какво правим с Австрия, дългосрочни договори, и в Австрия ли ще ме пратиш? Какво правим със САЩ, за април нефт повишаване с 41% купени от Русия? И в САЩ ли ще ни пратиш. В Италия протестите, и в Италия ще ни пратиш? В Германия бизнесът и купуване на руски Газ, и в Германия ли ще ни пратиш. Много пращаш? Нещо пречим ли? На лобистите и далаверите? А? Ами реверсите, А? Много сте "смели" за сметка на БЪЛГАРСКИЯТ НАРОД.
  • 24 Име

    2 3 Отговор

    До коментар #7 от "Филанкишията":

    Може НА ДУМИ А на практика какво ще се случи???Пратихте ли специалисти да пробват
    Ние се наслушахме Може и Ще
  • 25 шейх хуйбай

    3 1 Отговор
    стига с тия глупави брътвежи
  • 26 Стамат

    1 1 Отговор
    А кой е живодар, и какъв капацитет е?
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Разбира се, че може

    3 7 Отговор

    До коментар #18 от "Анонимен":

    Първо руския нефт отдавано не се купува от САЩ те бяха първите още в началото на войната спряха неговия внос. Сената се дига само заради по-голямото търсене на не руски петрол отколкото се предлага в момента на пазара. На петролно добивната индустрия и трябва време да увеличи добивите това не лесен процес особено когато не бил планиран от рано. Тук наистина трябва технологично време от поне 6-12 месеца. Смяната на петрола с друг ако той е бил вече използван някога от дадена рафинерия е напълно рутинен технологичен процес които не отнема месеци, а при добра организация буквално часове. Ако се прави преход към нов тип нефт, който никога не бил използван от дадена рафинерия тогава нещата не са толкова лесни и си е необходимо време, а и даже и технологични изпитания. Никой не казва, че нефта трябва да се сменя непременно с такъв който никога не бил преработван до сега, че да се говори за такъв период за адаптация. Именно в това е манипулацията която се използва удобно.
  • 29 TNT

    2 6 Отговор
    Много ми е смешно, когато започнете да пишете за щатите от диваните в панелките, а сте ги виждали само на снимка. САЩ преработва нефт само от Венецуела /не случайно любимата им схема е петрол срещу храни карат им танкера, а те могат да им дадат 1 хляб/ мятат им центове, а получават тежък нефт, който е най-качествения, затова литър бензин е $1.10. Понеже ще скочите за Калифорния и Орегон там е по-скъп, защото са вегани-еколози и го облагат с по-големи такси, в Тексас може да го намериш и на 80 цента ако не те мързи да потърсиш. globalpetrolprices com /USA/gasolineprices/

    Коментиран от #40

  • 30 българина

    5 2 Отговор
    чакам какво ще каже собственика на рафинерията не някой друг!
  • 31 Дух на хан Аспарух

    2 2 Отговор
    Драги хора много ви моля осъзнайте че България трябва да стане царство в името на лъвовете !
    Трябва реалистична оправия и т.н. !
  • 32 Събрали се тука либералчетата

    8 3 Отговор
    и дрънкат глупости. Кой ще ви доставя нефта михлюзи? По едно 80 хилядниче на 5 дена, всеки 5 дена, години наред. А кво ще стане ако ердоган или времето затворят проливите? Или пък някой заседне в суец. На другия пък му казвали работещи, а казаха ли ти какво се случи като работи с друг нефт? Че инсталациите се задръстиха за седмица и последва няколко месеца ремонт. Двете години адаптация означават нови инсталации, кой ще ги плаща? А катализатори кой ще ви доставя? А технологиите кой ще ви ги даде безплатно.... Кажи им либералчета демократчета и не ги обиждай повече.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Брендилия

    3 0 Отговор

    До коментар #19 от "Наблюдател 1":

    Цар Иван Асен II става зет на крал Андраш II по-малката му дъщеря царица Ана. И история ли не си учил ? Това поне не беше спестено в учебниците, за разлика от много друга информация за българите.

    Коментиран от #37

  • 35 Tito

    5 2 Отговор
    Смешници и всезнайковци ама кажи бе умнико колко време е тази адаптация месец два три година две години.
  • 36 Да дааа

    4 3 Отговор

    До коментар #13 от "asd":

    Може но на каква цена такива експерти трябва да се натирят и никога повече в Бъгария
  • 37 Наблюдател 1

    0 0 Отговор

    До коментар #34 от "Брендилия":

    И какво?
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Валери

    1 1 Отговор
    На тоя що му пишат името непрекъснато неправилно ? Той е Живодер а не живодар. Направо живи ни одра с тия цени и надценки на горивата .
  • 40 Ли Си Цин

    1 0 Отговор

    До коментар #29 от "TNT":

    Венецуела е под санкции от щатите ако не знаеш
    Сега се кланят на Мадуро ама и той като шейховете ги отсвири
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове