Last news in Fakti

23 Май, 2022 17:09 757 6

Увеличават се делата във ВКС, не достигат съдии

  • вкс-
  • дела-
  • съдии

За разлика от последните години, когато тенденцията е била за плавно намаляване на делата, през изминалата година се наблюдава обрат

Увеличават се делата във ВКС, не достигат съдии - 1
Снимка: БГНЕС

Делата във Върховния касационен съд (ВКС) през 2021 г. се увеличават, а нивото на кадровата обезпеченост е критично. Това става ясно от Годишния доклад за дейността на ВКС за 2021 г. и Доклада за прилагането на закона и за дейността на съдилищата за миналата година.

За разлика от последните години, когато тенденцията е била за плавно намаляване на делата, през изминалата година се наблюдава обрат. До 2020 г. се отчита недостатъчно бързо, но все пак трайно намаляване на натовареността на Върховния касационен съд. "За съжаление, статистическите данни за постъпващите във ВКС дела и за общия брой на делата за разглеждане през 2021 г. регистрират увеличение, което въпреки по-високия брой на решените дела през годината в сравнение с предходната, очаквано води до повишен брой на останалите несвършени дела в края на отчитания период", пише председателят на съда.

Към 1 януари 2021 г. несвършените дела, останали за разглеждане и решаване през годината, са били 4110 (при 4344 през 2020 г., 4181 през 2019 г., 4024 през 2018 г. и 4260 през 2017 г.). Постъпилите дела през 2021 г. са 9099, като увеличението е сериозно - с 1300 дела в сравнение с 2020 г., когато те са били 7799. През 2019 г. новите дела са били 9244, през 2018 г. - 9483, а през 2017 г. - 9758. Общият брой на делата за разглеждане през 2021 г. е 13 209. Увеличението е с 1066 дела в сравнение с предходната година (12 143 през 2020 г., 13 425 през 2019 г., 13 507 през 2018 г. и 14 018 през 2017 г.). През миналата година съдиите от ВКС са решили общо 8213 дела, с 204 повече в сравнение с 2020 г., когато те са 8009 (през 2019 г. са били 9046, през 2018 г. - 9145, а през 2017 г. - 9802.

В Доклада за дейността на ВКС се отбелязва, че работата на съдиите не се изчерпва с делата, а включва и множество други ангажименти като тълкувателна дейност, участие в работни групи и други междуинституционални формати, изготвяне на становища за Конституционния съд и по законопроекти и др.

Останалите несвършени дела към 31 декември 2021 г. са 4983, докато в края на 2020 г. те са били с 873 по-малко - 4110 (през 2019 г. - 4344, през 2018 г. - 4181, а през 2017 г. - 4024). "В сравнение с предишните пет години броят на несвършените дела е най-високият, което е притеснителен индикатор по отношение на бързината на правораздаването във Върховния касационен съд, като причините за това са обективни и са посочени в настоящия доклад. Основните са свързани с изключително критичното ниво на кадровата обезпеченост на съда (при щат от 110 съдии титулярите в момента на изготвяне на този документ са 87) и увеличените постъпления на дела", изтъква председателят на съда.

Относно недостига на съдии в доклада се подчертава: "Не е пресилено да се каже, че неуспехът на последните проведени конкурси за назначаване на съдии във ВКС нанесе много тежък кадрови удар върху съда. При петте незаети щатни бройки в Наказателната колегия (НК) през 2022 г. тя ще трябва да излъчи членове на комисии за конкурсите за НК на ВКС и за наказателните отделения на апелативните съдилища. Това автоматично означава, че обемът на постъплението ще се разпределя реално измежду 21 съдии. Почти по аналогична схема е застрашен кадровият потенциал и на Гражданската колегия, по отношение на която може да бъде проследена същата тенденция: от правораздаващите в момента 43 титулярни съдии (с намаление на 41 поради предстоящо пенсиониране на колеги през 2022 г.), следва да бъдат отделени също 8 съдии във връзка с провеждането на отменените конкурси, като вероятно ще се увеличи броят на командированите съдии."

От ВКС допълват, че е критично положението по отношение на кадрите и в Търговската колегия на съда, която е с най-малък числен състав. В отчета се отбелязва, че от настоящия месец титулярните съдии, които са 17, ще намалеят на 16 поради пенсиониране на един то тях. За 2021 г. в колегията са постъпили 2769 дела, от които са свършени 2562. "Постъпилите и свършените дела са съизмерими като брой, същественото обаче е, че това са дела, образувани през предходната година/години", посочват от Върховния касационен съд. Към март 2022 г. по безлихвената набирателна сметка на ВКС в БНБ за обезпечения са натрупани близо 89 млн. лева, предимно от допуснати обезпечения по дела на Търговската колегия. "С оглед продължителната висящност на делата, задържането на суми в подобен размер за продължителен период от време обяснимо генерира напрежение в сферата на търговския обмен", заявява председателят на съда. Той уточнява, че неблагоприятните последици, обусловени от забавеното разглеждане на делата, не могат да бъдат преодолени само с организационни мерки, тъй като основната причина се корени в тежката кадрова необезпеченост на колегията.

В годишния доклад се посочва още, че добрата организация на дейността на Върховния касационен съд е немислима без кадрови ресурс, позволяващ адекватно натоварване, при което съдиите да разполагат с обективни условия за качествено и срочно правораздаване и прецизно изпълнение на останалите задължения и отговорности, които са им вменени.

Според ръководителя на съда информацията за натовареността на работата в отделните колегии показва, че трябва да бъдат усвоени всички налични щатни бройки, като при необходимост председателят на ВКС ангажира Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с искане за разкриване на допълнителни щатни съдийски бройки. "От ключово значение е и своевременното организиране и провеждане на конкурсите за съдии за съответните колегии на ВКС", допълва той. "Сега провеждането на тези конкурси е затруднено до степен обезсмислянето им, като се има предвид значителното изоставане при организирането на конкурсите след освобождаването на съдийски бройки, неясната законова регламентация в ЗСВ и тази в Правилата за провеждане на конкурси за младши съдии и младши прокурори, за първоначално назначаване и за повишаване в длъжност и преместване на съдии, прокурори и следователи, приети от ВСС, тромавата процедура по тяхното провеждане, незачитането в определени случаи на резултатите от класирането на кандидатите от конкурсната комисия, отмяната на конкурси изцяло или частично поради констатирани от ВАС дори и несъществени нарушения при тяхното провеждане. Затова председателят на ВКС следва да проведе консултации относно възможностите за законодателни изменения в ЗСВ по отношение на процедурата по провеждане на конкурсите за повишаване в длъжност на съдии, прокурори и следователи", се казва в доклада.

През 2021 г. във ВКС са образувани 9 тълкувателни дела, а са приети и обявени 10 тълкувателни решения/определения. До Конституционния съд е внесено едно искане от Общото събрание на Гражданската колегия на ВКС за тълкуване на норми от Конституцията. През 2021 г. съдиите са били ангажирани и с решаване на проблеми, свързани с внедряването и работата с Единната информационна система на съдилищата. "Във връзка с необходимостта от прецизиране и допълнение на разпоредбите на ЗСВ, ГПК и НПК работна група от Върховния касационен съд изготви подробни предложения за законодателни изменения, които са предоставени на вниманието на сформираната работна група в Министерството на правосъдието (с участието на представители на ВСС и други съдебни органи)", пише председателят на съда.

От 2021 г. Върховният касационен съд поддържа в сайта си и Регистър на делата за трафик на хора, разгледани от ВКС, в изпълнение на ангажиментите си по Националната програма за предотвратяване и противодействие на трафика на хора и закрила на жертвите. В него се публикува списък на предстоящите за разглеждане дела за трафик на хора, а след постановяването им - решенията по наблюдавания тип дела.

Страницата на ВКС в интернет през 2021 г. е допълнена и с друга полезна за гражданите и юристите секция, в която ежемесечно се публикува Бюлетинът на ВКС, съдържащ тълкувателни решения и актуална съдебна практика, която има значение за точното прилагане на закона и за развитието на правото.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГ Мутра

    5 0 Отговор
    За кво ни е тоя умрел съд!?! Ако има проблемче нещо сичко се решава на улицата... Поне от 30 години е така...
  • 2 Бай Лисан

    1 0 Отговор
    Сложете им норма. При неизпълнение на нормата - глоба!
  • 3 цв.цв.

    1 0 Отговор
    Очакваше се след герберските промени в законите чрез г-н Бийн и инчхай
  • 4 Статистик

    1 0 Отговор
    Ми как няма да се увеличават, като там има и купища дела за актове от КАТ! Нещо, което би могло да се реши още на първа инстанция!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Дългогодишен юридически участник

    1 0 Отговор
    Това изобщо НЕ Е ВЯРНО! Първо откъм гражданските дела - много рядко гражданско дело да стигне до ВКС, защото с новия измислен ГПК е много трудно и дори невъзможно да стигне във ВКС заради абсурдни изисквания! Второ откъм наказателните дела - окръжните съдилища УСЛУЖЛИВО постановяват в решенията си, че те не подлежат на обжалване, сакън да не създадат работа на височайшите си колеги във ВКС! ТА ТАКА ЧЕ СТАТИЯТА ВИ НЕ Е ВЯРНА ИЗОБЩО! Това е като хвърляне на прах в очите на слепите!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове