17 Май, 2022 21:52 22 997 51

Червен картон от Асен Василев: Няма окончателно решение как ще се вдигнат пенсиите

  • асен василев-
  • пенсии-
  • криза-
  • инфлация

Пакетът от антикризисни мерки и предлаганите промени за увеличението на пенсиите не са съгласувани със социалните партньори

Червен картон от Асен Василев: Няма окончателно решение как ще се вдигнат пенсиите - 1
Снимка: бТВ

Пакетът от антикризисни мерки и предлаганите промени за увеличението на пенсиите не са съгласувани със социалните партньори. Работодатели и синдикати се възмутиха срещу това по време на тристранката във вторник, пише "24 часа".

Мерките и предложенията за промени в пенсиите не са консултирани с нас, Надзорния съвет на Националния осигурителен институт също не е запознат с разчетите, каза Ася Гонева от КНСБ.

Всяка грешка в пенсионната система има огромна цена. Не бива да се казва нищо предварително, защото виждате какво недоволство имаше през януари от хиляди пенсионери, като част от тях бяха възмутени и от липсата на 25 стотинки, предупреди Григор Димитров от БСК. И призова преди да се говори по темата, да се направят много добре сметките и социалните партньори да се обединят. В противен случай ще е авантюризъм с тежки последствия, каза още той.

Министерството на финансите не е казало една дума по темата, кажем ли едно число - то остава завинаги, обясни вицепремиерът Асен Василев.

Той обясни, че експерти от министерството на финансите и от НОИ са подготвили няколко варианта с пълни разчети, а до петък е нямало какво и да се съобщи. Причината е, че всяка партия е имала своите предложения, които били 10 страници.

Влязохме в големи приключения, но в петък започнахме да оформяме някакъв пакет, който е смислен. До вчера успявах да удържам от коментари нашата група да не прави глупости, но после се отвори вратата. Съгласен съм с вас, че всякакво говорене от правителството е огромна грешка, каза още пред социалните партньори Асен Василев.

Всичко, което се изговаря в общественото пространство, остава като наследство. Не говорим, че ще правим реформа, а че ще се опитаме да въведем някаква справедливост. Във всичките ми изказвания обяснявам, че това са варианти, обясни вицепремиерът и министър на финансите.

Тази вечер коалиционен съвет отново ще прегледа предложенията за пакет от мерки и се очаква да се вземат окончателни решения.

В понеделник от "Продължаваме промяната" представи част от своя пакет от 14 мерки за 2 млрд. лв. Както бе анонсирано от политици от управляващата коалиция, минималната пенсия ще се вдигне от 370 на 450 лв., таванът ще стане 3400 лв.

Като втора стъпка от 1 октомври се обмисля и преизчисляване на пенсиите, така че да се намали ножицата между стари и новоотпуснати. Това ще стане през осигурителния доход за миналата година.

За работещите родители ще се увеличи данъчното облекчение - от сегашните 450 лв. на дете приспадането ще се увеличи на 600 лв. Съответно за две деца на родителите ще се приспадат 1200 лв. от облагаемия доход за годината. Идеята е това да може да се ползва на тримесечие.

Предвижда се държавата да поеме поскъпването на газа не само за бизнеса, а и за битовите потребители. Сред мерките влиза и вече анонсираното финансово компенсиране на крайните потребители на горива, като лимитът е до 50 л на месец. За точната сума обаче все още се обмислят различни варианти.

ДДС на парното за потребителите на топлофикация да бъде намалено от 20% на 9% от 1 юли, е друго от предложенията на ПП. В помощ на бизнеса прагът за регистрация по ДДС ще бъде увеличен на 100 хил. лв. и така ще стане един от най-високите в ЕС.


Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Грульо

    125 20 Отговор
    "Червен картон от Асен Василев: Няма окончателно решение как ще се вдигнат пенсиите"

    Време е Кокора да получи един голем народен червен картон.
  • 2 ПЛАНИРАНО.

    99 17 Отговор
    Е че още 500 хиляди пенсионера да умрат. .глад. .студ. .лоша храна ☺...12 години с Бойко преизпълниха плана. .умряха 700 хиляди. .

    Коментиран от #10

  • 3 КРОКОДИЛА

    87 20 Отговор
    БОГ ДА ГО ПРОСТИ АСЕНЧА ВАСИЛЕВА .................ДОЙДЕ МУ КРАЯ ..........................................................
  • 4 Я Я Я Я ДА

    62 15 Отговор
    ТАКА УНАКА ТАКА УНАКА - ЩЕ ВДИГАМЕ ЦЕНИТЕ - ТАКА УНАКА ...................................БОГ ДА ГО ПРОСТИ АСЕНКАТА ВАСИЛЕВ / РОМЧЕТО УСИНОВЕНО ГТ БЕЗДЕТНИ ХОРА ....................................
  • 5 23456

    92 1 Отговор
    Ееееииии тия пенсии са трън в очите на всички управляващи.Няма дордисване.
  • 6 бобо

    112 14 Отговор
    Абсолютно некадърна власт, нямат никаква комуникация, нищо не са се разбрали, но от няколко дни върви спекулация относно увеличаване на пенсиите и подигравка с възрастните хора! това е позорно поведение на управляващите!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Курнелия

    83 6 Отговор
    Пари за пенсионери само преди избори
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 7927

    53 12 Отговор

    До коментар #2 от "ПЛАНИРАНО.":

    Борисов го няма в управлението повече от година.
    Стига с тая опорка.
    Виж накъде ни водят

    Иначе и аз искам да разбера какво има примерно в оня телефон където го търси ББ.
  • 11 Сандо

    42 3 Отговор
    Ами докато го вземете товатежко и трудно решение,защо не ги намалите?
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Тракиец🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇮🇹

    27 35 Отговор
    Те имат защита от кому-нягите като по про-сти понеже ги акумилират и лъжат с миналото и че ще им го предоставят а те болшевиките еврейски се лъжат и така поддържат ОРГАНИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ ЗАЕДНО С ТУРЦИТЕ ОТ ДПС И ЦИ-га-ни-те . Играят си на идеологии като плюят по някакъв фантастичен фашозъм който бай дъ уей никога не е съществувал някъде извън Италия но това кво значение има за дървената тъ-па кратуна червена . Плюят по Хитлер без да се замислят че той е наш брат съюзник другар и ни е подарил ДВЕ ТЕРИТОРИИ КОЛКОТО БЪЛГАРИЯ НА ТЕПСИЯ. Ама това кво значение има - той е лош ама грам не знаят за него нищо или за НАЦИОНАЛСОЦИАЛИЗМА. Ама това отново няма никакво значение. Дали ще се оправим някога ? НЕ НЯМА! С ТАКЪВ ТЪ-П ПРО-СТАШКИ НАРОД НЯМА ДА СЕ ОПРАВИМ . ЧАЛГАТА И ЦИ-ГА-НИЗА-ЦИЯТА БЛАГОДАРЕНИЕ НА КОМУНИСТИТЕ ВЕЧЕ Е ОБХВАНАЛА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ КАТО ТУМОР. А от ЕС ги бранят с живота си . Няма връщане назад , България е унищожена . Благодарение на 9 май 1944 … това е края на БЪЛГАРИЯ И БЪЛГАРСКАТА НАЦИЯ . Ор-ките на БКП - ПРОКЛЕТИ ДА СТЕ ВО ВЕК И ВЕКОВ

    Коментиран от #15

  • 14 Asdfg

    64 12 Отговор
    🤦‍♂️ Тези наистина са големи лъжци!!! Мошеници! Веднага оставка! Протести и блокади!
  • 15 Абе умник,

    34 14 Отговор

    До коментар #13 от "Тракиец🇧🇬🇮🇷🇩🇪🇺🇦🇯🇵🇮🇹":

    Тебе да не са те пуснали от един по особен диспансер като безнадежден случай?

    Коментиран от #16

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Aлфа Bълкът

    70 7 Отговор
    Този таван от 3400лв кой ще го взима? Само баш комунягите ще взимат тавана и бивши депутати.

    Коментиран от #23, #25

  • 18 Селяк

    61 5 Отговор
    Е да де, от както сте на власт всичко е само предложения… няма какво повече да се каже! Пенсионерите ще пият и те една студена вода, може и хладка!

    Коментиран от #22

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Киро Решението

    49 10 Отговор
    Тия мухоморки, откакто са дошли на власт, едно предложение направиха, което се отнася поне за част от българският народ, и не могат да постигнат съгласие.
    А иначе ококореният е прав за едно нещо - "кажем ли едно число - то остава завинаги"
    Малко нулите бъркат след числото и знаците плюс/минус пред него. Пълен цирк.
  • 22 Пенсионер

    33 4 Отговор

    До коментар #18 от "Селяк":

    Е, чи студена водица за пийване ся не е лошо. Времето стана топло.
  • 23 Онзи с коня

    24 5 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    Има кой да ги взема, ти за туй не се тревожи...
  • 24 я изчезвайте всички

    57 7 Отговор
    Как не ви е срам да си играете с мъките човешки. Един ден така, друг път иначе. Хората нямат пари хляб да си купят, те с месеци решават кое, как.
  • 25 Осигуряване

    30 10 Отговор

    До коментар #17 от "Aлфа Bълкът":

    Ще Го вземат всички, които са се осигурявали на тавана на осигурителната система, а тези на минимума, или не са се осигурявали, ще молят за помощ.

    Коментиран от #27, #35

  • 26 само едно ще кажа

    37 4 Отговор
    Това е позорно!
  • 27 Гост

    25 2 Отговор

    До коментар #25 от "Осигуряване":

    3400 лв., в момента е м.о.д. Тавана е 1500 лв. Има някаква грешка.
  • 28 Пенсионера

    39 4 Отговор
    Въртят,Сучат, пак минималните ще ги увеличат с 22% , а средните с 10%, Ментараджии и Мошенници !!
  • 29 Киро Ракетата

    39 2 Отговор
    Няма да е от 1 октомври а от 1юли. Няма да е с 22 и 10 а с 122% и 110%. И няма да са пенсиите а горивата и газа. Аман вече от неразбрали.
  • 30 Кирчо Сульов

    31 6 Отговор
    А на следващите избори Кокорчо ще сънува просо... щото няма да има хляб за него в тая държава. И ако Боко не е още в панделата тия кокорчовци са абонирани заради 10-те милиарда взети и най-нагло ограбени за няма и половин година!
  • 31 hahaha

    20 4 Отговор
    еми то за нищо няма решение включително и път до Триград още няма - преди беще виновен ББ а сега руснаците
  • 32 Светльо

    15 10 Отговор
    А Бойко не само че взима първо за чекмеджето, а после ако остане може за някои, Ами ще ни се кара, кара, вижте го как се е озлобил, да не мислите, че му е зор да вас. Напоследък не само той а неговите бивши министри ни се карат злобно. Марш ще ви каже и още 10 години ще ни вика че ПП са виновни за всичко.

    Коментиран от #38

  • 33 нснс

    17 4 Отговор
    пенсиите ще вдигнат когато василев тафоса нещо
  • 34 Българин

    27 8 Отговор
    Ние- българите също давам голям червен картон на този некадърен министър-кокорчо, а също ина целия изключително слаб управляващ кабинет.Вие сте аут, махайте се !
  • 35 ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ

    8 9 Отговор

    До коментар #25 от "Осигуряване":

    Попитай те на,колко часа се усигорява и на,колко лева,колко работещи не се усигоряват дори не плащат и здравни, посегнили им правителството работодателите вадят работниците на протест, а зад тях е Възраждане Герб и ДПС заедно с БСП патриоти, то ес Москва.До кога комунист и русофили крадци?

    Коментиран от #39

  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Алито от София

    9 9 Отговор
    Слава на аллах, добре че Бойко и компания не можаха да се добарат до пенсионния фонд, сега щеше да казва че Станишев го е източил, или Орешарски, как му бяха вдигнали мерника, не е за вярване че оцеля
  • 38 СВ.

    20 5 Отговор

    До коментар #32 от "Светльо":

    Ти си абсолютен безмозъчен тип.Бойко ви е виновен за 32 г.некадърно управление на мекадърни партии. При Бойко много неща се подобриха ама такива слабоумни и като теб изобщо не могат да разберат. Е,сега ще го разберете като ще си броите стотинките и ще сънуваш бензин за колата си. Може да ти се наложи да тичаш след рейса за работа,ако изобщо ще имаш такава
    Толкова тъпаци докараха тези престъпници в момента които ще затрият и народа и държавата.
  • 39 С.В.

    9 0 Отговор

    До коментар #35 от "ГЕРБ=ДПС =ИТН=ПЕВСКИ":

    Я по добре се научи да пишеш и после давай мнение за неща за които нямаш никакво понятие.
  • 40 Дедото

    15 7 Отговор
    Това правителство бе съставено благодарение на президента Радев Решетников и неговия токсичен и кагабейски екип. БСП от 4 място на изборите скочи директно в изпълнителната власт и веднага зае централно място. БСП винаги е пречела за развитието на европейската държава България. БСП заедно с президента Радев, Възраждане и Стефан Янев са рубладжийте на Русия и стриктно изпълняващи инструкциите от руското посолство. Те винаги са обслужвали руските интереси и ще попречат за депутинизация на България. Аман от руски лакей и то при условие, че сега е най подходящ момент за истинска депутинизация и освобождаване от руските зависимости и руската агентура в европейска и натовска България.
  • 41 Я Я Я Я ДА

    8 3 Отговор
    ДОЛО КОМУНИСТИТЕ - ДОЛО ЧЕРВЕЙТЕ - ДОЛО / ЗАТВОР ВЕДНАГА .
  • 42 КРОКОДИЛА

    5 3 Отговор
    ДОЛО МУШЕННИЦИТЕ ..............ДОЛО БЕСЕПЕ ..........................................
  • 43 Този се самозабрави

    17 3 Отговор
    Този далавераджия докато не досъсипе България няма да миряса. От врътките с руския газ далаверата на Кирчо и Кокорчо е 100 млн. на месец, в личния им джоб, благодарение на голямата им лъжа, че никой няма да плаща в банката на Газпром и затова надуха цената на газа, като сложиха техен посредник. А видяхме, че фирми от различни държави вече плащат както иска Русия. Вчера и италианската ЕНИ изпълни руското условие. Докога ще търпим мошениците да крадат на наш гръб и да плащаме по-скъпи цени заради слугинажа им на САЩ.
  • 44 Пропадането Продължава

    9 2 Отговор
    Уплаши се мискинина. Такава безотговорна монетарна политика ще ни забие на дъното много бързо и няма да може да прехвърли авоарите в офшорката. А озверелите от глад много скоро ще започнат да хвърлят камъни.
  • 45 Язе

    7 1 Отговор
    С увеличаване на пенсиите и сваляне на ДДС плюс няколкото други мерки правителството може да си осигури да оцелее до догодина, но се опасявам че бюджетът може да излезе много на минус. С нови държавни заеми и това може да е замаже, но наследството за след 2-3 години ще е много тежко.
  • 46 Гражданите

    7 1 Отговор
    Асене, на всички пенсионери следва един и същ процент. Не може по цял ден да стоиш в беседката и да искаш да им даваш. Много хора са ощетени по времето на Костов, Царя. Никой не те наемаше на работа и т н. Искате от средните да вземете и дадете на малките, а другите 3400 на вашите родители от ДС.


    На всички един %. И да не завиждат, защото Борисов не е влизал в огъня, в пожар, а и ги пенсионираха на 50, всеки знае себе си, дават ги по болници в големите градове. Не пипайте парите. Борисов не ги разделяше, а и Цачева ше излезе комоетентна и умна. Еднакъв процент на всички. И много учили хора са ощетени. С ниски пенсии, но децата им са бизнесмени, имат земи на село и не трябва да пипате пенсиите
  • 47 123

    2 0 Отговор
    На всички 10 % + 60 лева,месец юли 2022. Живеем сред тях и знаем как...
  • 48 КАК ЛИ??

    7 2 Отговор
    КОКОРИ , купувате ЕВТИНА РУСКА ГАЗ!!!....– СЪЩО ТАКА !! ОТ 240 ЛАПАЧИ ОСТАВАТЕ ОКОЛО 50...60 И ГОТОВОО
  • 49 ddddd

    2 1 Отговор
    Ококореният как гледа,пък за сметка всичко ще поскъпне от а до я ,заплати не мърдат хубава промяна си докарахме
  • 50 шопендар

    3 1 Отговор
    има само намерения и обещания,но народа вече им свикна,и проклина с нецензурни думи
  • 51 шопендар

    2 1 Отговор
    ужкем щяха да взимат от богатите и да дават на бедните,щяха да увеличат събирането на данъците от богатите,а всъщност,теглят заем след заем,милиард след милиард,НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯТ ПРИНЦИП,,СЛЕД МЕН И ПОТОП
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове