Last news in Fakti

25 Май, 2022 12:04 1 610 34

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало

  • илхан кючюк-
  • северна македония-
  • ес-
  • българия-
  • европейска интеграция

Трудно обяснима е тезата, че ще пуснем Албания, а за РСМ гледаме въпроса през историческата гледна точка

Илхан Кючюк: Ходът на интеграцията цели да се скъса с историческото минало - 1
Снимка: БГНЕС

"Въпросът дали двустранните въпроси трябва да попаднат в преговорната рамка е дискусионен – тази дилема е белязвала двустранните отношения между много държави, които днес са част от ЕС." Това каза в интервю за БНР Илхан Кючюк, евродепутат от "Обнови Европа", член на Външната комисия в ЕП и докладчик за Северна Македония.

Това не е характерно само за нашия случай със Северна Македония, подчерта Кючюк.

"България няма от какво да се притеснява, най-малко да се опитва да избягва честен, откровен разговор със Северна Македония – както за миналото, така и за бъдещето", заяви евродепутатът.

"Ако всичко, което ние искаме, заедно с лидирането на този процес между двете страни, налагането на дневен ред не е предателство и трябва да бъде разчетено като успех за българската външна политика", смята Кючюк.

"Нека да добавя към засиления натиск и легитимния натиск на европейските институции. Разширяването е ключов приоритет на тази ЕК. Ясно е, че от национална гледна точка нямаме ясно изразена позиция на ниво управляващи. Ако трябва да бъде критикувано това правителство аргументирано – това е невъзможността да намери консенсус по ключови въпроси. Единият от тях е Северна Македония, другият – отношението ни към Украйна", коментира Илхан Кючюк в предаването "Преди всичко".

Кючюк е на мнение, че формулата за решаване на въпроса трябва да бъде резултат не само на вътрешнокоалиционни усилия, но да се потърси и опозицията.

Нелогично и трудно обяснимо е как лансираме тезата, че ще пуснем Албания, а за РСМ гледаме въпроса през историческата гледна точка, изтъкна Илхан Кючюк. Според него "това е много трудно обяснима теза."

"Ходът на интеграцията цели това – да се скъса с историческото минало", заяви евродепутатът и докладчик за РСМ.

"Европа отдавна трудно разбира заплетените исторически разговори, защото трябва да отвори Кутията на Пандора на собствената си история – това не иска да го прави. (…) Но Европа разбира много от човешките права и свободи. И е справедливо искането българите в Северна Македония да бъдат неразделна част от македонската конституция."


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 22 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Какво правиш в ЕП

    29 0 Отговор
    Там си да представяш България. Ама като не си българин защо да я продаваш?
  • 2 ДПС ГЕРБ

    29 0 Отговор
    Хубавата българска дума кючюк! Това момченце много е активно-коя ли му е родината???
  • 3 чико

    22 0 Отговор
    TOЯ откакто е в европарламента започна да говори сякаш мозъка му е в лой от коч байряма . Добре ще е да препоръча и на Карадайъ и тем подобни да скъсат с миналото си .
  • 4 Абе, амуджа, какво разбираш ти

    15 5 Отговор
    от българска история. И вие сте от путиновия обор, пардон, отбор! Вашия поч.предсател що не си покаже руския орден !
  • 5 Калмук

    27 1 Отговор
    Абе, Кючюк, като ще късаме с миналото да скъсаме и с Възродителния процес, а ?!?!?! ... Повече никакви годишнини, никакви митинги, нито дума в учебници и медии ...
  • 6 Къф си ти, та да се бъркаш

    20 0 Отговор
    в българските работи без да си прочел една книжка извън червените професори !
  • 7 Ново развитие на депесарските батаци

    6 2 Отговор
    Ръководството на Парламентарната група на ДПС съобщи, че премиерът Кирил Петков лично е заплашил депутата от движението Станислав Анастасов преди няколко седмици като е замесил името на координатора по санкциите, който е с ранг на посланик в Съединените щати, Джеймс ОБрайън.
    "Кирил Петков се опита да ме привика с жест. Застанах на дистанция около метър и половина - два, за да може все пак да се чуваме. Не държа някой да ми говори на ушенце, ние сме против тези неща. Той ми каза: " Аз ще ви оправя".
  • 8 Благоевград

    15 0 Отговор
    Благодарение на нашите "велики" лицемери се стигна до тук,никой да не ни разбира!
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Хахо

    22 0 Отговор
    Предател на България е тоя Кючек,вземете му българския паспорт,какво чакате???? Има ли институции в тая държава бе,самосезирайте се да изчезнат тези агенти ог БГ,чернят България в ЕС и къде ли не
  • 12 Един въпрос

    19 1 Отговор
    Илхане, подписа ли декларация, че знаеш, че Доган е руски шпионин, а Пеевски международен престъпник. За един приятел от европол питам
  • 13 Бай Лисан

    12 0 Отговор
    Леко с кючеците!
    Господинът да бъде пренасочен за докладчик за кюрдите
  • 14 Перо

    20 0 Отговор
    Кой определи,че разширяването е “ключов елемент” на ЕП. Според повечето хора е ключов елемент на чичко Шорош и геополитическите амбиции на ционизма! Има си гласуван регламент за приемане на нови кандидати,през който са минали всички членове и изключение за една държава не може да се прави,още повече,ако е силно обременена от миналото си и не може да се промени! Кой го сложи тоя антибългарски агент за координатор за РСМ? Той и В.Чернева са вредни за БГ!
  • 15 ХАН КРУМ

    22 0 Отговор
    Що за пълен идиот трябва да си,да искаш една държава да се откаже от миналото си,заради каквото и да е и в полза на някой ? И това го говори евро депутат от България!При такива предатели,не ни трябва външен натиск,продажниците не спят,те работят срещу нас ежедневно.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Хохо

    9 0 Отговор
    Кой ще отстъпи първи се пита във връзка с това. Илхан дпс или възраждането. Дайте инфо, дпс са възродители. Те сменяха имената им, но от северозапада хората им отиваха в югоизток. И това го е казвал човек от дс, картончетата ги държи Доган Ахмед и не ги дава, да не стане белята с дпс, и с хората братовчедите на Карадайъ. Тук си е османско владичество и по живково. Всички сте деца на БКП. Излишни са коментарите на клиентите за съответните продукти и услуги в България.

    Коментиран от #21

  • 18 И от днешна гледна точка,

    14 0 Отговор
    Се нарушават правата на българския етнос както през тоталитарна сърбоманска комунистическа югосбирщина, само факта че в констотуцията са включени всички общнодти с изключение на българския, това какво е кючук, а илхан, сподели
  • 19 Господина работи срещу българия

    16 1 Отговор
    На този където и да му прочета интервютата и коментарите се натъкватм на антибългарската му позиция. Поддържа позицията РСМ. Що не си го вземат братята, ми той за тях работи. Отвсякъде му личи че са го подкупили.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Възродители те,

    15 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хохо":

    От приказките на кючук излиза, че спрямо турския етнос в БГ възродителния може да се порицае, а спрямо българите при Вардар нежможе, да си продължават възродителния, различен аршин
  • 22 Целият проблем е

    11 1 Отговор
    Политическият управленски сърбомански елит, наследници на УДБА, управлява реално Белград чрез Кремъл, западните разузнавания и ЕС това не го ли знаят, как пък нищо не изпълниха по договора с БГ, историческата истина да надделее, а не сърбоманските репресивни лъжи
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Стига общи приказки, които нищо

    8 0 Отговор
    Не казват, заобикаляне на истина, 3 десетилетия с гърците/правеха се на античниелини, византион/, сега с българите-език и история 5г, да се отворят османските архиви за данъци, там пиле кой какъв е, ЕС имат ли разузнаване, интересъва ли ги иатината, или е по лесно да,се зачеркне БГ, е няма да стане, то ние като минем от себе си, те и другите ще минат през нас, всичко опротивя толкова много
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Анонимен

    4 0 Отговор
    Кво разузнаване. Те данс спат с дпс мацките. Ти мислиш ли по долу, че не си оправян. Къде го мислиш Меди. Хитър като бай тошо. Оставете младите. Животът е оред тях, но пусти кокъл.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Псевдоним

    12 0 Отговор
    Това е най-смотаният евродепутат, който сме имали досега.

    Коментиран от #31

  • 31 Тоя умее да лиже, да маже,

    7 0 Отговор

    До коментар #30 от "Псевдоним":

    Приказки заобиколни, с които не казва нито същността, нито истината, полагам усилия да му слушам изявленията, зор го изтрайвам
  • 32 бг патриот

    8 1 Отговор
    малкия турчин, въобще не се знае на коя страна е, и дали чуства някакви задължения и ангажимент към страната, която го е изпратила за евродепутат в Брюксел, и нейните интереси, защо не си отидеш в Турция малкия, да си извадиш паспорт, и от там да чакаш, да те изберат за това място, което заемаш в момента
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Илхан Кючук е типичен кмет на някое

    5 0 Отговор
    Помашко село в Родопите! Толкова муе Капацитета!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове