18 Май, 2022 16:48 5 151 31

Закриват Държавната петролна компания

  • държавната петролна компания-
  • горива

Решението е на правителството

Закриват Държавната петролна компания - 1

Правителството прие решение за приемане на Закон за изменение и допълнение на Закона за държавните резерви и военновременните запаси. С него се цели Държавното предприятие „Държавна петролна компания" (ДП ДПК) да бъде закрито.

Направените анализи сочат, че съществуването на ДП ДПК е напълно необосновано от гледна точка на защитата на държавния интерес, обществения интерес, икономическата логика и защитата на конкурентния пазар на горивата в България, посочват от МС.

Според правителството участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка. Реалистична икономическа ефективност също не може да бъде аргументирана, поради факта че навлизането на такъв тип пазар е съпроводено със сериозни пазарни бариери, за преодоляването на които държавната компания няма нито експертиза, нито човешки или финансов капитал.

В условията на свободен пазар държавата не би могла да достигне необходимата мащабност и капацитет, за да бъде икономически ефективна при силно конкурентния пазар, в който оперират международни корпорации с многогодишен опит на глобално ниво. В този контекст амбициите за създаване на ДП ДПК с цел повлияване на пазара на горива на дребно не са икономически издържани и биха довели единствено до загуба на публични средства, допълват от МС.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 59 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Закривай!

    47 10 Отговор
    Да връщаме каруците! Имат еко двигател.
  • 2 Кой

    44 8 Отговор
    е "щастливеца" дето ще се нагуши с нея ? Да не би Импексовата вече да се е облажила...
  • 3 Бизнес

    49 4 Отговор
    ✔Според правителството участието на държавна компания на пазара на горива и плановете на ДП ДПК да изгражда и оперира бензиностанции са напълно необосновани от пазарна гледна точка.✔
    Необосновано е да конкурира и особено вредно е за всякакво картелно споразумение на играчите при горивата😜
  • 4 Лелееее нема да има кражбина

    31 6 Отговор
    Олеееее
  • 5 кремъл

    9 13 Отговор
    Браво ! Да живее България .
  • 6 В Киреча

    47 8 Отговор
    Точка 2. На нейно място се предлага създаването на частна американска от близки харвардски приятели на ПъПъ с опит!
  • 7 Тупан техно

    38 4 Отговор
    Ама чакай - че нали я откриха по-миналата година? Или важното е нещо да става, без значение какво..
  • 8 Ооо

    48 0 Отговор
    Това беше ясно още при откриването на тая компания, когато се изкупиха складове на необосновано високи цени! Сега ще се продадат пак на ниски цени с което далаверата е в пълна сила !
  • 9 СОЦА ОТДАВНА УМРЕ

    13 12 Отговор
    ЗАКРИВАЙ....

    Коментиран от #28

  • 10 АнтиГост

    15 23 Отговор
    Още едно затворено кранче към герберите.

    Коментиран от #14

  • 11 ха ха

    24 2 Отговор
    и след като е извадена държавната фирма ,от кога ще започне намаляването цената на горивото ? от утре ,или от понеделник
  • 12 Ха така

    23 3 Отговор
    Да може само Корни Лукойлова,СДС,БСП,Импекс,Кинтекс,Комисионова,СПА,Хотелова да краде семейно.....и да баламосва остатъците от червения електорат,че е почтена и бедна като тях....Ха...ха...Ха...
  • 13 user

    29 3 Отговор
    Край на идеята България да има петролна компания както Еко на гърците, Ромпетролиум на Румънците и да точат пари от чуждите държави. Хубаво беше и ние след като имаме рафинерия да имаме петролна компания, която да държи цените нормални у нас и защо не да напрви верига от бензионстанции някъде в съседна държава - я Северна Македония, я Сърбия. Гърците и румъницте няма да ни допуснат при тях. В момента Бъгария е слаба и съседите ни се възползват от продажното правителство у нас!
  • 14 Сега

    25 3 Отговор

    До коментар #10 от "АнтиГост":

    Кранчето се отваря за новите управляващи....така ли е правилно...Шопска му работа...стани,да седна....от боклук,на боклук....
  • 15 ъхъ

    21 1 Отговор
    Марешки с "огромния" си потенциал как успява да подбива яките корпорации, ма за държавна компания било недостижимо?
  • 16 бах Киро

    14 0 Отговор
    Мислех,че римлянина от драгалевци и мадритския шмекер са преватизирали всичко,но явно съм се лъгал.Някой обяснил ли е какво ще се прави с активите и нишата която се отваря?
  • 17 Дипломатична

    9 5 Отговор
    Може да закрият и" Държавния пенсионен фонд" абсолютно по същите причини.
    На свободния пазар има други по-добри и с по-добри условия за хората.
    В държавния 40 години стрес и високи вноски.Гаранция...........?
  • 18 Премахват

    19 2 Отговор
    поредната пречка за крадливите им далаверки. Кой ли ще осмуква мазните си пръстета? Тея ще съсипят държавата окончателно.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Шарко

    15 0 Отговор
    А някаква ревизия ще се направи ли? Нещо приходи, разходи, печалба, загуби.... Или както винаги загубите за държавата, печалбата за наши хора.
  • 21 3456789876543

    6 0 Отговор
    25 ститинки помощ дадоха , от някъде требва дойдат парите
    25 стотинки се подиграха на хората
    вместо 1 литър гориво безплатен на всеки 10 заредени и тъка спряна инфлация и истинска помощ, те засилиха инфлацията и още повече ще ни бръкнат в джоба
    посмятайте на 200 литра дизел на месец и 25 стотинки помощ, какво става като се вдига цената .....щото всеки който шофира е вързан първо с пробег/литри , и после е цената ....смятайте смятайте
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Бамбука

    8 0 Отговор
    Винаги съм се въздържал от крайни преценки, но толкова голяма необоснована простотия ми идва в повече. Няма да се спирал на детайлите, но в кои ръце остава държавния резерв ? В тези , в които беше досега ? Кой ще разбие монопола след като няма коректив ? Диверсификацията е наложителна не само при доставките на газ, но и горива. Връщаме се в годините на Драгалевския, вместо да оздравяваме и вървим напред, ние просто закриваме.
  • 24 Абе

    7 0 Отговор
    А в същото време лянкат да национализирали рафинерията... шизофрения ли е да го опишеш?!
  • 25 Неолиберализъм

    9 1 Отговор
    Нищо държавно не трябва да има. И държави не трябва да има. Цялата власт - в ръцете на международните корпорации.

    Коментиран от #27

  • 26 Гост

    7 0 Отговор
    Скоро всичко ще е изцяло в ръцете на еднолични частни робовладелци. Край с митовете за власт на народа. Капитализмът е продължение на монархията.
  • 27 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #25 от "Неолиберализъм":

    Така корпорацията ще е държава с едноличен собственик. Каква е разликата от робовладелският строй?
  • 28 Nemess

    9 0 Отговор

    До коментар #9 от "СОЦА ОТДАВНА УМРЕ":

    Кое да закрива??? Остана ли още нещо за закриване освен държавата??? Това беше опит на старото правителство да стресне картелите и как така ся няма пари да се разбиват картелите а има за помощи за Уркистан? Значи това правителство не изка да помага на народа а отново в услуга на бизнеса и картелната мафия. Как тогава ще регулира цените и по какъв начин? Тогава да закриват и службите де се водят регулатори
  • 29 Един

    8 0 Отговор
    Ами като сте тръгнали да закривате...спец прокуратура, държавна петролна компания давай направо държавата, че така или иначе не ви пука за нея.
  • 30 Filo

    1 0 Отговор
    Тая демокрация закри България, тия за някаква компания ми говорят.
  • 31 1234

    1 0 Отговор
    Цялото сегашно правителство и предишните правителства след 1997 год. са служители , на частната компания РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ, и трябва да бъдат арестувани,защото: Няма държава РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ ! В международната организация ООН, няма официално признати граници на РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ! Има само, официално очертани границите на Народна Република България, които и до момента не са отменени! Т.е, територията на Народна Република България е окупирана от частни американски компании и мястото им не е на сушата ,а в пограничните зони на територията и !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове