Last news in Fakti

19 Май, 2022 11:05 1 808 19

Мика Зайкова: Много пари, но нищо от сърце!

  • мика зайкова-
  • пенсии-
  • инфлация-
  • цени-
  • горива

Някои от нещата като нулевото ДДС за хляба според мен са пушилка за публиката

Мика Зайкова: Много пари, но нищо от сърце! - 1
Снимка: Нова ТВ

Партньорите в управляващата коалиция приеха вчера пакет от 11 антикризисни мерки. Премиерът Кирил Петков определи този пакет като „безпрецедентен”. Остойностяването му е за около 2 млрд. лева, а очакванията са да се противодейства срещу кризата. Какъв обаче е ефектът за хората?

Финансовият експерт Мика Зайкова определи мерките на правителството като „много пари, но нищо от сърце”. „Това не са антиинфлационни мерки, а ако са антикризисни – те няма да покрият инфлацията”, посочи тя пред "Здравей, България" по "Нова телевизия".

Премиерът каза, че пенсиите ще се увеличат с 20%, като в тях са включени и ковид добавките. Гьоков уточни, че ще са увеличени с 10%. Двата механизма са различни, обясни икономистката. "Това, което каза премиерът, ако се приложи, пенсиите до 1000 лв. ще бъдат ощетени", допълни тя.

Нейните сметки показват, че минималната пенсия няма да се увеличи толкова, колкото трябва, ако се приложи формулата, за която говори премиерът. Но тя обясни, че формулата, за която говори Гьоков е правилната и именно тя ще позволи пенсиите да се увеличат по-значително.

"Ако сметнем по формулата на Петков се получава 370+20%-60=384 лв.", изчисли Зайкова.

"Не само, че не борят инфлацията тези пари, но и тя вече ги е изяла, защото инфлацията е 14,4%. От юли, когато тия мерки ще влязат, тогава инфлацията ще бъде поне над 17%", категорична е тя.

"Понеже говорим за инвестиции - това е един от двигателите да вдигнем икономиката и да стопираме инфлацията. Тя може да бъде породена и от грешни управленски решения. Една от най-добрите мерки е вдигането на тавана на регистрация на ДДС, но тя от кога влиза - от 1 януари 2023 година. Тя е толкова безнадеждно закъсняла, но искам да обърна внимание на една група хора от 650 хиляди души и това са хората на минимална работна заплата. Тя дава чист доход 550 лв., а не 710 лв. До 2025 година тази заплата замръзва и какво правим с тези хора", попита Зайкова.

Тя изтъкна, че обикновен бял хляб е 2,50 лв. в момента. "Разберете, че приносът на нулевата ставка не отива в джоба на потребителя и се разпределя между производителя и търговеца", обясни Зайкова. 2,20-0,36=1,84, но няма да стане толкова хлябът, изчисли Мика Зайкова.

"Не може всичките 20% да идат в цената. По-голямата част отива в производителя. Не забравяйте, че хлебозаводите работят на газ и това е неприятно и искам да си спомните, че преди няколко дни премиерът каза как ще ги облекчи през май и юни. Това остава ли", попита икономистката.

„Мерките, които подкрепят доходите, включително и пенсиите, ще се усетят. Очакваме и някои други промени, които трябва да се случат като социални помощи и помощи за отопление. Те също ще се усетят от хората”, каза главният икономист в Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

„Някои от нещата като нулевото ДДС за хляба според мен са пушилка за публиката. Да, ще спести между 2,20-2,60 лв., ако приемем, че цените му на човек паднат. Всеки обаче може да смята дали е по-важно да вземе 100-200-300 лв. по-висока заплата, икономиката да расте и предприятието да му вдигне заплатата, или държавата да му даде с 2 лв. по-евтин хляб на месец”, добави той.

Според старши икономиста от „Отворено общество" Георги Ангелов нещата, които ще стигнат като директна подкрепа до хората, са увеличението на пенсиите и данъчното облекчение за деца.

„Това наистина е директно връщане на пари, което е увеличение спрямо миналата или по-миналата година. Едва ли обаче преди да свърши войната хлябът ще поевтинее независимо от каквито и да е мерки”, коментира Ангелов.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 1$ = 3000 лв.

    19 1 Отговор
    Баба Мика (сутринта) много хубаво обясни как ... с "огромното" увеличение на пенсиите , всъщност ... пенсионерите ще взимат много по малко (заради инфлацията) реални пари . То , и по времето на Виденов - всички бяхме милионери , ама с един милион лева , можеше да се купи ... колело /от евтините/.
  • 4 Да, наистина

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мамаша":

    Първи по простотии.
  • 5 hahaha

    9 2 Отговор
    абе на кирето всичко му е безпрецедентно...и на алангро
  • 6 дсх123

    16 2 Отговор
    Спрете да изнасяте зърно! Осигурете първо страната с нужното количество, после изнасяйте. Ама няма да го направите. Ще изнесете всичко за ЕС на смешни цени.
    Олиото на цена 2-3 лв., ама го продават на 5-6 лв. Защо? Даже веригите спряха промоциите.
    Преди година цената му беше 3.00- 3.50 лв., на промоция го пускаха на 1.80- 2.00 лв. Кой забрани промоциите? Някой здраво държи търговците и това не е ПП.
    Не излизайте с номера, че щяло да има опашки, щяло да има бой. При редовни промоции опашки няма да има. Не е състоятелно и оправданието, че в ЕС цената била същата. У нас заплатите не са като в ЕС.
    Оправданията са винаги готови, воля за решения няма.
  • 7 Дика

    7 8 Отговор
    Туй бабе и то на всяка манджа мерудия...
  • 8 питам

    12 2 Отговор

    До коментар #2 от "Пич":

    Какви доходи е увеличил твоя Бойко? Три години МРЗ и пенсиите бяха замразени. Увеличаваше после пенсиите с 10-15 лв. на година, 12 год. никаква актуализация на пенсиите. Затова бяхме на дъното на ЕС по доходи.
    Сегашните трябва да наваксат 12 год. забавяне на доходите и да компенсират инфлацията.
    Не сме забравили как Влади, ББ и сие обиждаха народа.
  • 9 23456

    5 1 Отговор
    Те ще ги откраднат
  • 10 Primo

    7 3 Отговор
    Ако се стигне до нови избори, от членовете на всички понастоящем управляващи партии, само Мика Зайкова и още няколко трезвомислещи депутати, всичко друго вън от парламента.
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 НА НИНОВА ФИРМИТЕ

    9 0 Отговор
    СЕ ЧУПЯТ ПО ШЕВОВЕТЕ ДА ИЗНАСЯТ ЗЪРНО. СТИГА СТЕ НИ ГОВОРИЛИ ЛЪЖИ БЕ.
  • 13 pbdan

    6 0 Отговор
    Бабо Зайке, не са ти верни сметките. Тези с минималните пенсии взимаха 370+60=430лв., а сега ще взимат 370+37+60=467лв. Това е вярно, но: за 20% е 370+74 = 444лв., а не 384 както го смяташ. Защо вадиш още веднъж ковид добавката от 60лв.? Тя вече е извадена, боравим с 370лв.а не с 430лв. Същата грешка правиш и за другите по-високи пенсии.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 fershel

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    какво толкова работи за пенция 3400 бе калъфф

    Коментиран от #19

  • 17 аман от този кукундел

    0 2 Отговор
    Тази изветряла баба защо не си гледа пенсията, ами седнала да ни обяснява неща, от които не разбира?
  • 18 112

    4 1 Отговор
    Мика, никой нищо не казва, с колко лева ще се вдигне тавана на пенсиите от 1 юли 2022г. Това коментирай!
  • 19 Гост

    4 2 Отговор

    До коментар #16 от "fershel":

    Пилот на Ту-154, Ту-144, ИЛ-62 и още много други.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове