Last news in Fakti

24 Май, 2022 09:51 1 131 29

Драгомир Стойнев: Трябва да гарантираме отоплителния сезон и да не си чупим икономиката

  • драгомир стойнев-
  • отоплителен сезон-
  • газ-
  • доставки

Защо за едни може, а за други не може - трябва да отговорят от Брюксел, каза той във връзка с плащането за руския газ

Драгомир Стойнев: Трябва да гарантираме отоплителния сезон и да не си чупим икономиката - 1

„Когато има санкция е съвсем нормално да има и контрасанкции. И когато Москва направи тези контрасанкции е нормално в Европейския съюз всички държави-членки да имат единна позиция. За съжаление се оказа, че това не е така, за едни държави природният газ бе спрян, а други намериха някаква вратичка. И тук си задаваме въпроса дали България не трябва да промени своята позиция.“ Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ Драгомир Стойнев в ефира на бТВ, във връзка със спрения руски газ.

В качеството си на бивш енергиен министър той изрази притеснение дали ще има достатъчно природен газ за нагнетяване на хранилището в Чирен.

„Да, хубаво е да има втечнен газ, но нека да видим първо с кого е подписан, какви ще са количествата и на каква цена. Но, разбира се, много по-голяма ще е сигурността, когато газта идва през тръба, отколкото чрез танкер“, обясни Драгомир Стойнев.

„Българската позиция е да не се откриват две сметки, докато други държави се съгласиха да го направят и самото превалутиране не става през Централната руска банка, защото тя е в списъка със санкции, а става през Руската стокова борса. Тоест винаги се намират вратички“, коментира социалистът, според когото Брюксел трябва да даде отговор защо за едни може, а за други не.

Стойнев обясни, че 53% от газа на Германия идва от Русия и тя не може да си позволи спиране му, докато България има подписан договор с Азербайджан за 1 млрд. и засега намерението на правителството е останалите количества да бъдат доставени чрез танкери.

„Ние трябва да си гарантираме отоплителния сезон и не трябва да си чупим икономиката. Когато виждаме, че държавите сами търсят решение и намират съответното такова с руската страна, то тогава трябва да мислим за българската икономика“, посочи депутатът от левицата, допълвайки, че самият бизнес желае да има дългосрочни договори и яснота какво се случва в следващите години, защото засега знаем, че имаме само 2 танкера.

Според Стойнев правителството не комуникира достатъчно с обществото какво точно се случва и на какви цени ще бъде втечнения газ от САЩ. „Ако цените са изгодни и доставките са регулярни, то наистина можем да се откажем изцяло от договора с Газпром“, заяви социалистът, който за момента не вижда подобни стъпки.

Той припомни, че през 2013 г. бе подписан договорът с Азербайджан, когато самият той е бил министър. „Аз съм за диверсификацията, но на нас ни трябва количества, които да успокоят бизнеса. Във време на война, преди всичко трябва да мислим за нашата икономика и собствените ни граждани“, каза още Стойнев.

Според депутата от БСП, ако България заведе дело срещу “Газпром“, страната ни би спечелила, но това ще отнеме много време. „Едностранно бяха променени клаузи в договора с “Газпром“, но ще минат няколко години по делото, какво ще правим дотогава? В крайна сметка, не е важно да спечелим едно дело след 6 години, а ние трябва да имаме този енергиен ресурс, който да подпомогне икономиката, така че хората и бизнесът да бъдат спокойни“, категоричен е народният представител.

Социалистът не е чувал различна позиция от управляващата коалиция по отношение на Република Северна Македония и допълни: „За подобни позиции трябва да има диалог, не трябва да се води този диалог през медиите. Институциите наистина трябва да си говорят. Трябва да бъде свикан Консултативен съвет по национална сигурност, за да потвърди позицията на България. Ако има някаква промяна, той също трябва да бъде свикан, за да видим каква е тя.“


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    20 4 Отговор
    Кирчо да плати газа.
  • 2 Оставка

    18 4 Отговор
    Да въоръжавате онези от Азовстал със свастиките, и да се криете зад "частни фирми" е низост. В следващото НС ще видите власт през крив макарон. И можехте да напуснете "Мюнхенската коалиция" на предателите в НС, когато разбрахте, че ще купуваме пак руски газ, но с 20% по-скъп. Я кажете почитателите на нацистите в Азовстал, има ли биолаборатории в България, чии са? Защо мълчите, когато чужди флагове на нацистки режими се веят на държавни институции и бежанци бият българи. Защо позволихте на неонацисти да се кръстят улица и алея в България?. И имате претенции да се наричате "социал демократи", момент, Фитлер идва от националсоциал. И социалдемократите помогнаха на Фитлер да унищожи 60 милиона. Оставка!
  • 3 да преценим

    18 5 Отговор
    Изхарчихте 10 мнрд а джоба ми няма 1 лв от тях.
    Ние сме 5 млн души - това прави по 2000 на човек.
    Аз съм много под средата в обществената стълба, да не кажа на дъното й.
    Е излиза, че в джоба ми (под една или друга форма) трябва да са влезли към 10 бона при една адекватна социална политкиа.
    Да, ама не - нищо, но от сърце.

    Прахосахте планина пари на вятъра?
  • 4 лкйхг

    17 5 Отговор
    Решението е елементарно- подписвате нов 10-годишен договор с Газпром, за ценообразуване ползвате схемата с цената на петрола и още от 01.06. ще получаваме газ по $450 за 1000м3. и гарантирано цената ВИНАГИ ще бъде поне с 60% по-ниска от тази на спотовия пазар. Друго решение НЯМА.

    Коментиран от #6

  • 5 Мдаа

    7 4 Отговор
    Каква икономика, какви 5 лева? В интервюта дадени в СМИ, председателят на соц.комисия към НС Искрен Арабаджиев заяви, че ще има увеличение на тавана на пенсията от 1 юли. Тавана на пенсията нараствал на 2000 лева, а през октомври щял да стане 3400 лева. Нинова и Гьоков обаче говорят друго, казано с една дума, отново се изметнаха относно тавана за юли, прескачат тази опция въпреки казаното по рано от тях.
  • 6 Наблюдател 1

    3 9 Отговор

    До коментар #4 от "лкйхг":

    Не се занимаваме с "Газпром". Това е решението.

    Коментиран от #12, #14

  • 7 Наблюдател 1

    5 11 Отговор
    Изглежда само този другар не разбра, че НИКОЙ НЕ ПЛАЩА В РУБЛИ. Вече не се и изисква. РФ клекна.
  • 8 Задунайска губерния

    9 2 Отговор
    Всички наредени на гаZовата копанка се изредиха да хленчат. Ще трябва вече да работят.
  • 9 Таван на пенсии

    11 0 Отговор
    Ще махнете, едва когато махнете таван на осигуровките около 3000 лева. Или пак искате да "сучете" от бюджета на сладки службици "депутати, шефове на държавни болници, Комисии, кметове, РВД-та" и други. Осигурявали се с 8% от 16 на 3000 лв., останалите чисти, необлагаеми 20, 30 има и сто хиляди лева заплата и сега искат за 2 г. да получат пенсии за 40 г. осигурителен стаж. На татко "Андрешковците". Прогресивен данък, както е в цял свят и пенсия, каквото си внесъл от дадата на въвеждане на прогресивен до пенсионната възраст.

    Коментиран от #16, #17

  • 10 Събирайте пари

    3 0 Отговор
    За Мораториум.
  • 11 Иван

    9 3 Отговор
    Без Руски газ и петрол няма да бъде ни икономика и топлина. Трябва да плащтате в рубли и всичко ще бъде наред😊
  • 12 Наблюдател 2

    7 1 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател 1":

    Според теб,няма значение,че сме потърпевши,важното да направим напук,да се направим на голяма работа,да се направим на по-големи католици от Папата.Ама само да питам--германци,гърци,англичани,французи по-глупави ли са от българите или обратното е истина.Пропагандата за кое е морално и кое не,обслужва нечии интереси,но не и тези на българския народ.

    Коментиран от #27

  • 13 Анавв

    8 2 Отговор
    Стойнев ,пречупете си ината ,не се отказвайте от руския газ! Вижте до къде стигна злобата на Зеленски загиват украински момчета ,а този подари Украйна на Полша , по украинското малоумие диктувано от САЩ и ЕС , върви и Молдова ,тъпи номера ,за които ще плащат !
  • 14 тревфт

    7 2 Отговор

    До коментар #6 от "Наблюдател 1":

    Щом ви устройва положението още преди края на годината да плащате газ по $2700 за 1000м3., да се молите на гнусните византийци да ви отворят кранчето, да си закриете и малкото останала индустрия и да имате 20+% безработица с бонус- 30% инфлация имате пълното право да се отказвате от каквото си щете. Само ви съветвам да
    си купите от магазина 3м. свястно въже докато все още не е станало дефицитна стока и да си изберете хубаво местенце в гората където да си висите- и се надявайте някой да не ви вземе мястото на клона...

    Коментиран от #28, #29

  • 15 Ася

    6 1 Отговор
    Някой манипулира хората ,плащането става с долари и марки ,но в Руска банка , а не в западни и тарикатите ги национализират!
  • 16 Е..ама

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Таван на пенсии":

    В тях е и хляба и ножа.Няма идеална справедливост.Идеята е да се даде пример на младите да се осигуряват на повече пари.Иначе ще има пари под масата и минимална заплата.Пък и никой не пречи на никого да учи,да се квалифицира,да бачка яко и т.н

    Коментиран от #18

  • 17 асдфг

    3 0 Отговор

    До коментар #9 от "Таван на пенсии":

    Леко грешиш- заплатите над макс. осигурителен доход се облагат с 10% ДОД. При 100 000лв. бруто заплата накрая получаваш 89578лв. чисто- държавата ти взима 10400+лв., но интересното е какво точно ти взимат:

    Осигуровките (пенсия, безработица, здравни и т.н.) са върху 3400лв. и общо са ОГРОМНАТА СУМА от 470лв... Останалите 9900 които ти взима държавата са ДОД... Ако осигуровките са върху всичките 100 бона доход дължимата сума ще е нейде към 14 бона- като си давал по 14 бона/месец никой не може и гък да ти каже що взимаш 10 бона пенсия... Но да даваш 500лв. на месец и после да искаш да получаваш 10 бона не е ОК, нали...

    Искат пенсии без таван- махат тавана на осигуровките, простичко е

    Коментиран от #19

  • 18 Пример, не мисля

    4 1 Отговор

    До коментар #16 от "Е..ама":

    Дойде им времето да се пенсионират на ДЕПутатите. А младите и успелите се осигуряват в чужбина, не разчитат на България, лично насила съм ги карал да се осигуряват в чужбина, и съм им казвал като си замина след време, всяка година гроба ми ще носите цветя от благодарност. Там на Запад има прогресивен данък, но има и сериозни осигурителни системи. Няма какво да се лъжем. (изключвам частни пенсионни фондове САЩ, част от халираха 2008 г.)

    Коментиран от #21

  • 19 Точно това написах

    4 0 Отговор

    До коментар #17 от "асдфг":

    Цитирам Ви "Искат пенсии без таван- махат тавана на осигуровките, простичко е ". На едно мнение сме. Реалността е, че на много на държавни службици, им дойде времето да се пенсионират.

    Коментиран от #20

  • 20 Въпрос?

    5 1 Отговор

    До коментар #19 от "Точно това написах":

    Юли месец ще има вдигане на тавана или не. Знаеш ли нещо по този въпрос?. Гьоков в реч от 15 май казваше че тавана през юли щял да стане 3400 лева , но по социалистически се отметна и прати тавана от 3400 лева чак месец ОКТОМВРИ. Искрен Арабаджиев пред Цветанка Ризова пък обяви 2000 лева таван месец юли и накрая стана един каламбур. Нищо не стана ясно.

    Коментиран от #23

  • 21 юзьцжб

    2 1 Отговор

    До коментар #18 от "Пример, не мисля":

    Ако изобщо някой някога ти посети гроба гарантирам, че ще го използва за обществена тоалетна. Великата западна система се държи на едни напечатани хартийки без стойност и времето им изтече- от тук нататък следва господството на реалната икономика, която създава нещо истинско. И точно при тази реална икономика великият запад ще фалира с всички последици от това...

    Коментиран от #26

  • 22 Нищо не

    2 0 Отговор
    можете да гарантирате,невнятни индивиди, освен глад,мизерия,студ и отчаяние. Не икономиката,вие червените чугуни заедно с простите променливи,счупихте цялата държава.
  • 23 Не съм сигурен

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "Въпрос?":

    Но мисля, че има нещо за 3400, ако получа довечера инфо от колеги ще пиша, че се събираме. Да не те излъжа.
  • 24 Наталия Кобилкина

    1 1 Отговор
    В подземните жилища тип землянки през лятото е хладно а през зимата е топло. Така че трябва да се наблегне на землянки. Землянки е най енергоефективното жилище.
  • 25 Наталия Кобилкина

    1 0 Отговор
    На мен въобще не ми пука за цената на газта. Другарите приватизатори да му мислят.
  • 26 Не си прав

    0 0 Отговор

    До коментар #21 от "юзьцжб":

    И по-полека с "гробовете" на другите. Повечко смирение и осигуряване, но в нормални държави, предвидими. На Запад, както и на Изток има индустриален капитал и производство. А петродолара няма да загине, системата е такава, направи се опи,т хубав като идея с криптото, но кой ще ти позволи народа да си поеме глътка въздух?
  • 27 Наблюдател 1

    0 1 Отговор

    До коментар #12 от "Наблюдател 2":

    От какво сме потърпевши? Че няма да купуваме скъпия руски газ и няма да могат да ни рекетират? Аз не се чувствам потърпевш. Другарите с комисионни, да му мислят.
  • 28 Ами ...

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "тревфт":

    Хайде пак заплахи. 😀
  • 29 Наблюдател 1

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "тревфт":

    Въженцето го подсигури "Газпром", за руските слуги. Решиха да рекетират България, но просто излетяха от пазара. Така, че повече комисионни няма да има. Finite la commedia. Глад и студ ще има. За руските слуги. Има една българска поговорка: "Хитката сврака, с двата крака ... " Сега, колкото повече вият, толкова по-добре. 😀
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове