25 Май, 2022 12:21 2 802 52

Христо Казанджиев: Държавата трябва да разреши добива на шистов газ

  • христо казанджиев-
  • шистов газ-
  • газ-
  • руски газ

Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ-Русия

Христо Казанджиев: Държавата трябва да разреши добива на шистов газ  - 1
Снимка: БНТ

Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е възможен и държавата трябва да го разреши. Това заяви в "Денят започва" по БНТ енергийният експерт Христо Казанджиев.

Той допълни, че оценените запаси и ресурси на шистов газ у нас се оценяват на 480 млрд. кубически метра, а ако се изключи употребата на фракинг, може да се добият 30 млрд. куб. метра, което е потреблението на страната за 10 години.

Според него може да се говори за лобиране от страна на "Газпром" през годините срещу развитието на алтернативните енергийни източници в България.

"Навремето ефектът от шистовата революция се отрази на енергийните отношения САЩ-Русия и започна масирана кампания през екологичните организации. Започна технологията фракинг да се демонизира като основна причина за влошаване на околната среда, въпреки че тази технология в България конкретно се прилага от 1960 година и то точно в Северозападна България." - каза Казанджиев.

Въпреки мораториума за добив на шистов газ у нас в момента се провежда проучване за залежи в района на Луковит, Пещене и Ъглен. Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки, които забавят с години провеждането на ОВОС и други процедури, изтъкна Казанджиев.

Технологичното време за въвеждане в експлоатация на находище на шистов газ е между 5 и 7 години, допълни той.

Според Христо Казанджиев България не трябва да прекъсва изцяло отношенията си с "Газпром", но трябва да си осигури алтернативни източници.

"В енергиен план, за моя изненада, и в името на потребителите в България, правителството се справя добре. Предизвикателството, което беше поставено от "Газпром", беше преодоляно в много кратък срок. Очевидно е, че правителството се е подготвило предварително. Вярно е, че цената е малко по-висока, но природен газ има и се надявам нещата да се нормализират до края на годината." - каза той.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 41 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    85 11 Отговор
    Този е престъпник.
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Червен интернационал

    12 82 Отговор
    От Москва не разрешават ! На времето Бойко беше тръгнал в тази посока,но му дръпнаха ушите и ТЕ ТАКА...
  • 4 Хаха

    16 73 Отговор
    Путин не дава.Сега ще ревнат всичките му под..ги в хор.

    Коментиран от #9, #10

  • 5 Това

    71 4 Отговор
    Не са ли районите в които Доган наскоро купи земя?? Колко интересно само..
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Аз пък мисля

    63 7 Отговор
    че не трябва.
  • 8 Отдавна

    14 65 Отговор
    Отдавна трябваше да се направи. В черно море също. И сега щяхме да продаваме ама много да продаваме.

    Коментиран от #13, #16, #25

  • 9 Един

    45 7 Отговор

    До коментар #4 от "Хаха":

    и аз не давам
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Някоя си

    65 4 Отговор
    "Американската компания, която се е заела с това обаче среща бюрократични спънки"
    Таааа ква била работата 😉
    И да има находища защо да не се експлоатират от Бг. Фирми а трябва задължително концесията да е дадена на краварите.... Защо парите от този гас трябва да напускат България.... И да стане както с американските централи.... Необосновано завишени цени...
  • 12 Сали

    51 3 Отговор
    Изобщо имашли си представа как се добива шистов газ

    Коментиран от #15

  • 13 Ейиии

    48 2 Отговор

    До коментар #8 от "Отдавна":

    от къде се пръкнахте все търговци, бе? Всеки иска да продава. Ами изработи нещо бе и продавайте !
  • 14 ДаИмаш

    56 3 Отговор
    Да имаш най-евтиния ток и да искаш да правиш ел. акумулатори за час-два работа и да правиш шистов газ .... вселената и човешката глупост са наистина безкрайни, като за първото не е сигурно !

    Коментиран от #22

  • 15 Ами

    14 2 Отговор

    До коментар #12 от "Сали":

    нали една леля на пазара обясняваше
  • 16 ТоТя

    42 3 Отговор

    До коментар #8 от "Отдавна":

    То тя Европа много продаваше и затова остана без никакви суровини, никой не мисли за след 20-50-100 години ... капиталът мисли за деня само как да върже сметката - това му е най-големия проблем. Ако имаме газ за наша употреба за 10 години ... защо трябва да я изпомпаме и да я продадем на други за 1 година драги ми, за да може някой да вземе комисионна ли само ?
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Панов

    32 3 Отговор
    Въпросът с газта умишлено се преекспонира. В енергийният микс, газта е едва 12% и половината може да се замени. България е държавата в Европа най малко зависима от газ.

    Коментиран от #36

  • 22 и кво от това?

    5 48 Отговор

    До коментар #14 от "ДаИмаш":

    Да имаш евтин ток от ядрена центарала със всичките последици за околната среда от радиацията и да казваш че шистовия газ е опасен за околната среда е вече пропаганда в полза на ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

    Коментиран от #24, #27

  • 23 НЕ ЖЕЛАЕМ

    41 4 Отговор
    с доказано опасни и недоказано безопасни методи да не прецакват земята и то чужди компании на цена малко по-висока от сегашната само и само да им угодим на тъпите санкции дето утре ще искат да ги променят, смучат си от пръстите как да замажат положението щото не са готови за собствените си санкции, пълен нонсенс, та те поискаха петрол от венецуела...
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 До ком.8

    38 3 Отговор

    До коментар #8 от "Отдавна":

    ...Да продаваме,да продаваме "! Кой да" продава - ти ли? Егати лъохманското мислене.Ще продават ето такива- като този с казана.Да пълни гуша ,като пеликан.Не чу ли,какво каза сутринта в интервюто; Има предложения от хамричка компания- да разработи на Концесия!? Сещаш ли се, колко много ще " печелим". Ще ти продават както тока с двете Марици.С 25% по скъпо от средната цена .Ще дупчат нашата земя,като швейцарско сирене.Колко изпомпват,изпомват.Като стане нерентабилно,ще си бият камшика.И забележи: Покрай Дунава ,чак до Камчия! Имаш ли представа,бе главчо,какво става с подземните води, включително и минералните при подобен сценарий? Тук ще стане пустош - не веднага,но с годините все по страшно.Защото ще се натрупва през водните ресурси в почвата.Колкото до печалбата- Вервай ми! Както със концесия за златото с Дъндито- на килограм от злато,за държават цял ЕДИН Грам!!!Добре че народа не мисли като теб.А който политик си го позволи,ще изчезне.Този- казана дори беше " възмутен" бесен,че днешното правителство ще увеличи от 3- до 5 пъти конц.такса( умно решение) .Това щяло да спре инвеститорите( разбирай- да ни грабят законно )
  • 26 Флин

    34 2 Отговор
    Не ,не трябва! Фракинг не трябва да се допуска под никакъв предлог и извинения ! Този е търгаш !
  • 27 от АЕЦ

    32 4 Отговор

    До коментар #22 от "и кво от това?":

    няма радиация, напълно безопасен е, не желаем да добиваме шистов газ по какъвто и да е метод само и само да угодим на глуповатите и неподготвени санкции, които ни спускат да изпълняваме
  • 28 Некой си

    40 4 Отговор
    Казанджиев да беше показал поне една картинка как точно се добива шистов газ, без опасност от замърсяване на околната среда.
    Да ни покаже и списъка с химикалите, вкарвани в разтвора за хидрокракинг.
    Да ни каже и какъв процент от вкарания разтвор се рекуперира.

    Коментиран от #30

  • 29 Даа

    4 32 Отговор
    Преди 12 години рашистките плужеци закопаха България. Да имаме газ за 50 години и сами да си вържем ръцете. Поредното престъпление на продажните русороби...
  • 30 Много отдавна

    4 34 Отговор

    До коментар #28 от "Некой си":

    Добивът на шистов газ е абсолютно безвреден. Никакви химикали не се вкарват. Както не може да се вкара акъл и на празноглавци...

    Коментиран от #31

  • 31 Некой си

    32 3 Отговор

    До коментар #30 от "Много отдавна":

    Ти сериозно ли?
    Никакви химикали?
    Само изворна вода?
    Може и малко лавандулово масло, за да мирише приятно на сондьорите.
  • 32 Газ

    25 3 Отговор
    може и да има, но питейна вода едва ли.
    Тоя деца има ли или вече са там?
  • 33 Аха

    31 3 Отговор
    Добив на шистов газ като за държавата таксата ще е 0.2% както е за златото а американците ще ни продават НАШАТА ГАЗ на пазарни цени !!!! Айде няма нужда..
    Продажници
  • 34 Макробиолог

    23 3 Отговор
    Шистов газ без фракинг е като таратор без кисело мляко.т.е.възможен е само теоретично.За непросветените--освободените обеми от газа в недрата в края на добива както и няколко басейни на повърхноста остават запълнени с отработена технолог течност състояща се от воден разтвор,емулсия и суспензия на екзотична смес,съдържаща над 300 вида хим съединения ,обект на търговска тайна на добиващата компания.Подобни чудеса разположени в полупустинни на Тексас са относително безопасни за жителите на Флорида.
  • 35 Сандо

    24 3 Отговор
    Каза си го най-после в прав текст и на висок глас.Купен отдавна американскш агент за влияние,специализирал се да влияе в енергетиката и в частност в добива на шистов газ.Първият път не успяха,сега най-вероятно с новите инсталирани управляващи ще съсипят природата.Продажен боклук.
  • 36 Сандо

    4 9 Отговор

    До коментар #21 от "Панов":

    А в промишлеността като суровина колко е и с какво ще я замениш?А бе хора,спрете с тази политика и с това слугуване.А на част от русофобите препоръчвам да си спомнят любимия им цитат от Клинтън.И да им припомня,че искаш ли да имаш конкурентна икономика,едно от условията е да имаш достъп до евтини суровини и енергия.
  • 37 Млад българин

    20 3 Отговор
    От сутрин до вечер все на продажници дават трибуна.
  • 38 Калбо

    14 1 Отговор
    Като прочетох коментара че американците правили проучвания разбрах за какво става въпрос но и знам и съм гледал много видеа с това как американците се оплакват от замърсената им околна среда и по близките райони където се добива шистов газ в тези райони онкологичните заболявания се увеличиха многократно
    Отровена вода и и още много други щети
    Няма такъв способ добиване на шистов газ който да не нанесе щети на природата
    Ясна е работата на теб американците са ти дали пари
    Говори с тези глупости
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Наблюдател 1

    0 1 Отговор
    Трябва
  • 41 питащ

    11 0 Отговор
    Ами що не отидеш да живееш там бе американска под...лого. Какъв ще е ефекта от добива на този шистов газ, ще го усетят местните жители но не и ти. А защо е забранен защо не посочиш.
  • 42 Казанджиев, Хиновски, хиени от

    9 0 Отговор
    Енергийната мафия!!
  • 43 А ТАКА НЕ СТАВА

    9 0 Отговор
    ШИСТОВИЯ ГАЗ НЕ Е БЪЛГАРСКИ А НА ТЕЗИ КОЙТО ГО ДОБИВАТ КАКТО И ЗЛАТОТО И ЦЕНАТА МУ ЩЕ Е БОРСОВА АМА ВОДАТА И ЗЕМЯТА В ДОБРУДЖА СА БЪЛГАРСКИ А ЗА ТОЗИ НЯМАМ ДУМИ ПОВРЪЩАМ КАТО МУ ВИДЯ МАЗНАТА МУТРА
  • 44 Влади

    7 0 Отговор
    Казан , за шиистов газ. в България просто забрави , ще ви избием с камъ тоя филм с безопасния шиистов газ. Сме го гледали , Кирчо самои да внимава да не пишего Шеврон на танкера който идва от САЩ. Щото. Още на
    другата сутрин е пътник
  • 45 Додо

    9 0 Отговор
    Добивът на шистов газ у нас по начин, който не вреди на околната среда, е НЕъзможен точка
  • 46 Драгомир

    6 0 Отговор
    Поредният мърляв псевдоексперт лобиращ за пари. Къде е станал експерт по фракинга? Заради тежките екологични проблеми свързани с плодоротието на унищожените територии и образуването на токсични продукти в питейната вода,тези компании в САЩ, работят на ръба на местния недобър закон срещу огромни подкупи. По материали от разследващи журналисти в САЩ те са силни, имат много адвокати и съдят наред протестиращи. Поради голямото обществено брожение срещу тях, тези компании дават мило и драго за да се набутат в някоя държава управлявана устойчиво от продажни престъпници. България е в голяма опасност от пробив. В Украйна тези компании са се настанили и са сериозно напреднали. Не само за производство на биооръжие е удобна сегашната Украйна и може и да приключи, като някаква „житница”. Но нали е далече от сащисаните – какво толкова.
  • 47 Ами какво ще

    5 0 Отговор
    Стане с подпочвените води
    бе малоумник скапан
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 ТРЪГНЕ ЛИ ШИСТОВИЯ ГАЗ ОТ ЧЕШМАТА ЩЕ

    5 0 Отговор
    ТРЪГНЕ ГАЗ И НЕФТ ! ТОВА ЩЕ СТАНЕ ИЗРОДИ !
  • 51 ОТ ШИСТОВИЯ ГАЗ ЩЕ СПЕЧЕЛИ ЕДИНСТВЕНО

    5 0 Отговор
    КОНЦЕСИОНЕРА , ЗА БЪЛГАРИЯ ОСТАВА САМО И ЕДИНСТВЕНО ВРЕДАТА И ОТРОВИТЕ ! МОЖЕ ДА СПЕЧЕЛЯТ И КОРУМПИРАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ ----------- ТОВА Е ИСТИНАТА
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове