Last news in Fakti

25 Май, 2022 16:58 2 840 12

Парламентът с важно решение за ВЕИ-тата

  • веи-та-
  • герб-
  • теменужка петкова

От ГЕРБ приветстваха тази стъпка за бизнеса, но видяха вратичка за продажба на електроенергия

Парламентът с важно решение за ВЕИ-тата - 1
Снимка: БГНЕС

Мнозинството в Народното събрание даде зелена светлина за изграждане на обекти за производство на ток от възобновяеми енергийни източници при облекчен режим. С окончателните промени в закона депутатите записаха, че уведомителният режим ще бъде само за обекти за собствено ползване в урбанизирани територии, съобщи БНР.

Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради.

Условието е енергията да се използва само за собствено потребление като общата инсталирана мощност на енергийните обекти може два бъде до два пъти размера на предоставената мощност, но не повече от 5 мегавата. Това записаха народните представители с окончателно одобрените текстове в закона за възобновяемите енергийни източници.

Управляващите от ПП, БСП и ИТН мотивират законодателните промени като бърза мярка, с която всяко едно предприятие ще може да намали сметките си за ток.

От ГЕРБ приветстваха тази стъпка за бизнеса, но видяха вратичка за продажба на електроенергия от инсталации, изградени по облекчен режим.

Теменужка Петкова се обоснова:

"Ще изградят съответната мощност, след което ще решат, че тези не са им необходими и ще искат те да бъдат вкарани в мрежата, тоест да бъдат продавани".

Владимир Табутов от ПП заяви, че риск за мрежата няма.

"Нашето желание е да не позволяваме под претекста, че искат да ползват собствена енергия, впоследствие да започнат да продават електроенергия".


Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    8 9 Отговор
    България е бедна на води и ще става все по-бедна. Това го знаеше Бай Тошо и направи най много язовири и други изкуствени водоеми на глава от населението в СВЕТА. Та тея ВЕЦ са само едни добри пожелания и прокоба за рибарите.

    Коментиран от #2, #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хохохо

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Приятелю, ти прочете ли статията - Краен клиент може да изгради енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници върху покривни и фасадни конструкции на сгради. Сигурно ще ги поливат с вода от язовирите да се охлаждат.
  • 4 Проф. Вучков

    4 6 Отговор
    Тая Теменужка Петкова била много умна! Според нея ще направя 5мегавата ВЕИ и ще ги продам и после ще си купя 5 мегавата Ел. Енергия от Гинка Върбанова на по висока цена.
  • 5 Пак лобизъм

    16 0 Отговор
    Защо не се позволи всеки свободно да произвежда и да подава енергията генерирана от собствената ми инсталация. Просто се прави всичко за да се държи монопола от определени фирми чиято енергия да се изкупува на цени гарантирани от неизгодни за държавата и обикновените хората. Защо няма либерализация в този сектор защо не се направи така, че буквално да има милиони малки производители които да подават своята електроенергия и така да сриват цените на електроенергията и да подкопават огромните печалби за монополистите който сега държат целия пазар благодарение на лобизма от страна на държавата?

    Коментиран от #7, #12

  • 6 Жан Виденов

    3 4 Отговор
    Теменужка вместо да светне герберите каква е далаверата изплети всичко. Сега всички ще започнат да правят ВЕИ-та дори и аз
  • 7 Проф. Вучков

    7 2 Отговор

    До коментар #5 от "Пак лобизъм":

    И да го направят от теб ще купуват евтино а на потребителя ще го продават скъпо.

    Коментиран от #8, #9

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Пак лобизъм

    7 1 Отговор

    До коментар #7 от "Проф. Вучков":

    Не е така когато има предлагане по-голямо предлагането цената се срива.
    Когато производителите са много и малки както и купувачите са много и малки пазара не се изкривява и се стига до реалните сени. Щом има монополисти никога няма реална цена и така се плаща скъпо и прескъпо.

    Коментиран от #10

  • 10 Е па малко

    8 3 Отговор

    До коментар #9 от "Пак лобизъм":

    Към 3000 ВЕИ-та, ЧАСТНИ. И народът плаща прескъпа цена. Малко ли са частни фото, перки, когенерации, веи-та, вецове-над 450. И сме задължени да купуваме СКЪПА ЧАСТНА ЕНЕРГИЯ От това по-голяма конкуренция, здраве му кажи. И всичките снаха милионери в зелено с офшорки. А истината е 2 мегавата Козлодуй, 2 мегавата Белене. И всички частни кърлежи да продават ток на борсата. В България няма антимонополно законодателство. Като има толкова магазинчета в София, да не би при тази огромна КОНКУРЕНЦИЯ цената на хляба да е паднала? В България частник е синоним на Крадец, това е истината от таксиметровия шофьор до Депутата. За 30 г. този народ и управници не се научиха да не крадат, затова НОВА СИСТЕМА със силен контрол. Що не ми позволят директно без посредници да купувам от КОЗЛОДУЙ, А?

    Коментиран от #11

  • 11 Пак лобизъм

    5 0 Отговор

    До коментар #10 от "Е па малко":

    3000 производителя зад които релно стоят 20 собственика при няколко милиона клиенти не никаква конкуренция. Когато има 1-2 милиона производителя с мощности от само от няколко киловата и между тези производители няма нищо общо нещата се променят драстично. Скъпо се плаща защото договорите с производителите монополисти са сключени така от продажните ни политици.Себестойността на електроенергията от ВЕИ не е висока, а напротив.Много малки предприятия вече имат инсталации и си добиват сами поне част от необходимата електроенергия и си намаляват чувствително сметките за ел. енергия.
  • 12 Хе хе

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "Пак лобизъм":

    А баланса кой ще го прави и на каква цена? То добре, ще продавасш денем, ама като се претовари мрежата, а нощем като има недостиг, кой ще го балансира- тази цена е скъпата, не на солара.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове